| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdy jít s kojencem k fyzioterapeutovi

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 163 [Dalších 133 >>]
PeIvan
  • 
18.9.2006 20:45:37
S tím výrokem, že je Vojta asi na h.... jsem to asi přehnal, omlouvám se. Pokud se rozvíjí svaly a šlachy; nejsou zkrácené ty, které mají tendenci se zkracovat a povolené ty, které mají tendenci se povolovat, pak může Vojta pomoci.

Všichni Bobathisté v tom seznamu (děkuji za jeho odkaz) jsou na moravě a šíří se to asi ze slovenska, čechy jsou vydány na milost a nemilost MUDr. Kleplové.
Zaplaťpánbůh za ní, i když je to baba jedna.

Tam na tu druhou diskusi se podívám a zkusím něco vyzvědět, ahoj a mějte se tu dobře.

Cocky
  • 
18.9.2006 9:52:38
Mame podobny pribeh - taky dvojcata nar v 33tt. Pochopitelne byly take trochu pozadu. Protoze ale bydlime v Belgii, zadna Vojtova metoda se nekonala. Popravde receno ani nevim s cim a jak dlouho jsou pozadu ponevadz tady tabulky nikdo nejak proste neresi. A to je Belgicke zdravotnictvi ve srovnani s UK povazovano za mnohem vic intervencionisticke (i.e. kdyz se doktori do neceho muzou parat tak si nenechaju ujit prilezistost).
Samozrejme nezavrhuji Vojtovku en bloc, ale nekdy to proste chce veci vic nechat plavat. Decka to stejne na 99.9% dozenou bez pomoci tak si myslim ze je zbytecne je stresovat a trapit s cvicenim.
Taky si myslim ze to ze Vojtovku cvici s detma rodice se sebou prinasi urcita rizika - rodice nejsou profesionalni fyzioterapeuti a je tam tudiz dost sance ze neco udelaji spatne. Amaterske cviceni muze predstavovat pro dite vetsi nebezpeci nez kdyby necvicilo vubec.
Milada.
16.9.2006 10:22:23
Jo,

jde se tam doklikat i na Seznam certifikovaných Bobath terapeutů, zde: http://www.mnof.cz/drs/bobathkoncept.php - ale nevime, kam to ma Pelvan blizko.

Diskuze maminek deti s DMO je zde: http://www.rodina.cz/diskuse2344.htm - treba by tam maminky taky poradily...
Helga
  • 
15.9.2006 23:24:38
PS - Posílám adresu k rehabilitač. metodám:
http://www.mnof.cz/drs/s20030318/rudsdmo.php
  • 
15.9.2006 23:19:30
Chci jen říci pár slov k Vojtově metodě. Kdo není lékař, těžko se může vyjádřit. Myslím, že ani "rehábky" toho o problému moc nevědí. Mohu však říci, že alespoň v případě mé dcery Vojtovka pomohla zcela určitě. Jde asi o to, jaká je diagnoza - v některých případech tedy možná nepomůže, ale pokud jsem měla možnost mluvit s matkami dětí, které cvičily, metoda zcela určitě pomohla. Dcera měla po porodu uskřinutý nerv - paresu horního plexu,na pravé ruce měla v ramenním kloubu otok, ruku zcela nehybnou. Věřím tomu, že kdybychom s dcerou nezačali cvičit 5. den po porodu, že by se ruka nezlepšila. Dcera sice při cvičení 3 týdny v jednom kuse plakala, ale ruka se pomalu lepšila. Po 3. týdnech asi bolest pomalu ustávala, dítě plakalo čím dál méně a po dvou měsících se jí cvičení dokonce líbilo! (cvičili jsme 4x denně pocitivě po dobu jednoho roku, poté již jen jednou denně již jiné cviky další rok.) Dle neuroložky děti, které necvičily nebo se začalo cvičit později, takové výsledky neměly, resp. ty, s kterými se necvičilo - údajně,tam nedošlo k žádnému zlepšení. Dceři je dnes 25 let a je zdravá!
L+2
  • 
15.9.2006 17:09:43
Cocky,
naprosto souhlasim. Moje dvojcata v 9ti mesicich ani nesedela ani nelezla. Po navsteve v Cechach, kdy me polovina pribuzenstva a ceska pediatricka naprosto vystresovali, ze moje holky snad nikdy nebudou chodit, jsem navstivila odborneho pediatra v UK, kde ziji. Ten holky zkontroloval, prohmatal, nadzvihaval ruce nohy atd. a pak se me optal, co ze to mam za problem. Tak jsem mu zacala vykladat, ze by urcite mely zacit chodit na Vojtovu metodu atd., atd. On se na mne jenom s povysunutim oboci podival a sdelil mi, ze holky jsou zdrave jako ripy a pokud chci ztracet penize, cas a trapit je, tak me samozrejme muze nekam doporucit, ale on by to v zadnem pripade nedelal. Rekl at jdu domu, klidne spim, ze na vsechno je cas. A take ze jo. Holky se behem mesice posadily, dalsi mesic se zacaly pokouset o chuzi a ve 14ti mesicich behaly po zahrade jako o zavod tak jako jine deti. Dnes je jim 5, naprosto zdrave, skaci, tancujou, hrajou fotbal a ja nevim co jeste jineho. Takze jsem nakonec rada, ze nevyrustaly v Cechach, protoze bychom si asi zazily spoustu slz a trapeni, a to naprosto zbytecne.

Samozrejme metodu neodsuzuji.Je urcite velmi dobra pro deti, ktere to opravdu potrebuji. Jenom mam pocit, ze se na Vojtovu metodu posila spoustu normalne zdravych deti.
PeIvan
  • 
15.9.2006 16:01:34
Rád bych cvičil Bobatha někde jinde zadarmo než u Kleplové za 1000,-Kč, ale nevím kde. Rád si nechám poradit, kde a s kým cvičit Bobatha.
Ono to není asi to samé (Vojta, Bobath), musím cvičit oboje, jsem k tomu přinucen, protože jedno mi nabízejí i když tomu nevěřím ani to neumím a druhé hledám jak můžu pro sebe i pro syna, aby dělal něco co se mu alespoň trochu líbí nebo mu to aspoň tak nevadí to provádět.

Tohle není normální situace, cvičit či provádět dvě věci které si protiřečí.
Vojta - znehybnění a chvaty, tedy nepřirozená a nepříjemná situace pro dítě i pro rodiče.
Bobath - cílená pohybová hra, tedy přirozená a příjemná situace pro oba (všechny).

Nemyslím si, že je to v pořádku dělat oboje, i když se tomu nemohu vyhnout. Vojta děti nasírá a odrazuje od jakéhokoliv náznaku nějaké akce na dece či žíněnce. To je tak akorát v konečném efektu na dvě věci, na h.... a na nic.

Milada.
15.9.2006 14:57:55
Jo jeste dodam to dulezite: vek dite od te me kamaradky - chlapci je 7 let a obe metody cvicej vazne snad od narozeni ditete...
Milada.
15.9.2006 14:54:08
Pelvane,

ja tedy nevim, ale..mam kamaradku s ditetem, ktere ma DMO, cili to neni v podstate zdrave dite. Ma konkretne diparezu s kvadrusymtomatologii, coz znamena postizeni nozicek a v mensim rozsahu i rucicek. Cvicej (a co je znam, tak cvicili) oboje, tj. Vojtu i Bobatha.

U dr. Kleplove nikdy nebyli, ale byla jsem tam ja se svym synem (muj syn je v podstate zdrave dite, tam slo o to, ze mel pouze spatnou vyslovnost nekolika hlasek). S metodou dr. Kleplove nemam moc dobre zkusenosti, IMHO ji jde akorat o prachy. Ostatne maminky deti s DMO na mistni diskuzi meli na metodu dr. Kleplove podobny nazor jako ja.

PeIvan
  • 
15.9.2006 13:43:23
Podívejte se, tady se baví pořád jenom ženské - mámy v podstatě zdravých dětí.

Já jsem na tom jinak, jednak jsem chlap a pak má můj syn polyneuropatii - to je taková porucha ve vedení nervových vzruchů přes ty n. synapse, takže dochází k takovému útlumu hlavně na nožičkách, že se tam ty nervové vzruchy na místo určení (kotníky, chodidlo, prsty u nohou) většinou ani nedostanou nebo jsou velmi oslabené, takže je dítě vratké a padá. Navíc se zvedá nárt jak dochází ke stažení svalů (nervy nesignalizují akci ale nesignalizují ani relaxaci svau a ten se zkracuje a zároveň artrofuje. Je to celkem humus a nedá se to léčit, jenom cvičit a to je ten problém.

U nás znají jenom Vojtovku - rehábky, mi připadá. To je takové kouzelnictví, že se dítě nepřirozeně zapolohuje a pak se někam mačká a něco se nějak hýbá a to je prý to vítěztví. Dítě je naštvané, protože je to nepohodlné (Pavlíkovi je 5 let a má to cvičit do smrti u nějaké rehábky? Vždyť je to blbost.). Mě samotnému to s ním nejde, on se mi brání a když mu to mačkam, tam kde přibližně mám, tak odezva žádná, u manželky je to samé, ale ta se to s ním snaží cvičit, ale on se brání a ona nervuje. Rehábce se ta odezva daří, ale k čemu to je, když má stejně pořád zkrácené šlachy, hlavně ty podkolenní? To je podle mne hlavní kámen úrazu, pak stačí malá viróza a už se nepostaví na chodidla, jenom na špičky a ty ho neunesou a může tak akorát lézt po kolenou. To (vytahování zkrácených šlach) Vojtovka neumí a umět nemůže. To je ten problém, že Vojta byl čech a nad nás asi není a hlavně to umí všechny rehábky, tak proč je učit něco nového, třeba metodu Bobath, že? Když je dítě zdravé, tak je to v podstatě jedno, on z toho časem nějak vyroste, ale u chronika je to problém, buď si rodiče hledají vlastní cestu nebo mučí svoje dítě debilními chvaty s bolestivými tlaky a je to jenom trápení a křik a podstata problému se tím stejně neřeší. To však nikoho nazajímá, protože rodiče nejsou partneři, jenom nesvéprávní konzumenti péče společně s dětmi.
S Bobathem se začínám seznamovat pomocí bodové metody doktorky Kleplové a snad by to mohlo být k užitku. Manželka mi například sdělila, že syn měl na návštěvě stejně starého kamaráda ze školky a že cvičili bodovku (Bobatha) oba a že kamarád (pochopitelně lepší) by mohl táhnout Pavlíka a dávat mu příklad jak se to má dělat. Dovedete si něco takového představit s Vojtovkou, Která máma by vám dovolila trápit její jinak zdravé dítě a omačkávat ho aby hnul správně palcem u nohy aby to mohl pak Pavlík napodobit?
Pochopitelně Vojtovku cvičíme u rehábky dál, protože je to zadarmo na pojišťovnu a je to blízko bydliště a rehábka je hodná a dělá to dobře, ale sám na to kašlu a soustřeďuji se na to, aby měl Pavlík pevné břišní svaly, aby měl rovné držení ramen a krku, aby neměl extrémně zkrácené šlachy pod koleny (s jeho nemocí je má zkrácené oproti jiným dětem tak jako tak, jde jen o míru toho zkrácení).

Navíc, co s ním cvičíme léta již od kojeneckého věku tu Vojtovku, byl hypoaktivní (zaostával v hrubé motorice) než mu našli tu polyneuropatii, a myslíte si, že nám nějaká z těch asi 4 rehábek, co se na něm vystřídala, dala do ruky nějaké osvětové instrukční materiály co máme dělat a proč? Tůdle nůdle, jenom slyšíme: Dobře se dívejte jak to dělám já a dělejte to také tak! To je přístup jak na vojně (hloupý a autoritativní). To je přesně charakteristika úrovně naší rehabiltace: hloupá a autoritativní, jenom ty vojenské frčky tam chybí, ale je to vojna žen (přefeminizováno, nepotkal jsem v téhle oblasti - rehábky a neuroložky - muže) a o to je to hroznější, protože ty se ani neurazí, když je přirovnám k vojákovi, neví o co jde a nechtějí ani vědět.
Ony vědí přece všechno a já nic.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 163 [Dalších 133 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.