| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nový zákon a navštěvování školky

[<<Předchozích 160] Příspěvky 161170 z 230 [Dalších 60 >>]
27.2.2006 19:03:13
milado, to o te socialce byla asi reakce na mne.
ale jelikoz monika asi cte jen napul, opakuji: kritizovala jsem kazdomesicni chozeni na socialku s potvrzenim ze skolky. nic vic, nic min.
Jana (Káťa 2,5 roky a Mates 6 měsíce)
  • 
27.2.2006 18:54:43
Toto je způsobeno tím, že školka dostává peníze na celý rok podle toho, kolik má v září zapsáno dětí.
Takže "naše" vesnická školka je v situaci, že dostala peníze na 9 detí a obec musí doplácet zbytek, ačkoli od ledna tam chodí dětí 15. Učitelky mají úvazky také podle září. Snaží se však rodičům vycházet vstříc, aby děti nedávali do školky do vedlejšího města.
Ale je to vše o přístupu ředitel
Monika, 2 kluci
  • 
27.2.2006 18:54:15
No právě. A i právě kvůli těm epidemiím mi třeba jako učitelce nebo ředitelce školky, ve které chci děti vést a vzdělávat v nějakém režimu, přijde situace, kdy každý den teprve v devět ráno zjistím, s kolika dětmi můžu dnes počítat, poměrně nedostačující. Příklad: nacvičujeme na besídku, Anička, Honzík, Petřík a Jaruška přijdou zítra, ale kdo z nich přijde i pozítří? Maminka od Jarušky to ví, maminka od Aničky mi to řekne zítra, ale maminka od Petříka a Honzíka mi dají vědět až pozítří v osm ráno. Hotovo. Dopolední představení v divadle, rezervuji začátkem měsíce 14 dnů předem (herci chtějí samozřejmě zaplatit): Jiříček a Martinka chodí do školky až poslední nebo předposlední týden v měsíci, do té doby tam ani nepáchnou. Počítat s tím, že na představení přijdou a zaplatit za ně, nebo nezaplatit? (Ne každá školka je online na mail rodičů.) Nebo úplně jinak: jako učitelka mám osm týdnů dovolené, kterou bych si ráda vybrala. Takže půjdu na sedm do práce, a když se nám do devíti sejde pod pět dětí, můžeme spojit třídy a já si můžu vzít volno; v opačném případě si volno nevezmu a zůstanu v práci. V kombinaci s epidemií neštovic super.
(K tomu úvodu sorry, jestli jsi to stáhla na sebe, tak se opravdu omlouvám, já nicky autorů diskuse nějak nesleduju, prostě jsem si stáhla celou diskusi, četla to chaoticky (a dost se bavila) a namátkově odpověděla.)
Babelle
27.2.2006 18:30:35
Danielo,
umím si představit, že tvoje logistika musí makat na 100 %, není jistě jednoduché dělat přesuny mezi zaměstnáním a školkou s očima na hodinkách.
Možná by stálo za to uvážit i variantu stěhování (celé rodiny) za tvou prací nebo někam mezi práci a domov, byť se jedná o řešení zatím v ČR nestandardní.
Nebo: nemá zaměstnavatel možnost ti pomoct s umístěním dětí do školky poblíž tvého zaměstnání? Sice byste všechny holky dokjížděly, ale zase byste byly spolu...
Já sama s dětmi 4,5 a 2 roky dělám (vždy od 6 měsíců dětí) v práci na 3 dny v týdnu po 8 hodinách. Vím, že zaměstnavatelé nejsou žádným způsobem daňově motivováni ke zkráceným úvazkům, takže si musí být sakra jistí výkony matek, aby je umožnili. Ale pozor: my jako matky dětí do 15 let máme zákonem zaručeno, že požádáme-li o zkrácení úvazku, je zaměstnavatel povinen nám vyjít vstříc. Tolik zákon. Samozřejmě, že realita ekonomického života je zcela jiná.
Chtělo by to lobovat v rámci aktivit za rovné přílžitosti taky pro nějaké ty výhody na straně zaměstnavatelů - pokud se jim bude vyplácet i čiustě finančně zaměstnávat lidi na zkrácený úvazek, jsem si jistá, že u dost rodin by uvažovali o zkráceném úvazku oba rodiče, alespoň po krátkou omezenou dobu.
Anda
  • 
27.2.2006 18:30:20
Ahojky, tvůj poznatek spíše připomínka byla v celku na místě. Ale ............. hovoříš zde o skupině arogantních matek, které využívají něčeho ve svůj prospěch. Ošem zapomínáš na jedno každá mince má svůj rub a líc. Já například nemám vůbec nikoho na hlídání a ani jsem si nepořídila dítě proto , abych mohla někde trajdat. Když jsem se cca před rokem chtěla s naší ředitelkou domluvit, že budu syna vodit striktně každou středu, vypomohu kdy budou potřebovat a jinak budu nápomocná setkala jsem se já s arogancí pí ředitelky. A vskutku na tzv. vysoký post této paní dost nepříjemnou. Takže závěrem jen toto: nic není bílé či černé.........
Monika, 2 kluci
  • 
27.2.2006 18:29:57
Asi ano, polemizovalo se o tom celý rok (já osobně mám těžké výhrady vůči smíšeným třídám, ale jsou na to různé názory jak ze strany učitelů, tak ze strany rodičů, nicméně teď jsem zabrouzdala na stránky ministerstva školství a od 1.3.2006, tj. od této středy, je tento zákon novelizován tak, že nutnost smíšených tříd z něj (konečně!) nevyplývá. Zato z něj vyplývá pro předškolní zařízení potřeba zřízení samostatné třídy pro půldenní děti, tak jsem sama zvědavá, jak to budou řešit. Asi další novelou, až zjistí, že je to rovněž utopie.
Milada.
27.2.2006 18:29:51
Moniko,

to ja jsem zase zcela klidna:-) Ve svem uvodnim prispevku jsi jasne napsala toto: "když čtu některé příspěvky, tak mám pocit, že většina matek si pořizuje děti proto, aby se jich mohla co nejdřív a na co nejdelší dobu setřepat a přitom pobírat všechny výhody mateřské dovolené, včetně volna a sociálních dávek. Nebo kolikrát měsíčně musí maminka tříletého dítěte na sociálku a k lékaři? Podle některých příspěvků to vypadá, že obden."

No a kdo tu prvni psal toto: "Ja tech 5 dni v mesici brala jako cas pro mne. Cas, kdy si mohu vyridit lekare, doject na urad." No ja, ze :-) A na mne reagovala Jena. O chozeni na socialku, kdyz je dite v MS tu snad nikdo nepsal, znova jsem to ted proletla a nevidim to tu. Takze jediny urad byl ten, ktery jsem zminila ja, to jest pasovka.

A jinak tedy dale: v režimu "možná přijde-možná ne" pracuje s kolektivem 2.5 až 4letých dětí (starších se už snad diskuse netýká, ty už snad do školky chodí v obvyklém režimu a na celý úvazek, ne?)
Nevim, jak je to u Vas, ale u nas temer vzdy ucitelky v 8.00 vedi, kolik deti budou ten den mit, nebot do 8.00 se musi (ve vsech oddelenich) odhlasit jidlo. Samozrejme jsou rodice, co to treba odhlasit zapomenout, ale to se stava minimalne (to pak dcera prijde s tim, ze rekne: Mami, Anicka Voprsalkova dneska neprisla a vubec nebyla odhlasena! Takze ucitelka vi, ze do svacinky, coz je v cca 9,15 se ji sejde tolik a tolik deti a s timhle poctem deti pracuje. No nevim, podle mne se moc zadny system ve skolkach stanovit na mesic predem neda, nebot kdyz prijde najednou napr. epidemie nestovic, ktera trva prubezne od unora do cervna (popisuji stav v roce 2004), tak ucitelka opravdu nikdy predem nevi, kolik deti se ji ten den sejde, natoz kolik deti se ji sejde za mesic....
27.2.2006 18:17:41
ja nevim, jak pisatelky prede mnou, ale ja mela na mysli svaciny pro deti, ktere dochazeji nodmalne celodenne do skolky a obcas (treba 1xza dva tydny) si je vyzvedne maminka ci babicka po obede. U nas ve skolce mame totiz neter. Je predskolak, tak mam celkem prehled , co mne ceka.
Pokud jde po obede, nikdy svacu nedostane.
Líza
27.2.2006 18:01:19
Moniko, to je přece v pravomoci té ředitelky. Tak ať to udělá. Ale v jiných školkách, které s tím zřejmě zas takový problém nemají, ať jsou flexibilní, bude-li jim to zákon umožňovat.
Monika, 2 kluci
  • 
27.2.2006 17:57:27
Milado, omlouvám se, ale nejsi trošku přecitlivělá? Podle toho, co píšeš, skutečně nemám pocit, že bych svým původním příspěvkem narážela konkrétně na tebe, a pokud ses v situaci, kterou jsem zažila v naší školce, nějakým způsobem našla, je to skutečně jen a jen tvůj problém, takže se zkus uklidnit, než začneš napadat něco, co se tě netýká. Já si jenom myslím, že školka není odkladiště dětí v závislosti na potřebách matek, a hlavně mluvím o pozici učitelek (dokonce to uvádím i v názvu příspěvku, jestli sis toho stačila všimnout), kterým se v režimu "možná přijde-možná ne" pracuje s kolektivem 2.5 až 4letých dětí (starších se už snad diskuse netýká, ty už snad do školky chodí v obvyklém režimu a na celý úvazek, ne?) podstatně hůře než v režimu pevně stanoveném -ať už je to denně dopoledne nebo jednou týdně celodenně. Čímž zde nenapadám ani tebe, ani jiné matky, které školkou požadovaný režim dodržují, ale napadám zde navrhovaný systém fixního hodinového měsíčního fondu - občas půldenní, občas celodenní - který si matky budou stanovovat podle toho, kdy budou mít termín u zubaře či u kosmetičky. Jestli má školka málo dětí a chaotický systém "jak přijdu tak přijdu" jí, maminkám, dětem i učitelkám vyhovuje, je to OK. Já jsem ovšem zastánce systému, že by se měl rodičům dítěte na dobu minimálně jednoho měsíce předem pevně stanovit režim, v jakém bude do školky chodit - ředitelka si podle toho rozvrhne program činnosti, práci s jednotlivými skupinami, podle počtu dětí rozvrhne učitelkám dovolenou, no a maminky si holt gynekologa objednají na termín, kdy bude dítě ve školce. (Tím spíš, že - jak sama uvádíš - s docházkou zvláště přes zimu už samy o sobě dostatečně zamíchají nemoci dětí.)
[<<Předchozích 160] Příspěvky 161170 z 230 [Dalších 60 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.