| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě jako svědek intimností

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 89 [Dalších 19 >>]
Anka_5+7
  • 
22.5.2006 16:19:51
tak to já bych si chtěla s dětmi rozumět co nejvíc v co nejvíce tématech, abych jim mohla vždy poradit a oni nemusely řešit zbytečná životní traumata...
lucka
  • 
22.5.2006 16:10:29
To je prece jasny, ze ucitelka ve skolce nemuze decka nechat masturbovat nebo dopustit aby se vsichni navzajem prohlizeli. maji na "sexualni" vychovu knizky, obrazky a detem to vysvetlujou tak aby to prtata pochopily.
Ja jsem spis nepochopila tu posledni vetu:
"Děje-li se zneužívání v rodině, nemá sílu mu zabránit ani ta nejzkušenější a nejobětavější z nich."

proc nelze zabranit zneuzivani v rodine?
Nekdy prave naopak ucitelka muze udelat rodicum jasno.
Treba priklad: Dite zije jen s matkou a ta si zacne vodit domu pritele, tento "strejda" s nimi zacne bydlet a on bude tajne zneuzivat dite a mama nemusi nic tusit. A tim, ze si toho ucitelka vsimne a ozve se tak ta mama si muze doma zjednat poradek, aby se to uz nikdy neopakovalo...

no nic, ja bezim
Anka_5+7
  • 
22.5.2006 16:07:29
Myslím si, že prohlížení si pohlaví ve školce mezi dětmi vubec nesouvisi s resenim problemu kontaktu dítěte s jinou osobou z důvodů sexuálních a také tak k tomu přistupuji...a nevidím důvod, jak by to mohlo ovlivnit mé vysvětlování mým dětem...pokud mi děti řeknou, že si ve školce prohlíželi "pipiky" a "pisule" s pousmáním jsem se jich zeptala jestli ho mají jiné než oni a řekly, že ne (mám holku a kluka) tak jsem se zeptala, co je na tom zajimave? a rekly, ze nic, ...neco vic z toho delame my dospeli a prave proto to deti tak zajima...samozrejme, ze jim vysvetlim, ze hrat si s vlastnim telem je prijemne, ale jenom pokud je u toho nikdo nevidí...take jsou pouceni, ze existuji nemocni lide, kteri druhym ublizuji treba i tim, ze si je prohlizi a sahaji na ne a to se nesmi delat...jinak se mi ten clanek take nelibil...neni v nem nic moc prinosneho, spis archaickeho...chce postihnout spoustu temat najednou a proto mi pripadaji jednotliva temata nedotazena...bez sexu bychom tady pomalu nikdo nebyl a pritom k tomu pristupujeme jako by to bylo neco speciálního, ale vrazdy, ublizovani a podobne veci si naše děti uvědomují skoro denně i když to tak nechceme a všichni ví, že to normální není...
Lenka
  • 
22.5.2006 16:01:52
Vzpomínám si, že jsem se už jako skoro dospělá nějak ocitla u televize s tátou a bráchou a byl tam zrovna striptýz. Nikdo neřekl, to pro tebe není, ale odešla jsem sama, protože jsem se cítila divně. Teď vím, že je mi to nepříjemné, protože i toto bylo vniknutí do nejosobnějšího tátova soukromí.

Vysvětlili mi, jak to mezi mamkou a taťkou chodí, už když jsem našla prezervativy :-) a myslela si, že jsou to gumové náprstky. A taky mi dali přečíst Kamasutru, tedy už jako větší. A velké diskuze o tom nikdy nebyly.

Ale vážně, myslím že, určitý odstup a stud mi v tomto směru vyhovuje. O polohách ať si děti raději přečtou, než aby je viděly u mne.
22.5.2006 15:46:24
Tu poslední hlášku jsem doma říkal taky. A tak nějak se to doma kupodivu neřešilo:-) V té době mi vůbec nepřišlo divné, zahlásit "Je tvrdý, musím čůrat:-))))" Dámy prominou, byl jsem pětiletý capart:-)
Haluška
22.5.2006 15:43:22
Jajko,
mě celkem překvapuje, že jsi viděla ve školce poprvé nahatého kluka. Já se běžně koupala se svým o dva roky starším bratrancem a chodila jsem s rodiči na nudistickou pláž, takže co se týče informovanosti ohledně ženského a mužského těla, jsem na tom byla od raného dětství opravdu dobře. Přesto (nebo právě proto?) jsem v sobě měla (a jsem ráda) určitý stud a jakmile se ve mně trochu víc probudil, už mě na nudistickou pláž nikdo nedostal. Myslím si, že je důležité, aby děti věděly, co patří pouze do soukromí, a zdravou míru studu měly, myslím, že si dokážeme všichni představit, jaké může absence studu mít následky.
22.5.2006 15:38:16
Dítě by dle mého názoru nemělo být přítomno milostným hrátkám svých rodičů. Jednak proto, že je možné to považovat za sexuální obtěžování dětí a jednak proto, že jsou věci, které vidět nemusí.
Časem se k informacím stejně dopracuje.
U nás doma byla nahota a řeči o sexu tabu. V podstatě to tak zůstalo doteď. A nevím, jestli je to dobře nebo špatně - prostě problémy se sexuálním životem se neřešili s rodiči. Vyrostli jsme v tomto duchu tři kluci a nevím, že by nás to nějak výrazněji poznamenalo:-)
Masturbace u dětí ve školce by mi asi taky vadila, tak bych dítěti řekl, že se to nedělá. Nemůžu si pomoct, ale vysvětlení "To můžeš dělat jen v soukromí, až budeš mít umyté ručičky" by mě v té chvíli asi nenapadlo. A celé bych to prostě odbyl tím "To se nedělá!" Rodiče, pokud jsou jiného názoru, můžou dítěti podat vysvětlení, jaké chtějí.
Dost těžko můžu chtít po mateřské školce, aby zastupovala roli rodičů. Ale mám v příbuzenstvu učitelku v mateřské školce a když mi vyprávěla, že si tam děti povídají o pořadu Peříčko, který běžel na Nově, byl jsem z toho dost v šoku. Určitá témata by prostě měla být tabu - možná je to špatný názor, ale já to tak cítím.
Sova
  • 
22.5.2006 15:36:20
Psaný projev je vždycky omezený domýšlením kontextu a co tím chtěl ten druhý říct. Zkusím vysvětlit. Já jsme svůj do absurdna dotažený příklad nepopisovala jako "srovnatelné příklady a jako zdůvodnění nějakého jednotného postoje k sexualitě."

Myslím to tak, že když dítěti od malinka říkám, že pohlaví a mazlení je věc soukromá a osobní, nemusím pak řešit, od kdy (šest, osm, deset let?) "už to začíná být minimálně neslušné, neakceptovatelné, případně obtěžování".

Není to otázka života a smrti. Já bych jenom nedokázala vysvětlit, "proč si Honzík ve školce pindíka potahovat může a já se na to můžu dívat" a "proč je špatně, když pán v parku chce, abych mu ji ukázala, když se na ni s děckama ve školce díváme". Protože malí můžou a velcí ne? Asi by to tak šlo.

Kde je podle vás ta hranice? Malá má rok, ještě to není aktuální, ale mám i pětiletého synovce, tam už to možná aktuální je, hlavně po hlášce "Já už vím, proč ho někdy mám většího. Když se mi chce čůrat, tak je větší."
Sova
  • 
22.5.2006 15:12:35
Nebyla jsem ještě v té situaci, tak těžko říct. Tohle by pro mě asi bylo spíš na osobní rozhovor s příslušnou učitelkou, než na odsouzení postoje autorky článku.
Protože to je zrovna ten blbý emocionálně silný trest, před kterým autorka článku varuje, myslím. To se snad dá řešit i tak, že za tím děckem jdu a potichu mu řeknu, ať to mezi ostatními nedělá, ne? A možná mamince poradit, ať si to zkusí doma probrat.
Sova
Jajka
  • 
22.5.2006 15:04:40
Já myslím, že v předchozích příspěvcích nikdo nepropagoval neomezenou masturbaci vždy a všude, naopak. Co jim vadilo, bylo sdělení "tohle se nedělá". Správně by věta měla znít "tohle se nedělá NA VEŘEJNOSTI". A to je podstatný rozdíl. Samozřejmě nikdo nezpochybnil, že školka je veřejný prostor a taky tak trochu učí děti životu v širší společnosti. Ale opět, nikdo z přítomných netvrdil, že je nutné tolerovat hlasitou masturbaci v odpoledním spánku (opět: vysvětlení o soukromí).

"Vezměte si takovou absurditu. Když si hrajou s vaším požehnáním ve školce ´ukaž mi svoje a já ti ukážu svoje´ je to neškodné, totéž o pět let později už zpanikaříme a jak bych malým dětem vysvětlila nebezpečnost úchyláka, který jim taky jenom ´ukazuje svoje´, prostě nevím."

Já ale vůbec nevidím tyhle tři příklady jako srovnatelné a jako zdůvodnění nějakého jednotného postoje k sexualitě. Mně to vůbec absurdní nepřipadá. Člověk se přece v průběhu života vyvíjí a zdánlivě stejné situace jsou v různém věku propastně odlišné vlivem postupného dospívání jedince.

Je něco úplně jiného, když se navzájem okukují dvě čtyřleté děti (a já si na to taky pamatuju, můj spolužák Petr ve školce byl první "exemplář", který jsem měla tu možnost si prohlédnout, a když o tom zpětně přemýšlím, tak to byl na dlouhou dobu poslední a jediný penis, který jsem viděla... a jsem ráda, že jsem v tomto směru nezůstala informace ušetřena, myslím, že by to bývalo mohlo být zdrojem nepatřičné zvědavosti v pozdějším věku) a když se okukuje čtyřletá holčička a čtyřicetiletý pán. Ale nevidím žádný problém v tom, když poučím své dítě, že s cizími dospěláky se prostě nemá bavit (a je jedno, jestli jí pán chce dát bonbón nebo něco ukázat, to myslím dítě vůbec nemusí řešit).

A také je nesrovnatelné, když si přirození ukazují děti ve školce (akt zvědavosti, poznávání světa) a dva šestnáctiletí (rozvíjí se sexualita).
To mám své čtyřleté dceři preventivně zakázat "ukaž mi svoje a já ti ukážu svoje", aby pak za deset let, až na ni přijde to období "pokročilejšího ukazování se", věděla předem, že se to nesmí? To je teprve absurdní.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 89 [Dalších 19 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.