| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Velikonoční pondělí na pohotovosti

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 214 [Dalších 174 >>]
Líza
3.5.2006 6:04:21
Jitko, ale to je přece docela jednoduchý. Porovnej si plat doktora v Rakousku (nebo jeho kupní sílu, aby to bylo fér) a v český nemocnici. Ono o službu víc nebo míň se ti sakra projeví na platě - no a kdybys šla další den místo práce domů spát, tu službu vlastně "nemáš" (za jednu službu je jeden den náhradního volna). Pro většinu nemocničních dr. je to existenční nutnost. No a pak sloužej ty služby, který vlastně sloužit nechtějí...
2.5.2006 23:18:37
Jo a uznávám, že jsem to napsala hodně zjednodušeně a problém tak jednoduchý není, ale to by bylo na dlouhou diskuzi.
Jenže za problém přesčasů si z hodně velké míry mohou lékaři sami. Chtít jim přesčasy vzít je totiž jako píchat do vosího hnízda. Argumentuje se tím, že peníze za přesčasy tvoří velkou položku jejich příjmů. Jenže problém je, že sami potom toho zneužívají a na to, že jsou přetížení se vymlouvají.

Když jsem pracovala v Čechách na interně, fungovalo to takto: lékaři měli pracovní dobu od půl osmé do půl čtvrté. Jeden z nich potom zůstal sloužit přes noc ( v současné době 2 z nich), druhý den měl opět svou pracovní dobu a zůstával v práci až do půl čtvrté. Takže se snažil co nejvíc v noci vyspat, aby byl druhý den k použití. Sestry se báli ho budit. Pokud měl pocit, že je buzen zbytečně býval protivný, na sestry i nemocné.Samozřejmě jen menšina z nich, odhadla bych to tak na 30%.

V Rakousku měl lékař pracovní dobu od půl sedmé do půl třetí a jeden z nich zůstával přes noc. Jenže druhý den ráno odcházel domů se vyspat. Sestry tudíž neměly strach ho v noci budit, protože druhý den nepracoval.

Jenže tomuhle se, nevím proč, lékaři u nás vehementně brání.



Alena, 2 dítka
  • 
2.5.2006 23:06:49
Velký souhlas!!!!!!!!!!!!!!
2.5.2006 22:49:24
Jsem z oboru a moooc fandím, protože aby šel člověk do práce v pátek ráno a odcházel v po navečer je naprosto nelidské a hlavně vůči pacientům nebezpečné a kdo nezažil, nepochopí. Apropo - cože se to učíš :-) ?
Pavla
  • 
2.5.2006 21:43:07
Mila Marketo,

nektere veci je treba opravdu prozit, abys jim uverila a abys je pochopila. Trvalou spankovou deprivaci slovy sice popsat muzes, ale ten druhy neuveri. Ale mam pro Tebe utechu, ja uz to mam za par ;-)), ucim se jeden trosku raritnejsi jazyk a budu delat tutez praci, jenom za jinych podminek jinde. Takze je to "Happy End" k oboustranne spokojenosti - ja muzu lecit pacienty ve stavu plneho vedomi a delat svou praci zodpovedne a ne po 72 hodinach sluzby a Ty na me na pohotovosti nenarazis. Preji prima vecer!
2.5.2006 20:26:38
Vlaďko, neřekla bych, že naivní...
Ale chápu, že se Vám nelíbí, když se píše, že na tom lékaři nejsou tak špatně, jak se snaží před veřejností prezentovat.
Teď se bijí o svá práva, tak chtějí mít oporu veřejnosti. Mou podporu by měli za předpokladu, že by sami bojovali proti těm nezodpovědným a neslušným ve svých řadách.
Je to těžká, náročná a velice odpovědná práce, já bych jí dělat nechtěla a proto jsem si jí ani nevybrala.
Bohužel, ještě jsme nedosáhli platové úrovně západních států, ale to se netýká jen platů lékařů, ale vesměs všech ostatních platů.
Jaga, syn 3 roky
  • 
2.5.2006 20:06:38
Už jsem tu psala, že naopak doktor občas nepozdraví, nebo se při hovoru vyhýbá očnímu kontaktu. Někdy se ve styku s nimi cítím naprosto méněcenná, jako onuce.
vladka
  • 
2.5.2006 15:04:50
"dvojnásobek" - myslíte cca 200Kč/hod? (Může se v různých okresech mírně lišit). Myslím, že o závratných příjmech lékařů sloužících noční služby v nemocnici a pohotovosti zde panuje dosti značné nevědomí. V nemocnice to může být i méně než poloviční částka.
vladka
  • 
2.5.2006 14:22:31
na to , že jset právník, jste velmi naivní..
lucinda21
  • 
2.5.2006 10:02:33
Milí přátelé, přidám také něco ze svých zkušeností z pohotovosti.
Na pohotovost jsem se jednou dostala před 5 lety, bylo opravdu zle a mojí chybou bylo, že jsem se nejprve snažila /a doufala/ vyléčit neúspěšně. Vzhledem k tomu, že jsem jinak bez potíží a k lékaři jsem se dostala jen kvůli potvrzení nebo očkování, byla jsem nemocí opravdu zaskočena a netušila jsem, že z pátku odpoledne do pátlu večera se přitíží natolik, že začnu vyhledávat pohotovost.
Když jsem se tedy dostavila na pohotovost /asi v 20h/, kde bylo úplně prázdno, setkala jsem se s lékařem, na kterého nikdy nezapomenu... při vyšetření na mě křičel a když mi předepsal penicilin, vzpomněla jsem si a řekla mu, že na tento lék jsem alergická. Vyhodil mě z ordinace.
Po 4 letech jsem tohoto lékaře náhodou potkala na ulici, poblíž pohotovosti v jiné části Prahy, kde nyní bydlím. Srdeční tep se mi zdvojnásobil a já se vyděsila. Pokud by mé děti potřebovali někdy pohotovost, a já se opět s tímto lékařem setkám v ordinaci, otočím se a vyhledám lékařskou pomoc jinde.
Zajímalo by mě ale, kde si můžeme stěžovat na sprosté chování lékařů. Samozřejmě uznávám, že pacienti jsou také nepříjemní, ale sebe řadím spíš mezi stydlivce, nechci obtěžovat když mám "subjektivní" potíže.
Jiná zkušenost je ze zubní ordinace, po lékařském zákroku /ukončeném/ mě bolela asi půl roku celá polovina čelisti a nemohla jsem na této straně kousat. Když jsem si "stěžovala" své zubařce, ptala se mě, zda-li chci bolestí vyskočit z okna. Řekla jsem že ne, tudíž mi řekla že to není nic vážného a že se zubem nebude dělat nic. Poté jsem odcestovala do Francie, kde jsem se po 3 měsících šla k jinému zubaři zeptat, zda-li je to normální, mít stále tu bolest v čelisti a že stále nemohu kousat a omlouvala jsem se, že jsem pacient který je "přecitlivělý". Paní doktorka udělala rentgen, velmi dlouho se divila, že takové praktiky neviděla nikde na světě, ani v Rumunsku ani v Indii, a snažila se zub zachránit...bylo pozdě bohužel, ale alespoň nyní místo něj mám protézu a čelist mě nebolí.







[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 214 [Dalších 174 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.