10.3.2006 17:58:07
Ahoj, no nevím co na to říct, to už tak "trochu" vraždou zavání. Holky ať je vaše rozhodnutí jakékoli je určitě velmi těžšké. Nemůžu nikoho soudit,nevím jak bych se rozhodla já, nedokáži si představit ani jednu variantu a můžu jen děkovat za to že jsem se ještě nemusela rozhodovat a modlit se abych to nemusela dělat nikdy. Je složité vychovat zdravé dítě, ještě složitější postižené, a komu se to alespoň troch podaří zaslouží si obdiv. Ale myslím že ať máme s našimi dětmi jakékoli těžkosti, stojí to za jejich úsměv, byť by byl jen jeden. Při takovém článku se vždy chodím dívat na svého spícího syna a děkuji, děkuji,děkuji....
|
Toranoko |
• |
10.3.2006 17:56:22
Kazde omezeni prinasi na druhou stranu obohaceni. Omezeni je soucast zivota. Bohuzel. Ale dneska si kazdy predstavuje, ze ma pravo na neomezene moznosti.
To neni argument proti rozhodnuti o potratu, i kdyz ja bych asi taky na potrat nesla, ale samozrejme bych to dukladne zvazila. |
Toranoko |
• |
10.3.2006 17:51:22
A mas sestru, nevim teda, jestli jsi rada, ze ji mas, ale ty bys v tom pripade mela moznost udelat pro sveho syna totez - dat mu sourozence, i kdyz postizeneho.
Ja verim tomu, ze se nam deje pouze to, co jsme schopni zvladnout, a dnesni doba se mi nelibi treba proto, ze v nas vyvolava strach z neprijemneho (smrti, nemoci, postizeni...) a namlouva nam, ze lze vsechny tyhle veci ze zivota odstranit. Ja za sebe bych to urcite zkusila, jsem pevne rozhodnuta to udelat, pokud budu muset. |
linda |
• |
10.3.2006 17:46:08
Cizinko, já jen chtěla říct, že po špatných výsledcích tripltestu se nepřistupuje hned k odběru plodové vody. Kamarádce vyšlo riziko 1 z 60 a důvod byl odhalen právě tímto ultrazvukovým vyšetřením kam byla odeslána. Amniocentéza už nebyla nutná. Neříkám, že se z UZ pozná vše, ale například v tomto případě se zjistilo, že špatné výsledky byly způsobeny placentou. Při normálním vyšetření by se na to přišlo až se zpožděním nebo vůbec, ale díky testům bylo odhaleno vše včas a taky se dalo vše v čas vyřešit.
|
alžbjeta |
• |
10.3.2006 15:47:06
mínila jsem tím, že nevidím rozdíl mezi zabitím mimina v břiše a ročního dítěte.
"težko mi bude moc vyčítat, že jsem mu nedopřála, aby se narodilo" ale to roční zabité dítě by taky už nikomu nic nevyčítalo... :-o |
cizinka |
• |
10.3.2006 15:46:28
Zabatko, jen tak pro doplneni: pochopila jsi moje vycitky soucasne lekarske vede jaksi prilis vseobecne (tal kroc pak vycitas mi ze prekrucuji:-))). Vis, ja take chodim k doktorum, a moderni lekarske metody pomohly nekolika mym blizkym docela zasadnim zpusobem. Mimochodem, sama jsem vedkyne. Moje cela pointa byla ta, ze metody prenatalni diagnostiky, ktere vedou k doporucenim potratu, jsou 1) nepresne, 2) riskantni pro potencialne take zdrave miminko 3) o rozsahu postizeni a kvalite zivota muzou casto take jenom vestit, 4) nejsou schopne zachytit vsichni postizeni a vcas. A tak proto prosim te krotit svoji retoriku o smyslu zivota postizeneho ditete: Aby nekdo, kdo musi poslouchat tvoje (v Cesku velice caste) reci nemusel si obvinovat z toho, co nemohl presne a z celou jistotou vedet.
Jak kdo naklada se svoji laskou je to kazdeho vec. Vubec by mi nenapadlo kritizovat jakekoliv individualni rozhodnuti ohledne gen. testu nebo potratu - a to ABSTRAKTNE anebo KONKRETNE. Ty to ve skutku nedelas konkretne, ale abstraktne prece jo:-)). |
10.3.2006 15:34:48
Nufo, souhlasím s tebou. Právě lékařské zásahy mohou vyvolat řetez komplikací, které si vynucují další zásahy. Jenže zásahům se nevyhneš, i kdyby to měla být jen infúze s glukózou. Jistě můžeš křičet "nechci, nechci" - ale kde máš jistotu, že budeš natoli při smyslech, že se ti odmítat a ještě kontrolovat podaří. Porod v nemocnici je vždy hybridní a zásahy v něm jsou - a proto spíš než polovičatě přirozený porod bych radši volila něco zcela umělého hned od začátku, tedy SC. Jistota bez zásahů je pouze ve Vrchlabí nebo třeba v HB, ale nejsou zařízení na epidurál, ani kdybys padala bolestí do bezvědomí. Krom toho dětská JIP a neonatologická specializace daleko. Tedy lepší než podivná směs přirozeného porodu s injekcemi a lahvičkami infúzí a "kdoví co v tom bylo" já raději volím přiznanou a umělou a průmyslovou cestu rovnou bez zmatků, tedy SC. Kdybych byla mladší a měla naději, že když miminko porod nepřežije, zmátořím se a založíme na další, uvažovala bych možná trochu jinak.
|
cizinka |
• |
10.3.2006 15:30:58
Zabatko, ja vubec nemam a nemela jsem chut hodnotit celou ceskou spolecnost, a zvlast jeji ekonomicke uspechy. Ale co si opravdu myslim, ze totalitni dedictvi zdravotnictvi a socialni politiky dela doposud zivot tezsi zenam, ktere z duvodu viry nebo proste prilis silne lasky svemu miminkovi nechteji ho potratit. O tom byl i clanek, o kterym tady diskutujeme. Jine duvody jsem napsala Lize. Ja na tvoji konkretni argumenty se snazim odpovidat, co zebys se snazila odpovidat na ty moje? No mozna Verka te vytocila ale byl to osamely radikalni hlas v cele diskusi!!! Kolik radikalek se ozvalo z druheho taboru, ktery opravdu na spolecenske urovni nema zadne potize? Mi je opravdu lito toho, co jsi mela prozit (co ty ale vis, s cim v zivote mela jsem vyrovnat ja, ze tak s jistotou pises, ze jen teoretizuji?), ale vis kolik zen z podobnych zkusenosti udelali naprosto jine zavery?
|
cizinka |
• |
10.3.2006 15:10:41
Zabatko, ja docela chapu, ze obhajujes svuj nazor a mas na to pravo. Ja si naprosto stejne myslim, ze to je vec svedomi kazde, jak si v teto veci rozhodne ale neni duvod, aby spolecnost delala v tom nekomu rozhodnuti tezsi. A take jsem si vsimla tveho psani, ze nekoho neódsuzujes. Ale prosim te, jestli nekoho opravdu neodsuzujes, pro tebe plati totez jak pro Verku: jestli neodsuzujete, tak at Verka nemluvi o zakonech, ktere legalizuje zlocin, a ty nedelej nekomu veci tezsi temi kecami o smyslu zivota postizeneho ditete. Jestli Verka by mela se zdrzet o slovo "vrazda", tak ty od slova "zmetek" a o zpusobech zivota, ktery pro smysluplny zivot cloveka nestaci. Zkus po sebe precist ocima matky, ktera nenasla v sobe silu jit na potrat, nebo dala na viru, ze zivot jeji ditete bude mit smysl. A pochopis vse, proc mi tvoje nektere formulace a strategie obhajoby vadi (ne postoj, ten ja opravdu respektuji, a pokud vim o smyslu zivota stejne nic jisteho a vseobecne platneho jako ty, tak nemam duvod si myslet, ze muj osobni vkus v teto veci je necim lepsi). Mozna nekdy, kdy muzu budet vedet v prvnim tt presnou a nevyvratnou diagnozu, ze moje dite bude trpet fyzickymi bolestmi ci nebude schopne samostatneho zivota, tak dam si na tvoji stranu. Pokud mi zadna prenatalni diagnostika nebude schopna rict nic jisteho, tak budu si myslet, ze oba tabory maji naproste pravo na svuj postoj.
|
Nufa |
• |
10.3.2006 14:58:37
Opravdu myslíš že nepoškozené??? Nemyslíš, že kdyby se děti měly rodit břichem, že by tam byla asi nějaká díra???
Ty komplikace, které jsi vyjmenovala, je možné eliminovat, pokud necháme porod běžet tak, jak má a právě často ty lékařské zásahy do běžícího porodu vyvolají kolotoč dalších komplikací a nakonec právě třeba sekci, kleště, vakuum.......a přitom by se k nim mělo přistupovat jen v případě komplikací a né k rádoby "urychlení" porodu..... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.