| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nový zákon a navštěvování školky

[<<Předchozích 180] Příspěvky 181190 z 230 [Dalších 40 >>]
27.2.2006 16:00:21
Magdo, to s tím spanim je zrovna dost individuální. Já měla naopak problém s tím, že když syn zůstával v MŠ do odpoledne, tak tam někdy usnul (neni to u nich povinné, ale nechal se strhnout ostatníma dětma) a pak večer doma nemoh usnout ještě v deset a ráno jsem ho zas musela budit nedospalýho. Naši kluci totiž žádnou poobědovou duševní hygienu nepotřebujou asi od dvou let, zato když se jim jí nějakým nedopatřením dostane, tak se nevyspim já :-(
Magda, syn 3,5 let
  • 
27.2.2006 15:46:40
Já bych také uvítala, kdyby bylo na rodičích, jakou formu docházky dítěte do školky si sami zvolí, jestli 5 dnů v měsíci nebo 4 hodiny denně. Každé dítě je jiné a také rodiče mají různé požadavky.
Můj syn chodí od září do školky, nejdříve na 5 dnů, nyní na 4 hodiny denně. Mně vyhovovalo, že tam mohl být celý den i se spaním a zvykl si bez problémů. Od února mu musím vysvětlovat, že půjde po obědě domů a když ho přivedu, už doma spát nechce. Myslím, že dítě by ještě mělo po obědě odpočívat (duševní hygiena). Navíc od příštího školního roku tam bude už chodit v normálním režimu a znovu mu budu muset vysvětlit, že teď už ve školce zase musí spát.
Ředitelka MŠ také byla pro sjednocení docházky těchto dětí, aby chodily vždy dopoledne, protože dopoledne mají výchovně vzdělávací proces, něco se naučí, kdežto po obědě už si jen hrají a čekají na rodiče. Ovšem výjimečně po dohodě lze i jinak.
Se stravováním je to tak, že tyto děti mají nárok na jednu svačinku a oběd, takže s druhou svačinou nevidím žádný problém.
Opravdu záleží na konkrétní školce a přístupu, takže dobře vybírejte.
Magda
Kamila
  • 
27.2.2006 15:36:43
Sylvie, máte naprostou pravdu, přesně takhle to funguje. Paní ředitelka to takto bohužel musí řešit, protože jinak by na toto dítě nedostala finanční prostředky ze státního rozpočtu, ze kterých vyplácí hlavně mzdy pro své zaměstnance. Existují ale i případy školek, kde se školkovné nevybírá vůbec (vše hradí zřizovatel - tzn. městský/obecní úřad) a tam to paní ředitelka může vyřešit dlouhodobou omluvenkou. Možnosti domluvy jsou, ale vždy záleží na konkrétní situaci dané MŠ.
Andrea
  • 
27.2.2006 15:13:52
Mám dceru 3,5 roku. Od jednoho roku navštěvovala jesle v rozsahu 5 dní v měsíci, poté stejně MŠ. Myslím, že tento model tak špatný nebyl, dítě nebývalo nemocné, se začleňováním do kolektivu také nebyly problémy. Pracuji 1 den v týdnu, dítě ze školky vyzvedával manžel. Nyní může chodit do MŠ 4x v týdnu, ovšem v můj "pracovní den" musí hlídat babička, kterou naštěstí máme. Tak se vlastně zákon míjí účinkem. Na dobu, kdy bych dceru potřebovala začlenit do kolektivu, musím hledat jiné řešení, ostatní dopoledne, kdy mám na ni čas, ji "odkládám" do školky. Samozřejmě bych se mohla vzdát rodičovského příspěvku, ale v dnešní době mladá rodina potřebuje každou korunu :-). Uvítala bych, kdyby bylo možné vybrat ze dvou možností - 5 dní nebo 4 hodiny
Radka
  • 
27.2.2006 15:12:43
Tak jsem ten zákon špatně pochopila. No nic, teď je to už stejně jedno. Jen kdybych věděla, kde se zeptat. Bohužel patřím mezi ty, kterým neznalost zákona opravdu přináší problémy. Měj se.
27.2.2006 15:07:57
Hmm to je hezky, ale ja se rovnou ptala nasi reditelky, zda by tedy brali Vojtu od zari alespon na ten tyden a bylo mi oznameno, ze az od tri let, do te doby jen platit... proste podle mne tedko zbytecne - stejne jsem s malym doma) Ale asi je to o pristupui jednotlivych skolek.
27.2.2006 15:06:03
No to je jasny, ja az budu za dva roky resit situaci "navrat do prace" taky to zaplatim. Ale prijde mi to dost nefer, pokud je jedno dite v listopadu (nas Mates) a kamaradky syn v breznu. Ona prece take bude muset nastoupit ve trech letech at chce nebo nechce.. MOzna by byl fajn nejaky "manipulacni poplatek" :-))) nebo tak neco.
Markéta, syn 4 r.
  • 
27.2.2006 14:54:57
Kamilo, já jsem měla velké štěstí, že jsem SEHNALA práci na částečný úvazek (na skutečně částečný úvazek, ne 100 procent úvazek a 60 procent platu), a neuvěřitelné štěstí, že mi zaměstnavatel umožnil pracovat kdy se mi zachce, pokud splním své úkoly. Dále mi také umožnil pracovat z domova (čehož hojně využívám, když je syn nemocný, protože si práci mohu udělat klidně v noci). Práci jsem sehnala takřka hned, prostě jsem si všimla jednoho výběrového řízení a ono to klaplo. Ale ze zkušeností svých kamarádek vím, že sehnat práci na částečný úvazek je takřka nemožné (bydlím v Praze, městě mnoha pracovních příležitostí). Takže jakékoli diskuse o tom, jestli zaměstnavatel dovolí pracovat 3 hodiny denně, jsou, alespoň dle mého názoru, úplně zbytečné. Pracujícím matkám malých dětí se vůbec nevychází vstříc, a myslím si, že čtyři hodiny denně ve školce je společně s navýšením rodičovského příspěvku a společným zdaněním manželů jen další tah naší vlády, jak udržet maminky co nejdéle s dětmi doma.
Milada.
27.2.2006 14:35:32
Moniko,

to prosim pekne myslis jako na mne? :-)

Tak moje dcera chodila na 5 dni v mesici celkem 3 mesice (psala jsem tu mesic, kdy byla narozena, takze tam chodila - zari, rijen, listopad). Nikdo s chozenim nekdy v pondeli/nekdy v utery/ nekdy ve stredu/ nekdy ve ctvrtek/ nekdy v patek/ ve skolce nemel problem. Naopak pani reditela sama na schuzce rikala, ze nektere deti chodej cely tyden, jine chodej jak to maminka potrebuje.. Jednou tam byla dcera (nevim uz ktery den) a druhy den mely deti foceni. Ja ji ovsem mela nahlasenou az na dalsi tyden. A pani ucitelka mi sama rikala: Nechcete prijit zitra na foceni. Vzhledem k tomu, ze vim, jak foti firma Prestiz, foceni jsem s diky odmitla :-)

Na dalsi nemam silu reagovat, zejmena na toho lekare, nebot snad si sakra mohu dojit ke gynekologovi a k zubari, ne? To se mi s ditetem opravdu delat nechce, zvlast kdyz ten zubar je celkem daleko..

A smisene tridy u nas nejsou a ani jedno moje dite ve skolce jeste po obede nespalo. Jednou jedinkrat spal muj syn ve skolce a to kdyz meli louceni se skolou, to tam spali na karimatkach ve spacakach celou noc. Asi budu matka, ktera dite do skolky odklada co nejscasteji a k tomu pobira vsechny davky a nevim co.. Ach jo :-( Moje dcera ma od imunolozky NAKAZANO, ze v letosnim lednu do skolky NESMI vubec a v unoru ji tam mam davat pouze na jeden den, v breznu totez..

Je mi z Tveho prispevku celkem smutno. Ano, rada bych davala obe deti do kolektivu kazdy den a to klidne i se spanim, ale opravdu nemohu :-(
Lída+2
27.2.2006 14:26:43
Kamilo teda nechápu. Třeba kdo v našem případě by ještě loni vyzvedával děti ze školky? Jsem na ně byla prakticky sama a manželm se dostavoval na víkendy a nebo ve středu v 18 hodin a to už opravdu žádná školka nefunguje,ale nebo ta vaše snad ano? Pokud ano, od kud si?Někdo další z rodiny a kdo rodiče mám 126km a oba chodí do práce. Příjde mi to směšné.Když jsem si loni domlouvala těch přiblblých 5dní v měsíci abych měla volno na vedení kurzu paličkování. JSte neviděla ty kyselé obličeje. Přišlo mit o ponižující a když mi ředitelka teda po ukecávání souhlasila tak to bylo jaký mi dělá milosti.:-(((((((((((Chtěla jsme ten kurs vís a dítě mít sebou,ale nebylo to možný.
Jinak kluk už chodí jinam a tam není nic problém. 5denní děti a tříletý a ve třídě mali tuším asi 35dětí,aby se jim nějak vykrylo 5dní.Nikdy jich tam není víc jak 15 vzhledem k nemocnosti.

Né každej má u zadku 2babičky, 2 dědečky a několik tetiček co rádi zaskočí pro dítě do školky.Už jsme taky vyzvedávala dítě ze školky s teplotou 39,5C a to jen proto,že prostě nebyl nikdo po ruce.

Je nás určitě víc co se musíme spolehnout jen sami na sebe. Ale to člověk neznalý věci nepochopí.
[<<Předchozích 180] Příspěvky 181190 z 230 [Dalších 40 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.