| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nekonečné čekání na Terezku

[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 375 [Dalších 225 >>]
cizinka
  • 
9.3.2006 21:18:41
Lindo, jestli temi vrozenemi vadami myslis vady mocoveho ustroje a vady srdce, moje doktorka v Brne mi to provedla i presto, ze vysledky krevnich testu nebyli nejak nesklidnujici. Nemuzu ale samozrejme rict, jestli tento postup byl rutinni. Taktez bylo i paru mych kamosek v zemich, kde trippletest ani jine krevni testy neni rutinne vysetreni. Zkratka, tripple test muze pomoct na mozne vady upozornit, ale neni to vysetreni nenahraditelne UV, pokud mluvime o vadech, ktere je dobre vedet jeste pred narozenim ditete a pripadne pripravit se na operacni porod ci operaci po porodu.
cizinka
  • 
9.3.2006 21:11:42
Zabatko, no a co? Vi nekdo s jistotou, co je smyslem lidskeho zivota? Mas nejake silne dukazy, ze pro smysluplny zivot potrebujes alespon prumernou inteligenci a duchaplny usmev? Mozna stacilo by lasku vzbuzovat anebo i lasku davat?
Mam spise jinou otazku. Jaky smysl ma tyhle reci? Tebe zranila domnenka, ze sikovne holcicce neco neprejes. Jak moc vice muze zranit tvoje domnenka, ze zivot neciho ditete nema smysl, ze posveceni se jeho rodiny nema smysl? Apropos, milovat jezevcika a radovat se z lasky jezevcika take ma smysl, podle meho soudu. Se svoji schopnosti milovat zdaleka nejsme ojedinely (geneticky ci zoologicky) druh.
Ospravedlujes temi recmi svoje soukrome rozhodnuti, ze bys sla na geneticke testy a pripadne na potrat? Ale proboha to prece v Cesku nepotrebujes. Zklouznes tou cestou aniz by ti nekdo zastrasoval, pomlouval nebo premlouval, pojistovny ti vse proplati, spolecnost te neodsoudi. Tak o co jde?
cizinka
  • 
9.3.2006 20:55:12
Lindo, ja jsem chodila na poradnu v Brne, nemela jsem nejak znepokojujici vysledky krevnich testu, ale UV, ktery vyhledaval vady srdce mi provedli. Tak to bylo i u spoustu mych kamaradek v zemich, kde tripple test rutinne se neprovadi.
Linda
  • 
9.3.2006 20:39:25
Ahoj, jen bych chtěla připomenout, že obyčejný ultrazvuk, který se dělá při nerizikovém těhotenství žádné vady odhalit nemusí a většinou neodhalí. Až na základě výsledků testu, se při špatném výsledku posílá na ultrazvuk k odborníkovi na vrozené vady. Ten má k dispozici i specielní ultrazvuk. Alespoň v Hradci K. to tak funguje. A až po té se přistupuje k amniocentéze.
Jana, dvě děti
  • 
9.3.2006 20:07:28
Pane Lubosi, nevim zda se na to uz nekdo neptal, nestiham procist celou diskusi a navic me pomerne obtezuje cist skarohlidske, chytre radilske a ostatni podobne ladene prispevky. me by ale zajimalo zda se vam nepletou jmena deti jedno pres druhe. ja mam deti jen dve a kdyz jedu k rodicum kde jsou dva psici, tak obvykle vyjmenuji vsechny jmena vyskytujici se u deti v nejblizsi rodine vcetne psich nez kapnu na to spravne a vzdycky si vzpomenu na moji babicku ktera podobne hledala jmena svych vnoucat...jen ja s tim vynechavanim pameti zacala bohuzel o poznani drive. takze nepletou se vam ta jmena? diky pokud se vam bude chtit odpovedet. Jana
cizinka
  • 
9.3.2006 20:07:20
Pavlo, ja s tebou v podstate souhlasim, ale prece si myslim, ze v Cesku je vice smyslu mluvit o pravech A nez pravech B. V cele diskusi jedina Verka vyslovila nazor o tom, ze zakony "legalizuji zlocin", s cim ja velice nesouhlasim. O kolik vice zen vyslovilo nazor, ze geneticke testy jsou nezbytne, ani nebudu pocitat.
Moje inteligence je asi hodne podprumerna, proto ze mi odebraly krev na tripple test bez optani a vysvetleni. Ve sve blbosti jsem ani si nedivila, protoze jsem prisla na prvni teh. prohlidku v Brne a patrila jsem k te rizikove skupine, ktere muzou mit potize z RH faktorem. Pak mi jen zdelili vysledky. Obecne, kdyz v Cesku se vyptavam nebo prosim o informaci, narazim na otravene ksichty doktoru, ktere nemaji cas, na odpovedi "u nas se to dela" a pod. Asi mam nejakou vyjimecnou smulu, ze?
cizinka
  • 
9.3.2006 19:55:37
Zabatko, na neco z tveho psani bych chtela jeste reagovat:

"Prostě si myslím, že pokud lze zabránit narození těžce postiženého dítěte, mělo by se to udělat, vždyť k tomu i všechny ultrazvuky, screeningy a gynekologické prohlídky spějí a je jistě cílem každé ženy (a každého gynekologa) porodit zdravé dítě."

To je pravda, ale opakuji zase, metody nejsou uplne dokonale. Cely problem je v tom, ze skoro absolutni ale neabsolutni jistotu dostanes za cenu rizika (neprilis velkeho, ale prece) potratu (mozna) zdraveho miminka. Ale to riziko neni o hodne mensi, nez riziko tezkeho postizeni. A co je jeste tezsi, JAK TEZKE je postizeni nejde zjistit vzdy do vyprseni lhuty legalneho potratu. V tom je prostor pro rozhodovani a individualni postoje.

"Neodsuzuju ženy, které se z jakéhokoliv důvodu rozhodly si postižené dítě nechat, je to jejich volba, ovšem ani je nehodlám stavět na piedestal jakožto hrdinné matky." Nejde o uznani hrdinstvi, ale o pochopeni, pomoc a take uctu pro zenu, ktera prece pro nekoho se obetuje. Ja jsem mela mezi spoluzaky zakladky holcicku s jen rudimentni pravou rukou a kluka epileptika.Nase ucitelka byla hodna a moudra zena, ktera nam to umela vysvetlit a nabadat, abychom svym postizenym spouluzakum nikdy neublizovali ani je neponizovali. Mozna ti trochu povzbudi fakt, ze tato holcicka jako divka mela spoustu ctitelu a pokud vim, ted je stastne vdana, a velice uspesna ve sve tlumocnicke kariere. Myslim, ze ve svym dosavadnim zivote naucila hodne lidi mezi jinym nesoudit podle dokonaleho vzhledu. Ale vsimla jsem si, ze nase rodice suskaji se mezi sebou a hledaji chybu v jejich matce. V tehotenstvi kourila? Otehotnela pokud brala leky? Proc pak nesla na potrat? Od te doby mi zbyla velka chut vrazit jednu nekomu, kdo vede takove reci... Moje dalsi zivotni zkusenosti vzbuzuji mi stejne chuti ve pripade nekterych reakci na svobodne nebo rozvedene matky, ktere privedli na svet dite ve velice stizene zivotni situaci.

"Boďka bohužel společnost je taková jaká je a já už mám nyní strach z toho, jak se budou vrstevníci dívat na moji dcerku ve školce/škole, ač její postižení není nijak výrazné. Šikana funguje a dokonce u čím dál mladších dětí, čím to asi je? :-("
Ale tu spolecnost prece vytvarime my tim, co mluvime a co rikame svym detem. Spolecnost nikdy nebude dokonala, ale pokud o moznostech soucasne mediciny mluvime jako o vede nedokonale, pokud neprisuzujeme nadlidske prorocke schopnosti pro doktory, geneticy a nezadame takovych schopnosti od matek postizenych deti, a pokud alespon my umime ctit jakekoliv rozhodnuti lidi v jejich realnim svete s realnimi moznostmi, tak ta spolecnost je alespon trochu lidstejsi.
ADA
  • 
9.3.2006 17:29:21
Kousek od mého domu je ústav s mentálně postiženýma.Denně je potkávám a děkuji že mám zdravé dítě.Když se takové narodí každý rodič ho miluje.Ale kdybych v těhu zjistila postižení šla bych na potrat.
Petra
  • 
9.3.2006 16:37:22
Milá Hanko, jste s manželem úžasní. Přeji hodně štěstí a Lucince co nejlepší zdravíčko.
Emina
  • 
9.3.2006 16:23:09
Ja jenom nechapu, proc jste amniocentezu neabsolvovali, zkratila by vasi uzkost o hodne dni. Meli byste jistotu a v pripade neprizniveho vysledku jste se mohli zodpovedneji pripravit na prichod handicapovaneho ditete. Skutecne nechapu, co lekarum vycitate.
[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 375 [Dalších 225 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.