| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čemu slouží babyboxy?

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 102 [Dalších 42 >>]
Dana
  • 
9.9.2006 21:07:06
Trošku mě nadzvedla věta, že vidíš v práci terénních sociálních pracovnic mezery. Reaguji na to, protože vím, že takto smýšlí velká část nezasvěceného obyvatelstva. Je pravda, že je to vše zase asi o konkrétních pracovnicích, ale jestliže budu generalizovat, tak mám za to, že je zde v ČR nastaven špatný systém soc.-právní ochrany. A posledním hřebíkem do rakve tohoto oboru bylo to, že jako agenda přešel na pověřené městské či obecní úřady.

Pokuste se dobře vykonávat tuto profesi, když jsou Vám dennodeně házeny klacky pod nohy (např. nespolupracujícími organizacemi - třeba FOD, občany,atd.) a jste vnímáni svým zaměstnavatelem především jako úředníci, kteří by se měli nacházet za svým psacím stolem , případně v terénu, ale tak aby dopředu přesně věděl, kde se pohybujete, a zcela určitě v rámci své pracovní doby. Po pracovní době raději, ani ťuk.

Takže se dennodeně pohybujete mezi tlakem ze strany rodin - klientů, které mají určité požadavky a zaměstnavatele, který má požadavky jiné.

Abych to shrnula: SPOD by neměla být pod městskými úřady, měli by ji řídit lidé, kteří mají jednak příslušné vzdělání a jsou v dané oblasti zkušenými praktiky (to by jste se divili co po reformě státní správy sedí na vedoucích místech :( ), no a řadové pracovnice by měly mít VŠ a zaučovací doba, kdy nemůžou samostatně vykonávat profesi by měla být min. 1 rok ( umíte si představit co za paseku může udělat 19 -20 letá absolventka, která má praxi třeba 1 měsíc a má se rozhodnout zda u konkrétního dítěte navrhne či nenavrhne nějaké výchovné opatření - třeba ústavní výchovu?)
Takže ty mezery v SPOD jsou, nicméně za ně nemůžou sociální pracovnice, takže nás prosím neodsuzujte, takhle to v ČR bohužel funguje.
Pudicitia
9.9.2006 20:24:09
"Nepomahat dospelym, ale detem" to je jedna z nejhorsich premis, kterou vedou mozna dobre minene snahy pomahat socialne slabym obecne, socialne vyloucenym Romum atd... Pokud nezaclenite do procesu integrace celou rodinu je veskera snaha pusobeni na deti a mladez celkem k nicemu. Jsou samozrejme vyjimky - deti ktere maji velkou vuli a talent - ale ty by se casto prosadili i bez nasi pomoci. Jinak soustredit se jen na deti je ztrata casu, energie a penez. Pokud je ovsem neodeberete uplne, ale to povazuju za opravdu krajni reseni a provadeno ve vetsim meritku za socialni inzenyrstvi nejhrubsiho zrna - pokud mam byt slusna.
Mozna jsem byla v predeslem prispevku prilis kategoricka. Jsou samozrejme situace, kdy je detem lepe v nahradni rodine. A posuzovat je potreba urcite individualne. Ale myslim, ze hygiena a pravidelna strava a rezim jsou casto dobre viditelnymi parametry, ktere se proste nabizeji. A ovlivnuji jiste nejednu socialni pracovnici, ktera pise sve posudky ve prospech odebrani ditete z rodiny.
Je mnoho deti z rodin stredni a vyssi tridy, ktere trpi napr. citovym chladem ci domacim nasilim a tady socialka temer nikdy nezafunguje. Tedy ne, ze bych chtela ty deti hned odebirat, ale nejaky zajem statu by tu mel byt. Ten se soustredi vzdy na ty nejchudsi, coz je asi nejfunkcnejsi, ale neni to vzdy tak jednoduche.
Jo a nakonec romska krev preci nikoho pred protiromskym rasizmem neochranuje. Z ceho asi vzniklo "poturcenec horsi Turka"? Cimz vas z rasizmu neobvinuju, jen si dejte pozor, bylo by to prilis jednoduche.
Líza
9.9.2006 17:31:04
P.S. NEJSEM přívržencem drastických řešení a je-li naděje na to, že rodina původní začne znovu fungovat a pečovat o děti, jsem pro. Jen jsem proti těm zásadovým viděním věcí - tedy "jedině původní rodina" a "napravit se dá vše".
Líza
9.9.2006 17:28:56
Leticie, tvůj příspěvek vyzněl, jako že kromě rodin, kde se děti mlátí do bezvědomí nebo nedostávají jíst, je vždy biologická rodina lepší... s tím bych hrubě nesouhlasila.
Ano, samozřejmě, může být š´tastné a citově naplněné dítě, které žije v nevyhovujících hygienických podmínkách, ale o tom se tu snad debata nevede. Teda doufám.
Jednak týraných dětí není málo, pak kromě fyzického týrání existuje zanedbávání, psychické týrání, sexuální zneužívání... jsou rodiče, kteří jsou natolik psychopatičtí, že nejsou schopni vůbec převzít zodpovědnost za své děti, a rodiče, kteří z jiných důvodů nejsou schopni rodičovskou roli zastávat. hrát si na to, že jejich dětem je za každou cenu lépe s nimi, se mi nezdá moudré. Myslím, že to je pokaždé potřeba posoudit individuálně.
9.9.2006 17:19:38
Nedávno jsem četla rozhovor s Idou Kelarovou o převýchově a začlenění problematických Romů a musím říct, že s jejími názory se ztotožňuji i já. Stejně jako ona mám v sobě i já cikánskou krev, to jen pro pořádek, aby mne nikdo neobvinil z rasismu:-)
Základní myšlenkou je nepomáhat dospělým, protože ti, kteří se chtěli do většinové společnosti začlenit a žít běžným středoevropským životem ( jsem jejich potomkem a stejně jako já žije i většina mých příbuzných ) to již dávno udělali, ale soustředit se na děti. Jim pomáhat.
A to dle mého názoru platí i v tomto případě. Soustředit se na dítě a pomoci co nejvíce jemu. A co pomůže dítěti víc? Funkční náhradní rodina či nefunkční biologická?
Pudicitia
9.9.2006 17:13:43
Jsem v pravidelnem styku s rodinami, ktere nazyvate problemove, take jsem mela moznost poznat radu deti z DD, pestounske pece i adopce. Po deseti letech praxe jsem presvedcena, ze pokud to je jen trochu mozne je lepsi biologicka rodina. A to i v pripade, ze bydli v holobytu. Zavsivenost neberu vubec jako argument, to chapu spis jako zert. Ponekud vaznejsi uz je to, ze deti maji hlad, nicmene znam mnoho deti, ktere obcasny nedostatek normalne snaseji (s tim, ze kazdy den dostanou najist aspon neco) a jsou rozhodne stastnejsi nez odbrane deti v detskych domovech. Co se tyka adopce a pestounske pece, zalezi na pestounech a adoptivnich rodicich a samozrejme i na detech (do jake miry jsou poznamenane napr. predchozi ustavni vychovou ci svou biorodinou. I ti nejlepsi pestouni a nejmene problemove deti se vsak musi potykat s radou problemu, to ale mam spis z druhe ruky. Zasadni pro mne je, ze i deti, ktere se bystremu oku socialni pracovnice jevi jako zanedbane, mohou byt stastne a to mnohem vice nezli jine deti, ktere ziji v materialnim blahobytu a v dobrych podminkach, tak jak si je predstavuje vetsina spolecnosti. Tedy pokud rodice sve dite netyraji a napr. nenuti k prostituci atp. rozhodne bych je neodebirala.
eliška
  • 
9.9.2006 16:20:21
Tohle téma je pro mě moc zajímavé - věnuji se vzdělávání "normálních rodičů". Myslím tím takových, kteří mají jen pocit, že mají problémy s výchovou svých dětí. Spíš jsou to rodiče zodpovědní, kteří chtějí pro svoji rodinu to nejlepší. Jsou to vzdělávací kurzy, převzaté ze zahraničí. V budoucnu bych se chtěla víc zaměřit i na rodiče problémové. A teď se sama ptám, má to vůbec smysl? Je u těchto lidí problém jen v tom, že neví, jak se ke svým dětem chovat nebo nemají ani sebemenší zájem? Myšlenka nechávat dítě v biologiscké rodině vychází z toho, že když se rodině pomůže (ale skutečně, dlouhodobou prací ne jen občasnou finanční dávkou) má šanci zlepšit své fungování. Zajímal by mě názor někoho z oboru, který s takovými rodinami pracoval nebo pracuje.
9.9.2006 15:24:27
To víš, Maceško, to je základní problém, který trápí adoptivní rodiče. Už je vidím, jak do dotazníků vyplňují: Proboha jen ať to dítě není z Polska!:-D
Eva je zřejmě trochu mimo
9.9.2006 13:16:37
Souhlasím. Jsem z pěstounské péče. Vlastní matka nás s bratrem téměř utýrala než zasáhly úřady :-(

Co se týče kořenů, nikdy mi nechyběly. Náhradní rodiče se o nás starali vzorně a o kořenech jsem začala přemýšlet až tehdy, když mi o pěstounské péči řekli. Děkuju pěkně, nestojím o společné kořeny s ženou, která mne skoro zabila. Pěstouni nám dali možnost své kořeny změnit svým způsobem života. Považuji to za mnohem přínosnější. Bratr také. Kategoricky odmítl možnost naší biologickou matku i jen vidět. Já ji viděla jednou a hned po mně chtěla peníze.

Pokud bychom již přežili "výchovu" naší matky, rozhodně bychom neměli žádnou možnost volby třeba ve vzdělání, koníčcích...Díky pěstounům jsme vyrůstali naprosto normálně a jsou z nás odpovědní, dospělí lidé.

Rodinnou anamnézu nepotřebuji, stačí vědět a pamatovat si onemocnění, která jsme prodělali. To co přijde, přijde a budeme vědet dál. Na tom svět nestojí.
Jsem zdravotník a vím, že mnohdy ani lidé z biologických rodin ji neznají.

Vítám aktivity FODu - mimochodem, pěstouni jim i aktivně přispívali.
Každé dítě by mělo mít možnost vyrůstat jako opravdu chtěné a v rodině vítané. Ne jako nějaká zátěž.

Vy tu většinou zmiňujete jen matky, které odložením dítěte trpí. Uvědomte si však, že je i mnoho takových, které se dítěte rády zbaví. Pak tedy Ať má taková matka možnost dítě dát do Baby boxu, do Klokánku nebo NRP.
Bude-li nucena se o dítě starat, dobře to nedopadne.
Christianna + 3 kulíšci
9.9.2006 12:27:57
Baby-boxy smysl mají už ve chvíli, kdyby zachránily třebas jen jediný život miminka. Nevidím žádné závažné argumenty proti jejich existenci.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 102 [Dalších 42 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.