| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čemu slouží babyboxy?

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 102 [Dalších 32 >>]
Milada.
9.9.2006 12:16:36
Ne, Evo, hloupost to neni. Predstava zakladatele je takova:

Je třeba, má-li mít myšlenka babyboxů smysl, zřídit jich víc. Představuji si tak dvacítku. Není možné spravedlivě očekávat, že matka v tísnivé psychické či hmotné situaci bude s novorozencem cestovat desítky nebo stovky kilometrů.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?r=domaci&c=A060301_134022_domaci_mia

9.9.2006 11:19:17
u nekoho to utajit asi nejde, ale ja znam ze sveho okoli maminu na ktere ani den pred porodem nebylo videt ze je tehotna, ta by to utajila snadno
9.9.2006 6:56:14
Mne tento článek evokoval ještě jednu myšlenku. Je vždy bio rodina lepší než náhradní ( viz. názor, že lepší než Babybox je sociální pomoc matkám v nouzi )? Sama pracuji v ústavním zařízení NRP a nad výše zmíněným již pár let přemýšlím. Nynější snaha státních orgánů je, aby se děti, i když jsou ze závažných důvodu z rodin odebrány, s biorodinou stýkaly pokud možno co nejčastěji. V praxi to pak vypadá, že dítě jede na víkend či prázdniny do holobytu bez elektřiny, nikdo se o něj nestará, zpátky se vrací hladové, občas zavšivené...Ale kontakt s rodinou je zachován. Teď jen, jestli je to ku prospěchu věci. Dítě sice má identitu, ale také si do života nese ne zrovna ideální představy o fungování rodiny. Nebyly by pro takovéto děti lepší hostitelské či pěstounské rodiny, které mu dají něco do života? Samozřejmě v kombinaci s občasnou krátkodobou! návštěvou rodičů? Sama nevím...Co na to vy ostatní?
Vím, že tento můj názor se může zdát někomu jako velká odbočka, ale dle mne to spolu docela souvisí. Matka cítí, že další dítě nezvládne ( doma již tři má ), ale soc.prac. jí nabídnou finanční pomoc, na kterou se nechá zlákat, ale péči o děti časem přestane zvládat a děti skončí tak jako tak v ústavních zařízeních, jen nebudou právně volné a i kdyby byly, budou starší a tím i hůře umístitelné do nové rodiny. Možná jsem pesimista, ale po několika letech práce v tomto oboru jsem o podobném schématu u většiny případů přesvědčena.
9.9.2006 6:06:46
Přesně, mě to přijde děsná síla ty kydy, co tam oba ti páni s titulama tvrdí - jako by neměli mozek v hlavě a srdce na svém místě....
resp. místo mozku mají pár čipů a pro samé paragrafy nevidí, že to mládě (t.č.v babyboxu potřebuje pomoct....)
chm.
tím nijak nesnižuji důležitost prevence, poraden v krizi atd.- ovšem jak píše maceška: to rozhodně není dostatečné.
souhlasím s ní ve všem: znalost osobní historie nemusí být zdaleka výhodou a časný příchod do nové rodiny (bez ohledu na paragrafy) výhodou je!!
Ty deprese v mládí - to už je jen mlácení prázdné slámy a pseudoargument - mnoha mladým z úplných rodin se nevyhnou...
ErikaN.(2 děti)
  • 
9.9.2006 0:55:31
to jako myslíš vážně?Je to naprosto jedno jaké národnosti to dítě je!(vzhledem k tomu,že se hned tak nestane aby si sem masivně skočily cizinky porodit a dítko tu odložily).
Peníze!Raději budu platit,ze svých daní dětské domovy(ikdyž bych děti z nich raději viděla v rodinách),než kriminálníky,prohrané soudy naší republiky a podobně.
A ještě něco,mezi dospěláky panuje tenhle nešvar,dělit lidi na národy,barvu pleti a pod.Děti tohle neznají,nevadí jim,že si hrají s černouškem,vitnamcem,rusem.......I mě je jedno zda sedím u stolu s korejcem,polákem,či někým jiným.jde přece o to,že jsme všichni lidi,žijem na jedné planetě,dýcháme jeden vzduch.....Jediné na co rozděluji lidi tak na hodné nebo lumpy a blbce.
Je to jen můj názor.Ale vážně mi vadí takové řeči.A ještě jedna věc,to že přijímíme uprchlíky to nevadí?
Lada Samozivitelkova
  • 
9.9.2006 0:25:23
Pan Frantisek S. se ridi ceskyma zakonama , v tomto pripade se jevi jako nezodpovedny otec . Jakoby vse zalezelo jen na matce , chlap je zrejme nula , co ? Ten jako nemusi mit pocit zodpovednosti k diteti ? No podle nasich zakonu asi ne , otcove vlastne muzou byt nezodpovedni , protoze nase zakony je netrestaji . OOO ten patriarchat . !!!!! To opravdu nejsou hezke vyhlidky ...
eva
  • 
9.9.2006 0:00:42
Ale vždyť to je hloupost. Ženy, které zabíjí novorozence to udělají hned po porodu, většinou mu neposkytnou péči a nechají ho prostě někde pohozené umřít, případně s ním bouchnou, a je to. Ani se nepokusí nechat děcko na nějakém dostupném místě, kde by byla aspoň nějaká šance, že ho někdo najde - třeba na zastávce nebo kdekoli na veřejném místě. Ale do baby-boxu se určitě jen pohrnou. Už takovou vidím, jak si balí tašku, najde si v jízdním řádu spoj (vlak nebo autobus?), chytne dítě a nenápadně - aby si toho podvedený manžel nebo agresivní druh nevšiml se vydá na cestu k nejbližšímu baby-boxu.
Ha, ha, ha

Ale určitě je efektní pasovat se do zachránce pohozených novorozeňat a propagovat baby-boxy.
  • 
8.9.2006 23:26:33
Moc ráda bych touto cestou poděkovala paní Vodičkové za to, co všechno dělá.(!) A je mi líto , že se musí potýkat s takovým nelogickým, hloupým a pokryteckým tmářstvím, kterým podle mého názoru přímo přetéká p. František Schneiberg. V ČEM mu ty babyboxy tak urputně vadí? Jestliže je dětský lékař, pak by se měl ptát, co je to za společnost, která vytváří takové podmínky, že některé matky musejí skrývat něco tak úžasného, jako je těhotenství?
Ale on má jinačí „starosti“. Cituji: „Babyboxy nemají žádnou výhodu. Při utajeném porodu jsou alespoň známa nějaká anamnestická data o dítěti a jeho matce, a to mimo jiné zlepšuje možnost osvojení.“ Takový nesmysl! Oč jsou anamnestická data matky nezbytnější než tato data otce? A kolik je takových potenciálních neznámých otců dnes a denně v nevěstincích světa? Pídí se p. Schneiberg po anamnestických datech těchto mužů? - Ale takových nedomyšlených soudů bych u něj našla celou řadu.
Cituji např. větu, ze které jsem jako matka v naprostém šoku a ptám se, jak může něco takového napsat – lékař?: „Domnívám se, že by žena, která své dítě devět měsíců nosí a pak se rozhodne dát je do adopce a udělat radost jiným, pro ni cizím lidem, měla být za svůj čin spíše pochválena než haněna.“ Tohle fakt může napsat jenom chlap! Devět měsíců nosit dítě, to je o obrovských výkonech ženy, o neuvěřitelných, přímo zázračných změnách v jejím těle, ve kterém roste dětské srdíčko – které by pak měla – snad ne málem pyšně – odtrhnout od vlastního prsu?
Anebo další obludnost: "Dále by se naše babyboxy mohly stát cílem pro odkládání dětí z různých sousedních i nesousedních zemí, kde tato možnost není...“ No a co? Jako lékař by měl být rád, že i pro tyto děti bude možnost přežít!
A hle, jak sám sobě p. Schneiberg odporuje: Na jedné straně tvrdí, že babyboxy nemají žádnou výhodu, na straně druhé však říká: „Rozšiřováním sítě babyboxů bude přibývat dětí ...“ Takže přece babyboxy k něčemu budou! Dokonce bude dle něj zachráněných dětí přibývat!
Po celá staletí byly mnohé ženy nuceny rodit potají. Bylo to otřesné, když musely něco tak vzácného, jako je dar nového života, tajit jenom proto, že ho nenosily pod srdcem dle umělých zákonů společnosti. Zkrátka utajování porodů bylo, je a bude tak dlouho, dokud společnost bude ženy za mateřství namísto úcty - nepřímo trestat.
A představa,jakou u mě vyvolává p. Schneiberg, že by ženy porodily a za poděkování dítě předaly jiným - mě děsí! Odtud už je jenom krůček k organizovanému prodeji dětí!
A tak znovu bych ráda poděkovala p. Marii Vodičkové – ona je rozhodně životu, zdravému, normálnímu, přirozenému životu blíž, něž někdo, kdo by jenom zakazoval, omezoval a dusil.
Zuzana
  • 
8.9.2006 23:17:22
Klobúk dolu pred ženami, ktoré sa nerozhodli ísť na interrupciu ale vynosili, anonymne porodili a dali dieťa k adopcii. Osobne si to neviem predstaviť, hlavne keď si predstavím, čím všetkým tá žena musela prejsť /tehotenstvo, pôrod, .../, koľko bolesti nielen telesnej ale aj duševnej. Osobne poznám manželský pár, ktorý si z pôrodnice odnášali domov 5-dňové dieťatko. Síce adoptované po utajenom pôrode, ale teraz je ich, má 3 roky, plné života a energie. A sú jej vďační, že Ona ich urobila šťastnými. Sestričky v nemocnici im len povedali, že biologická matka veľmi plakala, dieťa nechcela vidieť, ani vedieť či sa jedná o chlapca alebo dievča, aby nemala v duši ešte väčšiu bolesť.
  • 
8.9.2006 21:49:18
Už v článku samotném proskočila inoformace o dlouhé histori takových odkládacích zařízení pro děti. Otáčivé kolo má v Praze i t.zv. Červená porodnice na Karlově. Francouzský básník Lamartine pravil, že "Napoleonská kola" zaváděná v jeho době ve Francii v každé nemocnici, jsou: "důmyslným vynálezem křesťanské charity,protože mají ruce, které přijímají, ale nemají ani oči, aby viděla, ani ústa, která by mluvila".( V polovině 19.století bylo takových odkladných zařízení i v
Italii, říkalo se jim ruota, víc 1 200). Básník přesně vyjádřil o co v boxech jde.
Mně ovšem připadá zákon o tom, že matka v nouzi může odložit novorozence v kterékoliv nemocnici, na kterékoliv policejní nebo hasičské stanici (tedy tam , kde může být také hned, či velmi rychle poskytnuta dítěti potřebná odborná péče) aniž by jí byly kladeny jakékoliv otázky, lepší než boxy, o kterých je třeba se nejdřív informovat, pak je najít atd. Takový zákon může skutečně násilné úmrtí novorozenců snížit (i když nikdy nevymizí úplně).
Funguje to tak např. v Kalifornii a celé řadě dalších států v USA. U toho ovšem ta "anonimita" chybí. V těch nevidích očích mají boxy "výhodu". To asi vedlo nedávno k celostátnímu pátrání po matce, která udajně vyhodila dítě z jedoucího auta. Zavolala to na policejni stanici nějaká žena. Dítě v příkopu u silnice našli hned a později i ženu, která telefonovala. Byla to matka dítěte, která si situaci s vyhozením z auta vymyslela, aby dítě mělo hned pomoc.(Byla to žena hodně přes 30, v těžké sociální tísni).
Obávat se "boxové turitiky" je opravdu nejen směšné, ale i značně nehumání: Jiné děti, než české nejsou snad děti? Existuje nějaký "hodnotnější" český život? Věra S.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 102 [Dalších 32 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.