| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Počítače ohrožují vzdělanost našich dětí?!

[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 155 [Dalších 5 >>]
Janava
  • 
5.12.2006 12:28:56
Jano, napsala jste to dobře. Kdo v tom chce vidět povyšování, uvidí ho vždy. Naše děti PC taky mají, jak já říkám, je to v rámci našeho pudu sebezáchovy. On když člověk používá PC pracovně (manžel) třeba i ke vzdálené správě, tak představa instalace a rytí dětí na něm je opravdu nebezpečná. Jen proto má syn PC od 3 let. A taky je pravda aspoň u nás, že když je člověk z oboru, tak je PC prostě levná hračka, sestavená z vyřazených dílů (které by se jinak třeba i vyhodily), ale většina dětských vzdělávacích programů na tom jede (třeba Clifford, Gordi, Špioni, Oskarové). V tom vidím tu výhodu. Že nějaký "šrot" vždycky bude. Časem i pro mladšího. Takže aspoň u nás to vůbec není o PC gramotnosti, ale o to poskytnout dítěti možnost rýt se v encyklopediích a učit se zábavnou formou, neb já jako matka jsem občas fakt neurotik a PC s ním má víc trělivosti :-))).
Mmch. předškolák by podle učitelek pro 1.třídu měl umět počítat do 6 (říkali před 2 týdny na schůzce ve školce). Syn předškolák umí dopočítat do několika set, matematické operace do 20 zvládá, tak snad to nebude tak zlé. Ale je to volbou programů - schválně mu kupujeme jen to, co ho vzdělává (Gordiho kouzelné počty už má připravené Ježíšek). Autíčka jsou jen na povolení a to v řádu minut, bojové hry vůbec s vysvětlením, že násilí je jen na obranu když vše ostatní selže.
ea
  • 
5.12.2006 11:50:26
Pro mě nezníte povýšeně, protože rozumím tomu, co ste chtěla říct, ale chápu, že spoustě lidí to tak může vyznít... Je jasné, že problémem není počítač jako takový, ale spíš to, jakým způsobem k němu děti přistupují, resp. k čemu jsou vedeny.

Vidím často u známých jak 6-8 mi leté dítě "za odměnu" X hodin denně hraje hloupé hry, v nichž jde jenom o to, jak postřílet co nejvíc nepřátel. Vzhledem ke stále kvalitnějšímu grafickému provedení jde často o poměrně nechutné scény, které jsou pak vnímány jako něco samozřejmého... Navíc takové dítě ani neví jak konkrétní hru vůbec spustit nebo vypnout, kde ji najít, co znamenají ty nápisy všude kolem, co udělat když program přestane fungovat apod., natož aby tušilo, že počítač slouží i k něčemu jinému. Musím se smát, když pak příslušní rodiče hrdě hlásají, že jejich dítě "umí s počítačem"... I když spíš mi z toho běhá mráz po zádech.
Jana (2 děti)
  • 
5.12.2006 11:06:58
Na tohle mi spíš vadí kalkulačky, kluci co mohou počítají na nich. A pak jsou schopni napsat 12*14=68 a není jim to divné. :-)
Jan (2 děti)
  • 
5.12.2006 11:03:38
:"-(
5.12.2006 10:51:24
Souhlasím. Ten výzkum se mi navíc zdá podivný, IMHO při zvolení "vhodné" metodiky se dá dokázat skoro cokoli. Já se o svých dětech naopak trošku zmíním: dvě z nich se velmi úspěšně účastní matematických soutěží, přitom počítačů máme doma povícero. :-)
  • 
5.12.2006 10:51:04
Nechceš se povyšovat, ale vyznívá to tak :-).
Zuzka
  • 
5.12.2006 10:47:47
Slovní zásobu díky televizi?? Slovní zásoba se přece rozšiřuje hlavně díky tomu, že dítě hodně čte.
Znám plno dětí, které umí skvěle ovládat počítač, DVD, televizi a když mají přečíst nahlas něco z knížky, tak jim to dělá hoodně velký problém. Když si čou knihu potichu, tak ani nepochopí obsah čteného.
Zuzana+Terezka
  • 
5.12.2006 10:40:36
Myslím, že příspěvek byl prostě míňen tak, že by rodiče měli alespoň v prvních letech být napřed před dětmi v práci na PC. Aby je prostě rodiče mohli učit. Protože samy se to opravdu nenaučí. A počítačové hodiny ve škole nebývají moc přínosné. A pokud jste dříve na vy ani vaše maminka neuměly a nyní zvládáte, co potřebujete, tak skvěle. Myslím, že i to autorka měla na mysli. Pokud s počítačem neumíte a chcete ho pořídit dětem, měli byste se milí rodičové nejprv vzdělat vy. A vy a vaše maminka jste to zvládly.
Jana (2 děti)
  • 
5.12.2006 10:31:43
To je naprostý nesmysl, jestli jste to tak pochopila, tak se omlouvám.
Naopak, už od střední školy se jako koníček po práci věnuji počítačovému vzdělávání dětí i dospělých (i když v poslední době na to kvůli příliš náročné práci není čas), jak pomocí organizovaných kurzů i soukromě. právě proto vím, jak je náročné naučit na slušné úrovni pracovat lidi s počítačem. (minulý týden mi málem chytil amok, když moje vlastní máma, které není ještě ani šedešát a s počítačem pracuje léta mi řekla, že chce dát pryč ten program, co jí pořád otravuje, aby "klikala" - jednalo se o firewall) :-))))
Stejně jako neumí mluvit anglicky ten, co chodí dva-tři roky do jazykové školy (ano, doptá se na cestu a objedná si v restauraci), tak neumí pracovat s počítačem ten, kdo se dostane do pošty a přečte si nějakou stránku na internetu. Pokud někdo usoudí, že víc nepotřebuje, je to jeho problém (na to tipuji s odpuštěním vás). Ale na střední, potažmo vysoké škole, zvlášť technického charakteru, je tohle prostě málo. A kdo zvládá víc, má výhodu.
Přínos počítače v rodině vidím v tom, že dítě se může naučit věci, ke kterým se ve škole dostane těžko, kluci např. mají na školní síti skoro všechno zaheslené a dostanou se jen k vyjmenovaným programům, které jim spouští při výuce učitel. Ale na to musí být někdo, kdo to ty děti naučí. Navíc se dítě takové vědomosti učí jen tak mimochodem, např. při hraní her.
Nic víc jsem říct nechtěla, na nikoho se nepovyšuji.
Zuzana
  • 
5.12.2006 10:22:02
Zcela souhlasím s předchozím příspěvkem. Mnozí rodiče pořizují dětem počítač, jako větší "digi hru". Což je zásadní chyba v přístupu k PC. Myslím, že je nutné, aby rodiče používali a využívali PC a internet stejně tak, jak tomu budou chtít u svých dětí. A pokud s počítačem neumí, dítě skutečně začne a skončí jen u her. Ale my jsme také "počítačová" rodina, u nás prostě myčka myje nádobí, na sporáku se vaří a počítač je k vyhledávání informací a zjednodušení práce. A děti jak myčku, tak počítač používají se stejnou suvertenitou k tomu, k čemu je to určeno.
A jak se v článku psalo, že děti, co mají doma počítač, jsou o půl roku pozadu v matematickém testu... Probůh no a co? To přeci není žádný zničující verdikt. Např. matematické tabulky jsou k tomu, aby si člověk nemusel vše pamatovat a usnadňovaly práci s výpočty. Stejně tak počítač. Když se vhodně používá.
[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 155 [Dalších 5 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.