| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Problémy s výslovností

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 90 [Dalších 10 >>]
Eva (2děti)
  • 
21.7.2006 13:16:52
Neboj, já jsem drsňačka. Já to neplatila, vpálila jsem jí totiž, že si to má vyžádat od pojišťovny. A návrhy na speciální péči jsem odmítala, i na "logovíkendy". Takže jsme měly sice v deníčku různé vzkazy, že dítě by se mělo účastnit, kvůli komplexní léčbě (v době, kdy už ř dávno říkala), ale já na to kašlala. Jiné matky ovšem vesele platily a platí.
Jenže ne každá maminka je varovaná z několika stran a ví předem, na co si dát bacha. A mimochodem, už jsem si požádala o výpis z pojišťovny, jsem zvědavá, co si vlastně vyúčtovaly.
Peťula
  • 
21.7.2006 13:06:15
Nevím, zda se na mě moje matka vykašlala nebo na mě neměla nervy, ale moje 2 sourozence naučila správně vyslovovat, chodili jsme i k logopedovi, nevím, proč se to u mě nedotáhlo do konce, nikdy jsem se jí na to nezeptala. Hrozně jsem se styděla, puberta byla fakt šílená, navazování prvních vztahů s ráčkováním, no lahoda. Kolem 20 let jsem navštívila logopedii, logopedka mi řekla, že je ráda, že jsem přišla a že mám být na sebe pyšná, že jsem se odhodlala a že nejsou u ní vyjímkou dospělí pacienti. Že dokonce některé maminky či tatínci se učí vyslovovat R či Ř až s vlastními dětmi. Byla ráda, že je to "JEN" to R, že Ř je v pohodě, to by bylo v tomhle věku prý obtížnější. To moje R bylo hrdelní, takže nejtěžší způsob napravování. Hrozně jsem se tam styděla, hlavně jsem si pořád říkala, ať nepotkám někoho známého. Zvládli jsme to během pár měsíců, pak docela síla to najednou nasadit do normálního života, ale šlo to a nikdo se mě na nic neptal. Tohle bych fakt svému dítěti nechtěla udělat. A proč jsem tam zašla? Styděla jsem se a taky jsem si uvědomila, že jednou budu matkou a přece nebudu ráčkovat, to by byl děs. Promiňte za dlouhý příspěvek.
21.7.2006 12:42:27
Evo, a nebyla paní logopedka náhodou trošku moc "oprsklá"? Jaképak "nelze", ty jsi přece zákazník a jestli jsem to správně pochopila, tak jsi za její "péči" platila, tudíž je jen na tobě, jestli dál platit budeš nebo ne. Ale i kdyby to bylo zadarmo, tak ty jsi rodič a o svém dítěti rozhoduješ ty.
MMCH, třetí syn chodil na logopedii do devíti let. Až v tomhle věku se mu povedlo zvládnout ř, nemá moc dobrou jemnou motoriku. Ale nikdo nejevil snahu kvůli výslovnosti doporučovat třeba odklad školní docházky (tehdy nezvládal ani r,l), naopak nastoupil do školy v necelých šesti letech. V době, kdy se naučil ř, už chodil do páté třídy... :-) Jenže u něj se nedaly předpokládat problémy se čtením a psaním, protože číst se naučil sám před třetím rokem, a před nástupem do školy psal v podstatě bez chyb (tedy hrozným velkým tiskacím písmem, nebo radši na počítači).
Rebeka
  • 
21.7.2006 12:39:12
...tak je vidět,že to zkrátka umí/a to je důležité/-prostě opravujte..opravujte,hrajte si..sama na to brzo přijde,že je lepší mluvit hezky,aby jí všichni rozuměli -určitě :-)
Haluška
21.7.2006 12:33:41
Rebeko, smát se tomu bych ani nemohla, ale občas hrajeme takovou hru, že vymýšlýme všechna možná slova, kde tenhle výslovnostní problém je, a snažíme se je říkat správně. To ji hrozně baví a zvládá to dobře, jen v běžné řeči se s tím jaksi neobtěžuje. Nevím, jestli je prostě od přírody líná (neobtěžuje se s více věcmi, ta výslovnost je jen jedna z nich :-)))
Rebeka
  • 
21.7.2006 12:25:06
....v mnohém máš pravdu..ale od dob co si chodila jako dítko na logepedii ty se určitě dost změnilo..moje děti pohádky a říkadla + obrázky fakt bavily a dokonce to po mně vyžadovaly - mami pojď budem si říkat ty pohádky,ty jen ukazuj a já budu říkat..žádnej dryl.. a teď musíš...fakt to dělaly s chutí a rády.Nutno říci,že neměli žádnou závažnou vadu-jen nezřetelné vyslovování ř,r a l..to se fakt do půl roku upravilo.Opravdová vada vyžaduje asi mnohem delší dobu a větší úsilí...a sama jak říkáš se Ti děti smály-toho jsem chtěla své děti uchránit a před nástupem do školy jsme procvičováním/zábavným/vše vypilovyli :-)
21.7.2006 12:12:56
Syn říká místo k hlásku t. Dětské MUDr. jsme to říkali, ale zatím není vhodný k logopedovi, protože před cizími lidmi odmítá mluvit. Někdo mi radil nácvik tak, že lžičku do pusy a přidržet jazyk a zkusit říct k. Někdy se mu to takhle podaří, ale většinou se snaží "klapnout pusou", jakoby tam vzadu v krku neuměl ty svaly používat. Co s tím?
21.7.2006 12:10:11
Já jsem chodila také k logopedce a ta mě nechala jít o rok později do školy, protože jsem ještě v šesti letech neuměla sykavky a ř. Moje mamka se mi věnovala dost a moc dobře si pamatuju, jak mě to procvičování ř a sykavek hrozně nebavilo. Neměla jsem moc velkou motivaci. Sice se mi některé děti ve školce a pak i na základní škole smály, ale po nějaké době přestaly. No, a co způsobilo, že jsem se pak během týdne naučila pořádně mluvit? Nástup na novou školu. Tak strašně jsem se bála, že se mi budou dětu smát, že jsem se to sama během týdne naučila. Takže motivace je strašně důležitá. Někdy i hodně pilná mamina má prostě smůlu, Rebeko, když dítě nechce!
Rebeka
  • 
21.7.2006 12:09:10
..já jsem pro to dítě opravovat..prostě když řekne slovo špatně -ukázat na kočku a říct kočička-správně a zřetelně-rozhodně neopakovat po dítěti špatnou výslovnost a třeba/a to se dělá často/se u toho pobaveně smát-to se dětem obvykle líbí a má pocit,že když kočičku označí za kokiku/nebo jinak/tak je to zábavné a vzbuzuje zájem a veselí.Prostě nekárat jen trpělivě a správně nazývat a pojmenovávat věci kolem dítěte.A úspěch se dostaví dříve,či později a když ne prostě kolem toho pátého roku vyrazit k logopedovi a on poradí jak na to :-).
Eva (2děti)
  • 
21.7.2006 11:52:38
A nechodili náhodou na kliniku Logo? Ti z toho mají výnosnej kšeft. A cpou se do školek. Moji malou jejich logopedka tři měsíce ve školce učila ř (sezení trvalo asi 10minut), já doma cvičila jak blázen, malé to lezlo i ušima a nic. Pak jsem ji vzala k dohjozené logopedce, ta si ji poslechla, dala nám haldu obrázků, podle kterých si malá mohla říkat i sama, ukázala před zrcadlem, jak vyslovovat, dala úplně jiný soubor slov a řekla jí: na Štědrý den Ježíškovi poděkuješ s krásným ř." Bylo to asi 10tého prosince a já si říkala, že je blázen. Nebyla.
Ale teď se držte - ve školce ta slavná logopedka malou "propustila" až v únoru, i když ta to ř, říkala opravdu už na Štědrý den a už vůbec netrénovala. Ale v deníčku měla vzkazy typu: je vidět, že cvičíte, přidejte slovo xxxx. A když jsem jí po Vánocích volala, tak mi po telefonu řekla, že sezení má svoji danou dobu a nelze dobu léčby krátit...
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 90 [Dalších 10 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.