| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdy jít s kojencem k fyzioterapeutovi

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 163 [Dalších 93 >>]
Mirka dcéra 07/00, syn 06/06
  • 
8.9.2006 20:54:04
Takže podľa článku moja dcéra robila všetko zle. Pri pasení sa prehýbala (v 2 mesiacoch sa pretáčala z bruška na chrbát), na bruško sa pretočila cez "luk" (mimochodom bolo to v 3 mesiacoch a 4 dňoch - 3 dni nerobila nič iné len "lukovala"), liezla keď mala 5,5 mesiaca, postavila sa v 6,5 mesiacoch... takže všetko zle a asi by sme sa na tú neurológiu nachodili a vojtovky nacvičili, ešte že som o tom nevedela. Mimochodom má 6 rokov nastúpila do školy a je veľmi šikovná vo všetkých smeroch. som rada že som ju netrápila nejakou vojtovkou.
PS: syn má tri mesiace od dvoch sa pretáča na bruško a už dva dni lukuje... ale na neurológiu s ním rozhodne nejdem.
Katka.
8.9.2006 20:27:30
Nakrmit se dá v autosedačce, v lehátku, v náruči.
My máme jídelní židličku a ta má polohu pro nesedící děti.
JODIE
  • 
8.9.2006 20:13:33
Daneček se narodil vyvolaným porodem, aniž by to bylo nutné. Málo postelí v porodnici a urychlená práce doktorů mluví za své. První dny bylo zřejmé, že Daneček mohl v bříšku ještě nějaký čas pobýt. Byl pohublý, spavý, neměl sílu pít a dostal žloutenku. Jsem stoprocentně přesvědčena, že vyvolané porody v mnohých případech mají za následek "opoždění" dítěte. Daneček byl docela klidné dítě, hodně lenivé (což je dodnes) a pohodové. Ve dvou měsících jeho života nám doktorka sdělila, že hlavičku neudrží dlouho a že je to na cvičení. Na cvičení jsme dorazili, protože o první dítě mají neznalí rodiče velký strach. Sestřička, která s námi cvičila nám říkala takové věci, jako že není možné, že se ještě malý neotáčí za hračkami - ve 2 měsícech!!! Chodili jsme necelé dva týdny. Nejprve jsme poctivě cvičili i doma, ale když začal být syn 24 hodin nevrlý, křičel pořád, budil se s výkřiky ze spání každou chvíli a jakmile jsme ho položili na zádíčka (cvičili jsme jen na zádičkách), spustil vyděšený křik. Ani se tomu nedá říct křik, ale řev. Sousedi si mysleli, že dítě týráme. V tu chvíli jsme řekli stop. Já jako matka se dokážu do dítěte vcítit a od začátku mi to vše bylo proti srsti. Věděla jsem, že Daneček je jen lenivější a potřebuje více času. Vyvolaný porod mu dal taky dost zabrat a on potřeboval čas, aby se z toho dostal. Nutí děti na svět a ještě po nich chtějí, aby 8 týdnů po narození měly zájem o barevné hračky?
Dnes je Danečkovi rok a je v nejlepším pořádku. Začíná chodit a nemá žádné následky. Je pod trvalým dohledem naší fyzioterapeutické doktorky, která s ním opatrně cvičila ne pod nátlakem, ale s trpělivostí, jen když měl dobrou náladu a hravě - aby to dítě bavilo. I tak se dá cvičit Vojtova metoda, s citem, masáží a hrou. Tak ten malý človíček bude psychicky v nejlepším pořádku. Náš Daneček stále nemá rád polohu na zádech a při každém přebalování spustí hysterický křik. 14denní cvičení v něm nechalo následky přinejmenším půl roku a ještě dnes se setkáváme se strachem vůči určitým polohám. Proto radím maminkám, které mají citlivější dítě a musí cvičit Vojtovku jen kvůli srovnání stran či popostrčení - když není zcela vážný důvod. Stůjte si za tím, aby vaše dítě netýrali, ale pouze nasměrovávali tím správným směrem, něžně a s citem. S porozuměním pro něžnou dětskou duši. Násilným cvičením se někdy udělá víc škody než užitku.
8.9.2006 18:58:12
Já nevím, že musíte všechno brát doslova! Mě připadá, že není podstatné, kdy si konkrétní dítě samo sedne, ale že si SAMO sedne. Můj starší syn taky sám seděl v 7 měsících. To, co je ale průšvih, je dítě posazovat, o to tu jde.
Mama a dcera
  • 
8.9.2006 18:24:49
Tabulky tabulky. "Kdy se tedy dítě samo posadí? Samo si sedne nejdřív v 8 měsících až z polohy na čtyřech, jenže maminka má pocit, že už klidně může sedět v půlroce a neví, že mu tím zablokuje veškerý další spontánní vývoj". Nase dite se zcela spontanne posadilo par dnu pred 7.mesicem z polohy "lezeni dozadu". Ca. od 6. mesice se zacala plazit dozadu s tim, ze rucky ruckovaly a telo a nozky se klouzaly po parketach. Pak prisla na to, ze kdyz v tomto pohybu ohne jednu nohu a rucky pokracuji v praci, telicko se zastavi a dite skonci v poloze v sede. V teto poloze sedela velmi hezky pred 7.mesicem, sama a dobrovolne a rozhodne ji to nezablokovalo dalsi spontanni vyvoj. Takze to jen z vlastni zkusenosti k tem presne nasekanym meznikum.
Jana, 2 děti
  • 
8.9.2006 17:33:30
Existuje, a to i v ČR tzv. handling, podle manžel Bobathových (jestli se to přesně takhle píše). Mám s tím osobní zkušenost, ale syn byl sledován spíš jen pro jistotu a pro mírný hypertonus. Vývoj mu to velmi zrychlilo. Vychází z toho, že se dítě navádí do správných pohybových stereotypů. Tzn. nacvičili jsem tím přetáčení na bříško (5 měsíců), samostatné sednutí si (6 měsíců), stoupání (8 měsíců). Lezení, chozí přišlo samo (samostatná chůze bez opory v 10 měsících). Ale asi to není vhodné u každého problému. Z mého pohledu pro banálnější věci je to ideální metoda, protože syn to miloval, cvičil rád a bavilo ho to. Takže třeba převalovat se zkoušel klidně 15-20 minut tam a zpět a vyloženě u toho jásal, podobně u dalších věcí. Třeba při nácviku stoupání již při druhém nastavení nohou do správné polohy se postavil, samostatně u opory již 10 dní do prvního nácviku. Jen drobná nevýhoda - je jak rtuť, nic ho nezastaví, celý den tu řádí, stojí i na jedné noze (druhou podupává), klidně sedí několik minut na bobku a nepadá, vyšlápne na malý schůdek a bezpečně sejde, rovnováhu má dost dobrou a na to že mu ještě není 13 měsíců je to občas docela síla ho uhlídat. Mudr. neurolog na něj v jeho 11 měsících věku koukal celkem - ehm, pobaveně (ten výraz jam rtuť je od něj), když se synek vysoukal na 4 jako medvěd, z toho si stoupnul, udělal pár kroků, sednul si, dřepnul na bobek, zase popošel (bez jediného pádu) - no prostě zdivočelej ocásek...
Daniela+Nithi
8.9.2006 17:03:57
Citace z clanku:

"Samo si sedne nejdřív v 8 měsících až z polohy na čtyřech, jenže maminka má pocit, že už klidně může sedět v půlroce a neví, že mu tím zablokuje veškerý další spontánní vývoj, protože dítě odmítá lézt a dělat další věci."

Znamena to tedy, ze dite ktere bylo posazovano bude odmitat lezt a chodit? To je preci hloupost! Syna jsem posazovala snad od tri mesicu, v sedmi zacal sam lezt, to same odpoledne se naucil sam posadit a vecer uz behal s pridrzovanim se kolem nabytku. Ocividne se mu sponatnni vyvoj nezpomalil, ba bych rekla, ze to vzal pekne zhurta.

Jeste by me zajimalo jestli nekdo nevi, zda ve svete existuje ekvivalent Vojtovi metody.
Osminka
8.9.2006 15:48:09
K tomu chci jenom dodat, že z mé zkušenosti dítě lépe hodnotí fyzioterapeut zaměřený na cvičení s malými dětmi, protože těch dětí vidí spoustu a s různými postiženími mnohokrát za sebou, než pediatr nebo neurolog, kteří takové praktické zkušenosti nemohou mít. Věřila bych fyzioterapeutovi, a pokud bych měla potíže s druhým synem, myslím drobné potíže, ne žádnou velkou patologii, šla bych rovnou tam, ne k neurologovi.
Osminka
8.9.2006 15:22:45
Milá Dadule, tak se tak nečerti, já to nemyslela zle. A četla jsem pořádně, akorát trvám na tom, že pokud dítě vodíš za ruce, ještě to není chození a už určitě ne ukazatel vyspělosti dítěte, navíc se to nemá dělat. Dítě si ve vývoji samo určí, kdy je schopno samostatné chůze, až mu dostatečně zesílí zádové svaly, dovivine se koordinace a dokončí vzpřimování. Takhle jí akorát zaděláš na špatné držení těla, ale jinak nic strašného.
Jana, 2 děti
  • 
8.9.2006 13:24:53
Mno a s tím krmením - staršího syna jsem krmila taky v pololehu na polštáři. Nebo v náruči. Ani jedno nic moc. Ale poučena drsnými zkušenostmi s dítětem - odmítačem (= dítě kterému musíte první dvě lžičky nacpat a až pak začne otvírat, protože co kdybyste je chtěli otrávit nebo mu dát něco fuj, že) jsem neváhala s pořízením polohovací krmicí židličky. Máme tu od Patron Bohemia a ta se dá tak naklopit, že to dítě je skutečně jen ve zvýšeném lehu - ostatně děti s refluxem by ani jiný než zvýšený leh neměly znát. Není kam spadnout, není kam utíkat, o co se otlouc. I když židlička nějaký ten tisíc stojí, obecně tyhle polohovací jsou od 2500Kč výš. No ale moc jsme to neužili, protože se lžičkou jsme začínali někdy před 6 měsíci a právě v těch 6 se syn už sám posadil. A pak už ležet nechtěl, to se ví, takže sedí normálně.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 163 [Dalších 93 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.