| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nekonečné čekání na Terezku

[<<Předchozích 180] Příspěvky 181190 z 375 [Dalších 185 >>]
Věra.
8.3.2006 12:32:40
Žabátko, nedávno jsem si četla příběh dívky, dnes asi 12 leté, která nemá ruce....velmi těžké a hrozné postižení.
Její matka jí nedala, potrat odmítla, dcerku miluje a říká že dcera je sluníčko, je na světě hrozně ráda a dává hodně dobra lidem kolem ní....

Ty bys řekla že je to zmetek, který nemá právo na život.
Ta holka si to ale jistě myslí jinak a divila by se tvým úvahám.

Prostě tyhle věci nejde vždy předem odhadnout, i když si myslíme že víme....
Nejvíce k tomu mohou mluvit samotní handicapovaní a jejich rodiny...
Adria
  • 
8.3.2006 12:31:00
Vím, o čem mluvíš Nufo...ale právě mi v těch názorech rozhodných Věra připadá, že by ona měla za sebou nějakou minulost, která ji k tomu nutí takto hlásat....asi potřebuje ona pozvednout na duchovní úroveň, asi to tak cítí...ale neví, jak by to měla vykonat....každý máme svůj koloběh....a proto i své názory...a myšlení. tak je určitě nebudu tak vehementně vnucovat druhým, a prožiju si tu svou dobrotu ve skrytu...o tom to je, a ne se plácat po rameni, co bych já udělala a co ne...a ti druzí jsou špatní, protože....
Každý si to své mí prožít vnitřně....a ne mluvit, a mluvit...ty holky, co v tom žily, ví, co to obnáší...
Vačice + 3 kluci
8.3.2006 12:29:28
No já obvykle různým kolemjdoucím své náboženské vyznání nehlásím, a to především, když to není předmětem diskuze.

Co, už sis připravil/připravila nějakou peprnou poznámku na katolíky a jejich boji proti interrupcím?
Věra.
8.3.2006 12:27:28
ŽABÁTKO, PSÁT o postiženém člověku jako o zmetkovi, to je hodně silné kafe....nechci věřit vlastním očím.
Ženeš to do extremu, ono handicap neznamená mít celoživotní bolesti a celoživotní utrpení, ono i s postižením, i s mentálním se dá žít a dokonce bývá dost mentálně postižených štastných....budeš se divit, ale je to tak...
Něco jiného je neochota toto dítě přijmout, ale neměli bychom si jí omlouvat tím, že "takhle se stejně nedá žít".....

Dobro, zlo, to jsou etické kategorie, i život postiženého člověka může být dobrý, stejně tak jako život zcela zdravého zločince nakonec moc dobrý být nemusí...

Nevím co myslíš tím životem "bez tváře"....jestli myslíš rozštěpové vady, ano , dnes ženy již žádají o potrat i při rozštěpech rtu nebo patra - přitom tato vada se dá dobře po porodu řešit...

Ještě nedávno byla srdeční vada u dítěte jasnou indikací na potrat, dnes se již řeší po porodu a dětem lze pomoct .

A bohužel po plodovce někdy vyjde vada na chromozomu, dítě je zabito, ale přitom nikdo neví, jak by vypadalo a jestli by náhodou nebylo zdravé....a pak se dodatečně zjistí že tatínek s touto stejnou vadou vesele žije a vystudoval dvě VŠ...nemálo zcela zdravých dětí je zabito po podezřelé amnio...tam vidím problém....

JE TO PROSTĚ ošidné téma a zdaleka není vše tak jasné, jak bychom si přáli... ne vždy znamená chromozomální aberace i projevující se postižení, přesto jsou děti "pro jistotu" zabíjeny....jakou jistotu?
Vačice + 3 kluci
8.3.2006 12:16:11
Nevím, co je myšleno konkrétně to psychická nemoc (=bolest).

Deprese, fóbie, závislosti... to je snad medicínsky řešitelné.
Mentální retardace... Jednu dobu jsem několikrát týdně trávila čas s jednou kamarádkou, jejíž dcera je mentálně retardovaná. Nevím, jestli se to dítě nepřetvařovalo, ale ono se tvářilo tak šťastně a dokonce jakoby ho nic nebolelo. Vždycky na mě vylezla, začala mi tahat vlasy, pěstovala se u mě, jednou dokonce chtěla, abych ji uspávala. Nepřipadala mi, že by byla raději mrtvá. A ta kamarádka to je ale takový vzor klidu a optimismu, i se svým manželem.
Veronika
  • 
8.3.2006 12:04:24
Pro kolemjdoucího i ostatní: pěkná knížka o tématu jaký smysl má život s postižením je např. Poznej svého anděla od Benjamin Klein.
Ovšem chápu, že dost lidí věří jen tomu, co vidí, takže pro některé možná nebude přijatelná.
8.3.2006 11:58:37
Bude mít hodně těžký život,..
Myslím si,že tak těžký, že si to ani ty, ani já nedokážeme představit. A kolik bolesti zažije.
Věrko, zkus se zamyslet i z té druhé stránky, přesně, jak popisoval(-a) kolemjdoucí.
kolemjdoucí
  • 
8.3.2006 11:45:20
ale tvrdé srdce. Jinak by to nemohla takhe jednonačně hrotit. I potrat může být v mezních situacích menší zlo, než narození dítěte, které bude trpět, rodina se rozvrátí a matka předčasně zešediví.
Martina, 2 deti
  • 
8.3.2006 11:37:59
Verka to nechape, protoze to chapat nechce. Nikdy takovou situaci nezazila, tak vubec nema predstavu, co to obnasi.
[<<Předchozích 180] Příspěvky 181190 z 375 [Dalších 185 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.