| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nekonečné čekání na Terezku

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 375 [Dalších 335 >>]
  • 
20.3.2006 15:29:38
Dobrý den, dávám dohromady článek o spolehlivosti či spíše nespolehlivosti testů a sháním ženy - rodiny, které jsou ochotné mluvit o tom, že třeba test ukázal že všechno bude špatně, ale nešly na potrat a nakonec děcko bylo v pořádku. Prosím, ozvěte se mi na capova@tyden.cz nebo na 724 024 534. Děkuji moc.
Dita + Agáta 13m
  • 
20.3.2006 11:47:37
Já vůbec nechápu, jak můžete napsat, aby se toto vyšetření mělo vynechat. Vždyť to nezjistí jen vady typu Down, ale také roštěp páteře a jiné. A jak jste napsala, po špatných výsledcích vám doporučí amniocentézu, ale tu můžete odmítnout - je to jen vaše volba.

Když jsem otěhotněla, honili mě po genetice, protože moje sestřenice se narodila s Downovým syndromem, naštěstí tripltest vyšel v pořádku, můj gynekolog mě celé těhotenství kontroloval a dcera je krásná a zdravá. Ale moc dobře vím, jaká oběť pro celou rodinu to je, nechat si a vychovávat postižené dítě. Je to starost a zodpovědnost na celý život a hlavně i po smrti rodičů dítěte se o něj musí někdo starat (někteří se dožívají i vysokého věku), takže přechází zodpovědnost na sourozence a jejich rodiny, což pokaždé není možné - můžou být špatné vztahy, apod. A potom postižený člověk skončí v ústavu, což je pro něj absolutně hrozné.
Hodně lidí by tuto životní situaci nezvládlo a hlavně je mnoho postižení, kdy stejně dítě nedonosíte nebo přežije jen krátkou dobu po porodu (pokud se narodí živé) a toho můžete být ušetřena. Podle mě je to mnohem větší psychický šok porodit dítě, které je mrtvé nebo vám zemře během několika hodin či dní, než když v počátku těhotenství kvůli poškození přerušíte a můžete se snažit o další miminko. Věřím tomu, že i tak to musí být pro maminku velmi těžká volba. Moje kamarádka měla miminko s těžkým roštěpem páteře a vím, jak to bylo hrozné, ale dnes mají krásnou dvouletou holčičku.

Takže prosím, neraďte někomu, že má vynechat test, který u většiny maminek vyjde dobře a maminka může být ve věším klidu a více se těšit na to svoje miminko. Copak není důležité, aby byla budoucí maminka v pohodě? A když už dojde k něčemu špatnému, není lepší začít znovu než se celý život třeba trápit a obětovat?
Je to jen můj názor, ale podložený zkušeností z vlastní rodiny. Sestřenice je sice úžasná, je s ní legrace a všichni jí mají rádi, ale pořád je to dítě, i když je jí 30 let.
Irča
  • 
19.3.2006 0:16:09
Pro Věru,
jak tak čtu tvé nárory musím se smát. Velice dobře se polemizuje na tema kdyby se mi to stalo tak bych se chovala tak a ne jinak! :-)) Nikdy nikdo neví jak by se zachoval v té dane situaci dokud se v ní neocitne.
Možná jsem nebyla jiná ....
Dnes máme 15 měsíčního syna s DS, nevěděli jsme že bude postižený, testy byly v pořádku. Je to naše sluníčko a vím že dnes už bych ho nedala, ale na druhé straně vím že život bude mít težký a to z jednoho prostého důvodu ..... lidé jsou zlí a rádi ubližují, neříkám že všichni ale je jich dost. A já svého syna nebudu moct chránit na každěm kroku. Nejedná se mi o to, že já se objetuju a budu se starat do smrti o Své dítě, ale o to že on bude ten kdo nikdy nebude moci vést plnohodnotný život. Co mu řeknu až se mě zeptá proč je jiný? Proč nemůže mít rodinu? Proč nezvládne některý věci? Kdo bude více trpět já nebo on?
Právě čekáme druhé dítě, podstoupili jsme všechny testy i amniocentézu a řeknu ti to upřímně, kdyby byl jen náznak že druhé dítě je postižené jdu na umělé přerušení a můžeš si o tom myslet co chceš.
Irča
Bára 2 děti
  • 
17.3.2006 17:24:12
To dítě žije, život mu nesbrali. Tak moc Ti vadí, že mu na život přispíváš ze svých daní? Mně ne. Platí se z nich spousta daleko větších ptákovin.
Martina
  • 
16.3.2006 17:36:08
Děkuji za vaši reakci já mám to štěstí že můj syn navštěvuje jajo integrovaný běžnou ZŠ ale je to boj s nepochopením. Já sama v době kdy je syn ve škole pracuji jako dobrovolník dělám canisterapii u tělesně amentálně postižených dětí. Lidé se mě často ptají proč jestli toho nemám doma dost já říkam že někdo musí začít tak sned i diskuse natěchto stránkách pomůže
16.3.2006 12:48:00
Chápu, já jsem informační embargo na osobní věci párkrát porušila - a vymstilo se. Musela jsem změnit nick a něco nechat vymazat. Tak mi si s tím nějak poradíme. :-)
cizinka
  • 
16.3.2006 12:09:43
Mediano, to bohuzel ne, ja si drzim zasady na netu moc osobnich info o sebe neprozrazovat. A jestli bych prozradila svoji materstinu, rekla bych o sebe strasne moc. Mam takovou zavrenejsi povahu, no:-). Ale mas velice inteligentni odhad – ja ve skutku v profesnim zivote hodne pisu anglicky, a vedle cestiny se snazim naucit par dalsich slovanskych jazyku, a ty pak mi se pekelne pletou:-) a slovanske stavby vety uz nikdy nepochopim. Rezignovala jsem :-). Ja si omlouvam, skutecne vas kvuli jazyku okradam o cas a obcas i o nervy. Ale nevystartuji nikdy na nekoho agresivne, jestli by nekdo normalne se priznal, ze neco z mojich zkomolanin nerozumi, tak bych to snazila vysvetlit. Musim uz bezet.
16.3.2006 11:51:29
Cizinko, já čtu a nezapojuji se - ale jeden nápad. Nemohla bys nám napsat, jaký je tvůj mateřský, výchozí jazyk?
Vědomí toho, jaký máš pilotní jazyk, by mohlo pomoct pochopení toho, co se snažíš vyjádřit. Tvoje čeština je opravdu vynikající, nejsem z toho tvou mateřštinu schopná dešifrovat. To, jak často něco "diskutuješ" nebo "polemizuješ", připomíná angličtinu. Stavba vět zase někdy ruštinu. Krom toho se do toho plete odborný styl, založený hlavně na přejatých slovech (pracuješ ve vědě, že?). Zkrátka, znát tvůj výchozí jazyk by mohlo porozumění usnadnit.
cizinka
  • 
16.3.2006 11:38:59
Zabatko, za svoji nechapavost omlouvat se nemusis - ja se periodicky omlouvam za svoji cestinu. Pro mne je to prilezitost si procvicit cestinu, ale rict i par veci, kteri mi lezi na srdci, ale bohuzel specham, a i ted moje odpocinkova pauza se konci:-)). Omlouvat se nemusis za nic, ja to moc k srdci nebrala, jen musis byt vedoma, ze kdyz pises nekomu ze nekdo "mluvi z cesty", je to stejne neprijemny, jako je neprijemny pro tebe, kdyz ti nekdo napise, ze asi mas amnezii a nepamatujes si o cem v teto diskusi se bavime... Prispevek, ktery je uz smazany, byl tam v dolni casti - az se tato diskusni stranka naplni, dolni prispevky se vymazavaji.
cizinka
  • 
16.3.2006 10:50:19
pardon, "kazdeho provedeneho testu".
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 375 [Dalších 335 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.