| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Problémy s výslovností

[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 90 
Haluška
21.7.2006 11:43:52
Zajímalo by mě, co dělat v případě, že tříleté dítě některé hlásky vyslovovat umí (č, š), ale nechce, zjednodušuje si to. Místo toho říká h (nohníhek) nebo hlásku úplně vynechá (kočika). Když chce, tak řekne i nočníček i kočička. Mám vyžadovat správnou výslovnost, když vím, že to umí, nebo mám počkat?
Rebeka
  • 
21.7.2006 11:32:16
..hmm..tak já chodila se synem k logopedce před 5 lety a neplatila jsem nic.Myslím si,že hlavní je píle rodičů .Já to dělala tak,že jsem byla přítomna cvičením u logopedky/1 týdně/a podle jejích rad/a co jsem odpozorovala při sezeních jak se synem pracovala/jsem pokračovala doma.Samotná návštěva nestačí- je jen návodem jak na to+ta cvičení na papíře-prostě je to na rodičích zda tomu věnují ten čas a jak jim na tom záleží.Mé děti netrpěli žádnou závažnou vadou,takže synovi ten půlrok stačil a s dcerkou procvičuji sama podle materiálů po synovi. Je jasné,když prostě dítě ve 4 letech mluví velmi špatně nebo mají vadu řeči dědičně/třeba šišlání,ráčkování,šlapáni si na jazyk/tak je asi lépe začít dřív s tím s tebou souhlasím.Prostě je to na nás na mámách jak se k tomu postavíme :-).
Dana
  • 
21.7.2006 11:06:10
V 5 letech začít opravovat výslovnost nebo ji učit je podle mě pozdě. Začít by se mělo ve 4 letech, opravovat a opravovat dítě a hlavně na ně od malička nešišlat. Čím déla špatně vyslovuje, tím je déle potom trvá náprava. Jinak logopedové z toho mají dobrý kšeft. Švagrová chodila se synem k logopedovi 2 roky, pokaždé zaplatila cca 200 Kč za speciální cvičení - nějaké balonky a vodní cvičení, nevím přesně o co šlo, a bylo to na prd. Učitelka MŠ v důchodu ho naučila správně vyslovovat za půl roku (r, ř, š, ž, c). Začal k logopedovi chodit až kolem 5.roku a měl kvůli tomu 2 roky odklad do školy.
Ivinička
21.7.2006 10:51:39
S tou motivací je to fakt.Ale můj syn je navíc enurektik a má už jednu motivaci(brnění s mečem) za to,když se bude snažit samozřejmě společně se mnou dodržovat určený pitný režim.Ale nevadí,přidáme ještě další motivaci a snad ho to bude víc bavit učit se ř.Jak tady někdo psal,nejlepší je učit se mluvit zábavnou formou(básničky,říkanky,pohádky) než pouhé opakování slov.
Rebeka 2děti
  • 
21.7.2006 10:28:23
..mám štěstí,že mé děti mluvily pomněrně brzo a pěkně.Se synem jsem chodila na logopedii skoro rok/přesto,že mne dětský lékař přesvědčoval,že to není třeba/od 5,5 do 6 než šel do školy. Mluvil dobře,ale někdy myšlenky předbíhaly slova a zdálo se mi,že l a ř tam jsou ale né úplně čistě. Na logopedii dostal říkanky a procvičování,podle obrázků vyprávět pohádky-myslím,že mu to moc pomohlo - výslovnost po zhruba 3 měsících byla perfektní a schopnost vyprávět nebo reprodukovat slyšený text příběhu vlastními slovy se zlepšila-což mu myslím při vstupu do první třídy velmi pomohlo. Šikomné obrázky a říkanky jsem si schovala.Teď mám dcerku,která jde po prázdninách do školy a protože jí dělá problém l v běžné mluvě /když jí upozorním a opravím,l řekne moc hezky,ale když se nekontroluje,tak je z lodičky - uodička/ máme ještě měsíc a tak budeme brousit jazýček a snad se zadaří-básničky na l po bráchovi se budou hodit :-).
Všem maminkám doporučuji trpělivost a vadu řeči u dětí nepodceňovat,když v 5 ti letech není mluva čistá určitě zajít k logopedovy-vyplatí se to.Drobné problémy se snažit odstraňovat opravováním a procvičováním,větší pak přenechat na logopedovi a cvičit a cvičit. Znám ze svého okolí docela dost dětí,jejichž rodiče na to kašlou a tak pak jinak chytré a šikomné dítko trpí vadou řeči,která by se jinak dala docela dobře odstranit. Bohužel mám takový špatný příklad i v blízké rodině.Dokud jsem brávala synovce k logopedovy společně se svým synem dělal pokroky /v 5 ti letech velmi špatně mluvil a zadrhával/.Když můj syn docházku k logopedovi ukončil,tak se na to vykašlali a kluk do dnes/12let/špatně mluví,zadrhává-cizí lidé mu někdy ani nerozumí,přitom je jinak šikomný-sportovně nadaný-ale jak promluví vypadá jak "blb"je to škoda...
Hanka, 1 dcera 5let
  • 
21.7.2006 10:26:17
Dcera dlouho bojovala s hláskou ř. Cvičit ji moc nebavilo. I když ji paní logopedka chválila, taktéž nepoužívala ř při běžné řeči. Vůbec jí nevadilo, že ř vyslovuje špatně. Věděla, kde je ř a všichni ji rozuměli, tak proč se namáhat. Dlouho jsem hledala tu správnou motivaci, až jsem jí slíbila nastřelení naušnic, až bude správně vyslovovat ř. A do týdne ř vyslovovala všude. Známá namotivovala dceru (taktéž dlouhodobě vzdorující snahám rodičů i logopedky o nápravu hlásky r) koupí porcelánového beránka, až si o něj řekne správně, tedy: pRosím, kup mi beRánka. Podle mě je opravdu klíčová motivace. Zvlášť u drobných vad řeči podle mě nemá dítě potřebu něco nudně furt dokola trénovat, protože ho vada nijak neomezuje.
siska
  • 
21.7.2006 9:47:30
Ahoj,chodily jsme na logo s 5 letou dcerou,jako nejlepší se mi jevilo neustálé opakování a hlavně nenásilnou formou.Takže když jsme šly ze školky,tak jsme si třeba zpívaly a pořád dokola a dokola,až si to dcera zažila i v běžné mluvě.Neuměla s,c,z,r,a ř,vše jí během asi půl roku naskočilo a teď mlví perfektně.Ale sem tam si pořád zpíváme a říkáme básničky a tak...
Marie
  • 
21.7.2006 9:08:10
Moniko, a naskočilo vám i v běžné řeči? Syn (12/2000) dostal také cvičení přesně jaké popisuješ, ř mu tam skáče hezky, ale jen při cvičení, při běžné řeči tam nenaskakuje. Nemáš na to nějaký fígl, jak to převést do běžného mluvení?
Nebo někdo jiný - budu vděčná za radu!!!
Monika
  • 
21.7.2006 9:01:23
Nevím jak Vás logopedka učila vyslovovat ř. My dostali tento návod: přední zuby k sobě, vyslovovat místo "ř" ve slovech "r" a šeptat.
Tímto postupem nám ř naskočilo během jednoho dne - pak jsme ho jen pár týdnů zažívali.
Ivinička
21.7.2006 8:33:49
My taky bojujeme se špatnou výslovností s písmenem ř.Ondra(v lednu mu bylo pět) neuměl r a ř.Písmeno r se naučil během dvou měsíců a teď máme prázdniny a chci ho naučit ř,ale jemu se vůbec nechce zabývat se tím.Dostali jsme od logopedky knížku s říkankami a je pravda,že má problém i se zopakováním jedné delší věty a ř tam ani nemusí být o:))
Logopedka nás naučila,jak špulit pusu a dávat zuby,aby vyslovil ř,ale pořád místo toho říká ž.
Tak logopedii zdar!
[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 90 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.