| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čemu slouží babyboxy?

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 102 [Dalších 22 >>]
8.9.2006 20:13:47
Pokud sem budou jezdit ženy z Polska anonymně ukládat své děti do baby-boxů, nikdo nepozná, že jde o polské děti, že. Kromě toho, budou-li odloženy anonymně, mají velkou šanci na umístění v náhradní rodině (žadatelů o adopci malých miminek je stále dost), takže je nebudeš muset živit ze své kapsy.
8.9.2006 20:08:02
Paní Vodičkovou znám osobně a myslím, že málokdo u nás udělal pro opuštěné děti tolik, jako ona.....
MirkaV
  • 
8.9.2006 18:08:12
nedávno jsem četla článek nějakého poslance, kde pěkně vystihl, že právo na život je nesrovnatelné s právem na vlastní identitu. Osobně paní Vodičkovou nesmírně obdivuji a děkuji jí, co vše pro ohrožené děti dělá. Možná babyboxy nejsou ideálním řešením, ale je tu aspoň SNAHA o záchranu životů. Doufám, že se podaří najít další řešení, které umožní přežít i dalším miminkům, které by jinak skončily na smetišti. Hned pošlu fondu ohrožených dětí zase nějaké penízky !
  • 
8.9.2006 17:23:05
Pane Schneibergere,
v rade veci s vami absolutne nesouhlasim, ale to zde nechci rozebirat, asi by to bylo marne, Vas postoj je jasny.
Chci jen upozornit, ze hlava 1. cl. 2 odst. 3 Zakladni listiny prav a svobod nerika, ze kazdy smi cinit jen to, co je dovoleno, ale doslovne rika: "Kazdy muze cinit, co neni zakonem zakazano, a nikdo nesmi byt nucen cinit, co zakon neuklada."
Budte tak laskav a neplette si pojmy s dojmy a nechovejte se demagogicky. Neni mi nijak znamo, ze by nejaky zakon babyboxy zakazoval, tudiz jejich legalnost je naprosto v poradku.
Podobne by se dalo diskutovat o rade vasich argumentu.
Zdenka Lnenickova
Jarka
  • 
8.9.2006 16:04:29
Docela by mne zajimalo, jakym zpusobem se da utajit tehotenstvi pred okolim, pak porodit a dat dite do babyboxu. Premyslim o tom, jak ho utajit pred manzelem, protoze jsem byla neverna, pred druhem , ktery mne bije... prvni polovinu tehotenstvi chapu, ale ze by si nekdo toho bricha nevsiml, je dost malo pravdepodobne, ne? nebo jak je to mysleno....nevite?Jarka
Milada.
8.9.2006 15:57:34
Pavlino,

to co pises, neni pravda. Uz jsem ty vygooglovane stranky zavrela (navic se mi ted nechce hledat, jak je to presne v CR), ale staci letmy pohled na mnou citovany clanek:

Matka, která chlapce do babyboxu vložila, byla zjevně skálopevně přesvědčená, že se o syna nedokáže postarat. Nevzala si ani desetijazyčný leták, který tu pro ni nechala nemocnice a nadace Švýcarská pomoc matce a dítěti. Stálo v něm mimo jiné, dokdy se může o svého chlapce přihlásit a kam se obrátit s prosbou o pomoc.


Takze z toho i ja chapu, ze rozhodnuti matky, ktera dala dite do baby-boxu vzit zpet jde.
Milada.
8.9.2006 15:45:12
Navic, jak pise Libik. Zadne fronty u baby-boxu nejsou.

Doporucuji tento clanek: http://aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=702

Cituji:
Pátého září 2002 se v půl třetí odpoledne v regionální nemocnici ve švýcarském Einsiedelnu poprvé rozezněl výstražný alarm. Sestra, která měla ten den službu, ihned věděla, proč. Běžela ke speciální vytápěné skříňce. Leželo v ní živé, krví pokryté a v bundě zabalené dítě. První za uplynulý rok a půl, kdy klinika nechala jako první v celém Švýcarsku do zdi zabudovat speciální schránku na odložené děti.

Pavlína, Míša 18 měsíců
  • 
8.9.2006 15:43:50
Taky se mi líbí některé názory dr.Schneiberga. Někde v diskusi zaznělo, že je to jen chlap. Ano a proto ty chlapy máme. Tam kde to matka vidí citově a ani jinak nemůže, viz. nosí dítě 9 měsíců v břiše..., tam jsou chlapi schopni reagovat rozumově v dobrém slova smyslu. Např. poznámky o tom, že rozhodnutí odložit dítě do baby boxu nelze vzít zpět, nebo že se může objevit otec dítěte a vůbec právní pozadí celého odložení dítěte - nalezence - myslím, že to rozhodně není mimo, ačkoliv jako mámě je mi z toho nanic.
Kašú
  • 
8.9.2006 15:33:58
Ivo, myslím, že zbytečně negativně a zaujatě hodnotíš tuto větu:
"Domnívám se, že by žena, která své dítě děvět měsíců nosí a pak se rozhodne dát je do adopce a udělat radost jiným, pro ni cizím lidem, měla být za svůj čin spíše pochválena než haněna."

Podle mého názoru z uvedeného vůbec nevyplývá předpoklad toho, co by měla mít odkládající matka za úmysl. Naopak souhlasím s tím, že by taková žena (která dítě odloží do baby boxu, ale i tak, která porodí utajeně či se rozhodně dát dítě k adopci, měla být určitě posuzována lépe, než žena, která jde na potrat. Jenže realita je složitá. Ty, co někdy byly těhotné, vědí samy, že není zrovna jednoduché 9 měsíců zatajovat těhotenství (jsou sice ženy, kterým se to podařilo, ale jsou to spíš výjimky). Takže vycházím z toho, že zatajit těhotenství by se dalo snad jen tak, že se dotyčná na delší dobu odstěhuje do místa, kde ji nikdo nezná.
Představte si modelovou situaci. Žena mladá, nezajištěná, tedy bez vlastního bydlení (v podnájmu, u rodičů v malém bytě, apod.), bez stálého partnera či manžela, s nízkým příjmem. Aby utajila těhotenství, bude se pravěpodobně muset (jak jsem nastínila výše) přestěhovat dočasně někam, kde ji nikdo nezná. S tím souvisí, že obvykle musí dát výpověď v zaměstnání, pokud tedy nějaké má. Vzhledem k tomu, že se pravděpodobně bude jednat o ženu z tíživých sociálních poměrů (např. svobodnou matku), tak jí ten příjem bude zatraceně chybět. Dost možná nastane vůbec otázka, zda skutečnost, že přijde o příjmy, zcela nevyloučí tu možnost, aby se odstěhovala anebo i jinak to těhotenství před okolím utajila. V těhotenství navíc bude potřebovat i nějaké to duševní zázemí, které bude v místě, kde nikoho nezná, hledat dost těžko. A potom návrat... Jak to vysvětlí, že najednou je zpět?
Shrnuto: dokončit těhotenství s vědomím, že dám dítě k adopci, je pro matku neradostný a komplikovaný úkol. Mám-li mluvit jen sama za sebe, připadá mi podstatně jednoduší jít na potrat, protože o tom se nakonec nikdo v okolí ani nemusí dozvědět, než být 9 měsíců těhotná a pak dát dítě k adopci (což se neutají - lidi se budou vyptávat nebo se budou šířit drby a vždycky se najde někdo, kdo vám to dá vyžrat).

Možná je opravdu problém v tom, že se vůbec nedomýšlí praktická stránka věci, když se píše nějaký zákon. Jak to ale vyřešit, to taky sama nevím. Možností je víc, ale s riziky zneužití různými vychytralci.


K ostatnímu jen doplňuji, že je to asi poněkud přehnané, ale stále se ty komentáře nacházejí v rámci konstruktivní kritiky. Tedy něco jako: Pozor, tady by mohl být problém. Mince má dvě strany. Abychom předešly problémům s tím a tím, bylo by dobré udělat to a to.

Milada.
8.9.2006 15:30:03
Evo,

jsi docela mimo. Ty si jako myslis, ze se nove detske domovy v CR nestavej? :-((

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 102 [Dalších 22 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.