| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nový zákon a navštěvování školky

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 230 [Dalších 190 >>]
Eva
  • 
25.3.2006 21:45:15
Ahoj,mám podobný problém
Našla jsem si práci v centru našeho města a chtěla jsem syna přehlásit do školky,která je poblíž mého zaměstnání ze školky,která je na kraji města.Potřebuju aby syn chodil do té nové školky,protože když budu dělat odpolední(do 17.30 hod) a manžel bude dělat přesčas(většinu týdne) tak syna budou muset vyzvedávat dcery.Hlídací babičky nemáme.Volala jsem do nové školky,a bylo mě řečeno,že mají plno a stejně nemá cenu aby ho braly,protože v létě mají měsíc prázdniny,....a podobně.Potřebovala bych vědět,jestly mám přednostní nárok na místo pro syna ve školce jako zaměstnaná oproti maminám,které jsou na mateřské a do školky dávají svoje děti na celý den, a doma mají mladší děti.
Informace mě zjištoval kamarád(od nějaké své známé ze školského úřadu) a prý nemám šanci tam syna protlačit a musím počkat až do září.
Připadá mě to divné že budu muset zůstat na pracáku,i když práci mám a někdo,kdo je na MD bude každý den svoje dítě odkládat do školky,nabo jako švagrová,která tam syna dává občas za měsíc i když bydlí 10 Km daleko,je na MD s neteří a bydlí kousek od školky,kterou mají ve vesnici.Domluva o odhlášení synovce s ní by neklapla :-((((.Dík za rady.Na té práci mě moc záleží- zaměstnavatel mě kvůli 3 dětem vychází maximálně vstříc,ale většinu týdne v práci mít syna určite nebudu moct mít a navíc by se brzo začal nudit, a já bych nic neudělala.
25.3.2006 12:41:13
A ještě (aspoň u nás ve školce) děti, které už ve školce mají sourozence, mají přednost před dětmi, které ve školce sourozence nemají. A taky děti, které už chodily do jeslí, mají přednost před těmi, které do jeslí nechodily. Prostě kritérií je víc, než jenom to, jestli matka pracuje či nepracuje.

Olo, pokud jsi loni nebyla u zápisu, tak teď už v Praze volné místo ve školce nejspíš neseženš, pokud vím, bývá tu plno. Ale letos k zápisu určitě běž, pokud u vás už neproběhl (bývají v rozmezí únor až duben), i kdyby na tebe nezbylo místo, mohla by ses dostat do pořadníku. Já třeba svoji nejstarší holku dostala do školky taky přes pořadník - ono v průběhu září a října pár dětí odpadlo, protože školku nějak nezvládaly...

S.+++

Líza
25.3.2006 11:31:39
Rebecco, není to tak. Kromě předškoláků mají přednost taky děti zaměstnanců školky, až po nich děti pracujících samoživitelek a až po nich děti s oběma pracujícími rodiči...
Rebecca
  • 
25.3.2006 11:29:08
Olgo, my měli stejný problém (bydlíme na Praze 6). Nakonec jsem dítě do školky nekompromisně vervala, musí dát přednost matce, která jde do zaměstnání před matkou, která je na MD. Jediné děti, kterým před Tvým 3 letým dítětem mohou dát přednost, je předškolák. Zkus si stěžovat, bojovat... Držím palce!
OLA+3letý syn
  • 
25.3.2006 11:18:03
Ahoj holky, jsem ráda za tuhle debatu, neboť mě vpravuje do "vod" kam teprve vplouvám. ( Tedy pokud se mi podaří vplout.)
Chtěla jsem umístit svého 3 letého syna ( nar. březen) do školky, ale 5 školek v okruhu má naprosto plno. Plno mají už od září až října a další děti narozené později nepřibírají. Ani kdybych jim to nahlásila loni při zápisu. Ani když půjdu k zápisu teď, nemám jistotu, že mi dítě vezmou v září. Na otázku co mám dělat, když mám nastoupit do práce ( ani v blízkosti práce nejsou školky volné)ředitelky reagují 2 způsoby.
1)na to se nás neptejte, jste 16 v pořadníku.
2)pořiďte si druhé, ale pak vám to první 100% nevezmem - jste přece doma:)
Stěžovala jsem si před 27 dny na MČ Praha( ještě mi neodepsali). Prosili, doslova prosili mě o písemnou stížnost, tak čekám a pak jdu s tím do novin, protože se mi to zdá neuvěřitelné v dnešní době, kdy mají všichni k dipozici demografické studie a vědí, že třicítky se konečně "opřely do vesel". Nebo jim to chtějí znepříjemnit a ony se to pak rozmyslí rodit další děti, když budou mít takové problémy.
Prosím ozvěte se mi někdo zda máte také takový problém, nebo jsem divná??

( PRO MONIKU)
Jinak zkušenost mé kamarádky, která se vdala do Řecka a má dvě děti. Školka v Řecku je samozřejmě od 3 do 6 bezplatná a děti tam můžou chodit pravidelně, nebo i nahodile např. na 2 hodiny, když jde maminka k doktorovi, nebo k holiči ( v Řecku chodí střední třída každý týden a kdyby nešla byla by nepřijatelná ). A nikoho ani učitelku ve školce by nenapadlo se jen křivě podívat. Krom toho je to její práce, takže by to bylo neprofesionální.

Kamarádka má děti přihlášené také jako Čechy a pobírá tak jak českou tak řeckou podporu ( ze zákona musí být její děti i Řekové a dvojí podpora není trestná). Daňová podpora sezdané rodiny v Řecku je velice výrazná a dlouhodobá ne jen 4 roky( pomoc v Česku nesrovnatelná) a s důchodovým systémem tam není tudíž problém. Tomu říkám vstřícnost státu. Kamarádka řeckou školku využívá jen když někdo z 20hlavého manželova příbuzenstva nemá zrovna čas hlídat. Našim problémům v ČR v Praze městě se směje. Jo, a školka má otevřeno do 22hod.:) Jiný stát jiný mrav, ale do 19 hod.by to u nás také chtělo. Třeba by se našel zaměstnavatel, který by udělal sdílené prac. místo pro 2 maminky a obě by měly stejné možnosti dát své dítě do školky. A vůbec si myslím, že školky mají ve vstřícnosti k jejich konzumentům co dohánět a jejich učitelky jsou tu pro nás a ne opačně, i když je to náročná práce a vážím si jí. Přesto zírám co je v některých školkách - dle příspěvků možné a jak si některé ředitelky dělají ze své školky svůj stát. Všechno je v lidech...
Ahoj Ola
Inka
  • 
20.3.2006 23:13:20
Řekněte mi kde taková školka existuje, neříkám, že si na pracovní dobu můžu stěžovat a na prázdniny se taky těším, ale až tak volně to u nás nefunguje. Ale snad vás trochu rozesměju, když mi jedna maminka s lechkostí v duši řekla jak je ráda, že dcera navštěvuje školku a že si může odpočinout a já se jí pak ptala jestli mi nemůže poradit kam si já budu moci dávat své děti abych si mohla odpočinout, protože věřte, že jsou mezi námi takové které si myslí, že kolegyně by měla kolegyni chápat a nestrkat ji ty svoje ratolesti! Věřte mi že mám raději takhle upřímné rodiče než takové co hrají divadlo!
Inka
  • 
20.3.2006 19:59:26
Oomlouvám se předem, ale nedalo mi to a po přečení pár článků bych chtěla také reagovat z pozice učitelky. Nepřečetla jsem si všechny články, ale v těch několika mě zarazilo, že jsem se nedozvěděla jestli nebyly adaptační problémy s dětmi, tím taky nechci tvrdit, že musely být, ale je fakt, že děti, které chodily jen na pár dnů a pak přišli zase po nějaké době začly se vším od začátku, neříkám, že všechny a nebo zase naopak měly problém s tím, že nechápaly proč ostatní kamarádi chodí do školky pořád a ony jen na pět dnů. Musím se zastat taky Vás maminek, že mi příjde nelogické a chtěla bych vidět kdo Vás zaměstná (pokud si budete chtít přivydělat)na čtyři hodiny a to ještě ve vámi určenou dobu!A pokud jde o smíšené třídy, moje kolegyně s tím měly problém, že malí jsou moc malí a nic nesvedou a velké to brzdí a spíš jdou dolů. Podle mě je vše na domluvě mezi učitelkou a rodičem. Já za sebe můžu říct, že jsem pro smíšené, ať už kvůli sourozencům, tak i kvůli tomu, že ti malí se snaží dorovnat těm starším a kolikrát s údivem pozoruji jak zase ti starší dovedou pomoct mladším, že si kolikrát říkám, že mě v té třídě ani nepotřebujou a tak to podle mě má být. Když v téhle ekonomické době každý počítá zda mít dvě nebo raději jedno dítě, tak pak si myslím, že ve smíšené třídě kolikrát nejde poznat,kdo doma sourozence nemá, ale to je jen můj názor! A taky se držím toho že nejsem tady od toho vychovávat pro školu, ale pro život a že všechno záleží na komunikaci i když to někdy hodně drhne!
Blanka Dvořáková,dvě školkové děti
  • 
17.3.2006 13:14:03
Přečetla jsem si váš článek o novém zákonu týkajícího se školek.
Mám úplně stejný názor jako vy.Nový zákon o navštěvování školek na čtyři hodiny denně je naprostý nesmysl a myslím si,že ho mohl vymyslet pouze nějaký "blb"(s prominutím).
Co jsem se bavila s ostatními maminkami mají na to obdobný názor jako já.Zejména pokud si maminky chtějí při mateřské dovolené něco přivydělat.Pracují na směny tak jako já,tak nemají šanci si nijak odpočinout ani po noční.Než se totiž rozkoukají doma,pak si jdou lehnout,tak uz aby zase vstávaly,aby vyzvedly dítě ze školky.Úplná "magorárna".
16.3.2006 9:02:27
No nevím kde Monika vzala,že učitelka v MŠ má 10 čistého???to možná nějaká nová nezapracovaná hned po škole.A její názory jsou fakt docela k smíchu nebo spíš pláči?!?!
Markéta, syn 4 r.
  • 
13.3.2006 14:38:02
Zdeňko, kde jste se dočetla o účelu rodičovského příspěvku? Já jsem se do zákona dívala, ohledně rodičovského příspěvku je tam napsáno, že je určen rodiči který pečuje alespoň o jedno dítě atd atd. Řádnou a celodenní péčí se rozumí i to, že dítě chodí na čtyři hodiny denně do školky nebo že rodič sice do práce chodí, ale zajistí péči jinou zletilou osobou. Já sice s takovou formou příspěvku nesouhlasím, ale to je druhá věc.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 230 [Dalších 190 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.