| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě jako svědek intimností

[<<Předchozích 80] Příspěvky 8189 z 89 
Eliška Nova
22.5.2006 13:03:19
My také mame docel malý byt ale máme skoro 2 letou dcerku a tak si myslím že čím je dítě starší tím je vnímavější taky nám to ujede občas al jinak se snažíme aby dcerak spala nebo byla v malé místnosti ale když máte kam malé mimi tak to ještě nevadí.....jinak s názory v článku typu "to se nedělá nesmí se to nešahej si tam" tak to je opravdu předpotopní a hloupé dítě bude mít spíš z toho tarauma i do pozdějšího věku
Martina, 2 kluci
22.5.2006 12:58:50
Hrozný článek - kdyby moji kluci slyšeli na ŠvP, že se TO nedělá, hrozně bych se naštvala na p. učitelku, protože se TO dělá!!!!
A vůbec celý duch článku mi připomíná některé moje kolegyně, které rádoby vcítivě podstrkují malým dětem své předsudky o tom, co se může říkat, slyšet, vidět, prožívat...fuj :-(
Anežka, zatím bezdětná
  • 
22.5.2006 12:47:17
musím se také připojit - pokud sám autor článků neumí věci nazývat pravými jmény, asi ani jeho názory nemůžeme pokládat za zrovna pokrokové....
Jako učitelka v MŠ si myslím, že čím víc bychom děti napomínali, že to se nesmí apod, tak tím víc by to vzbuzovalo jejich zvědavost - a ne jen tu přirozenou, při které se hrají na doktory a nenápadně vysledovávají rozdíly mezi děvčátky a chlapci.
Vždyť i ve výukových plánech je poměrně velké téma, kdy s dětmi probíráme lidské tělo a říkáme si o rozdílech mezi holčičkami a chlapci... a není divu, že chtějí vidět, jak "to" vypadá u holčiček a jak u kluků... a je to přirozené.
ale to je podle mě úplně mimo téma - podle názvu článku jsem usoudila, že se dovím, že se dětem prostě musí vysvětlit, že je to přirozené, ale že je to jen mezi mámou a tátou. Možná jsem také čekala pár tipů, jak to vysvětlit... A také by jim mělo být vysvětleno, že tak si maminka s tatínkem vyjadřují, že se mají rádi... Ale ne, že z toho uděláme dětem zakázané téma.... Děti chtějí na jasnou otázku jasnou odpověď a s nejakým obcházením odpovědi se prostě nespokojí...
22.5.2006 12:46:28
Tedy tomu také nerozumím... proč se TO nedělá? Dělá se to paní doktorko, dělá a (jak pravil jeden klasik) kdo popírá, že to kdy dělal, dělá to stále.... A co si budeme zastírat - pokud budeme od partnera odloučeny na dlouhou dobu (pobyt v lázních, studijní stáž a pod.), tak k tomu může snadno dojít i u lidí dospělých a žijících v citově vyrovnaném a sexuálně uspokojivém vztahu...

My jsme se při vysvětlování dostali až na to, že dotyky mezi nožičkama jsou moc příjemné, ale patří k nim hygiena a soukromí (cca ve 4 letech, když jsme u dcerky zaznamenali sebeukájení, které ovšem ze zvyku začínala používat i např. z nudy při čekání na vlak :-))) .
A pokud se mne dcera ptala - když byla už větší - na milování, měla jsem na co navázat. Ty příjemné dotyky jsou přeci ještě příjemnější, když je dělá někdo hodně, ale opravdu hodně blízký, kdo tě moc má rád a ty máš ráda jeho. Takové věci už dívka v cca 12 - 13 letech dovede pochopit. Samozřejmě jsme to rozvinuli, popovídli si o dalších věcech, ale kdybych s ní ve 4 letech nejednala otevřeně, tak se v těch 12 třeba na věci mnohem důležitější nezeptala... A nemyslete si, že dítěti jen tak snadno odvedete pozornost a ONO SI TOHO NEVŠIMNE. Já si pamatuji z raného dětství, jak moji maminku pohoršily moje experimenty s proudem vody ze sprchy.... A její snaha odvést pozornost byla i mně tak, ale TAK nápadná, že jsem od toho okamžiku věděla, že tyto příjemné věci musím dělat tak, aby je neviděla :o)))

Simča

PS. ŠMANKOTE, třeba jsem se také dopustila sexuálního zneužívání - my jsme holky po vykoupání pusinkovali okolo pupíčku..... No ještě, že nemám syna, aby mně někdo nenařkl z orálu ... :o)))) Ale manžel vy se nad tím měl zamyslet, nebo se jít raději zrovna udat....
Když jde naše "malá" (8 let) ze sprchy v osušce, tak i dnes jí nekdy ze psiny táta strhne osušku, dá jí na bříško či záda rty a foukne, což vydá zvuk jako "větry" a na kůži to lechtá. Holka se tomu řehtá a řekla bych, že si zneužívaná tedy vůbec nepřipadá....
Katka
  • 
22.5.2006 12:46:28
...kde tu paní vyhrabali?

Nicméně, chci se poptat, jak řešíte vlastně manželské radosti. Mám roční dítě a malý byt. Občas nám to s mužem ujede přes den, snažíme se potichu, nenápadně, normálně a koťátko si zatím chvilku hraje samo (ve stejné místnosti). Sdílíte taky názor, že pokud se z toho nedělá drama, žádné trauma se nekoná?
máma předškoláka
  • 
22.5.2006 12:12:52
"Řešili jsme případ jednoho takového vyspělého chlapečka, u něhož se už projevovaly první prepubertální příznaky, s nimiž se náležitě chlubil holčičkám," vypráví psycholožka. Skupinka kamarádů jednoduše zaběhla na společné toalety a celá záležitost se provalila, až když se jedna z dívenek svěřila doma. "

Jaká záležitost??? Nějak jsem nepochopila, co se tam jako stalo? Předpokládám, že ten chlepeček nikoho neznásilnil. Asi se jen "chlubil" se svým camprlíkem nebo tam dokonce masturboval? Autorka by se mohla lépe vyjádřit, aby bylo pochopitelné, o čem vůbec mluví.
A co vůbec má znamenat to "předcházení podobným akcím, kterým nahrávají společné toalety a stinné keře"??? To mi připadá, jako že má ta učitelka dělat bachařku a kontrolovat, jestli si děti navzájem neprohlížejí pohlavní orgány???!!! A pokud jsou na zahradě keře, tak všechno osekat a vyplenit, ať jsou děti pěkně na očích pod dozorem bachařky!!!
No chudáci děcka! Jestli si náhodou autorka nemyslí, že by člověk (dítě) měl vidět pohlavní orgány druhého pohlaví až při svatební noci!
  • 
22.5.2006 12:10:22
Přidávám se k vám. Věta "To se nedělá" mne taky dostala.
Lenka C.
  • 
22.5.2006 11:42:12
Strašné!!!! Zírám jak takovýto STRAŠNÝ článek může publikovat doktor filozofie v odborném časopisu.
Plně souhlasím se Sláfkou!!!!
A vůbec jsem nepochopila proč jsou do jednoho článku shrnuty intimnosti rodičů, sebepoznávání a sexuální zneužívání. Jedná se o tři úplně odlišné témata, které se ve článku pouze povrchně nakously.
A téma dětská masturbace? Zajímal by mne moc důvod, proč "se to nedělá"?!
Kolik je paní PhDr. Daniele Kramulové let? Kdy článek napsala? Před dvaceti lety?
22.5.2006 10:07:26
Myslím si, že na toto existují různé úhly pohledu. Ten nejzákladnější rozdíl bude mezi pojetím dospělých, kteří mají krátkou paměť a mezi pojetím dětí. Nevím, proč by se děti nemohly mezi sebou prohlížet, považují to zatím za přirozené a není asi důvod, proč by z jejich zájmu o poznávání světa mělo být vyřazeno lidské tělo. Poznat a pochopit rozdíly mezi tělem holčičky a chlapečka patří mezi to. Stejně tak, pokud jde o dětskou masturbaci a jiné projevy poznávání vlastního těla. Proč se "to nedělá"? Když jsem byla malá, nikdo doma nedokázal ani říct, abych si umyla prdelku nebo něco takového, vždycky jen "umyj se tam dole" "nešahej si tam" apod. Z vlastní zkušenosti (a pamatuji si toho hodně i ze školky) vím, že se o tělo a jeho funkce zajímá většina dětí a zvědavost přináší experimenty. Jde spíš o to, aby si děti neublížily. Vzhledem k tomu, že máme otevřený vztah s mými dětmi a ony mají ke mně důvěru, znám i od nich mnoho těchto případů ze školky či s dětmi od sousedů, se kterými se mi svěřily. Nemohu nevzpomenout hlášky mého nejstaršího, když mu bylo pět let a zeptal se mne:" Maminko, máš mezi nohama taky takový to masíčko, jako tam má Betyna?" Betyna byla stejně stará sousedka od sousedů u babičky. Vysvětlila jsem mu, že ano, že to tam má každá holka a tím se lišíme od kluků. Upřímně si myslím, že by větší otevřenost k vlastnímu tělu byla přínosem, protože zbytečná pruderie vede k nepřijetí svého těla, komplexům a dalším potížím v dospělosti. Proč by měly být děti odmala vedeny k tomu, že lidské tělo, potažmo vlastní tělo je něco, na co se nesahá, o čem se nemluví ?
Něco jiného je intimita mezi rodiči. Tam je namístě vysvětlit, pokud se toho stanou děti svědky, že na tom není nic špatného, ale že je to soukromá věc mezi těmi lidmi.
A co se týče sexuálního zneužívání - je to hrozná věc, ale kdo určí, kdy se skutečně jedná o zneužívání? Nepovede strach z toho, jestli tyto doteky "jsou ještě normální" k citovému chladu a nedotýkání se dětí vůbec? S dětmi se mazlíme, ony to mají rády a nám je to pochopitelně také příjemné, příroda to tak zařídila. Potřebují doteky a kontakt. Moje babička, když mě umyla, dávala mi pusu na chodidla a na prdelku, drbaly jsme si navzájem záda. nemohl by to dnes někdo desinterpretovat jako sexuální obtěžování? Rodič by se měl cítit jistý ve vztahu ke svému dítěti a ne přemýšlet, jestli ho za to či ono někdo nemůže postihnout, potažmo mu dítě vzít. A opět jsem přesvědčená, že tato nejistota a strach a to, že "děti mají s dospělými tajemství, která nemají vyzradit", spočívají spíš na této nejistotě, než skutečných úchylkách a zneužívání (i když ani tyto případy nechci podceňovat) a na vlastním vztahu-nevztahu ke svému tělu, který si vybudovaly v dětství.
Kam to vede ad absurdum můžeme vidět v USA, kde musejí miminka i na soukromém pozemku nosit plavky, pokud jsou to děvčátka, dokonce dvoudílné plavky. A hysterie ze "sexuálního zneužívání" pokračuje např. obavou matky pomoci dvouletému dítěti na veřejnosti s potřebou, aby sáhnutím na jeho genitálie nebyla označena za úchylačku...
[<<Předchozích 80] Příspěvky 8189 z 89 

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.