| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Počítače ohrožují vzdělanost našich dětí?!

[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 155 [Dalších 35 >>]
  • 
5.12.2006 22:12:09
Ne, počítače samy o sobě opravdu nemohou snížit inteligenci dětí. To opravdu ne. Na druhou stranu jim ubírají čas na aktivnější činnosti. Děti pak mohou ztrácí pohybové schopnosti, hůř čtou, hůř píší a tím se i hůř učí. Projeví se nechuť ke škole a tady už se dá mluvit o snížení inteligence.
Využívat počítače jednoznačně ano, ale opravdu s mírou, aktivně a hlavně vždy ve spolupráci s rodiči.
  • 
5.12.2006 22:07:31
Nechci snižovat tvoji znalost ovládání počítače. A také zde může dosti mást pojem "normální" uživatel.

To je přesně ono. Za půl roku většina lidí získá jen dojem, že je to jednoduché. Zapnout, naťukat, naklikat, vypnout. To je sice normální mezi lidmi, ale k ovládání počítače to má stejně daleko, jako jízda na kolotoči a řízení automobilu. V obojím případě sedíš v autíčku a točíš volantem.

Teď samozřejmě nemluvím o programování nebo síťařině. To už nejsou běžní uživatelé. Vidím příklad svojí dcery. Studuje třetím rokem na VŠ. Umí si lecos vyhledat na netu, píše si zápočtové a seminární práce. To ano. Jenže ... její používání textového editoru je k uzoufání, o tabulkovém kalkulátoru nikdy neslyšela a všechno ostatní jí míjí. Využívá sice ohromné programové nástroje, ale způsobem "všechno se dá použít místo kladiva". :-) Ovšem respektuji, že jí to tak stačí, ona respektuje můj názor, že to není dobré.
Jana (2 děti-4roky a 15 měsíců)
  • 
5.12.2006 21:27:15
Nemyslím si,že by počítače nějakým způsobem snižovali inteligenci dětí.při vhodném používání-vhodná doba,limitovaná doba,vhodný software-mohou hodně pomoci.
5.12.2006 21:13:00
S tím doháněním počítačové gramotnosti bych to moc tragicky neviděla.

Kdy jsi se ty setkal poprvé s počítačem? A jak dlouho ti trvalo, než si se dostal na úroveň znalostí běžného uživatele PC, pro kterého je užívaní PC denní rutina? Roky? To snad ne..

Co si vzpomínám, tak od chvíle, co nám za studií zřídili na kolejích volně přístupnou počítačovou laborku, jsem potřebovala asi tak půl roku, abych se dostala na rozumnou uživatelskou úroveň. Žádná trága..

Bára
  • 
5.12.2006 20:26:27
Ano. Pracuji v mateřské škole, a tam zjišťujeme, že děti mají velké logopedické vady, a těchto dětí přibývá aritmetickou řadou, tak jak přibývá rodičů, kteří dětem nečtou , nepovídají si , nemají na ně čas.. Je pohodlné poslat dítě k počítači, televizi, a mít pokoj. Tím samozřejmě nevyvracím ,ale naopak potvrzuji co již bylo řečeno, a to, že počítač je dobrý sluha, ale špatný pán. Všeho s mírou.
  • 
5.12.2006 19:49:51
Ještě poznámečka. Děcka VĚDÍ, že na internetu se dá nalézt spousta věcí. Problém je v tom, že je NEHLEDAJÍ. A TO je problém.

Když nebudou používat počítače aktivně, nedopadne to nijak dobře.

Dám příklad. Když si nejsi jistý, jaké y/i napsat v nějakém slově. My (čtyřicetiletí) si ta slova napíšeme vedle sebe a pak použijeme to y/i, které se nám více "líbí". To je dáno tím, že máme načteno dost a dost. Za nás počítače nebyly a televize ... já pamatuju ještě černobílou a ani tu ne ve všech rodinách. Takže se četlo a četlo. Vzory slov máme "obtisknuté" v paměti.

Dnes jsou dvě tři televize v domácnosti samozřejmostí. Počítač také. Na čtení není čas. A víš, kde děti získávají ony cenné vzory slov? Na ICQ nebo v mailech!!! Myslíš, že tam uvidí tu spravnou podobu?

V ostatních oborech by se daly najít analogie. Ale to už nechám na někoho jiného. Jednak už musím dělat přípravy a jednak už si připadám jkao grafoman. :-)
  • 
5.12.2006 19:38:51
Jistě Bobe, stala. Ještě daleko přede mnou.

Nejdřív u rodičů, kteří nechají své děti hrát, co je napadne. Také zcela nekriticky chválí věci, které i ty děti považují za samozřejmé. Těžko ale kritizovat zde rodiče. Oni za svého mládí k dispozici počítač neměli. Takže jej nemohou umět efektivně využívat. Prosím, nyní nemluvím o lidech, kteří na počítači pracují dnes a denně. Teď mluvím o lidech, kteří koupí děcku počítač, protože "mu tím pomůžeme ve škole" a "Alenka od sousedů ho už má taky".

Pak na základní škole. Na střední školu nám podle různých plánů mají přicházet už děti, které něco na počítači umí. V reálu umí houby. A ani zde bych nekritizovala paušálně ony paní učitelky. Velice často byly k počítači postaveny stylem "Hele, ty jsi učila matematiku (fyziku, pracovní výchovu), tak od září budeš učit ty počítače". Většina lidí, kteří něco s počítačem dovedou, si dokáží velice rychle spočítat, že jinde než v kantořině se jim tyto znalosti zaplatí daleko víc a odcházejí.

Když pak na střední škole dostanu jednu hodinu výpočetní techniky týdně za celé čtyři roky, tak s tou úrovní moc nenadělám. Maximálně je naučím jak smysluplně napsat text, použít základní funkce tabulkového kalkulátoru, pár věcí ze základů grafiky a konec.

Nicméně, Bobe, toto asi není diskuse o tom, jak já učím výpočetku. Ikdyž jsem si nemohla povšimnout tvého rýpnutí. :-) Beru v dobrém.

Diskuse je o tom, že do našich životů přišla hromadně nová technologie a my teď tak trochu nevíme co s ní. Jedni v ní vidí světové zlo, druzí samospasitenou techniku, která jim má splnit vše na stisknutí tlačítka.

Není pravda ani jedno ani druhé.

Ano, kupte děcku počítač. Ale zároveň se s ním seznamte, přihlašte se někam na kurz, kupte si knížku. Kurzy jsou i na dálku, e-learningové. Nemusíte alespoň nikam docházet. Není dobré obdivovat nekriticky.

Zajímejte se o obsah počítače vašeho dítěte, zajímejte se o to, co dělá. Třeba se od něj nechte i poučit. Ale zajímejte se. Nenechávejte malé děti u počítače samotné. Čím menší vaše děti jsou, tím méně potřebují počítač a tím více váš zájem. Ukažte mu, třeba Jak věci fungují, ale pak s ním o tom mluvte, mluvte, mluvte. Pak bude mít pro vaše dítě počítač ten nejlepší efekt.

Počítač není jen tak nějaká hračka. Je to úžasný kousek technologie. Hodně věcí vám dá a dovolí. Ale také dokáže vzít. Když dítě necháte u počítače, může tam také zůstat. Tím myslím děti závislé na počítačových hrách. Děti nerozlišující mezi virtuálním světem a realitou. Nebo děti utíkající z reality do virtálního světa. Ne vždycky to dopadne tak, že je z něj geniální programátor.
5.12.2006 19:03:41
Kiri,
tak mě napadá - nestala se v tom případě chyba někde během procesu výuky informatiky?
  • 
5.12.2006 18:41:32
Tak jako učitelka informatiky s dvacetiletou středoškolskou praxí, ti Bobe mohu klidně a se vší odpovědností odpovědět. Rozdíl je přesně nula.

U středoškoláků s využíváním počítače a internetu je rozhled v ostatních oborech lidské činnosti naprosto stejný jako bez něj. U absoluní většiny studentů. Je mi líto. Psaní textu pro ně znamená cosi naťukat v editoru a přidat tučná písmenka. Vrcholem snažení je vložení přednastaveného klipartu. Počítat na počítači? Jo tak přez kalkulačku. Práce na internetu ... pani učitelko, on tak hezky pracuje s internetem ... ICQ, mail, referaty.cz. Vyhledat relevantní informaci ... ani omylem ... a vědětm ež si jí mám i ověřit ... ani nápad.
Ano a těmihle věcmi je "otravuju" já.

Až na výjimky. Ty tvoří děcka, co už ví, že něco chtějí dosáhnout. Tady je počítač bezva zdrojem informací.Jenže těch dětí je dost málo.
5.12.2006 18:24:47
Val, zhoršování zraku není způsobené počítačem. Stejně tak není způsobené třeba čtením při špatném světle, jak někteří lidé tvrdí. Spíš se jen objeví vady, kterých si do té doby nevšimneš. MMCH, už celou řadu let trávím u počítače mnoho hodin denně, a zhoršení jsem nezaznamenala - k očaři chodím celkem pravidelně, nosím brýle asi od 9 let (v té době bys to těžko mohla na počítače svést). Z mých dětí nosí brýle jen jedno, ačkoli k tomu všechny zřejmě mají genetické dispozice a všechny u počítače vysedávají někdy i dlouhou dobu.
[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 155 [Dalších 35 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.