Monika, 2 kluci |
• |
27.2.2006 20:57:33
Nejsem učitelka ani ředitelka ani Makarenko, jen občas komunikuji s lidmi, kteří tráví třetinu dne s mými dětmi a pokusila jsem se zde prezentovat názor několika z nich. Je-li poblíž místa bydliště školka, kde pro učitelky není problém klouzavý režim s variabilním počet dětí každý den v devět ráno, a vedle ní stojí ve srovnatelné vzdálenosti školka, kde učitelky lépe pracují s konkrétními dětmi a ne jen s nahodilým vzorkem toho, co se jim právě ten den sejde v třídě - máš pravdu, ať si každý vybere podle toho, co mu víc vyhovuje. Ale myslím si, že pro většinu pracujících matek bez auta a bez pomoci prarodičů nebo manžela zůstává výběr školky podle těchto kritérií relativní záležitostí.
Zcela a bez výhrad s tebou souhlasím, že to je naprosto v kompetenci a ve schopnostech ředitelek a učitelek MŠ, nicméně se nemůžu ubránit pocitu, že srovnání mateřské školky jako uceleného kolektivu skupiny dětí trvale víceméně stejného složení (pominu-li nepředvídatelné epidemie nemocí), se kterou si dítě postupně vytvoří pocit sounáležitosti, se školkou, kde vládne "klouzavý" režim, je stejné jako srovnávat prázdninový pobyt u babičky a dědečka s prázdninami v dětském koutku v IKEA. |
27.2.2006 20:55:57
Tak proto se u nás ve školce zprovoznuje další třída.Takže jsem to správně pochopila,že půldení děti musí být zvlášť???
|
27.2.2006 20:55:53
Markéto,
a my zase za jednoho ze synů platíme v primě gymnázia obědy jako za první stupeň, protože mu deset bylo až ke konci září. :-) Kvůli jednomu dítěti musela vedoucí jídelny zvlášť vyrábět kalkulace - ještě se to tam nevyskytlo a nejspíš zase dlouho nevyskytne... Ale jinak souhlasím, že je to celé postavené na hlavu. |
27.2.2006 20:53:01
Moniko, takhle se to nedá říct. Třeba u nás má sociálka dvakrát v týdnu do půl šesté.
|
PajaMM |
27.2.2006 20:23:44
Dany,
uprimne, Klarka chodi do skolky od rijna 2005 a teprve ted jsem se uplnou nahodou dozvedela o tom, ze musim dokladat dochazku do skolky...takze to tam ted poslu najednou :-) Doted to po mne nikdo nechtel a nikdo to nijak nekontroloval...a ja to fakt nevedela, takze proto jednou za ctvrt roku. Ale i jednou za mesic to tam budu posilat...mam tam taky hodnou milou pani, ktera mi se vsim poradi a pomuze, ale tech 250km je fakt streka:-))))) |
Monika, 2 kluci |
• |
27.2.2006 20:21:33
Z tvého hlediska jistě. Ale z hlediska dítěte jsou to skutečně naprosto rovnocenné důvody.
|
Monika, 2 kluci |
• |
27.2.2006 20:19:15
Jsem ráda, že jsme se navzájem pochopily - právě kvůli tomu, že u dětí nejde absolutně ovlivnit nemocnost, je myslím pro celý chod školky přínosné pokusit se nastolit režim aspoň v tom, co ovlivnitelné je. Já sama učitelka sice nejsem, ale kolikrát když vidím, co pro ty naše prcky dělají a kolik matek to bere jako samozřejmost a ještě se cítí uražené, když je učitelky požádají o nějaký ústupek, tak mě čerti berou.
Besídku si maminky ujít nenechají, ale děti to kolikrát prožívají daleko míň než rodiče, hlavně chlapečci; už se nám stalo (v minulé MŠ), že se nacvičovalo s jedním pětidenním klukem, počítalo se s ním do páru a těsně před besídkou se chlapeček šprajcnul a nepřišel. Samozřejmě se to může přihodit i celodennímu dítěti, ale to nemá tak elegantní výmluvu (jakože už má mesíční penzum vybráno a proto nepřijde). Jinak pět dětí ve třídě je samozřejmě nadsázka, ony ty oddělení spojí i při deseti, když si potřebují vybrat volno; ale když budou mít od maminek alepoň předběžný rozvrh, kdy které dítě přijde, určitě si to volno naplánují raději a líp. (Víc jich pak určitě nepřijde a když jich přijde míň, nic se neděje.) |
27.2.2006 20:14:41
no moniko, muj gynekolog ma sice jednou tydne do peti a jendou do ctyr, jinak min. do dvou, ale manzel chodi z prace az po 6 a to denne.
a srovnavat holice, aerobic a pod. s navstevou zrovna gynekologa nebo jineho lekare je malinko zcestny. |
27.2.2006 20:13:28
Moniko,
a ty jsi učitelka (resp. ředitelka) v MŠ a mluvíš z pozice svých zkušeností, nebo jen tak fantazíruješ, jak by to, kdyby to..? (Jen abych měla jasno.) Už tady několik maminek zmínilo, že znají školky, které fungují bez problémů s tím, že učitelky dopředu neví, kolik kdy budou mít dětí (upřímně, to snad nedokáže říct ani školka s pevným počtem dětí, vzhledem k časté nemocnosti..). Tak nechápu, proč nás všechny přesvědčuješ, jaký je děsný problém klouzavý počet dětí. Buď školka klouzavou docházku zvládá a maminkám to nabídne, nebo jí to vzhledem k svému programu a zaměření dělá problémy a nabízet to nebude. Každý si přeci může vybrat takovou školku, kterou chce. Tak v čem je PROBLÉM?? |
27.2.2006 20:12:22
daniela S: jak to jednou za ctvrt roku? ja musim na socialku s tim papirem kazdy mesic. tak to bych taky vyuzila postu, to jo. ale mi staci dojet do mesta a setkat se s docela prijemnou a rozumnou pani. ale stve mi to a hlavne an to porad zapominam, uz dvakrat poslali kvuli tomu materskou o 14 dni dyl.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.