| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čemu slouží babyboxy?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 102 [Dalších 62 >>]
Milada.
11.9.2006 9:11:44
Baro,

dale k te Asi. Byl docela problem utajene porody vubec prosadit. Mam k tomu clanek zde: http://www.reflex.cz/Clanek2011.html

Cituji:Zavést program utajených porodů, to byl nápad pana doktora Rákose.
Kojenecký pavilón byl začátkem devadesátých let rekonstruován. V podkroví vzniklo několik pokojů a on přemýšlel, jak je využít. Původní reakce na možnost, aby matka porodila dítě bez toho, že by se to její okolí dovědělo, byla bouřlivá. Veřejnost včetně odborné to pokládala za nemorální. Proto je pan doktor tak citlivý na slovo anonymní. Utajený zní pro strážce čistých mravů asi daleko lépe.

Jinak diskuze o Baby-boxech na Rodine uz bezi zde:
http://www.rodina.cz/diskuse3525.htm
11.9.2006 9:06:23
Mezi utajeným porodem v porodnici a možností utajeného těhotenství a porodu v klášteře je dost podstatný rozdíl. Jeptišky se maminek ujímají už v průběhu těhotenství (klidně od počátku, chtějí-li). Dohlížejí na to, aby maminka měla lékařskou péči, včetně psychologické a dělají vše proto, aby se pokusily najít mamince jiné východisko než odložení dítěte. Pokud i tak maminka trvá na odložení dítěte, převezmou je do péče a jakmile se matka rozhodne klášter opustit, kdykoliv to může udělat.
Setkala jsem se s tím v Anglii a jak už jsem psala, nevím o tom, že by něco podobného existovalo u nás.
MMCH nevím jak je tomu na Slovensku, ale u nás dochází k vraždám novorozenců stále, poslední případ byl (nejsem si úplně jistá) z Karlína, tedy poměrně blízko baby-boxu.
Milada.
11.9.2006 8:25:05
Baro,

jakych zas klasteru? Mas na to nejaky priklad? Pokud ja vim, tak v CR lze utajene rodit pouze v Asi zdroj: http://www.rodina.cz/clanek872.htm

Na Slovensku to maji primo na tech strankach, co zde zminila Erika, pisi tam:
Utajený pôrod možný!

Na Slovensku už existuje zákonná možnosť porodiť dieťatko v nemocnici s tým, že nebude prezradená identita matky.
Podľa zákona, môže prísť žena s nechceným tehotenstvom do ktorejkoľvek nemocnice na Slovensku s požiadavkou, že chce rodiť v režime utajeného pôrodu. Je to bezpečný spôsob vyriešenia nechceného tehotenstva. A to pre dieťatko i pre matku. Dieťatko sa stáva právne voľné a je určené na adopciu. Aj o dieťa aj o matku je zo zdravotného hľadiska postarané.
Stačí, ak matka vypíše pri prijatí na oddelenie Žiadosť. Údaje sú potom zapečatené a uschované v trezore nemocnice. Matka je na oddelení evidovaná len pod číslom.



A Benji samozrejme pravdu nema. Cituji ze stranek STATIMU:
V pátek 9. června 2006 kolem čtvrté odpoledne přinesla do Nemocnice Milosrdných bratří maminka čerstvě narozenou holčičku. Je úplně zdravá, byla pečlivě zaopatřená a maminka byla dokonce tak zodpovědná, že po chvilce postávání před babyboxem donesla raději holčičku do klientského centra nemocnice osobně. Nikdo se nešťastné maminky na nic neptal, služba převzala děťátko a lékaři a sestry započali s plněním svých úkolů.

A dal bych jeste znova odkazala na prispevek Eriky:
Odkedy sú na SK hniezda záchraný (takmer v každom väčšom meste - kde sú pôrodnice), tak sme snáď v novinách mali jeden jediný prípad mŕtveho novorodenca!

Jak pise Erika a stranky Hnizdo zachrany to dokladaji: najmä pri príležitosti otvorenia Hniezd záchrany v Bratislave - 8. 12. 2004, v Žiline - 15. 12. 2004 a v Prešove - 17.12.2004
tak na Slovensku maji jiz delsi zkusenost s baby-boxy a pokud jim tam zemrelo pouze JEDNO dite, tak to snad svuj ucel uz splnilo, ne???



11.9.2006 8:16:44
Řekla bych, že Benji má v něčem pravdu. Nemyslím si, že baby-boxy zachrání novorozence před vraždou. Zabít své novorozené dítě to už chce pořádnou dávku nenávisti k němu nebo jde o psychicky narušené matky a takové si, podle mě, nedají práci s odložením dítěte do baby-boxu. Tím nic proti nim, určitě bych je nerušila. Jen se mi víc líbí třeba přístup některých klášterů, kam se může maminka, která chce těhotenství utajit, uchýlit, tajně porodit a dítě rovnou přenechat jeptiškám v péči. Nehrozí nebezpečí, že by dítě nebo matka zemřeli při utajeném porodu, nehrozí zanedbání péče o dítě po porodu aj. Navíc je možnost, že se mamince podaří její rozhodnutí dítě odložit rozmluvit, protože zjistí, že jsou možnosti, jak situaci po porodu zvládnout a dítě vychovat. Setkala jsem se s touto možností v cizině, jestli existuje i u nás, nevím. Pokud ano, určitě by měla mít větší "reklamu".
Benji
  • 
11.9.2006 8:02:06
Například první dítě, které mělo být z baby boxu, v Brně, nakonec matka nedala do oné skříňky, ale předala ho osobně v klientském centru (info z oficiálních stránek firmy STATIM, která baby boxy zřizuje). Takže matka jednala zcela rozumově a zodpovědně. Mrtvé děti nalezené v igelitkách se tam octnou, protože jejich matky rodí v afektu a nikdy boxy nevyhledají.
11.9.2006 0:49:51
Milada, pokiaľ do nášho hniezda záchrany vloží dieťa nejaká cudzinka, väčšinou má nálepku na čele - som z Afganistanu, som z Česka, som z Maďarska - tieto deti sa však väčšinou vyznačujú tým, že majú dve hlavy, tri ruky a štyri nohy, namiesto uší majú dlhohrajúce platne a namiesto nosa sloní chobot, preto sú ľahko rozoznateľné. S týmito deťmi sa rozhodne nepárame a posielame ich na dobierku späť do krajiny pôvodu, prípadne vložíme do krabice a napíšeme "karanténa"...

Sorry za morbídny príspevok, ale riešiť národnosť novorodenca v Hniezde záchrany je rovnako absurdné, Eva!!!
11.9.2006 0:44:50
pozri si stránku www.bleskovky.sk a daj si ako kľúčové slovo Hniezdo záchrany, alebo si daj vyhľadávanie cez www.google.sk

Odkedy sú na SK hniezda záchraný (takmer v každom väčšom meste - kde sú pôrodnice), tak sme snáď v novinách mali jeden jediný prípad mŕtveho novorodenca! Nechápem, kde berieš v sebe istotu, že každé nechcené dieťa jeho matka po pôrode zabije! Interupcia u nás stojí okolo 7 tisíc korún vrátane predoperačného vyšetrenia, nie každý si to môže dovoliť, ale po pôrode (možno domácom, alebo aj v pôrodnici) aj keby som mala prísť k tomu Hniezdu pešo, tak tam to dieťa dám (teda ja nie, ale chvalabohu matky tých detí áno) a jednoducho ho tam dám. Ak štát poskytuje matke takúto možnosť, je dobre, ak ju využije... Nikdy doteraz nebolo možné zaklopať na dvere dojčenského ústavu a dať im do rúk dieťa so slovami "postarajte sa oňho"... Dokonca u nás boli prípady, kedy tam matky dali dieťa aj s rodným listom a nikto rodičov za to nestrčil do basy ani nenaháňal, ani sa ich meno nezverejňovalo v médiách!

Akurát je smutné, že máte Hniezdo záchrany iba v Brne a v Prahe, koľko ich máme u nás si môžeš pozrieť na www.hniezdozachrany.sk , na to, že vás je v ČR 10 milionov ľudí, je to dosť málo "baby-boxov"... Dokonca aj naša sociálna politika na Slovensku je dosť úbohá, ale som rada, že aspoň v tomto sa naše zdravotníctvo pohlo trošku dopredu...
Milada.
11.9.2006 0:38:18
Mila Evo,

kvuli Tobe jsem trosku zapatrala a dostala od jedne slovenske kamaradky tento odkaz: http://www.hniezdozachrany.sk/

Mozna sem prijde nejaka ctenarka z Tebou zminovaneho Polska a napise nam, jak tohle maji reseno v Polsku.

Kazdopadne na Slovensku maji jejich "Hniezda záchrany"
v nasledovných mestách:

Bratislava
Žilina
Prešov
Bratislava - Petržalka
Nové Zámky
Nitra
Trnava
Ružomberok
Banská Bystrica
Košice


Jana, 2
10.9.2006 20:55:34
Pokud jsi ten clanek cetla poradne,tak asi vis,kolik tech miminek se v babyboxu naslo. A taky asi vis,ze se vsechny daly behem par dnu k adopci.Takze sice nejake naklady s tim asi byly,ale rozhodne ne nejake miliony nebo miliardy,kterych se v nasem rozkradenem a zkorumpovanem state ztraci mraky.
Lidka
  • 
10.9.2006 20:02:21
jednoduché, výstižné, naprosto souhlasím. Zbytek se dá vždy vyřešit za pochodu.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 102 [Dalších 62 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.