| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Problémy s výslovností

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 90 [Dalších 60 >>]
Alice
  • 
26.7.2006 0:10:01
Pokusím se stručně popsat náš "problém" a prosím o váš názor neboť jsem nebyla schopná svůj stále ještě zaujmout.
Dcera 8,5 let - stále ještě měnící se zuby za nové (ty má jen řezáky a špičáky, stoličky mléčné) - zubař nám doporučil návštěvu ortodoncie. Dcera má mírně zuby křivé ale přikládala jsem to vývoji a jejich výměně...navštívily jsme ortodoncii - paní doktorka řekla, že musí okamžitě nosit rovnátka, ale jen ta vyndavací - na fixní je prý čas. A následně nás doporučila na logopedii, že dcera špatně vyslovuje sykavky, dává jazyk za přední zuby, čímž si je prý tlačí ven. Správní výslovnost prý narovná zuby. Já sama mám předkus jak veverka, tudíž nejsem schopná posoudit. Dceru bych toho chtěla ušetřit, nicméně dále....dcera chodí do britské školy a ač češka jejím hlavním jazykem je angličtina. Zde nemá s výslovností nejmenší problémy. Při natáčení zvukového záznamu nám bylo odborníkem sděleno, že má dcera v češtině špatné sykavky (teda prý asi jako 99% dětí jejího věku, ale je to profesionálem rozeznatelné). Logopedka není schopná posoudit, zda se změnou návyku nezmění její perfektní výslovnost v jazyce druhém.... Vůbec nevím, co si o tom mám myslet! Nevíte:
1) zda je též v zahraničí logopedie pro každý jazyk? Zjistila jsem, že v pediatrii máme opravdu více než bývá zvykem okolo
2) je možné, aby špatná výslovnost zapříčinila špatný vývoj zubů - sklon?
3)Při vyslovení anglických s,c, th....dáváme jazyk za horní zuby. Při českých s,c, apod. je to chybou - mám chodit s dcerou na logopedii a vnutit jí správný nácvik českých sykavek na úkor anglických? A je to vůbec pravda??

Díky
Lída+2
25.7.2006 16:23:37
Veroniko. Syn má v očkovacím průkazu v 7 letech napsano: výslovnost bezvadná.Asi když jsme psala posledně tak jsem to nějak zamotala. Nám ty 4 roky vážně pomohli.Jinak tam měl od patlavost, a jiný radosti. opsala bych to,ale je mi líto jeli k babičce.
|Dokonce naše DR z ORL mi říkala sežeňte si jesle a já Vám napíšu nějaký papír , že je potřebuje jako léčbu...aspoň na dopoledne.Bylo mu 2,5let tenkrát.

Šárko:Logopedka byla dobrá, jazyk byl líný a neohrabaný. PAk začal stávkovat syn. Nejvíc udělala školka s logo třídou(3x denně se sním mluvilo ve školce a doma).Prostě když máš r, ř tak to za 5 měsíců lze zvládnout pokud je jazyk OK.Ale když musíš učit se hýbat jazyk, protože syn nedal jazyk do boku tváře a podobně...tak to je strašná práce. JAko by jsi trénovala jakýkoliv jiný sval k 100% výsledkům.Nevím jestli tomu rozumíš.
25.7.2006 14:16:43
Naprosto souhlasím. My jsme šli poprvé na logopedii, když synovi chyběly asi dva měsíce do čtyř let. Při první schůzce mi paní logopedka řekla, že to sice bude nějakou dobu trvat (měl to vše už hodně zažité a neuměl t,d,n,l,,r,ř - taky jsme cvičili sykavky), ale že je na to spousta času, než půjde do školy, takže můžeme postupovat pomaličku beze spěchu, prostě pohodovým tempem. Cvičili jsme doma pravidelně - a protože to bylo formou básniček a her, tak to syna bavilo a mnohdy se i sám hlásil, že budeme zase hrát hru na písmenka. V září ho čeká nástup do první třídy, na logopedii docházíme max. jednou do měsíce a je celkem v pohodě. Jen ještě trochu pilujeme "ř", ale jinak vše krásně zvládl. Dnes jsem ráda, že jsem na nic nečekala....
Milada.
25.7.2006 9:04:03
Adyno,

to kazdopadne souhlas s tim, ze ty navyky jdou spatne odstranovat. Nam treba na foniatricke klinice taky logopedka rekla, že kdyby se jí syn dostal do péče mezi 3-4 rokem, tak by vůbec nebyl problem s hlaskou L, prostě by jazyk nácvikem "dostala" tam, kde by jazyk potřebovala mít a syn by si to nezafixoval špatně...
25.7.2006 8:40:54
Přiznám se, že tenhle postoj fakt nechápu. Je pravda, že spoustu věcí se děti naučí časem samy, jednoduše tím, jak dorostou do věku, kdy to "přijde samo". Vady řeči podle mě ale do této kategorie rozhodně nepatří! Každému musí být jasné, že řekněme dvouleté dítě nebude mluvit čistě, aby mu všichni rozumněli. Ale když už je problém dorozumět se s řekněme čtyřletým dítětem, tak tady už něco není v pořádku (pro mě bylo impulsem, že syn v tomto věku hodně rozvázal, na chodbě vedl dlouhou diskusi - spíš monolog - s naší sousedkou, která na všechno přikyvovala - a v závěru se na mě obrátila - co to říkal?).
Když už si jednou dítě vytvoří špatné návyky, těžko se jich bude samo zbavovat. A čím později s tím začneme, tím těžší to pro ně bude. Oni zrovna asi ti dospělí, které takhle slýcháváme (ať už jsou to herci nebo politici, nebo úplně obyčejní lidé kolem nás) pocházejí asi právě z této skupinky, u kterých si rodičové řekli, že se to časem upraví samo....
Milada.
25.7.2006 8:38:33
Ja, jako rodic ditete se spatnou vyslovnosti jsem svemu diteti davala svoji maximalni moznou podporu, aby z toho psychickou ujmu nemel. Rikala jsem mu casto o ruznych jinych postizenich (nebot spatna vyslovnost JE postizeni), poukazovala jsem na jeho sestru - ze ji by se deti mohly smat za to, ze ma ekzem, nekomu jinymu by se mohly smat za to, ze nosi bryle, jeho kamaradovi za to, ze jezdi na voziku, nektere dite ma DYS problem aj...

Nastesti mel syn dobrou ucitelku, ktera si deti hodne vsimala a zarodky vsech moznych sikan ve tride ihned resila.
25.7.2006 7:11:00
Majko,
tak to je teda hrozný!!! Úplně jsem se teď naštvala, na Tvého třídního, na hloupá děcka a jejich rodiče, ale co Tvoji rodiče? Je to nezajímalo? Proč s tím nic neudělali?
Já jsem zastáncem toho, že se vše vyřeší samo. Ale pokud by to mělo dělat takové problémy a způsobit takovou psych. újmu, tak to ne! To je mi líto, fakt. Takové vlastně zbytečné trápení. :-(
Majka
  • 
24.7.2006 23:46:21
Patlala jsem celé dětství pro obveselení spolužáků(hrůza). r,ř mě naučila docházející školní logopedka v deseti, sykavky zůstaly. Třídní (skoro bych uvedla jméno, byl to totiž bastard) mě při každé příležitosti ponižoval. Chtěla jsem být tehdy učitelkou v MŠ a to mě donutilo hledat i jinou pomoc. Technicky jsem zvládla nápravu řeči u logopedky při fakultní nemocnici za pár sezení, horší to bylo dostat do řeči. Nepřirozená mluva ostré sykavky budila ještě větší pozornost než mé nejasné s,z. Jenom díky tomu, že mi ta doktorka ujistila, že to splyne a já jí uvěřila, jsem se "odvážila" začít nekompromisně užívat sykavky bez pardónu, ale bylo to strašný, děti se smály ještě víc a třídní si přisazoval též. Naučila jsem se to, jsem ráda. Myslím si, že spousta patlů ve školním cvěku se bojí "mluvit hezky", aby nebudily pozornost. Je to hodně o psychice.
veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03
  • 
24.7.2006 23:12:48
jsem ráda, že se ozval i někdo z těch, kdo se s dětmi učili a aspoň trochu se naučili. Snad budu mít taky štěstí. Díky
Ila, dospělý syn
  • 
24.7.2006 22:35:42
Jsem tady z Vás asi nejstarší, tak mohu přispět do debaty vzpomínkou na "tehdy" a "nedávno". Sama jsem jako dítě chodila na počátku 60.let na logo se špatným r a ř. byla to muka, logoped nerudný dědek a nikam to nevedlo. Ráčkuji celý život a občas jsem z toho měla, hlavně v mladším věku, mindráky .Živím se totiž jako průvodkyně a tlumočnice. Situace pro mého syna byla komplikovaná tím, že do svých 7 let žil se mnou v cizině a češtinu slyšel pouze ode mne a z videokazet, posílaných babičkou z Čech. Vrátili jsme do sem, když měl začít chodit do 1.tř. Říkal špatně pouze ř, ale nechtěla jsem, aby mi někdy později vyčítal, že jsem něco zanedbala a tak jsme začali chodit na logopedii do Žitné. Logopedka výborná, metody také, jen to mělo tu vadu, že jsem s ním nemohla doma cvičit, protože by ode mne slyšel stále špatnou výslovnost. Logopedka byla tak vynalézavá, že mi některá cvičení nahrála na kazetu a tak jsme každý den chvilku se synem seděli a poslouchali a opakovali. Úspěch se dostavil po ca. 5 měsících, u syna stoprocentní, u mne alespoń malý. Proto bych doporučovala - nebýt flegmatik a nic neodsunovat na později s tím , že se "to" spraví samo. Všem s podobnými problémy držím palce.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 90 [Dalších 60 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.