| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Problémy s výslovností

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 90 [Dalších 40 >>]
Milada.
23.7.2006 22:22:59
Sarko???

A logoped, který dítě mučí rok dva, je k ničemu. ?? To je opravdu DOBREJ FOR.

Se synem jsem chodila na logo od jeho 4 a 1/4 roku do vice jak 10 let. Vystridali jsme postupne ci zaroven:
1. ucitelka v ZŠ /pouze s kursem/
2. prvni klinicka logopedka
3. vedouci logopedu na foniatricke klinice v Zitne ulici v Praze
4. dalsi logopedka - Specialista na poruchy komunikace a SPU (specifické poruchy učení)
5. tyden jsem o lonskych prazdninach zaplatila pobyt na brnenske klinice LOGO (tam se na nem vystridalo nevim kolik odborniku - samozrejme vcetne logopeda).

To, ze Ty mas dite, u ktereho stacila navsteva logopeda cca 4x opravdu nevylucuje to, ze jsou deti, ktere potrebuji logopeci nekolik let.
Jinak souhlasim s tim, ze pliny se vyresej vetsinou samy, ale logo vada opravdu ne.





Šárka, tři děti
  • 
23.7.2006 22:15:46
Neřekla bych, že je to úplně pravda. Plíny se vyřeší samy, ale vada řeči nikoli. Stačí si vzpomenout na některé spolužáky nebo zpěváky (Vyčítal) či politiky (Buzková). U těch se to zkrátka samo nevyřešilo. Jim ani možná nepřijde, že mluví špatně, protože jim nikdo nikdy (rodiče) neřekl, že špatně mluví. Rodiče se na ně vykašlali a vada řeči přetrvává do dospělosti. Jako děti se jistě museli potýkat s výsměchem spolužáků, jako dospělí, když vystupují v TV, mají pořádnou ostudu.
A logoped, který dítě mučí rok dva, je k ničemu. Někde výše jsem to už psala, že jsem s dcerou byla u logopeda asi 4x. Poprvé log. zjistila co a jak, po druhé návštěvě uměla dcera říkat "l", po další "r" a nakonec "ř".
Všechno formou hry - obrázky, omalovánky, říkanky u ní doma na gauči, v žádné stresující ordinaci.
Šárka, tři děti
  • 
23.7.2006 22:02:33
Ahoj,
nevím kolik je Tvému synovi, obyčejně se k logopedovi chodí než dětem vypadnou první zuby a ještě než nastoupí do školy, tzn. kolem pátého roku.
Záleží také jak ten logoped vyučuje. Některé děti se prostě stydí, ale to neznamená, že by nemohl jít k logopedovi. Myslím, že každé dítě se dřív nebo později rozpovídá. Já kdysi chodila s dcerou k logopedičce. Dcera neuměla r,ř a místo l říkala v. Stačily asi tři nebo čtyři návštěvy a dcera uměla mluvit zcela normálně. Šlo o to, že "výuka" probíhala u té paní doma s použitím obrázků a různých omalovánek a říkanek, takže dcera neměla vůbec pocit, že je někde u doktora nebo ve škole. Paní jí dala prostě obrázky, já tam byla s ní a ten rozhovor probíhal vlastně mezi mnou a dcerou než logopedička zjistila, co a jak. A až se dcera okoukala, mluvila i s logopedičkou, resp. dělala to, co po ní chtěla. Samozřejmě že jsme dostali obrázky domů a museli denně trénovat říkanky.
Kdysi jsem slyšela taky o možnosti, že dítě může mít zespodu krátkou "uzdičku" na jazyku, ale to asi není Váš případ, když říkáš, že jste byli u doktorky. Spíš to bude tak, že synek ještě neumí opřít jazyk o horní patro, což se naučí u logopeda až s ním půjdeš.
23.7.2006 21:38:06
Holky,
možná Vám budu připadat jako ignorant a flegmatik, ale ona se většina věcí fakt vyřeší SAMA!!! Se starším synem jsem chodila 2 roky na logopedii a stejně se sykavky vyřešily samy, až mu narostly druhé zuby (jedničky nahoře), takže jsem s druhým synem raději vůbec nezačala chodit (ikdyž jsme měli fakt prima logopedku), neboť se to řeší prostě samo.
Je to jako s jinými "problémy"-nočníkem, usínáním, odnaučováním různých zlozvyků...
Někdy když věcem přestaneme věnovat pozornost, prostě zmizí...
Zkuste si to.
Někdy se na ty naše děti příliš soustředíme s chceme řešit každou prkotinu. A přitom je to často jen součástí jejich normálního vývoje.
Zkusme někdy nezasahovat do jejich vývoje a nechat je...
Pokud jde o tyhle prkotiny jako dudlíky a plínky..., nechala bych to být. Ale to vím až teď, když mám školní děti....chápu všechny poctivé a snaživé maminky, jen jim chci ulevit: "uvolněte se, prosím,"! Vaše děti dospějí i bez vašich zásahů...
23.7.2006 21:16:22
Dobrý den, tenhle stejný problém řešila i moje sestřenice s dětmi, malá říkala totyno a trtek místo K sestřenka jí začala při výslovnosti pomáhat lžičkou v puse , prostě jí držela jazýček dole, aby řekla T, ale přitom říkala K a funguje to, to jen rada z mé strany hezký večer.
veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03
  • 
23.7.2006 21:02:54
Mně se ten příspěvek nějak nertefil :-))
Ale s malým na logopedii chodíme, jak už jsem psala jinde, chodím tam se starším od podzimu, a s mladším jsem čekala až mu budou 3, aby aspoň trochu spolupracoval. Stejně čeká v čekárně s náma, tak už se toho může využít taky. Zatím spolupracuje jenom když chce, tam většinou ano, protože musí paní ukázat, že je stejně šikovný jako bráška, perfektní motivace :-)
Nechala jsem si logopedii pro něj napsat na tříleté prohlídce, taky si myslím, že čím dřív se začne, tím líp. Já dodneška nemám dobrou výslovnost ani R ani Ř, vadí mi to, učím se s klukama. Tenkrát se to snad neřešilo, nebo jenom u nás ne? Chodila jsem jenom k učitelce ve škole, která měla jenom nějaký kurz. Nestačilo to, ale nikomu to nevadilo. Když jsem se na to ptala maminky, řekla že si na tu mou trochu jinou výslovnost zvykla, že jí to ani nepřišlo divný. Tak nevím, že by neměla kolem sebe nikoho jinýho? třeba mý dva bráchy?
MMCH taky si uvědomujete chyby svých rodičů a snažíte se je za každou cenu neopakovat?
Lída+2
23.7.2006 10:32:16
Veroniko a už jsi sním zašla, projistotu někam na logopedii.
Já zastávám též názor co tu padl. V 3 letech pokud nejsou sykavky jo dobrý,ale jiný písmena okamžitě navštívit logopeda.

KAmarádky dcera neříkala V, F, a podobně ještě v 5 letech(čekala, že se to zlepší samo. Ale nestalo se a nestane). A samo, že sykavky a r,ř. No má půl abecedy je jí skoro 7let. Má odklad a do školy půjde v skoro 8letech... jedna závada je mluva.
Od pěti tet se skoro rok učila ty V,F a další rok se učí ty syykavky a ještě to pořád není ono...:-(((((((((((((
22.7.2006 16:59:05
tak to jsi na tom byla podobně jako moje máma... ta se sama naučila říkat R až v 18ti letech... její rodiče se na to vykašlali a máma se za to taky styděla až se jí to R jednou podařilo říct správně... a od té doby ho říká normálně :)
veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03
  • 
22.7.2006 16:17:50
Můj menší zase říká D místo G, třeba DÓL. A dudlík ani nikdy neměl, tím to asi nebude.
veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03
  • 
22.7.2006 16:15:23
já si taky R vylepšuju se synem a Ř zvládnu snad taky :-)
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 90 [Dalších 40 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.