| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chci ven, a sám

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 56 [Dalších 26 >>]
Evča, kluci 90+96
26.5.2006 8:15:03
Obecné pravidlo se myslím nedá najít. Něco jiného je to na malé odlehlé vesnici, kde se všichni znají a kde je téměř nulový provoz. Něco jiného je to u rušné silnice, obzvlášť ve velkém městě, kde panuje anonymita mezi lidmi a nezájem o bližního (pan Velíšek byl vzácnou výjimkou). Záleží i na dítěti - jsou děti klidné, spolehlivé, rozumné a jsou děti "poděsové", které pořád někde bez rozmyslu lítají a lezou a nejdřív konají a pak možná přemýšlejí. Nejde jen o výchovu, ale i o vrozené vlastnosti a temperament dětí. Složité je to u dětí s lehkou mozkovou dysfunkcí, obzvlášť pokud jsou hyperaktivní. Něco o tom vím - je to případ mého staršího syna. Přestože kluk byl a je velmi chytrý, pořád jsem ho musela hlídat, protože se vždycky někam rozběhl (náhlý impuls či nápad) a vůbec nepřemýšlel, že přeběhl silnici bez rozhlédnutí atd. Bylo to o nervy. Prostě mu nefungovala nějaká vnitřní stráž či pud sebezáchovy.

PS: Lenko, prosím - ve větě "Hold vesnické maminy to asi berou jinak než my pražské" máš chybičku :-) HOLD znamená pocta - například vzdát hold hrdinovi. Ve Tvé větě mělo být HOLT ;-) Nic ve zlém.

Marie, dcery 4 a 6 let
  • 
26.5.2006 7:40:19
Violko, vůbec nejste "upnutá". Jak už jsem psala, bydlíme na vesnici, ale samotné děti nepouštím. Když jsme ve městě, taky je držím křečovitě za ruku při přecházení - co kdyby se vyškubly?. Nechci ani domyslet!!!
25.5.2006 20:54:16
Jojo, počkat si na auto a přebíhat silnici těsně před ním, to jsme taky dělali.. Oblíbená zábava po cestě ze školy. Takový dětský adrenalinový sport..
Katka,2 děti a břicho
  • 
25.5.2006 20:18:09
Vybavil se mi při čtení článku pořad v rádiu o Peru, kde říkali, jak batolata přecházela přes skalní římsy, které spojovaly místa, kde se bydlelo, s okolím. Redaktorka se ptala, jestli se jejich matky nebály a odpovědí jí bylo cosi ve smyslu "vždyť měly víc dětí a jiný přístup ke smrti". Je to drsné, ale vybavuje se mi to stejně tak jako vzpomínka z pobytu u sestry "na vesnici", kdy se utopila asi pětiletá dcera sousedky v sudu na vodu. Mým dětem jsou 4 a 6 let a jsou to experti na vymýšlení konin. Bydlíme v obytné zoně, odletoška je pouštím před dům na kole, ale stále kontroluji. "Důvěřovat, prověřovat!" jak říkala teta Kateřina :-).¨
Myslím prostě, že záleží na dítěti, ale i v těch 7 letech to není nic moc. Známé maminky říkají, že pouští děti samotné do školy od druhé třídy, to mi přijde přiměřené.
  • 
25.5.2006 19:36:19
Já jsem prvního syna pouštěla ven, kolem paneláku,až v 6,5 r. když měl nastoupit do školy.Každých 5minut jsem byla v okně a sledovala kde je.Byl venku 2dny a honil ho kolem paneláku pes, a od té doby už ven nechodil.Trvalo to skoro 3 roky než jsem ho donutila chodit ven. Prostřední syn začal taky až v 6letech, většinou s bráškou a tak jsem byla mnohem klidnější. Starší syn je dost zodpovědný již odmala.
Dceru pouštím před vchod na hodinku se starším synem a i přesto jsem každou chvíli v okně.
Neumím si představit pouštět malé děti ven. Ale kolem paneláku u nás běhají normálně 3leté děti.A to máme silnici přímo před vchodem. Každý rodič je jiný, ale já bych měla strach. Vím však,že na vesnici to je opravdu jiné. Já sama od 4let běhala na vesnici se skoro 7letým bráškou.Důležité je vědět,zda děti opravdu poslechnou.Ale člověk nikdy neví co se může stát. Myslím si, že blížící se vstup do školy (6let)je ten nejlepší čas začít. To je jen můj názor.Strach budu mít ikdyž dětem bude 18let.
Hanče,Kryštof 2,5roku
  • 
25.5.2006 19:14:19
Nás syn běhá celý den po dvorečku. Bydlíme u manželových rodičů,jež jsou v důchodu. pořád je na dvorku či zahradě babi nebo děda a něco tam dělají. Já mám sporák u okna, pod kterým má Kryštof pískoviště. Takže je kluk vlastně samostatný, ale pořád na něm má někdo "oko". Po vesnici ale sám nechodí! Zásadně se mnou. Buď jede na svém kole a já za ním skoro utíkám, už jezdí opravdu dobře. Nebo se sveze na mém kole. Pak taky chdíme na dlouhé procházky s naší Elinkou (fena)a tu vodí Kryštof v bezpečných zónách sám (tam, kde za plotem nejsou velcí pejsci, ty Ela vyštěkává a nesnáší..) A na těchto našich výletech a výpravách,zpravidla 2x denně (aby se dítko nenudilo), poctivě vštěpuji pravidla chování na silnici. Neboť nám tu chybí chodníky a je tu docela provoz. Zrovna před pár dny stál malý tváří v tvář obrovskému náklaďáku, který naštěstí nejel jak blázen a zastavil.A to jsem stála kousíček za dítkem, on byl ale v šoku jak se na něj řítí velké auto a vůbec neslyšel jak na něj mluvím a ukazuju mu, kde má být.
25.5.2006 18:56:40
Ahojky,
bydlíme ve městě, přestože v okolí domu žádná frekventovaná silnice není a hřiště na které syn chodí a na které vidím z okna je od domu vzdáleno 20 metrů, tak začal ven samotný chodit až v tomto věku,dříve to nevyžadoval.

Nyní je mu 7 a venku může být přes den dle libosti, ale za podmínky, že bude někde odkud bude vidět z okna (tzn. okna na 2 svět. strany).

Možná jsem divná, ale mám ještě dvouletého a toho bych zatím samotného ven nepustila ani se starším bratrem.

Ale věřím že na vesnici je to jiné.
25.5.2006 17:11:21
Je to spis : Jak A V CEM
Je fakt, ze "za nas" na zakladne sice exisovaly cigarety - ale to bylo tak sehnat tajne od kamaradciny mamky mentolove vikyny a jeste jen dve, aby si nevsimla a stejne si vsimla.. Krabicku celou? Not to proste neexistovalo.
ALkohol? No vubec.
A drogy? To je kapitola sama pro sebe..
A myslim, ze v tomhle smyslu je mesto mnohem horsi.
Ovsem, co se tyce treba aut atd. tak vesnice vede - prece - prece i kdyz je v ulici sedm baraku, kdo ze sousedu jede tak, aby neco udelal vasemu ditku? Prece jeho deti tady jednouý behali a nebo budou behat take..
Tech nastrah je fakt tak nejak vic, ale na druhou stranu je fakt, ze treba nenajdete nehlidane vrakoviste aut - coz tehdy slo bezne. (Kdo z nas nesedel ve zrezivelem autaku??
VAnebo se nedostanete do ruznych tovarnich objektu, coz tehdy take zcela bezne slo.. anebo do objektu JZD (seniky, kraviny apod.)
25.5.2006 17:05:07
Nevim, jestli to bylo zeřjmý, tak dodávám - silnice je pro kluky něco po čem se běžně chodí proto, že u nás ve vsi nejsou chodníky (při zdejším provozu to ani není třeba).
25.5.2006 17:00:01
Tak já si myslim, že to je jak v čem - já na vesnici nechám děti (4,5 a 3, 5) lítat za barákem (je tam polní cesta a pole) s jejich 3,5letym kamarádem a kouknem na ně tak jednou za 15 minut jestli jsou ještě v dohledu, ve vesnici je nechám jet na odstrkovadlech a kolech kus před náma (jede tam jedno auto za čtvrt hodiny a to jsou schopni ohlídat a sami od sebe uhnout na stranu), ale ve městě je nenecham jít samotný po chodníku, protože jak tam jezdí hodně aut, nezvládají si je ohlídat, pokud je nedržim za ruku lítaj po chodníku jak splašený a nejsem si stopro jistá, že by u přechodu zastavili, páč pro ně je prostě silnice něco po čem se běžně chodí. Zatimco městský maminky když maj dítě na chodníku jsou většinou v klidu, neb dítě ví, že z chodníku nesmí.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 56 [Dalších 26 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.