| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč Adámka maminka nechce?

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 111 [Dalších 31 >>]
Milada.
18.9.2006 14:41:41
Veroniko,

mno :-) Ja ale taky syna ucim veci, ktere jeste nemel.
Konkretne napr. shodu prisudku s podmetem (snad se to tak jmenuje) synovi vysvetluji jiz dlouho, casto mu to opakuji, nebot na ten minuly cas se narazi celkem casto, ze. To stejne delam i v te anglictine, kde napr. minuly cas prosty jeste nikde nebral. Priklad: Mel jit ted v zari na prvni soukromou lekci AJ po prazdninach a rikala jsem mu, ze pani ucitelka urcite bude chtit vypraveni, co o prazdninach delal. Tim jsme se dostali k minulemu casu. Vysvetlila jsem mu minuly cas, pak jsme spolu vyhledali na netu slovicka, ktera k tomu vypraveni neznal a odesel. Prisel a rika: Mami, tak si predstav, ze jsme zrovna dneska probirali jako novou latku minuly cas, takze jsem to uz trosku umel. A o prazdninach jsem vypravoval taky :-).

Ja spise vidim, ze tim, ze syn hodne cte, tak ma dotazu na pravopis (a nejen na nej) spoustu. Ted prisel ze skoly, nasel si ve Vlastivede nejakou casovou osu a zkousi mne tu ze Zlate buly sicilske (coz nasel na te ose). A taky ho s tim prece neposlu do haje, nebo mu nereknu, pockej za mesic az to budete probirat. Hledam na googlu nejvystiznejsi clanek a pak mu to dam precist.
18.9.2006 14:31:53
Huby padesátá léta, jsem ročník 74 a taky mne zaujal, je zajímavé, že si ho po těch letech také vybavuju :-) A je fakt, že když jsem ještě byla bezdětná a slyšela svou tchyni, jak říká neteři, pojď ke mně, maminka tě teď nechce, tak jsem také zareagovala - proč by jí proboha nechtěla? Přišlo mi to hrozné. A tchyně se jen otočila a řekla, že chtěla, aby k ní šla :-( Taky to nechápu a nikdy by mě nenapadlo říkat vlastnímu dítěti, že ho nechci :-( Nějak mi to přijde divné :-( Chci ho, i když zlobí, je pokakané, neumím si představit, že bych ho někdy nechtěla :-( Tom teď o všem říká - já ci,... tak se normálně zeptám, jak se to říká a dokud neřekne prosím, tak to nedostane.
Veronika
  • 
18.9.2006 14:12:28
No... to je asi jedno. Mně se jenom příčí ten argument "My jsme to ještě nebrali". Na tohle mně učitelky odpovídaly "Tak v tom případě je správný čas zjistit si to individuálně a rozšířit si obzory".
Věta
Mimochodem sama učím (AJ) a můžu Tě ujistit, že takovému běžnému studentovi přijdou výjimky v angličtině třeba i zapeklitější než v ČJ :o) Je to subjektivní.
Jinak netvrdím, že každý (a jedině ten) kdo hodně čte umí správně pravopis. Ale ze své praxe v jazyce mateřském i jazycích cizích prostě vidím, že četba a vnímání textu jako takového prostě hraje v určitém smyslu nezastupitelnou roli, asi hlavně kvůli zafixování si těch různých výjimek.
Milada.
18.9.2006 14:05:49
Veroniko,

tu ucebnici jiz vratil, ze :-) takze to neoscenuji :-) Kazdopadne sama ucitelka, jak jsem psala ve svem prvnim prispevku, na primy dotaz tvrdila ze to podle ucebnice neni.

A ja to holt resit musim. Muj syn bezne ve skole chybi polovinu az 3/4 z kazdeho mesice a nekdo ho holt doucovat musi, bohuzel je to jeho matka :-) Prave proto, ze si nejsem vsim jista, jdu se ptat a ty nesrovnalosti mne (jak uz jsem psala) vubec neprekvapuji, uz se spis bavim, co tam na nas zase autori vymysleli :-)


Róza
  • 
18.9.2006 13:59:08
Nevím, dokument jsem neviděla, ale nechápu jeho smysl. Proč se holčičky ptají na takové věci? Snad aby si uvědomila, že ji maminka asi ráda nemá, když za ní nejezdí a nepíše jí? A k čemu je to té holčičce dobré?
Milada.
18.9.2006 13:57:34
Veroniko,

takze tim chces rict, ze kdo cte, nema s timhe problemy? :-)

No nevim :-) Syn rozhodne precetl knih plno, mozna nejvic z cele tridy a jak vidis, problem s tim ma :-) Ostatni deti to asi neresej, co ja vim, ze. Ale kdyz za mnou prijde, ze to proste nevi a ja to taky nevim, tak se jdu zeptat :-)

Dal:Kdyz ma v pracovnim sesitu za DÚ vyplnit poucku, tak mam tedy podle Tebe delat jako co? :-) Mam mu rict, ze nevim, ze jsem poucky nepotrebovala? :-)
Kdyz ma ve slovni uloze v Matematice napsat I/Y, ktere jeste nebral, tak mu to samo nabehnout v hlave, nebo jako jak? :-)
Veronika
  • 
18.9.2006 13:54:55
A co je psáno v tom poučení v učebnici v rámečku na str. 62?
Veronika
  • 
18.9.2006 13:49:16
Promiň Milado, ale Tebe konkrétně vídám s podobnými příspěvky na fóru docela běžně a vždy je to o tom, že něco je nebo není v učebnici a ve které a Ty nebo syn jste z toho vždy strašně konsternovaní. V učebnicích není všechno, školní systém není dokonalý a já i moje děti to taky víme. Já jsem napsala pouze za sebe, že v jeho věku mně (ani mým dvěma dcerám) na tomhle nepřišlo nic divného; je to pravděpodobně tím, že u nás doma se hodně čte a četba je podle mne jediným možným způsobem, jak si opravdu gramatiku zažít; pak nepotřebuješ žádné stohy pouček. Takže jsem se třeba ve škole vyjmenovaná slova učila jen pro formu, abych uměla před tabulí odříkat tu "básničku" co chtěla paní učitelka, ale jinak jsem nikdy nad I/Y, S/Z, umyvadlo/umývadlo, psi štěkali/štěkaly atd nepřemýšlela a psala jsem to rovnou bez nějakých školometských teoretických zdůvodnění, protože mi to prostě v hlavě automaticky nabíhalo a nabíhá.
Zkrátka každý to máme jinak, každý má jiné možnosti a schopnosti, já zas neumím hrát volejbal a nemám přehled o nejnovějších superstar.
Milada.
18.9.2006 13:46:59
Veroniko,

takze abychom tu vedeli, o cem se bavime:

Rebeka 34 dvě děti
  • 
18.9.2006 13:43:35
...tak ty hambáče by neklaply/má dcera je stejně nerada :-)/,ale asi bych neprotestovala,neboť je velmi výřečná a docela bych uvítala kdyby chvíli mlčela :-)...jinak své děti vychovávám jaksi intuitivně /maje jakési drobné postgraduální psychologické vzdělání/. Myslím,že průměrné 6 leté dítko je již celkem dobře schopno odhadnout nadsázku a dokonce i ironii..a celkem dobře chápe,že maminka je taky jenom člověk a když občasně vybuchne z přemíry práce a starostí-tak že ho má ráda,přestože se na něj momentálně hněvá. Ale opětovně ke zmíněnému článku - není dobrý,na tom se schodneme všichni a bylo by lépe nahraditi ho jiným - vhodnějším/ale to už jsem uvedla minule/..jinak souhlasím s mnoha jinými,že poprosit a poděkovat se dítko může učit jinými přijatelnějšími metodami.. :-)
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 111 [Dalších 31 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.