elda |
• |
8.3.2006 14:45:48
cizinko - nejsem gynekolog, pouze informovaný laik. ono tripl test samozřejmě povinný není - pokud gynekolog dopředu neinformuje, přišlo by mi přinejmenším v pořádku se zeptat, proč mi někdo chce odebrat krev, co tím sleduje a proč. a když to vyjde špatně, tak co dál - pokud jsem maminka nehodlající podstoupit ani amnio a už vůbec ne interrupci, s díky a úsměvem odmítnu krev dát....
Bohužel tento přístup gynekologů (nic neřekne, neobjasní) si v nich pěstujeme my matky, protože jsme pasivní a neptáme se.... sedím celé dny na netu, takže spoustu informací mám odtamtud a svého gynekologa nebudu zatěžovat otázkama, na které znám odpověd - ale když nevím, tak otevřu pusu - bohužel mnohé matky takové nejsou.... jetliže paní Náglovou lékař neinformoval co testy obnášejí, přijde mi podivné, že se neptala....protože na otázku "co je to za odběr" musí nutně přijít pravdivá odpověd - zjištění pravděpodobnosti vývojových vad plodu. nepředpokládám, že by si lékař dovolil říct, že se rodička nemá starat, nebo že by zalhal. asi je to poněkud zmatené, ale sumasumárum chci naznačit, že zajímat se musíme především my matky - jedině tak si své doktory "vychováme". elda |
8.3.2006 14:38:48
žabátko, chcela som len podotknúť, že že hrať sa na pánaboha je dosť nebezpečné. My ľudia občas máme pocit, že my vytvárame život, a teda máme právo rozhodnúť o jeho ukončení.
Naozaj však vieme stvoriť život? Mne sa skôr zdá že sme iba jeho súčasťou, áno, vďaka našej vôli (a občas vďaka náhode ;-)) sa dostane spermia k vajíčku a vznikne nový život. A čiastočne ho môžeme ovplyvniť svojím chovaním, životosprávou. Vieme však veľmi málo o skutočnom tvorení a žiadny vedec ešte nikdy nestvoril ľudské vajíčko či spermiou len tak, "z ničoho" a nevdýchol mu život. A tak je to i s jeho ukončením. My chceme rozhodovať za niekoho, kto bude ako trpieť, koho život stojí za pokračovanie a ktorý už nie. Dopredu to však nemôžeme predsa vedieť. Sú ľudia mladí, krásny, život majú pred sebou a predsa ho niektorí chcú ukončiť samovraždou. Sú ľudia zmrzačení, na vozíčku, ktorí zúfalo chcú žiť a majú pocit, že ich život má zmysel. |
Vačice + 3 kluci |
8.3.2006 14:28:41
tak jestli si myslíš, že já a moje rodina jsme bez minulosti, co se týká nemocí, smrti, dlouhodobé péče o nemohoucího člověka, že se nám "neštěstí" vyhýbá, tak to se mýlíš. V naší rodině to nechodí tak, že se narodí zdravý človíček po bezproblémovém těhotenství, pak prožije dlouhý krásný život plný "sladkobolných keců" a v plné síle a ve vysokém věku ho skolí infarkt. Tak to fakt není.
A i já snad mám právo vyjádřit se k dění ve společnosti. Nikomu svůj názor nevnucuji, jen ho obhajuji. A to, že moje názory nejsou jen teoretické kecy, se kterými nemám v praktickém životě nic společného, vyvracíme s manželem třeba tím, že se v současnosti právě jedné rodině, která se i přes nátlak společnosti rozhodla dát šanci svému postiženému dítěti, snažíme všemožně pomáhat (péčí o další děti, odvozy, zjišťováním informací, psychickou podporou). Takže nikdo nemůže napsát, že opravdu nevím, o čem mluvím, protože mé děti jsou buď zdravé nebo jejich postižení byla tak vážná, že nebyla slučitelná se životem. |
cizinka |
• |
8.3.2006 13:29:15
Zabatko, mirim na trochu jine pojeti zodpovednosti a kompetenci lekaru a jejich klientu, nez to, co prevladalo v druhe polovine 20. st., kdyz prevladlo opojeni z lidske vedy. V Cesku za totality expertni rizeni spolecnosti dostalo zvlast nechutne formy. Lekar ti bude lhat, ze rutinne geneticke testy jsou jednoznacne pro tvoje dobro, ze ve svych neplnych 30 mas zvetsene riziko pro postizene miminko, zatim co AMC je jen takove neskodne vysetreni s malinkatym riskem. Ve pripade spatnych vysledku ti autoritativne doporuci potrat. Jestli nahodou ti se narodi postizene miminko, ti zase autoritativne doporuci ustavni peci - at ho tam das, a at ho zapomenes. Ty nemas zodpovednost, a ani lekar nema ve zvyku te dukladne informovat o jakych rizikach ve skutku se jedna a o o cim presne on rozhoduje. Tvoje zodpovednost je vlastne chapana jako poslusnost. Jestli si vyptavas, tak jsi problematicka, jestli neposlouchas - nezodpovedna. Znas to, ze?
Vis, ja si myslim ze i v Cesku stale vice zen si preji, aby byly informovane o vsem a dukladne, aby nebyly vystavovane ani zbytecnemu strachu z nevedomosti ani stresu z hadek kvuli paternalistickemu pristupu expertu. A za to jsou ochotni prijmout i skutecnou zodpovednost za svoje zdrave a postizene deti, protoze se rozhodly vedome. |
cizinka |
• |
8.3.2006 13:04:32
To bez pochyby:-))), ale ne o tom byla moje otazka.
|
Vačice + 3 kluci |
8.3.2006 12:57:11
ne všechno, co naši zákonodárci uzákoní, je etické. Někdy to není dokonce ani logické. Někdy jsou to přímo paskvily, které se musí měnit, ještě než začnou platit.
|
cizinka |
• |
8.3.2006 12:52:46
Zabatko, ja nemluvim za Verku a ani nechci zasahovat do sporu, jestli ma nebo nema smysl privest do sveta postizene dite. Ja spise chci vratit ty tvoje vznesene spekulace o financnich a zivotnich nakladech na peci o postizene deti zpatky na zemi a se vratit do praxi a realnich moznostech soucasne prenatalni diagnostiky. Jestli jsi precetla celou diskusi, tak ti muselo skutecne uniknout par dobre informovanych prispevku o presnosti a rizikach testu. Tady take muzeme polozit otazku nakladu - tak financnich, tak psychickych. Je podle tobe smysl nutit delat geneticke testy pro lidi, ktere o interupci neuvazuji? Uvedomujes si, ze statisticka perspektiva porodit opravdu tezce postizene dite, ktere bude treba trpet cely zivot je pro tricatnici rozhodne mensi (1 z nekolika 1000) nez samovolne potratit zdrave miminko pri AMC (1 ze 100). Jo, bez pochyby, krevni testy a UV vysetreni ty tisicove sance postizeni snizuji na stovky, desitky, a i treba i na mensi cisla, a jen pak se provadi AMC, ale vysledek tohoto postupu je ten, ze 90 procent zen, kterym byla zdeleny spatny vysledek krevnich testu, proziva strach a bezsenne noci zbytecne. Ti, co nechteji postoupit riziko potraceni zdraveho miminka, musi si bat az do konce tehotenstvi. Navic spousta doktoru neinformuji zeny o orientacni povaze testu a UV vysetreni, tim zvetsuji strach. Ujistuji te, ze pro mne krevni geneticke testy provedly bez vysvetleni a optani (v 1999), moji nespokojenost zpetne zahladily lzi, ze byly nutne kvuli RH faktoru (to je ale jiny test, jak jsem ve sve linnosti az ted zjistila). Tam, kde lidske technicke dovednosti jsou omezene, experti a spolecnost musi se chovat pokorne, a nechat prostor pro individualni eticke uvahy jedince. Je povinnosti lekaru informovat vsestranne pred kazdem testem, a nechat si rozhodnout tehotnou. Nemyslis?
|
Adria |
• |
8.3.2006 12:49:52
Mluvila jsem o Věrce,co má ty kluky....ona měla takové vyhrocené hlásání o vraždách...moc přehnané, takže ji nitro asi hovoří z nějaké dávné minulosti. Mluvím o tzv. dobru, co tady hlásá... jinak ať si každý vyjádří svůj názor, proto to tady čteme...nechci se zamotávat, tebe jsem se nechtěla dotkonout, ani ji, jen jsem taky napsala svůj názor...haha,pa.
|
Luboš+1+11 |
• |
8.3.2006 12:38:49
Když byly děti menší, měli jsme mikrobus, teď máme dvě auta. Většinou s tím vystačíme, nejstarší děvčata už mívají svoji dovolenou. A když je náhodou potřeba, vypomůže některý ze skorozeťáků svým autem.
|
Věra. |
8.3.2006 12:37:39
Adrio ahoj, známe se, že? :o)))
Myslím že právo říct svůj názor má každý, nejen ti, s názorem kterých souhlasíš. Nebo jedny názory mají být "ve skrytu" , jak píšeš, a ty druhé, "správné" ty můžou jít ven? Sama dobře víš, že to tak není....prostě diskuse a každý mluví podle toho co cítí....to je celé... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.