| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Lehké mozkové dysfunkce (1. část)

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 68 [Dalších 38 >>]
23.6.2009 18:39:53
Dobrý den,myslím si, že můj prvorozený syn trpí LMD (zejména hyperaktivitou). Od narození byl velice živé miminko, který vyžadoval kojení po 1 - 1,5 hodně, velice málo spal. Trochu se to zelpšilo kolem 3.roku, ale velice aktivní, plný energie je doposud. Od probuzení mluví až do usnutí. Už mi z toho jde hlava kolem. To začal mluvit až kolem druhého roku, ale ihned se to rozjelo. Je velice aktivní, musí vše dělat sám (umí to nejlépe), každého se snaží opravovat, neustále vyžaduje pozornost. Už v raném dětství se nedokázal zabavit sám a stále potřebuje mít někoho u sebe. Většinou tedy mě. Bývalo to ještě horší. Nemohla jsem ani odejít z domu. Chodí do školky již třetím rokem, kde je také velice pracovitý, ale také hlučný. Pokud ale chci, aby něco udělal a on zrovna nechce, nikdo s ním moc nehne. Musím neustále něčím motivovat a různě příkazy kamuflovat. Což zejména manžel a jeho rodina nechápou. Jenže bohužel ani po zlém ani zákazy stejně ničeho nedosáhnou. Odmlouvá, vše komentuje a neposlouchá. Myslíte si, že bych mohla již nyní (v lednu mu bylo 5let) žádat o nějaké odborné vyšetření? Začali jsme chodit na logopedii (sykavky, měkké souhlásky, r,ř). Tam se mi potvrzuje, že je velice neklidný. Nedok᨞e sedět, aniž by nohy neměl chvíli nahoře, chvíli na židli, kouká všude kolem, jen ne na paní učitelku. Když se mu slovo nepodaří napodruhé, už je nervózní, dělá různé grimasy a kdyby to bylo se mnou, nedostanu z něj už ani slovo. Toto mě utvrdilo, že to nebude asi jen tak zlobení. Děkuji za radu.
Pavlína Soukupová
  • 
16.12.2008 13:01:03
Dobrý den, delší dobu si myslím, že manžel má nějakou poruchu, je možné že LMD. Poznali jsme se až kolem 35 let, dřív jsem ho neznala. Čím déle jsme spolu, tím více pozoruji, že něco není úplně v pořádku, myslím si že už od dětství... Je velmi uzavřený, introvertní, o svých problémech nemluví, nesvěřuje se, nevěří si a podceňuje se, je těžko vytrhnutelný ze svého vnitřního klidu (i když ten je zřejmě jen navenek) Pokud mu o něco jde, nedokáže se plynule vyjádřit, zadrhává a těžko hledá slova, pak například slovo "vlastně" použije ve větě několikrát téměř za sebou. Připadá mi, že někdy má až deprese, ale nevím... Co se týká paměti, není z těch co by si dobře pamatovali jak texty, tak mluvené slovo, některé situace, na které se vzpomíná v časosledu poplete. Jako dítě byl za nejhloupějšího z dětí v rodině, starší a mladší sestra, obě vystudovaly, pracují ve školce. Otec ho srážel. Byl zřejmě snaživý, ale asi mu to ve škole moc nešlo, vyučil se sklářem. Někdy vypadá jako natvrdlý a těžkopádný v myšlení, ale není hloupý, jsou oblasti, kde vyniká, hlavně znalosti o přírodě, manualně je zručný, má fantazii. Dá se v tomto věku něco dělat?
22.5.2007 0:44:21
Jsem VŠ (právnička), 32 let, a v příznacích napsaných v článku se docela vidím. Jako dítě - pomalost, nesamostatnost, neprůbojnost, bolesti hlavy, nešikovnost, zbrklost, ustrašenost, noční běsy, potíže s krasopisem na prvním stupni. Chodila jsem jako dítě do poradny, bylo to úplně k ničemu. Mám dojem, jestli by mnoha dětem nebylo líp, kdyby je dospělí nepřetěžovali nároky na biflování, krasopis a nevímcoještě, co stejně nebudou potřebovat, nálepkami, vyšetřeními. Mám dcerku (4 M) a je mi jí už teď líto, čím bude muset do dospělosti projít. To dětství je fakt drama. Navíc po svém otci možná zdědí citlivější nervovou soustavu (jako dítě - noční běsy, náměsíčnost, lekavost a nevím co ještě). Podotýkám, že přes všechny tyto příšerné příznaky z dětství jsme oba v životě a v práci úspěšní. Není možné, že většina problémových dětí potřebuje čas a lásku?
Sara
  • 
25.2.2007 10:59:18
Ahojky,
Mám doma 7 letého syna ve 4 letech jsem sním šla do peda.psych.poradny,protože mi přišlo že je abnormálně nepozorný u ničeho nevydrží.Tam nám řekli že můj klučina trpí velmi silnou hyperaktivitou,doporučovali mi také léky,ale já je razantně odmítla,protože si myslím že takhle do malého děcka cpát už léky je "pitomost"
Hodně jsem si o hyperaktivitě přečetla a narazila jsem na to,že velmi dobré hyperaktivním dětem před spaním je dobré pouštět chorály,nebo zvuky delfínu,ptáků,šum moře.Zkusila jsem to,jelikož můj synek usínal až třeba po 23 hodině v noci,jak byl pořád aktivní.A opravdu to začalo mít účinky,syna to zjevně uklidňovalo a začal mi usínat už hodinu po té co šel večer spát pokaždé za poslechu těchto zvuků.A začali jsme trošku sportovat,sehnala jsem kolečkové brusle na kterých se brzy naučil a jezdili jsme a měl tu energii kde využít,pořád jsme něco dělali a synek se mi začal pomalu zklidňovat a už nebyl tak jako "tazmánský čertík",pořád jsem ho něčím zaměstnávala,aby se ta jeho energie využila.A děláme to tak pořád.Třeba pinkáme si míčem,pořídila jsem mu skákací míč na něm cvičí dovádí a krásně si ten nadbytek energie vybíjí.Hlavní je,aby si člověk obrnil nervy,protože mít hyperaktivní dítko tak je to někdy pořádný zápřah.Tak to je moje zkušenost,snad trochu pomůže.Držím palce.
Žabi
19.2.2007 13:56:31
Arnošte, děkuji za radu. My to budeme asi řešit nedáváním do školky. Hlídá babička a oba dva si spolu perfektně rozumí.
Dlouhý
19.2.2007 13:45:51
My jsme ten ritalin zatím brali 1-0-0 po dobu 2,5 roku. Snažili jsme se to udržet v minimální hladině (jen pro školu). Brát to ve školce (nemyslím poslední třeba půlrok pro nastavení správné hladiny) ale považuju za trochu přehnané (mimo extrémních situací). Spíš věřím ve změnu školky ve speciální (jedna byla třeba v Praze na Palmovce), případně v péči o dítě doma s tím, že se bude řešit prodloužená rodičovská, nebo příspěvek na péči.

Podle relativně hodnověrných autorit a analýz z USA by snad braní Ritalinu do začátku puberty nemělo vést k závislosti. Nicméně známe krátkodobé (cca týdenní) "absťáky" s určitou formou "depresivního" otráveného chování při vysazování na prázdniny apod.
Žabi
19.2.2007 10:53:21
Můj čtyřletý hyperaktivní syn absolutně nezvládá školku. Neuroložka nám doporučila Ritalin, aby to s ním bylo ve školce zvládnutelné. Mám strach mu ho ale dávat, aby ho nějak nepoškodil. Poradíte mi prosím, co dělat?
pavlína
  • 
18.2.2007 18:06:17
muj třináctiletý syn má LMD mám obavy z nasazení léků, porádí mi někdo co děla?
Petra Ústí
  • 
19.12.2006 18:50:16
Dobrý den, jsem vysokoškolačka a obě dvě mé děti mají nálepku ADHD, což je porucha pozornosti s hyperaktivitou. Podotýkám, že mám chlapce i holčičku. Vzhledem k tomu, že obě mé děti procházejí školní docházkou, tak jsme již s manželem prošli určitými úskalými i ve školním procesu dětí. Určitě doporučuji školu, kde preferují specifický přístup k dětem nebo řeší již koncepčně nějakou poruchou. Nejčastěji specifické poruchy učení, kam spadá dyslexie, dysgrafie apd. Nejlépe hledat i školu, kde mají přímo na škole psychologa či metodického pedagoga. Určitě úzce spolupracovat s pedagogickopsychologickou poradnou, případně vyšetření u neurologa. Je nutné dítě posilovat v sebedůvěře, ubezpečovatho o svém přijetí, ale mít jako rodič zavedený pevný řád. Hlavně se nenechte odradit, případně otrávit pedagogem, který by nebyl ochoten tyto záležitosti brát v potaz. Jde nám o to, aby dítě prošlo školní docházkou bez vnitřního zničení, že nestojí za nic. držím palce.
Petra Ústí
  • 
19.12.2006 18:49:52
Dobrý den, jsem vysokoškolačka a obě dvě mé děti mají nálepku ADHD, což je porucha pozornosti s hyperaktivitou. Podotýkám, že mám chlapce i holčičku. Vzhledem k tomu, že obě mé děti procházejí školní docházkou, tak jsme již s manželem prošli určitými úskalými i ve školním procesu dětí. Určitě doporučuji školu, kde preferují specifický přístup k dětem nebo řeší již koncepčně nějakou poruchou. Nejčastěji specifické poruchy učení, kam spadá dyslexie, dysgrafie apd. Nejlépe hledat i školu, kde mají přímo na škole psychologa či metodického pedagoga. Určitě úzce spolupracovat s pedagogickopsychologickou poradnou, případně vyšetření u neurologa. Je nutné dítě posilovat v sebedůvěře, ubezpečovatho o svém přijetí, ale mít jako rodič zavedený pevný řád. Hlavně se nenechte odradit, případně otrávit pedagogem, který by nebyl ochoten tyto záležitosti brát v potaz. Jde nám o to, aby dítě prošlo školní docházkou bez vnitřního zničení, že nestojí za nic. držím palce.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 68 [Dalších 38 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.