| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čemu slouží babyboxy?

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 102 [Dalších 2 >>]
8.9.2006 13:12:52
Myslím, že lidské osudy mají různé cesty a že se člověk kolikrát dostane do situace, o které se mu nezdálo ani v nejhorším snu..To jsou třeba i případy těch žen, které si nemůžou z nějakého důvodu ta děťátka nechat.
Pevně věřím, že mě nikdy nic podobného nepotká, ale kdyby přece jen nebylo zbytí a já neměla jinou možnost, tak určitě služby byby-boxu využiji (je hrozné o tom takto psát).
Vůbec nechápu, jak může někdo říci, že baby-boxy jsou v podsatě zbytečné, nic neřeší a bylo by lepší, kdyby nebyly...
Jak už tady bylo zmíněno někde v předchozím článku, i kdyby se takto zachránilo 1 dítě za 50 let, tak je to úspěch.
I těch pár dětí, které tam byly zatím odloženy, jsou možná díky baby-boxu dnes naživu a nejsou zahrabaný někde v lese..
Hanka
  • 
8.9.2006 12:36:37
V něčem s tebou souhlasím a v něčem.

Také mi pohnulo žlučí následující:

František Schneiberg:

Dále by se naše babyboxy mohly stát cílem pro odkládání dětí z různých sousedních i nesousedních zemí, kde tato možnost není, popř. pro cizinky, které zde porodí a nemohou porodit utajeně. Nevím, jestli je to výhoda, vidímto spíše negativně. A to nemluvím o možném zneužití babyboxu pro unesené dítě a podobně.

Myslím, že pravdu máš ty, i Maceška. Vidím to tak, že pro spoustu dětí je to velká šance a že náš stát ponese náklady za jiný stát, co to je proti životu dítěte a jeho šanci prožít štastné ďětství v rodině ? Jsou tu vytunelované banky, korupce při státních zakázakách, vše v miliardách, tak o co jde, když v babyboxu snad skončí í dítě cizinky a náš stát se o něj "postará". Najde náhradní rodinu a v horším případě, dítěti zajistí ústavní výchovu. Ty částky nejsou v porovnání s výše uvedeným nijak závratné i když věřím, že řadě lidí by to mohlo vadit, že náš stát v ústavu vychovává zdrav. nebo mentálne postižené dítě vitenamské národnosti (a zřejmě i občanství).
Uznávám, že by mohlo být problémem, pokud by začala existovat nějaké "odkládací turistika", ale to se zatím vůbec neděje.
A doteď nechápu, jaké složité soukolí brání tomu, že v méně rozvinutých zemích v hrozných podmínkách děti vyrůstají na ulici a v ústavech a ve vyspělých státech marně čekají na NRP rodiče, kteří by byli ochotní přijmout i dítě jiného etnika.

Nesouhlasím s tebou, ale v tvém prvním příspěvku.
Skutečně existují a jsou ženy, které si zaslouží úctu zato, že donosili a porodili dítě, a dali je poté do adopce. Nevím jestli tak moc chtěli udělat radost jiným lidem, myslím, že na prvním místě pro ně byl život a štěstí jejich dítěte a pak třeba i štěstí jiných lidí. Ale to všechno si netroufám posuzovat. Viděla jsem v TV dokument, ve kterém byla maminka, která se svého dítěte takto vzdala, protože další dítě by v rodině už "neutáhli". To snad v dnešní době nepřekvapí, že se to může stát. Obdivuju jí za to, moc.



anielik
8.9.2006 12:17:10
no nastastie u nas na slovensku uz je to osetrene aj zakonom ze matka nebude postihovana ak da dieta do "hnieza zachrany" ako sa u nas baby boxy volaju. Ked ho da inam, hoci aj pred nemocnicu alebo ine miesto kde by ho mohli najst, je to trestny cin. Fakt sa mi ani verit nechce ze to niekto moze povazovat za zbytocnu vec. takto maju deti aspon sancu zit a prezit pekny zivot bez hniez zachrany im nedame ani sancu. Mam pocit ze pochybovat o potrebnosti baby boxov mozu len chlapi, desi ma ze aj psycholog. Nechcela by som sa k takemu nemu dostat - brrr.
8.9.2006 12:12:33
Článek v časopisu Týden,který se zabýval především činností FOD byl naprosto strašný, překroucený, s cílem pohanit FOD a Klokánky.
Trouble
  • 
8.9.2006 12:02:42
Musím říct,že z některých názorů ve článku mám až husí kůži,copak lze vyčíslit lidský život penězi a porovnat s náklady na provoz baby-boxu?! Můj syn je pro mě to nejdražší co mám,kam se hrabou provozní náklady na nějakou krabici!
Jinak je možná pravda že některé matky vraždí v afektu,ale jsou i jiné,které se rozhodly dítě donosit a potom zjistí že na to prostě nemají,většinou už mají více dětí a tak se s těžkým srdcem bez právního dítěte vzdají.My nemáme právo je za to soudit a to nejmenší co můžeme udělat je jim to poskytnout.
spadlá z jahody
8.9.2006 12:01:47
Mám pocit, že dítěti bude lépe bez kořenů než bez života.
8.9.2006 11:42:40
Možná budou děti z babyboxů jediné, jejichž rodinám je stát ochoten účinně pomáhat - jakési SOS upozornění na to, že někdo fakt už nemůže dál. Nechci generalizovat, ale v terénní práci sociálních pracovnic stále vnímám velké rezervy, pomoc biologickým rodinám v tísni považuji za nedostatečnou.

K argumentu o absenci kořenů u dětí odložených do babyboxu bych jen chtěla podotknout, že my máme dítě, které neprošlo babyboxem, a přesto o jeho kořenech a biologické rodině nevíme vůbec nic (kromě jména matky).

Co se týká možnosti, že do babyboxů budou odloženy děti cizinek, možná právě tady může neznalost kořenů dětem pomoci k náhradní rodině - jinak by totiž bylo jejich dětství předem prohranou bitvou s úřady řešícími jejich národnost a státní příslušnost.

Pudicitia
8.9.2006 11:22:11
se zena muze rozhodnout z mnoha pricin. Casto by ji vsak pomohla jakakoliv pomoc ze strany statu v podobe citliveho socilaniho pracovnika, ktery by mohl jednat samozrejme i tak, aby neohrozil jeji anonymitu. Vysledkem by pak mohlo byt dite vyrustajici u sve matky anebo standardni adopce. To by si ale matka mela mit moznost opravdu rozmyslet a nebyt pritom pod tlakem tizive situace. Co se tyka teto problematiky doporucuji clanek v tydnu "tomu dite dala, tomu dite vzala" na http://www.tyden.cz/text.asp?show=text&rid=4&tid=22292
Hanka, 2 děti
  • 
8.9.2006 11:06:23
Zcela souhlasím.
I kdyby vsechny baby-boxy v teto zemi zachranili jen jedno jedinke dite za 50 let(lhostejno jak stare - i starsimu diteti nez zcela novorozenemu muze byt lepe v baby-boxu nez zanedbanemu a vlastne nechtenemu doma (ci spise "doma") tak jsou velice dulezite. Nebo pan doktor umi porovnat naklady na provoz baby-boxu s cenou zivota ci treba jen kvalitnejsiho zivota? Mozna bychom se neco zajimaveho dozvedeli...
8.9.2006 10:50:44
František Schneiberg má nejen negativní pohled, ale je zcela mimo mísu. Pro ilustraci snad jen tři perly:

cit. František Schneiberg: "Domnívám se, že by žena, která své dítě děvět měsíců nosí a pak se rozhodne dát je do adopce a udělat radost jiným, pro ni cizím lidem, měla být za svůj čin spíše pochválena než haněna."

Žena se rozhodne dítě donosit a UDĚLAT RADOST JINÝM? Fakt jí o to jde?


cit. František Schneiberg: "Babyboxy nemají žádnou výhodu. Při utajeném porodu jsou alespoň známa nějaká anamnestická data o dítěti a jeho matce, a to mimo jiné zlepšuje možnost osvojení.
Dále by se naše babyboxy mohly stát cílem pro odkládání dětí z různých sousedních i nesousedních zemí, kde tato možnost není, popř. pro cizinky, které zde porodí a nemohou porodit utajeně."

Aha, takže nedostatek anamnestických dat je tak podstatný, že tento způsob nalezení nové rodiny pro dítě prohlásíme za nevhodný. Obávám se, že každý způsob je vhodný, vede-li k nalezení nové rodiny.

Odkládání dětí cizinkami je zřejmě nevhodné, protože děti nejsou z ČR. To je zajímavý způsob uvažování u dětského lékaře. Zajímalo by mne, zda se při ošetřování dítěte ptá na jeho národnost.


cit. František Schneiberg: "Nejsou vyjasněné ani technicko-organizační záležitosti. Jak je zajištěno, aby neselhala signalizace, že v babyboxu je dítě? Co když tam bude dítě větší? Stačí vzduch, neudusí se? Jak je zajištěna případná dezinfekce? Lze předpokládat, že děti budou pocházet z epidemiologicky závadného prostředí. Proč nesplňují babyboxy alespoň kritéria pro inkubátor?"

Domnívám se, že je potřeba svolat celonárodní demonstraci "Za okamžitou dezinfekci babyboxů". Zdá se, že sterilní prostředí v té krabici je opravdu a zcela zásadně důležité.
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 102 [Dalších 2 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.