| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nový zákon a navštěvování školky

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 230 [Dalších 150 >>]
Marge,Klárka02,Beátka07
3.3.2006 13:28:46
Naprosto souhlasím.Malá chodila taky nejdřív pět dní v měsíci a myslím,že to pro ní nebylo jednouduché.Nezačlenila se a děti jí taky braly jen jako "návštěvu".Teď chodí denně a krásně si zvykla a do školky se těší.
Rozhodně jsem pro aby si maminky mohly vybrat která varianta jim vyhovuje-to je přece jasně jen jejich věc!
vím,že to asi nemáte vůbec jednoduché,ale i tak bych vaší situaci vyřešila tak,že bych tam dala děti na celé dny a začala pracovat na plný úvazek.
Držím palce ať to nějak vyřešíte...

Ještě dodatek-já bych byla nejradši,kdyby ty 4 hodiny protáhly na 6-ne kvůli mě,ale kvůli malé.Dvakrát jsem si jí (po dohodě s učitelkou) vyzvedla až po spinkání a nedá se srovnat ten rozdíl!Byla milá,odpočatá a veselá.Když si jí beru po jídle,je unavená a protivná a už ve školce říká,že chce spinkat.jenže cesta domů jí to rozhodí,takže pak už neusne:-(
Bohužel tyhle zákony dělají zřejmě bezdětní.... Taky asi mají strach abychom si náhodou nestihly přivydělat nějaké miliony!! :-))))))))))
Berka, syn 4 roky
  • 
3.3.2006 12:13:09
Reaguji na text, ve kterém píšeš, že je vhodné občas nějaký ten ústupek učitelkám udělat a vyjít vstříc. U nás je problém opačný. Jsem z malého města a všechny matky jsou na MD 4 roky. Když nějaká pracuje od tří let dítěte - je macecha. Já jsem si ještě k tomu dovolila nastoupit 6 týdnů před třetími narozeninami malého. Prázdniny ve školce kopírují školní a tak stále řešíme co s klukem. Já dojíždím do práce 32 km a pracuji na plný úvazek, takže nepobírám rodičonský příspěvek. Jen výplatu a kluk je ve školce od 8.00 do 14.30 - 15.00. Všechny lékaře musím napracovávat a od učitelek stále poslouchám, zda nemůže být doma o jarních prázdninách... V létě zavřou na celý měsíc a na vánoce na necelých 14 dní. Kde máme brát dovolenou, to teda nevím. Babičky pracují a prababičky (80 let) mohu zatížit max na 2 hodiny. Takže je využívám vždy jednou týdně k vyzvedávání a manžel vodí ráno. Já bohužel do školky prakticky nepáchnu a to se samozřejmně náležitě propírá. Navíc, když syn marodí, je to také úžasné. Mívá laringitidu a tak jsem vždy 9 dní doma, což se ovšem nevyléčí zcela. Lékař doporučí ještě alespoň týden nedávat do školky. Takže si berou dovolené babičky, manžel... Jenže to nejde donekonečna. To jsem ještě vděčná zaměstnavateli, že mi ty nemocenské respektuje.
Petra
  • 
2.3.2006 22:49:43
Myslim, ze tobe jsem je neadresovala :-). Patrne jsem jen po precteni tveho prispevku jako posledniho zareagovala. Promin. Trochu me vyvedlo z miry to, jak se v prubehu diskuse popisuji zeny, matky, ktere si dovoli vyuzit skolni zarizeni a ziskany cas ve svuj prospech.
2.3.2006 22:23:30
Petro, nevím, komu přesně jsi adresovala lehké výtky. Doplním, jak jsem mínila svoji poznámku >Možná, snad existují holky, které konají to, co jsi viděla ve Vaší školce - objednají se na (manikúru, pedikúru, fitness...) a "všichni lítejte kolem mě". Ale - NEDĚLAJÍ TO VŠICHNI!!!< Mínila jsem ji tak, že u hodně lidí bude asi prvotním impulsem to, co jsem uvedla dál - aby dítě bylo obohaceno o pobyt mezi vrstevníky, nové podněty atd., a pak, když už mají to tzv. volno, tak v něm dělají aktivity dle vlastního uvážení. Taky jsem si třeba chodila k zubaři, ke kadeřnici, poklízela doma, nebo třeba jen četla. "Všichni lítejte kolem mě" je spíš označení lidiček, kteří jdou VŽDY bezohledně za svou zábavou, aniž by brali v úvahu potřeby ostatních lidí, počínaje vlastními dětmi a babičkami či učitelkami konče. Nevím však, jestli někdo takový vůbec existuje. Protože jinak naprosto respektuji, ba dokonce zdůrazňuji, že odpočinek potřebuje každý, i máma na MD, takže v rámci rodinného programu má podle mého soudu nejen právo, ale dokonce i povinnost:-) někde, nějak nabíjet baterky. Neboť jen některé šťastlivkyně vidí jediný cíl, jediné vyžití, jediné hobby v pucování kuchyně a dětských zadečků - většina z nás potřebuje sem tam třeba pokecat s kamarádkou, zajít do cukrárny nebo si chvíli listovat v časopisech.
Petra
  • 
2.3.2006 19:58:26
Celou diskusi jsem zbezne proletla a moc nerozumim tomu, kam se ubira. Prvotni problem, ktery popisoval clanek se vytratil do horovani za prava ucitelek na odpocinek, vzorove podminky pro praci...apod. Jak z odborarke lobby :-). Proc nesmi matka, ktera dava dite na 4 hodiny denne do skolky (nebo drive 5dni v mesici) na aerobik, kosmetiku ci masaz? A proc se ma ukryvat za neustale navstevy socialky? Jsem patrne priserna matka, nebot moje mladsi dcera navstevuje skolku na 4 hodiny denne (konkretne je to od otviracky kdykoliv od rana az do 8.30, kdy se skolka zavira - rovnou rikam, ze ne vzdy to vsichni stihaji, tudiz zhruba do 9.00 az po rozmezi odchodu 12,15 - 12,45) Nechodi ani vsechny dny v tydnu, ale tehdy kdyz 1) neni nemocna, 2) nemame jiny program at uz lekare, cviceni, navstevu ci jen lenoseni doma. Nevnimam skolku jako povinnou skolni dochazku (dceri je 3roky a 2 mesice), ale jako moznost vstoupit do kolektivu stejne starych deti, upevneni si sve pozice v nem a vedomi toho, ze existuji i jine autority nez je maminka a tatinek. Navic starsi dcera chodi do skoly, tudiz skolku bereme jako jakousi nahrazku skoly pro tu malou. Ucitelky se detem uzasne venuji, ale nemaji problem s tim, kdyz dite neprijde. Nejedna se jeste o raci, kterou by muselo kazde dite mit a nutne ji potom dodelavat, aby dohnalo ostatni. Naopak si skolku planujeme jako doplnek naseho programu (a nevidim v tom srovnani s detskym koutkem IKEA). Ja zatim do prace nechodim, pokud potrebuji pracovat, delam to v dobe, kdy jsou dcery ve skole a skolce, nebo v pripade nouze v peci chuvy. Ve volnem case, ktery pripadne ziskam odchodem mladsi dcery do skolky, jdu klidne na cviceni,kosmetiku, nehty ci ke kadernici. Na socialku nechodim - resim vse telefonicky a postou :-). Navic jsem natolik drsna, ze v tom nevidim sebemensi problem a necitim to tak jako, ze bych vyuzivala ubohe ucitelky ve skolce k tomu, abych jim tam foukla dite, jehoz se hci predevsim zbavit, abych mela na sve zabavy casu dost.... tyto argumenty, ktere zde zaznivaji jsou vice nez smesne.
Navic starsi dcera chodila do skolky, kde mi rekli, ze je nutne,aby tam byla v ramci programu od 8,30 az do 16,00hod. Prve proto aby stihla veskerou praci jako osttni deti (jednalo se o skolku jazykovou, tudiz to pro me v te dobe argument byl - abych nic nezanedbala. Dcera nastoupila ve 3 a 3/4 letech a hned do plneho provozu - ja nebyla schopna posoudit, zda to tak opravdu musi byt ci nikoliv a tak jsem podlehla. Dite mi jezdilo domu okolo pate hodiny - rano jsme odjizdeli pred osmou hodinou. Dnes dcera navstevuje skolu, anglicky mluvi plynne a jak jsem se presvedcila nebylo to nutne dodrzovat az tak striktne. Tudiz u mladsi si ten rezim udelame samy a uz si do toho podobnymi odborniky nenecham kecat. Aby mely ucitelky plny stav k nacvicovani besidky ci vystrihovani z papiru.... to je smich!!!! Ty deti tam chodi kvuli detem a ne aby ucitelky plnily jakesi tabulky. A aby to navic mely lehke.... Myslim, ze tohle nemuze byt ani nazor ucitelky a jestli jo, tak by se rychle mela zamyslet nad zmenou povolani.
PS: ten zakon je na hlavu (o tom to puvodne cele bylo, ne?
JItka, dcera 2,5 roku
  • 
2.3.2006 19:46:58
Ahoj, potřebovala bych poradit, jak je to u dětí mladších 3 let? Mám 2,5 letou dceru a v lednu začala chodit do školky na 5 dopolední. Ani ředitelka MŠ si není jistá, jak teď dál. Ráda bych v tom pokračovala, je to takové zpestření programu a malé se ve školce líbí, ale nechci ji tam dávat každý den. Nevíte někdo, jak to je?
2.3.2006 17:53:05
Moniko, ještě si připomeňme, co jsi na začátku téhle diskuze psala (byť ne Miladě):
"...tak mám pocit, že většina matek si pořizuje děti proto, aby se jich mohla co nejdřív a na co nejdelší dobu setřepat a přitom pobírat všechny výhody mateřské dovolené, včetně volna a sociálních dávek..."
Budiž na úvod řečeno, že můj syn do školky nastoupil po svých čtvrtých narozeninách, jednak proto, že nám předtím doma spolu bylo dobře, jednak proto, že nebyl ještě připravený chodit do školky (chyběly mu některé významné dovednosti) - a logicky proto, že jsem neměla zajištěnou žádnou práci.
Přesto jsem školku považovala za něco naprosto samozřejmého pro náš život. Upozorňuji, ne proto, že bych se chtěla "syna zbavit", ale proto, že zkušenosti v rodině mě naučily vážit si školky jako místa, kde se DĚTI SETKÁVAJÍ a učí se spolu KOMUNIKOVAT. Z toho důvodu bylo pro mne naprosto samozřejmé, že syna budu do školky dávat - a nebylo to o zneužívání někoho pro můj osobní prospěch.
Možná, snad existují holky, které konají to, co jsi viděla ve Vaší školce - objednají se na (manikúru, pedikúru, fitness...) a "všichni lítejte kolem mě". Ale - NEDĚLAJÍ TO VŠICHNI!!! Citace Tvých vlastních slov jasně dokazuje, že to je právě to, o čem jsi přesvědčená - a podle toho tu také vystupuješ. Myslím, že se mýlíš. Spousta lidí děti dává do školky proto, že je to dobrá příležitost, jak dítě dostat mezi vrstevníky, jak jim poskytnout zábavu, vyžití a podněty, které jsou pro ně nové a přínosné, zkrátka - vědí, že dítě bude výrazně obohaceno. Obávám se, že to by měl být cíl, záměr školek - poskytovat "klientům" (tj. dětem) nové podněty, zábavu, poučení... Školky tady nejsou proto, aby učitelky měly pohodlnou práci - ale proto, aby obohatily své malé klienty. --- Pochopitelně nechávám stranou fakt, že valná většina dětí chodí do školky kvůli tomu, že maminka se vrací po mateřské do práce, že.
Uvažuj o tom, a obzvlášť, jestli patříš mezi učitelky MŠ.
Milada.
2.3.2006 17:27:15
Dite mi tu skace, takze jeste jednou:
Ta posledni veta mela znit: Ano, reaguji arogantne, protoze mam opravdu pocit, ze zrejme nevis, co tady vsem maminkam davajicim dite do skolky, kdy to potrebuji ony, prisuzujes.

Milada.
2.3.2006 17:24:43
Moniko,

jak pise Mirka. Generalizujes a to hodne a to uz od zacatku, co sem pises.

JA Ti davam jen priklad, jak to taky muze vypadat, kdyz si matka proste nemuze vybirat, KDY jeji dite do skolky jde.

A ted k tomu skolnemu: U meho ditete se napr. tyden ceka na to, JAK vyjdou vytery a to je na ORL. Pak treba dcera dostane antibiotika. Mezi tim jdem k pediatrovi, ktery dite poslechne. "Omluvenku" - takovej doklad muze vydavat POUZE pediatr. Dcera i po ATB stale kasle, jdeme znova na poslech. Lekarka rekne, ze dite (az prestane kaslat) nema do skolky jeste alespon tyden jit. Co mam tedy napsat do omluvenky za datum?:-) Jiz jsem tady psala, ze je mi prakticky trapne pokazde u pediatricky tu Omluvenku chtit. Nekdy tam ostatne ani nejdeme, bud nemoc zvladneme doma, nebo s ORL lekarkou ...a ano, nechce se mi lezt mezi nemocne a cekat na nejaky papirek. Jo a tech 500 byla cena skolne s jidlem.

Na kosmetice jsem byla za lonsky rok (a zaroven za cely svuj zivot) 1x a muj manzel si ted den vzal DOVOLENOU, aby dceru do skolky odvedl a pak pak privedl (ostatne zustal velkou cast toho dopoledne ve skolce a nafotil ty fotky pro rodice), na masazi jsem snad v zivote nebyla:-)

Ano, reaguji arogantne, protoze mam opravdu pocit, ze zrejme nevis, co tady vsem maminkam davajicim dite do skolky prisuzujes.

2.3.2006 16:09:40
Moniko, něco jiného je apelovat na rodiče, aby byli rozumní ve svých požadavcích a nekomplikovali situaci ostatním kvůli třeba masáži a kosmetice - a něco jiného je horovat pro centralizované rozhodnutí určující přesně všem dětem, všem rodinám jeden jediný, nepružný vzor.
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 230 [Dalších 150 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.