Milada. |
4.4.2006 0:21:47
Zdenko,
na MD nejsem a RP nepobiram, presto nemohu sve mladsi dite mit cely den v MS, nebot, jak jsem napsala jiz vcera, neumoznuje mi to zakon. Starsi dite uz MS nenavstevuje. Do prace nechodim ani na castecny ani na plny uvazek. Po ucitelkach v MS nechci, aby mi deti zgruntu vychovaly a staraly se o ne cely den. Ostatne byla doba, kdy mym detem zakon umoznoval, aby tam travily cely den a presto me deti zatim nikdy ve skolce dele jak do obeda nebyly (samozrejme vyjma krouzku, kdy jsem si dite odvedla a na krouzek zase privedla - krouzky v MS zacinaji az po 15te hodine). A ano, jednou byl syn ve skolce na noc, tehdy se loucily se skolkou, vecer mely taborak a pak spaly ve spacakach na karimatkach. Davam Vam tim dostatecny dukaz toho, na sve deti myslim ? Jinak hledim na svuj prospech, nebot kdyz je me dite ve skolce, nemusim se mu venovat:-) Po ucitelkach v MS se nevozim a napadu, tvorivosti a obetavosti nasich ucitelek si vazim. |
3.4.2006 23:31:50
Zdenko, za prvé, příspěvkem Líza myslela Tvůj příspěvek na diskuzi. Další vysvětlovat nemíním, nejsem si jistá, jestli náhodou neprovokuješ. Za druhé, Milada už dávno není na MD, mohla by teoreticky chodit už i do práce, ale nechodí; to víš, je to taková macecha - představ si, ona je se svými dětmi stále ještě doma, protože jsou chronicky nemocné a ona se snaží o ně co nejlépe pečovat.
Za třetí; nevím, jestli tu někdo psal (a kdo) o konci pobytu v MŠ v 17.30. Pravda, to je už trochu moc. Sama jsem pro vyvažování péče o děti a pracovního procesu ve prospěch dětí. Ale spíš než jen lát matkám, jaké jsou macechy, by to chtělo (obecně) tlačit na zaměstnavatele, aby měli rozumné požadavky na své pracovníky a nechtěli po nich práci "od nevidím do nevidím" - přičemž se k tomu dá doplnit - a tlačit na zákonodárce, aby zaměstnavatelům takovou lidumilnost dovolili. Za čtvrté. Není zcela vyloučeno, že někdo se skutečně po učitelkách MŠ (a upřímně - i ZŠ) jen vozí. Na druhou stranu - naše školství je velice nedokonalé (bodejť by ne, když je spolu se zdravotnictvím až na konci zájmu zákonodárců). Myslím, že ke škodě dětem je příliš mnoho skutečně nedokonalých učitelů na našich školách a školkách. Jsou-li rodiče soudní a přemýšlí-li o vývoji svých dětí, není divu, že jim některé navyklé praktiky běžné ve školách či školkách opravdu vadí. Víš ty co? Mému dítěti bylo úplně na nic to, že učitelky MŠ byly ochotné uspořádat několikrát za rok nějakou akci pro děti mimo svou obvyklou pracovní dobu - jestliže k němu zaujímaly tak zvláštní postoj, že se mi z toho zpětně zvedá žaludek. Rozebírat to nebudu, už jsme "za vodou" - ale prostě - nemohu si vážit jejich práce, kterou opravdu NEDĚLALY dobře. |
Zdenka |
• |
3.4.2006 22:29:37
Lízo, nerozumím tomu, co jste napsala - čím kratší příspěvek, tím je učitelka přetíženější a větší chudák? O žádném příspěvku nebyla řeč. Myslela jste snad kratší úvazek?
A vy, Milado, kdyby Vám zákon nezakazoval dávat děti do MŠ na celý den, hned je tam necháte. Je to tak? Na co jste potom doma na MD, kdy dostáváte rodičovský příspěvek a ještě byste chtěla chodit do práce na celý úvazek? Tak zrušte MD a klidně si voďte dítě do školky od rána do večera. Jak to tak vidím, spousta rodičů by chtěla, aby jim ty jejich děti paní učitelky zgruntu vychovaly a staraly se o ně po celý den. Jak tady někdo psal - školka by podle něj měla fungovat minimálně do 17.30! To už jste se snad úplně zbláznili! Myslí ještě vůbec někdo na ty děti, nebo každý jen hledí na svůj prospěch? Dost mě mrzí, že se po učitelkách MŠ každý vozí, ale snažte se uvědomit si, kolik toho pro vaše děti dělají. Tolik tvořivosti, nápadů, obětavosti a svého volného času jim věnují! Tak řekněte, šla by některá z vás zcela zadarmo na nedělní besídku pro maminky na celé odpoledne? Nebo na celodenní školní výlet? Nebo do plavání, kina, divadla, na koncert, když má svoji směnu odpolední a musí samozřejmě přijít na celý den? Nikdy za to neuvidí ani korunu. Toto v jiném sektoru neexistuje, nikdo by si to totiž nenechal líbit. Snažte se , prosím, učitelky pochopit a pějte na ně jen samou chválu! Za to všechno si to zaslouží. |
Líza |
3.4.2006 5:35:02
Zdenko, čím kratší příspěvek, tím je učitelka přetíženější a větší chudák?????
|
Milada. |
2.4.2006 23:51:53
Zdenko,
hodne zvlastni prispevek. Ja si tedy rozhodne neprivydelavam, zakon mi to zakazuje. Dal sve dite nemohu "soupnout" na cely den do skolky, to mi totiz zakon opet zakazuje. |
Zdenka |
• |
2.4.2006 23:26:32
Moniko, nenechte se zblbnout těmito "chytrými" ženštinami, naprosto souhlasím s Vámi! Je vidět, že jste inteligentní a vzdělaná, že pracujete s dětmi a záleží Vám na nich. Tyto slepice opravdu nemají o problému vůbec ani páru, jenom se dělají chytré. Jde jim jenom o to (jak jste psala) šoupnout děti do školky - nejlépe od rána do večera - a přitom si ještě slušně přivydělat. A že se ještě obouvají do učitelek, které jsou už tak vytížené a leckdy mají i snížené úvazky, tak to už je opravdu vrchol. Chtěla bych vidět je na místě učitelky MŠ. Vím, o čem mluvím.
|
30.3.2006 14:41:30
Moje řeč...
a ještě dodám, že sehnat vůbec umístění pro nepravidelně docházející dítě je taky oříšek. Pětiletý syn chodí do 4km vzdáleného okresního města, dceru už tam nevezmou, jsem na MD, mají plno- chápu, že pracující maminky mají přednost. Podala jsem tedy přihlášku na vesnickou školku, kt. je také 4km od bydliště, ale na druhou stranu. Auto naštěstí mám, ale provoz rozhodně není zanedbatelný. Úroveň obou školek je hoodně odlišná. Městská je krásně vybavená, zahrada udržovaná, několik tříd...Platím vč. stravného cca 500-600,-/měs. Školka, kam (možná) přijmou dceru je stará, otřískaná budova, s oploceným kusem louky, jedna třída s dost používaným interiérem a vybavením...ale říkám si, že všechno je v lidech, kolektivu, učitelkách. Tam budem platit cca 1000,-/měs. ačkoliv dcera bude "čtyřhodinová" a ne denně. Vzhledem k tomu, že dcera má opožděný vývoj řeči, doufám, že jí školka prospěje, na kolektiv se jen třese, moc kontaktů s dětma podobného věku bohužel nemá. Uvažovala jsem o nástupu do zaměstnání. K předchozímu zaměstnavateli se vracet nemohu (přestěhovali jsme se), takže místo bych musela hledat. Potřebovala bych auto k dojíždění, školka končí v 16h. resp. v 16.30, takže pracovní doba max. do 15-15,30h. Manžel je celý den v práci, babičky na opačné straně republiky a sousedku nemůžu žádat, aby mi pro děti denně dojížděla, je to starší paní. Dále předpokládám, že by výše mého platu tohle všechno nepoplatila (školka, hlídání, auto). NĚKDY jsme uvažovali o třetím prckovi. Vzhledem ke změnám ve výši rodičovských dávek od Nového roku o něm uvažujeme už teď. Trochu si přivydělávám doma, pak si patrně udělám nějaký rekvalifikační kurs a budu podnikat z domova. Naše školky v okolí mi mnoho nepomohou. |
Daniela, syn 3,5r |
• |
27.3.2006 21:50:00
Omlouvám se, ale musím vstoupit. Se Zuzanou bohužel nemohu souhlasit. Každé dítě je totiž jiné a nelze takto zevšeobecňovat. Kupříkladu můj syn začal chodit do školky v září, 3 měs. před svými 3. narozeninami. Měla jsem trochu obavy, ale sám mne přesvědčil, že chce za dětmi (je jedináček a bydlíme daleko od rodiny na samotě, má málo možností kontaktů s vrstevníky). Začal chodit do MŠ s tím, že ho budu brát po obědě, neuměla jsem si představit, že by tam zůstal spát. Jenže ejhle, nejen, že malý projevil zájem chodit do školky častěji, než oněch 5 dní (což nešlo, ale šlo mu to vysvětlit), ale po dvou návštěvách mi obrečel, že ostatní děti ve školce spí a on ne. Začal tam tedy spát. Ovšem do času změny zákona... Vysvětlete dítěti, že co šlo, už nejde... Každý odchod ze školky máme s problémy, protože děti tam ještě jsou a on musí domů... A argument, že si žena může přivydělat na poloviční úvazek? Pokud pracuje v oné školce, do které chodí její dítě, možná ano. Bydlí-li ovšem na vesnici a do práce musí dojíždět, kdo ji zaměstná na 2 - 2,5 hod denně? A k čemu, když veškeré vydělané peníze projezdí? Umím si představit třeba učitelku (SŠ - můj případ), která jezdí do školy jeden den v týdnu. Ale na 2 hod. denně? 20 km do města? To asi těžko. Můj názor je podobný, jako jsem už tu někde četla: nejvhodnější by byl daný počet hodin - třeba těch 80 za měsíc, které by si maminka rozdělila dle svých potřeb - 10x8hodin, nebo 4 hod. denně.
Daniela P.S. Vidíte nějakou logiku v tom, že dítě do 3 let může být ve školce celý den a dítě 3-4 roky ne a po 4. narozkách zas ano? Já tedy ne. |
OLA+3letý syn |
• |
27.3.2006 20:05:30
Ahoj holky, jste moc bezva a děkuji za příspěvky, protože jsou velice poučné a kde to má člověk jinak zjistit?
Snažím se řešit naši situaci každý den. Loni u zápisu jsem nebyla, protože jsme se měli co chvíli stěhovat a pak to vše nevyšlo a dlouho jsme nevěděli kde vlastně skončíme. Teď náhle něco svitlo, takže se možná odsud dostanem, takže zítra upalujem přes celé město na zápis do nové školky, kde my slíbili, že nás vezmou. A světe div se!! Možná i na 1 měsíc v červnu, aby jsme našli nové známé, protože tam neznám živou duši. Ale zpět. Vidím, že je takových maminek asi hodně. Zdá se, že v Praze jsou celé oblasti s problémem jménem školka. A nejen v Praze. A dětí bude víc a víc. Během pár dní by měl odpovědět písemně náš úřad. Záleží co odpovědí a jak. Mám kontakt na novinářku, která by byla ochotna udělat článek na téma jak mají dnes maminky možnost se zapojit zpět do pracovního procesu - s čímž téma školky úzce souvisí. Jednak za jakých podmínek mohou ( zda vůbec mohou) umístit své dítě do školky. Proč některé obvody a města podceňují situaci a nenavyšují kapacity školek a neuvědomují si, že za takové situace si ženy rozmyslí mít třeba 3 děti. Jak by měla vypadat pracovní doba školky a o zkrácených pracovních úvazcích, které by maminkám umožňovaly být "v obraze" ve svém oboru, vyzvednout dítě, aby nebylo poslední nebo příliš dlouho bez mámy a stihnout domácnost, nebo nějaký koníček ( i kdyby to mělo být pletení u televize). Vím, že se říká "nehas co tě nepálí." ( Pokud se přestěhujem nemám problém se školkou). Ale vadí mi takováto přezíravost, navíc otázka zkráceného úvazku se mě bude určitě týkat. Možná, že se trochu podaří prošlapat cestu. Zjišťuji, že na úřadě si telefonicky stěžovalo hodně matek, ale žádná nenapsala stížnost. A takhle je to i v jiných oblastech. Pokud máte svůj příběh, nebo zkušenost, návrh a nevadilo by vám, že by byla třeba zveřejněna ( alespoň město, či obvod + inicialy )napište. Já se budu snažit bojovat, ptože mi to jedno není a bude hůř, protože ročníky 2004 a 2005 byly silné a to nemluvím o začátku roku 2006. Nebo vlastně bude líp :), protože je dobře, že se konečně rodí děti a že nás bude víc, které potřebují něco změnit na zažitém modelu, který nevyhovuje. Vždyť jen si vzpomeňte třeba na ty zkazky jak se rodilo dřív ( neurvalý personál, absence úlevových prostředků, rodičky na chodbě atd.) A tady už se něco změnilo tak jen dál... Díky dopředu Ola |
inka |
• |
26.3.2006 16:56:21
Nepracuji sice v tak velkém městě jako je Praha, ale třeba v loni u nás ve školce nastal ten problém, že těm nahoře se zdálo, že máme málo dětí na tak moc učitelek a tak šla jedna z kola ven a i tento rok se stalo, že zájem byl velký(dětí k zápisu se dostavilo více než jich odchází) a tak si tam nahoře řekli přidáme dětí, bohužel si nikdo neuvědomuje, že třída se nafouknout nedá a málokomu dochází, že to zase odnesou jenom ty děti!kolikrát si říkám, že ti co otom rozhodují by si to měli nejprve sami vyzkoušet a pak teprve rozhodovat, protože mi příjde, že někdy vůbec nepřemýšlí nad budoucností a žijí jenom v přítomností!
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.