| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě jako svědek intimností

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 89 [Dalších 29 >>]
22.5.2006 20:58:21
Abych pravdu řekla, tak dělat to dětem takhle na očím mi zase tak úplně košer nepřipadá. Snad jednou za čas, ale asi ne dělat z toho pravidlo. A v noci - tma je milosrdná, přikryje vše a děti tvrdě spí. Myslím, že nejlepší je, když rodiče mají vlastní ložnici (to se nás bohužel zatím netýká). Nejsem pro úplně sexuální otevřenost, děti dle mého názoru nemusí vidět úplně vše.
22.5.2006 20:54:31
Ahojky, problém mimi v bříšku jsem řešila před rokem a doporučím za odbornou literaturu knížku Krtek a maminka (přesně ten krtek, který si za nás nechával šít kalhotky a jezdil opraveným autíčkem). Ale prolistujte si ji radši ještě než ji koupíte. Je o zajíčkách, kteří spolu napřed laškují, pak se nechtí, pak se zas chtí, tak se vezmou (realita jak vyšitá :o)). No a po svatbě se k sobě přitulí, protože se mají moc rádi. A Zajdulce pak roste bříško a oznámí Zajdovi, že budou mít malé zajíčky. Zajda schání výbavičku a je nervózní z budoucího porodu ;o) a pak je tam ovšem celkem natvrdo porod. Zajdulka na zádech a mezi nožičkama jí vykukuje zajíček. A taky vysvětlení, že to trvá dlouho a bolí to, ale že maminka je hodně ráda, že miminko má.
Doporučený věk je 4roky, ale naše beruška to celkem pochopila ve 2 letech. A přesně podle psychologů si z toho vzala jen to, co je určeno pro její věk. Až ve 3 letech se začala snažit hledat místo odkud vylezla. Jsem po císaři, takže pohoda, gynekologická prohlídka se nekonala :o)))))) Těhotenství s poučenou slečnou bylo super a celé ho prožívala se mnou (čekala 2 zajíčky, kteří se jí pak v porodnici taky narodili: když obdivovala mimi, položila jsem vedle ní na postel 2 plyšáky a ona pak poučovala sestřičky na porodním, že z ní právě vypadli...)
Haluška
22.5.2006 18:35:12
Tady ale pak asi bude problém v rodinách, kde ten příklad rodiče jaksi dát nemůžou... A nějaké "víš, no, nám to zrovna nevyšlo, hlavně nedělej stejnou blbost jako tvůj táta...." nevím nevím. Co můžeme pro svoje děti v tomto ohledu udělat, i když jsme sami selhali?
Pro mě je to zatím teoretická otázka, mám ještě hodně malé děti a krásné manželství, teď spíš začnu řešit otázky typu "jak se ti dostalo miminko do bříška," neboť čekám třetí ratolest.
Ale vážně. Co můžu udělat pro svoje děti, aby jednou nedopadly špatně? Jak jim v dnešní době pomoct k tomu, aby jejich experimentování nepřineslo jenom hořké slzy a zkažený život? Jak vyvážit ten mediální chaos a tlak reklamy apod.?
Linda
  • 
22.5.2006 18:09:24
Já nemyslela rozhovor typu "Víš, jednou najdeš někoho, koho budeš mít opravdu ráda... a pak...". Samozřejmě, že tyhle postoje se dají předat asi jen rodinným příkladem... spíš jsem myslela důležitost jakési důvěry dospívajícího třeba k té matce (nebo kamarádce), vědomí, že je tu kdyby něco, tak se lze na mne obrátit i s takovouto choulostivější situací... pomoc a podpora v nejistotě, když se něco nedaří... to, že dáme svým dětem příklad krásným vztahem, bohužel není zárukou toho, že samy nebudou mít problémy. I vztahům je třeba se naučit.
A prostě myslím, že "jenom prosímtě používejte kondomy" nestačí.
22.5.2006 17:47:19
Já si myslím, že výchova k tomu, aby "to dělaly z lásky", neprobíhá u kuchyňského stolu a konkrétně. Vidí model rodiny, řeší příběhy svých kamarádů,čtou a to všechno s matkou nebo s někým jiným probírají. Mají v sobě hranice, které jsme svou výchovou vztyčili.Že se nelže, že se šetří příroda, že musej dostudovat, že nejsou promiskuitní,...
Říct náctiletému, že libé pocity provázející tření partií jeho těla, náleží situaci, kdy má někoho rád, je pozdě, protože pokud v tom nemá jasno, tak mu stejně nikdo nepomůže.

Že machrujou a předvádí se, mnohé zkusí, je samozřejmě pravda, ale to nekoliduje s tím, co jsem řekla.
Linda
  • 
22.5.2006 17:24:57
Čirou náhodou jsem majitelkou jednoho puboše (slečna 14 let) a řekla bych, že to odpovídání na otázky bez uzardění zas tak aktuální není. "Mechaniku" mají puberťáci nastudovanou, není problém se k tomu dostat na netu, ve škole, v televizi, v literatuře... v terminologii a teorii mají myslím jasno. Pozoruju, že jediné, co už k tomu mohu opravdu dodat (i když neodhadnu s jakým konečným efektem) je právě to "jak je to se vzrušivými pocity" jak tu bylo uvedeno... tedy že nejde jen o to "tření a model pístu", ale HLAVNĚ že jde o to s kým to provozuji a co mne k němu psychicky poutá.
Pozoruju kolem sebe dost lidí, kteří mají sice zvládnutou "techniku", ale je jim celkem jedno s kým :o/
Jajka
  • 
22.5.2006 17:06:02
Jasně že se s tím každý nějak po svém srovná i když mu s tím nepomůžou rodiče, v určitým věku na všechno postupně sám přijde a začne své tělo nějak přijímat, přesto vidím, že mohou i u dospělého inteligentního normálně uspokojivě pohlavně žijícího člověka některé negativní vlivy výchovy z dětství přetrvat a i kdyby chtěl tak s tím pak už prostě nic neudělá.
22.5.2006 17:03:50
jejda, tady se strhla zasvěcená hysterie, že doktorka filozofie nechce, aby si děcka ve školce hrála na doktory. Že bychom ji upálili?
Přitom celkem normálně říká, že to není vhodné, při tom zdůrazňuje, že kárání a tresty jsou v tomto případě nebezpečné.
Jak byste to teda viděli správně. Že paní učitelka v případě, že Honzík poukáže na masturbujícího Pepíčka(a to si piště, že se s tim Jéňa párat nebude), tak vysvětlí celé třídě, jak je dotýkání mezi nožičkami pěkné a přirozené, aby děti mohli později sexuálně správně navázat? No chtěla bych vidět, co by rodičové s pí učkou provedli:). Mně na rozdíl od mnohých už dvě děti dospěly(holka a kluk)A i při otevřených vztazích se nám povedlo, že případnou onanii si každý člen rodiny odbýval soukromě, což je dle mého v pořádku. A jak jsme to řešili? Dítě, které naznačovalo možnost ukájet se v hromadné dopravě bylo nějak zabaveno, takže vzhledem k tomu, že nebylo blbé, pochopilo za dvakrát, že se to na veřejnosti nedělá. Nikdo z toho nedělal vědu, nicméně ani jsme nehráli hru, že je to pěkný a užitečný koníček vhodný do každého počasí a kamkoliv:).A o tom jsem tedy já četla dnešní článek.
Vaše představy o masturbaci coby vhodném můstku ke komunikaci o pozdějších sexuálních otázkách jsou roztomilé, moji puboši by se smáli jak blázni. 12-13 není věk, kdy je dorostenec nějak extrémně zvědavej na to, až mu máti vysvětlí, jak je to se vzrušivými pocity:)), je to spíš věk, kdy by matka měla být v obraze, co se fakt děje a bez uzardění být schopná odpovědět na každou otázku.
Jajka
  • 
22.5.2006 16:51:08
U nás doma se o tom taky moc nemluvilo a upřímně mně to přijde škoda. Protože s tím souvisí třeba takové věci jako hygiena a moje vlastní máma mi nebyla schopná ani vysvětlit, co mám dělat, když jsem dostala první menzes. Všechno jsem si musela zjistit sama.
A ještě horší to bylo u mého manžela - u nich se toto téma považuje za absolutní tabu a já dnes vidím, jak v určitých věcech "zanedbali" výchovu svého syna, co se týče třeba intimní hygieny. Prostě se u nich doma tvářili tak, že pohlavní orgány NEJSOU. Nemají pro to doma ani žádné pojmenování (ani "tam dole") a já pozoruji, že můj muž prostě o těchto místech a souvisejících věcech není schopen dodnes mluvit. Což mně přijde jako škoda, protože má blok mluvit o třeba tom, co se mu při našich intimnostech líbí, slovo penis nebo varlata ani jiné označení pro tato orgány snad v životě nepoužil (ačkoli je přírodovědec) a tak nějak co se týče vlastní "údržby" se vpodstatě sám tváří jako by "tam dole" nic neměl.
Takže já jsem proto tyto věci doma s dětmi zdravě a rozumně řešit.
Jajka
  • 
22.5.2006 16:32:56
No u nás doma rodiče nazí nikdy nebyli (to prosím neber jako že bych to myslela zle, nic proti tomu nemám a s manželem někdy doma neoblečení chodíme), prostě proto, že jsme byli vícegenerační soužití a s babičkou a dědou k tomu by to asi bylo trochu na pováženou :o) Taky jsem z jižní Moravy, dveře se v našem domě dodnes nezamykají a občas přejede nějaká ta návštěva či tetka ze sousedství a tito lidé mají u nás vstup volný, tj. nezvoní a nečekají, až někdo přijde otevřít... nám to takto vyhovuje a tak nás nikdy nenapadlo chodit nazí po domě... taky člověk tráví dost času na dvoře a na zahradě a to už vůbec nevím, jak bychom měli řešit... to si budu se sousedkou povídat přes plot nahá... nebo se budu muset oblíknout pokaždé když si půjdu na zahradu pro mrkev... no prostě nazí jsme nechodili :o))... v bytě je to něco jiného.
Na nudapláž jsme nechodili (jako asi většina lidí) - opět nic ve zlém, prostě jsme radši jezdili na kole :o)
No a všichni bratranci jsou o 10 a víc let starší než já, takže společné nahaté koupání se čtrnáctiletými "muži" se v mých dětských letech taky logicky konat nemohlo.
Svého tátu jsem taky nahého neviděla, ostatně já si ho moc neužila ani oblečeného... naši se brzo rozvedli.
Čili tím chci říct, že jsem byla ochuzená o poznání těchto "tajů" v kruhu rodinném a holt jsem neměla jinou možnost než se poučit ve školce...
Přesto jsem myslím již tehdy správně pochopila, co je to soukromí a moje další poznávání těchto oblastí se odehrávalo až v příslušném věku.
Jenom chci říct, že je podle mne hodně dětí, pro které je opravdu ve školce jediná možnost, jak se s tímto seznámit.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 89 [Dalších 29 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.