| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chci ven, a sám

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 56 [Dalších 16 >>]
Rosie
25.5.2006 16:09:58
Cairo, tak já si to myslela přesně naopak :-). Že to, co na vsi (mám na mysli jednu konkrétní vesnici) dovolí maminky dětem,tady v Praze absolutně není možné. Lítání přes silnici sem a tam bez rozhlídnutí, přitom je to průtah vsí a silnice do okresního města, aut tam docela dost. Tady ve městě pořád hlídáš, aby dítě nešlo blízko silnice, občas si připadám jako policie :-(.
Dcerce bylo 7 let, ven by asi už sama mohla, ale já mám obavu. Bydlíme u školy a občas se tu a tam objeví parta puberťáků, kteří se zaměří na ty malé a to je o strach. Jinak naše slečna je klidné dítě, žádný "jásámista" to není. Ví, jak se přechází, že se má rozhlédnout atd. atd. Zase se ale snadno nechá stáhnout silnějšími, takže mám obavu, aby se neocitla právě mezi těmi za auty poskakujícími dětmi. Samotnou tak, že bych byla doma, to ji rozhodně nepouštím. bydlíme ve vyšším patře, než bych v případě potřeby sjela dolů, trvalo by to dlouho. Jdeme společně na hřiště, hlídám kluka a dcerka si jezdí na kole nebo bruslích různě z mého dohledu, vždy se přijede ukázat a jede dál.
Rozhodně já v jejím věku chodila sama ven, i s mladším bráchou, ale s kamarádkama jsme se shodli, že to bylo nějak klidnější. Nemáte dojem? Nebo jsme pod vlivem všech těch tragických zpráv prostě jen opatrnější?
Valkýra
25.5.2006 15:24:47
My jsme zase s kamarádkou a klukama prolézali rozestavěné sídliště a o kousek dál pro změnu polorozpadlé baráky určené k demolici, což bylo ještě "lepší", protože se tam daly potkat nejrůznější existence.
Dcera už stačila vylézt ta střechu patrových garáží, i když ji neustále poučujeme, jak je vidět, je to houby platné.
Asi platí "důvěřuj, ale prověřuj".
Lenka, kluci 4,5 a 3m
  • 
25.5.2006 15:18:01
No právě. I si pamatuji, jak jsme si hrály s kamarádkama v předškolním věku venku. Hrály jsme si, stejně jako synek, v naší, max. ve vedlejší ulici, ale co jsme vymyslely za blbosti, to se nedá popsat. Jak asi bylo našim maminám si dokážu představit až teď. Ale na druhou stranu, dodnes, když se občas sejdeme, probíráme naše dětská dobrodružství. Jsem ráda, že ty vzpomínky mám. Třeba si vůvec nepamatuju, jak si se mnou máma četla, nebo nějaké procházky. Tohle vidím dodnes v detailu.
25.5.2006 14:53:08
Helois, no právě:-) Já, když si vzpomneu, co jsme všechno prováděli v dětství, kam jsme všude vlezli, vylezli, když jsme byli sami celé odpoledne venku...:-) ještě teď děkuju Bohu, že se nikomu nic nestalo.
Brácha zase vylezl na tovární komín (ten vysokej s těma schůdkama), on vůbec neměl žádnej pud sebezáchovy
(taky skákal v lomu do vody po hlavě, no prostě všechny ty hrůzy, před kterými všichni varujou).
Já se spíš budu bát o mladší dceru, to je cestovatelka a všechno chce zkusit sama. Ta starší se o sebe dost bojí, to bylo přemlouvání, než se odvážila (se mnou) na tobogán:-)
Lenka S., kluci 4,5r, 3m
  • 
25.5.2006 14:43:04
Ono je to asi právě o tom, kdy začít dítě učit samostatnosti. Chápu, že je každé dítě jiné. Některé je mamínek, jiné samorost, jako ten náš kluk. Vůbec to není nejhodnější dítě nebo bábovka - kam ho postavíš tam stojí. Naopak je to pěknej čilouš. A hlavně už od malinka chce všechno sám. A tak pečlivě vymezujeme mantinely, kam až může to "sám". A on je kupodivu, asi výměnou za tu svobodu, respektuje. Asi mu došlo, že pokud by porušil, co jsme si dohodly, má utrum.
A také není pravda, že bych neměla ani prochu strach. Jasně, že průběžně kontroluji, co kde vyvádí, ale pokud ho najdu jak si vklidu hraje a nic špatného nedělá, nechám ho být.
Snad jsem i naivní, ale svému dítěti důvěřuji.
25.5.2006 14:43:01
A co zkusit na leto nejaky letni tabor pro stejne stare deti... tzreba zkuste formou inzeratu v samoobsluze na vasem sidlisti najit maminku stejne stareho kluka s podobnymi problemy a vyslete deti spolecne - mozna budou kamaradi a treba si najdou i kamarady dalsi.¨
Je to sice dost odvazne, ale myslim, ze bych to zkusila.
25.5.2006 14:33:42
Violko, presne tak.
Ja mam take pocit, ze maminky z mesta byvaji "benevolentnejsi". Obzvlast, jak si popsala prichody k prechodu... ale i jizda na odrazedlech po chodniku blize k silnice... litani deti po chodniku... apod stoji za zamysleni.
Nas vetsi se desne boji aut. Maminky jeho vrstevniku se nam sice posmivaji.. Ale ja zacinam sklizet ovoce :-))
Kluk umi vzorne prechazet, pri chuzi se drzi, vic ke strane nez je snad zdravo. Kdyz jdem spolu "dolu do mesta" - coz je u nas jedna hodne rusna ulice a namesticko, jde zasadne za ruku anebo se drzi kocarku.
Malej je tedy divocejsi, ale kdyz reknu "s Vojtou za ruku" capne se brachy a nepusti, i kdyby bracha chtel :-D
Jizdu na kole zvlada sice rychle, ale zasadne u prave krajnice (na frekventovane jezdim na kolobezce za nim) - myslim, ze u deti mensich, ktere nezvladaji levou a pravou to lze vyresit barevnymi stuzkami. A cim driv se tohle nauci tim lepe pro neho.
25.5.2006 14:33:15
Nemyslím si, že by některá z maminek, co tu psaly a tudíž ani ty, byly příliš "upnuté". Mám svoje první teprve tříměsíční dítko, takže nemůžu říct jaká budu já vůči svým dětem ale vzpomínám si, že sama jsem chodila hrát si už od 3let sama na ulici, ale tenkrát jsme byli malá vesnice, na ulici takřka žádný auta nejezdily a navíc nás tam bylo v podobným věku asi 6dětí a většinou jsme byli u některého na zahradě, takže pod dohledem některého z rodičů nebo prarodičů. Dnes už se vesnice rozrostla a na naši ulici museli dát dokonce dva příčné prahy aby zbrzdili provoz, takže pochybuju o tom, že bych se sama k podobnému činu odvážila.
Krom toho si myslím, že ani tak nezáleží na věku jako na tom, co se těm dětem může honit v hlavě, loni jsem viděla asi sedmileté holky schovávat se za stojícím autem a čekat až nějaké bude projíždět a pak těsně před ním přebíhat na druhou stranu silnice!!!!!!! Byla jsem v šoku!
Na druhou stranu jsem sama své dětství prožila s partou kluků prolézáním nezabezpečených kanálů, prohrabováním skládek železa a zavíráním se do odstavené cisterny na vápno. Nepopírám, že jsem byla hodně divoká. Všichni jsme věděli, že se to nesmí a že nás nesmí nikdo vidět, o to to bylo větší dobrodružství! S klidným srdcem však můžu říct, že nám NAŠTĚSTÍ nikomu nic nestalo.

Přeji vám všem do budoucna PEVNÉ NERVY!
Saša
  • 
25.5.2006 14:33:14
Mám dva osmileté kluky a bydlíme na vesnici. Vedle nás je poměrně frekventované zahradnictví, kam jezdí stále plno aut. Kolem zahrady nemáme plot - je to plynule spojené s tím zahradnictvím. Svoje kluky jsem začala pouštět před barák samotné až letos. Prostě mám strach. Vidím kolem sebe spoustu úrazů a prostě se bojím. To, aby šli sami do vesnici, prozatím vůbec nepadá v úvahu. Vidím, co tam skupinky stejně starých dětí vyvádí. Navíc tedy naši chlapci jsou hyperaktivní- neustále někde na stromě, zkoumají všechno co nemohou a hlavně v jednotě je síla - co nevymyslí jeden, vymyslí druhý. Tohle omezení je náročné hlavně pro nás - neustále se jim snažíme vymýšlet nějaký program, aby neměli pocit, že strádají. Domácí práce doháním v noci - vařím taky v noci. Jejich životy mi za to stojí. Mimochodem kluci ještě nepřišli s tím, že by chtěli někam do vsi sami.
Lenka
  • 
25.5.2006 14:31:02
3leté dítě potažmo 4leté samo ven??3leté dítě bych nikdy samotné nepustila, max.tak na zahradu, kde ho má "pod kontrolou". A autorka článku píše, že 4leté dítě jí odejde z domu a vidí ho až večer. To se o něho nebojí???Já bych se zbláznila!Nejde jen o provoz na silnici, jsou i jiné nástrahy.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 56 [Dalších 16 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.