| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nový zákon a navštěvování školky

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 230 [Dalších 160 >>]
6.3.2006 8:35:48
Ahoj, docela mi reakce, které jsem stihla přečíst překvapily. Mám pocit, že tahle varianta dává maminkám větší prostor, ale když nad tím přemýšlím, asi jen když máte práci blízko:-]. Taky souhlasím s tím, že pro dítě je lepší chodit pravidelně na dopoledne, než nárazově na 5 dní v měsíci - může si pak najít kamarády a zapojit se do dlouhodobějšího programu? Školka by přece neměla být jen nějaká veřejná paní na hlídání, dává dětem mnohem víc.. U nás ve městě je docela jiný problém - školky jsou přecpané a 3-4-leté děti maminek, které nepracují se do školky těžko dostanou. Jak si má ale maminka sehnat práci, když nemá jistotu, že jí dítě vezmou do školky?
No, mě se podařilo sehnat práci, kde můžu být jen dopoledne, mladší dceru snad do školky "dostanu", když už pracuju. Když se porozhlídnu po naší školce teď, přijde mi, že to takhle praktikuje hodně maminek už dlouho - pracují dopoledne, po obědě vyzvednou děti - nepřipadá mi to nevýhodné, doteď jsem si myslela, že je to výhodnější pro všechny strany.Teď vidím, že ne - myslím, že případnou petici bych směrovala spíš na to, aby bylo umožněno využít buď 1. nebo 2.variantu a nenutit učitelky a maminky, aby podváděly. Martina
ALča, dva puboši
  • 
6.3.2006 7:53:53
A co takhle další možnost - dát děti do školky na celý den a jít pracovat na poloviční či plný úvazek zrovna, toho půl roku už nehraje žádnou roli.
Moji kluci prošli školkou "na plný úvazek" od tří let -- ten mladší dokonce od dvou a třičtvrtě roku a nemám pocit, že by je to nějak poznamenalo, jsou to normální, inteligentní a zcela samostatní kluci na které se mohu plně spolehnout.
Jana, 3 letá dcera, 2 měsíc těhotenství
  • 
6.3.2006 6:58:06
Co učitelky? Ty berou aspoň u nás 18000 a dělají ranní od 6 do 12 a odpolední od 10 do 16 hod. Ale když přijdete pro dítě po 15 hod, tak se na Vás dívají docela blbě. A ráno tam hlídá uklízečka, protože ani jedna paní učitelka z 5 oddělení není schopná přijít na těch 6. Dcera chodila na 5 dní v měsíci a často se stávalo, že tam spala třeba sama, tak jí šoupli do jiného oddělení. A paní učitelka, která přišla do práce v 10 hod šla ve 12 domů a měla celou šichtu. A když jsme na třídních schůzkách řekli, že by alespoň jedno oddělení mohlo být otevřeno i pro pracující rodiče např. do 17 nebo 18 hod., tak bylo řečeno, že to nejde, že to by žádná paní učitelka nechtěla. Kruci, když by se odpoledne z 5 oddělení udělaly např. 4, což se zatím děje normálně, tak by mohla některá z 11 učitelek zůstat 1x za 2 týdny o hodku déle. Stejně některé oddělení zavírají už ve 12 a druhé v 15 hod., tak nechápu jak stihnou odpracovat ty hodiny.
A jak řešit 2 něsíce letních prázdnin, víc jak 2 týdny prázdnin o vánocích, jarní prázdniny? My máme 4 týdny dovolené a oni nefungují 3 měsíce.
Mě zaměstnavatel vyšel vstříc. Práci můžu dělat doma, ale 2 dny v týdnu musím do práce. Řešila jsem to 5 dny a zbytek si bral děda nebo babička dovolenou. Nepřišlo mi, že jsem parazit. Nastoupila jsem, když dceři bylo 2,5 a dělám na kratší úvazek. Odvádím daně, sociální, zdravotní. Kratším úvazkem budu krácená při další mateřské dovolené. Tak proč bych nemohla dostávat těch 3,5 tis? Jiné matky sedí doma, státu neodvádějí nic a pobírají krom těch 3,5 tis. ještě další příplatky. A nebo si někdo nechá vystavit nemocenskou, ikdyž nemá v těhotenství problémy.
Když bych chtěla pracovat na plný úvazek, tak bych to asi s prac. dobou školky do 16 hod. stíhat nemohla. Tak to beru jako nějaký kompromis.
Líza
6.3.2006 4:35:35
Lucie, spoustu? A znáš takovou, nebo jen jedna paní povídala???
:-D
  • 
5.3.2006 23:51:14
zdravím, s Tvého příspěvku soudím, že jsi nejspíš ona učitelka nebo ředitelka, na zbláznění. Nechápu co tím myslíš "pobírat všechny výhody mateřské dovolené, včetně volna a sociálních dávek" jestli je výhoda těch cca 3500,- tak to mně ......... a toho volna, člověk neví co s ním mohl bych ho "rozdávat" a o sociálních dávkách ani nemluvím. Dvakrát nám je zamítli jen kvůli tomu že se počítají z období kdy matka pracovala a dostala odstupné! K té docházce do školky mám taky připomínku - od toho jsou školky, aby tam děti chodily a jestli chodí celý měsíc nebo občas je jen věc rodičů, proto platí školné a stravné. Zadarmo je tam nikdo nevodí a abych se zastal i matek samoživitelek a nejen jich, tak taky mají právo si přividělat nějakou tu kačku, nebo si zajít odpočinout, zasportovat,do společnost atd. nebo se zkrášlit? Nebo nemají nárok, protože pobírají RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK?
poznámka: pro bezdomovce stavěli vojáci na Letné stany, dostali najíst měli se kde vyspat a v teple a to vše grátis. Kdežto daňový poplatník musí držet hubu a krok, a v případě, že se nevejde do tabulek sociální pracovnice tak příjde o tohle a tamto, tak to je na mně trochu moc. Dělám 12-16 hodin denně abych uživil rodinu a pokud by byla možnost tak dcera půjde taky do školky jak to bude potřeba a pokud není školka a hlavně vedení, schopno zajistit to, aby to v ní klapalo jak má, tak ať jí zavřou. Omlouvám se za případné gramatické a slohové chyby nejsem žádný literární umělec, stavím výtahy.
  • 
5.3.2006 20:51:32
ja nemam zadne zamestnani do ktereho bych se vracela,mam 2 deti,dceru 5 let a syna 2.5 let,tak je pro me docela vyhodne davat od zari maleho na 4 hod. denne,mam z toho radost,protoze budu mit cele dopoledne cas na domaci prace a taky trochu na sebe,mozna to zni sobecky,ale za poslednich 5 let jsem si neodpocnula a v mem byte je uklizeno pouze kdyz jsou deti na vikend u prarodicu. nic proti novemu zakonu nemam a je spoustu domacich praci,kterou vam dovezou domu,pak si pro ni prijedou a pokud na ni budu mit cas kazdy den 3 hod,tak to pro me bude lepsi nez 5 dni v mesici po 8 hod. tot vse.
dana,dvojcata
  • 
5.3.2006 20:35:20
Moniko, vsechno je to jen a jen o schopnosti reditelky MS a jejiho pracovniho kolektivu pruzne reagovat,a podle me je prace s takto malymi detmi na pruznosti a schopnosti operativne reagovat na ruzne situace vylozene postavena.To co ty tady popisujes, je nesmyslna buzerace.A ja jen doufam, ze nejsi ani reditelka ani ucitelka MS.Vubec nerozumim tvym vypadum na matky, ktere si dovoli odlozit dite do skolky a jit si zacvicit, na kosmetiku, ci cokoliv jineho...to je jejich vec!!!!Je mi z tvych nazoru opravdu velmi smutno.Ohanet se recmi, ze pani ucitelky jsou chudinky, protoze musi za 10000,- cisteho delat i neco jineho, nez jet podle nejakych planu a osnov...no to je vrchol demagogie!!!Netrdim, ze je to zavratna mzda, ale podle me to za prve malo penez neni a za druhe..nemusi tuto praci pani ucitelka delat.Muze si najit nejakou lukrativnejsi.To jako mam litovat urednice na FU, na poste, v potravinarskem obchode napr.ze maji male platy a proto se budu bat neco po nich chtit?..
Milada.
5.3.2006 0:56:10
Omluvenku - potvrzeni od lekare potrebuji proto, aby diteti v pristim mesici bylo o dny nemoci vraceno skolne. Bez potvrzeni se skolne nevraci.

A s jidlem je to presne jako u Vas - tj. v 8.00 pani ucitelka hlasi do jidelne pocet deti. Pokud rodice dite omluvi (staci telefonicky) do 8.00, tak ma jidlo jeste ten den odhlasene, samozrejme muze dite odhlasit zaroven i na dalsi sny :o) Jit pro jidlo se take da, ale to jsem nikdy nevyuzila.
DanaS,úča ze školky
  • 
4.3.2006 20:39:15
Nechápu,na co potřebujete ve školce omluvenku.Čtu tuhle diskusi a dost se u toho bavím.Jsem učitelka ve školce a žádné dítě nám omluvenky nenosí.Ráno se scházejí do 8.00 a když některé z čtyřhodinových dětí příjde třeba už v 7.00,tak s tím nemáme problém.Domu jdou po obědě a odpolední svačiny si neplatí.Platí polovinu školného,tudíž 100,-Kč plus stravné na den bez odp.svač 15 nebo 16,-Kč.Nevím přesně.Když vím,že dítě chodí do osmi a ten den mi nepřijde,tak ho prostě omluvím a je to.Jiné je to,když chodí po osmé a nepřijde,to ho musím počítat,neb v 8.00 hlásím do kuchyně počet dětí.Ale mohou si v poledne přijít pro oběd,ale jen první den.Ale může Vám říct,že někdy je to opravdu lahůdka tahle práce.Máme 26 dětí smíšeného věku, nejmladšímu jsou 2 a tři měsíce a nejstaršímu 7.Když se sejdou naše čtyři dvouapůlleté děti plus několik hyperaktivních ostatních a je jich přes dvacet,tak mám pocit že tohle uspořádání vymýšlejí lidé od stolu,kteří nikdy ve školce nebyli,poněvadž kdyby si to zkusili,tak by aspoň udělali něco s počtem dětí.Někdy si ani nestačím promluvit se všemi dětmi nebo je vyslechnout a připadám si jak policajt,který hlídá,aby se jim nic nestalo.
Bella
  • 
3.3.2006 14:01:07
Z meho pohledu jsou diskuse o castecnych navstevach deti pouze teorii, protoze skolky jsou tady plne, takze prednost maji celodenni navstevy deti (a to matek nastupujicich soucasne do prace), protoze dotace mestskych casti na tato mista jsou asi vyssi a kazda reditelka jim da prednost. Takze u nas je neresitelny problem dat trilete ditko na ten cely den do skolky, kdyz jsem na materske s jeho rocnim sourozencem. Tady to reseni prechodneho nedostatku mist ve skolkach ze strany komunalni politiky vidim naprosto kriticky.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 230 [Dalších 160 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.