| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chci ven, a sám

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 56 [Dalších 6 >>]
Katka,kluci 3 a 7
  • 
25.5.2006 13:38:54
Ono je to opravdu hodně závislé na lokalitě,ve které se bydlí.Co se někde jeví jako hazard,je jinde docela normální.U nás na vesnici,když vykouknu z okna a volám na staršího kluka,tak mi 2 sousedky řeknou,že ho viděli jít na hřiště a s kým tam šel.Všichni se znají a tak nějak společně se na ty děti dohlíží. Když vidím sousedovu holku,jak lítá po silnici,tak jí taky umravním - aby jí něco nepřejelo.....To si ve svém původním bydlišti ve městě neumím představit. Tam si nikdo nikoho nevšímal.
Violka (2 děti)
  • 
25.5.2006 13:20:41
My bydlíme na vesnici, skoro zapadákov, před barákem máme "jen asfaltku", je to slepá ulice, a přece jsem děti samotný ven ještě nepustila, bojím se. I když tam jedou tak 4 auta za hodinu, na malér to stačí. To mi jistě každá máma dá zapravdu. Teď se starší naučil na kole, navíc chce jezdit dost rychle, takže hlídám jako ostříž. Horší je, že nám v ulici stavějí 2 nový baráky, takže provoz houstne.
A já trnu, v kolika je samotný pustím.
Někdy se mi zdá, že spíš maminky z města jsou víc uvolněný, např. vidím, že přechází s dítkem přes přechod, dítko běží jako první a maminka někde v dáli za ním. Já jsem asi hloupá, ale vždycky je křečovitě držím, než přejdeme, protože co kdyby se vyškublo. A vůbec všude ve městě se mě musejí držet, na parkovišti, na zastávkách, všude. Zvlášť naše malá je dost živá a jeden neví, co ji napadne. Máte s tím taky některá zkušenosti, nebo jsem tak "upnutá" na svý děti jenom já?
Ještě jeden postřeh: znám jednu maminku, která tvrdí, že její kluk je hyperaktivní, živý atd.
Co ho vidím, vždycky je sám, až za chvilku se někde objeví jeho máma nebo babička. Několikrát se nám s manželem stalo, že jsme jeli autem a museli jsme zastavovat, až kluk odjede ze silnice, máma jej ani nechytila, ani k němu nepřiběhla. Myslím, že je to možná trošku v přístupu maminek.

PS: Mamince, co má tak rozumný děti, že poslechnou a nejdou na silnici, moc gratuluju. Hned bych si je vyměnila :-)))
Eva
  • 
25.5.2006 13:06:09
Nevěřícně tady čtu jak normálně pouštíte 3 nebo 4leté děti samotné ven a nebojíte se o ně? Mám 4-letého syna a teda zatím ho nepouštím samotného ani na zahradu. Mám pocit, že těch nástrah je stále hodně.
25.5.2006 12:46:52
V tomhle jsou výborné vesnice, domky se zahrádkou. Přece jen na menší vesnici se lidi navzájem znají a znají i naše děti. Pražské maminy mají trochu smůlu, protože tam pustit malé dítě ven samotné, je riziko
(hlavně v centru Prahy a na velkých sídlištích). Bála bych se. Ale starší dceru (skoro 7 let) pouštím ven už samotnou rok a ona ví, že nikam než na hřiště a jezdit na kole okolo sídliště nesmí (ale my máme malé sídlišťátko (5 byt. domů) a nebydlíme v Praze.
Také už by chtěla chodit sama nakupovat, jenže obchod máme hodně daleko, takže jdeme spolu, já jí dám trochu peněz a řeknu jí 2-3 věci, které má koupit a zvládla to a byla pyšná:-)
Káča - dvě děti
  • 
25.5.2006 12:23:16
pustit tak malé dítě z dohledu. Máme děti 5 a 3 roky. V Praze samozřejmě bez doprovodu nesmí ani na krok a na chalupě smí sami na zahradu a to pouze pokud nám dají vědět, že odchází. Ale před pár týdny se nám stalo, že já byla v domě a manžel na druhé straně zahrady. Děti kontrolovat otázkami " Co děláš?" Tříletá slečna mu odpověděla, že si hraje s hokejkou - běžná činnost, kdy s hokejkou chodí po zahradě a dělá, že kosí trávu jako táta...Za pár minut slyším šílený křik a nadávky manžela, který obyčejně holce nenadává, protože na ní dost trpí. A ona slečna otevřela septik - normálně si přivalila špalek, co je u ohniště na sezení, uchem litinového poklopu prostrčila hokejku a přes špalek si vytvořila páku a víko zvedla. Upozorňuji, že 3 jí budou až koncem června! Ještě máte klidnou dušičku, když dítě pouštíte i jen na zahradu? My od té doby teda opravdu ne.
Jira
  • 
25.5.2006 11:58:46
Není nic zvláštního na tom, že se Váš syn nemusí cítit dobře zrovna na sídlištním hřišti. Je to pro něj banda cizích dětí, se kterými nemá nic společného (a pokud je introvert, asi těžko s nimi bude nadšeně navazovat vztahy). Doporučuji Vám najít mu nějaký zájem, kroužky, co ho bude bavit (nenásilně). Tam se taky potká s vrstevníky, ale bude je pojit společný zájem/koníček/cíl a v takovéto atmosféře pak přátelství vznikají mnohem snadněji. Mluvím z vlastní zkušenosti. Se svými vrstevníky ze sousedství, kteří se vyskytovali kolem baráku, jsem si nikdy neměla a nemám co říct. Vybíjená stokrát dokola mne nebavila a neměla jsem potřebu většího kolektivu, spíš pevného přátelství s (jednou) kamarádkou. Přátelé, které jsem si našla díky společným koníčkům atd sama jinde, mi vydrželi na celý život.
Riana
  • 
25.5.2006 11:45:12
Přeji všem pěkný den,
my máme zcela opačný problém:
dostat 11-letého synka na sídlišti ven na víc než půlhodinu je nadlidský úkol. Pořád by jen chodil s mámou (se mnou), jít a hledat si kamarády se prý stydí. Jak ho víc osamostatnit??
Riana
Lucie
  • 
25.5.2006 11:36:14
Mám 6letou dceru, ale abych jí nechala lítat po vsi, to mě nenapadne ani náhodou.
Vážně pouštíte (jak jsem pochopila z článku) 4leté dítě samo s kamarádem, nebo ještě na kole, na celý den ven? Na kole nesmí bez dozoru děti do 10ti let.
Chápu, když děti lítají kolem baráku "nadohled" a "nadořev", ale nechat je lítat po vsi a večer řešit, že se třeba nevrátili? To už může být pozdě, ne?
Lucie
25.5.2006 11:21:08
Bydlím na vesnici,a starší dceři letos bude 5 let.Ve 3 letech byla na ulici,kde projede auto tak jedenkrát za 2 h pod dohledem.Naproti bydlí starší kamarádka,vlevo od domu už je jenom pole-takže ideál.Ted lítají kolem domu,nevím o nich,jezdit na kole se tady taky krásně dá.A
25.5.2006 11:03:00
Taky si neumím přestavit, že bych svou starší dcerku ve cca 2 letech pustila samotnou ven ( i na tu zahradu), hlavně - co by tam sama dělala? Máme holt (i druhé) dítě rozmazlené, zábavu obstarává máma (rodič). Bydlíme taky skoro na vesnici, ale když se do sousedství přistěhovala mamina, která své 2 děti cca 4 a 2 roky "vypouštěla" ven na celé dopol. odpol., tak jsme všichni zírali, přece jen, bydlíme u silnice, i když ne hlavní, bez plotů. Když jsme se podivovali, dostali jsme odpověď, kterou si dodnes pamatuji - dětem jsem řekla, že na silnici nesmí. Záleží na přístupu- k dětem, ale i sobě jako matce.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 56 [Dalších 6 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.