| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Epiziotomie

[<<Předchozích 170] Příspěvky 171180 z 187 [Dalších 7 >>]
Lavanda
15.1.2007 12:18:55
Jako třikrát rodící a třikrát nastřižená mamina s článkem naprosto souhlasím. Doufám, že se přístup lékařů a porodních asistentek mění a změní.
Postupy na zabránění natržení aplikovaly porodní báby už před mnoha a mnoha lety, mluvila jsem o tom se svou osmdesátiletou babičkou, která rodila čtyřikrát a vždy bez nástřihu. Porodní bába vždy chránila velmi pečlivě oblast hráze a opatrně prstem roztahovala kůži. Případné menší trhliny u některých maminek prý svorkovala speciálními svorkami.
Netvrdím, že někdy není nástřih hráze užitečný, ale myslím si, že je opravdu často používán zbytečně.
Džejn
  • 
15.1.2007 12:05:15
Rodila jsem 2x.
Poprvé to bylo koncem pánevním, takže se mnou o nástřihu vlastně nikdo ani nediskutoval, byla jsem nastřižená přímo ke konečníku, měla jsem zvenku 7 stehů a hojilo se to.... no ještě po půl roce jsem měla problém jít na záchod.
Podruhé jsem rodila hlavičkou napřed, celou dobu jsem měla největší strach z šití a z hojení. Asi jsem věděla proč. Taky než jsem poprvé zatlačila, tak jsem doktora prosila, aby pokud možno stříhal mimo konečník. Potom, co jsem se různě do stran natrhala mě ještě doktor nastřihl, naštěstí šikmo. Šili mě dva lékaři najednou (jeden šil, druhý vázal), trvalo to hodinu a půl, anestezie už dávno nepůsobila. Jen zvenku jsem měla přes 18 stehů.....
Nicméně, kupodivu se to hojilo líp než poprvé, a nebylo to až tak bolestivé, na wc jsem dokonce ani nekrvácela.

Kdybych šla rodit potřetí, tak určitě v momentě, kdy zjistím, že jsem těhotná, začnu s masáží, olejíčkováním apod., určitě bych chtěla rodit vsedě a vůbec, celkově všemožně zabránit nástřihu. Ne proto, že by se to nedalo vydržet, ale pro mě to byl vždy nejhorší zážitek z porodu (ne nástřih, ale šití a hojení), a ten poslední bych si tím za žádnou cenu nechtěla zkazit.

(rodila jsem v 91. a 94 roce, oba porody vyvolané, s oxytocinem, při tlačení muselo být všechno "honem honem". Dnes když čtu o moderních porodech, kdy jde vše přirozeně a i s porodem hlavičky se čeká až se tkáně samy natáhnou, tak docela lituji, že na to nepřišli dřív....)
Róza
  • 
15.1.2007 12:04:41
A vy které o tom chcete rozhodovat sami si fakt všechny myslíte, že na to máte? Že dokážete odhadnout, kdy je nástřih třeba a kdy ne lépe než porodník?
Danča+6měs.
  • 
15.1.2007 11:42:16
Šárko, přesně o tvém problému je psáno přímo v tomto článku: "Podle lékařů - pokud se hráz už jednou roztáhla, je pravděpodobné, že se při dalším porodu roztáhne mnohem lehčeji. Navzdory tomu, že zjizvená tkáň po předcházející epiziotomii není natolik elastická jako normální tkáň, obvykle se také roztáhne dostatečně na to, aby druhorodička porodila své dítě bez nástřihu. " Určitě se běžně nedělá, že pokud se někdo měl natržení II. st. tak má při dalším porodu automaticky nástřih. Možná pokud by natržení bylo III. a IV. st. tak pak možná.
Jana038
15.1.2007 11:42:16
Já mohu porovnat oboje. A co se mě týkalo, všechno bylo lepší s nástřihem. Ten byl při prvním porodu a to proto, že holka už měla venku hlavičku a já už to neustála a přestala jsem tlačit, takže jsem ji chuděru přimáčkla (byla potom oteklá a měla hlavičku do modra). Nástřih se ovšem opravdu zahojil cca do 3 dnů, nepotřebovala jsem žádné koupele, mastičky - nic. U druhé holky jsem se natrhla a hojení bylo podstatně horší. Někde jsem četla, že když se hráz nastřihne, je to rovný, čistý střih, kdežto při natržení je rána "střapatá" (nenapadá mě jiný výraz...). A tím pádem se to natržené hůř hojí. A tak to bylo u mě. Bolelo to jak čert, manžel se jel zeptat mého gynekologa co s tím, dostala jsem nějakou koupel. A ještě aspoň rok po narození holky při tulení s manželem jsem to natžení cítila. Nástřih byl na druhé straně než kde jsem se napodruhé natrhla a opravdu si to nepletu ;o) A ještě k té bolesti: z mého pohledu vůbec není potřeba se jí bát. Při porodu je vše okolo tak napnuté a bolí leckde leccos, takže nějaký nástřih opravdu cítíte jako tupou soooooootva bolístku. Jako když se píchnete jehlou nebo maximálně když se maličko říznete - jen takové to malé říznutí, do kůže. Víc opravdu ne. Šití po druhém porodu bylo tedy horší, to jsem myslela, že té sestřičce budu skákat za tou nití. Mám pocit, že jaksi nějakou injekci jsem nedostala. Ale na 100% to nevím, jen myslím, že kdyby mi něco píchali, že bych si toho všimla. Ale taky se to dalo zvládnout, za dvě minutky bylo hotovo. Jen - pravda - ve sprše a na židli to bylo "vončo".
Dana
  • 
15.1.2007 11:39:59
Ale řada jinak soudných doktorů klidně nástřih udělá, protože se to prostě tak naučili. Cením si těch, kteří jsou schopni respektovat rodičku, dobře ji informovat a nechat rozhodnout.
Simča, 1 dcera
  • 
15.1.2007 11:14:45
Sice jsem rodila jen jednou, ale třeba ti to pomůže. Nastřihli mě šikmo (malý nástřih), kolem konečníku zůstala tkáň neporušená, uvnitř pochvy mi však popraskala tkáň mezi střevem a pochvou včetně hlavní žíly. Tohle žádný nástřih nemohl zachránit, ani to nevyvolal.
Shayla a 3 kluci
15.1.2007 11:00:27
Proč mi nejde přidat příspěvek, jenom odpověď? :-/ Pak je tady v tom bordel....
Já jsem nástřih neměla, ale byla jsem natržená, druhého stupně směrem ke konečníku. Šimon měl vztyčenou ručku. Jestli se na to dalo přijít dopředu nebo ne, to nevím. Ale řekli mi, že při dalším porodu nástřih budu muset mít. Nevíte někdo, může ta stará jizva opravdu povolit? Tady se navíc píše, že se ruptuře konečníku nástřihem stejně nezabrání (stříhá se ale šikmo, ne)???
Lassie
  • 
15.1.2007 10:51:50
Jak jsem psala, nešlo mi moc tlačit - je pravda, že jsem dost velkou část 2.doby porodní strávila na sále sama s partnerem, jelikož sestra stále odbíhala k ostatním rodičkám a neměla na mě moc času. Asi jsem potřebovala někoho zkušeného, kdo by byl u mě a nějak by mi s tím "pomohl". Byla jsem ale šťastná, že to nakonec dopadlo tak, jak to dopadlo, a že třeba nedošlo na kleště. Jak na sál přišel doktor, vše se trochu pohnulo - cítila jsem z něj klid a docela jsem to potřebovala. Na svůj porod si nijak zvlášť stěžovat nemůžu, jen byl klasicky "lékařský" a s mými původními představami měl dost málo společného. Ale já jsem idealista, a jak říká můj bratr, vždycky si všechno moc "maluju".
Simča, 1 dcera
  • 
15.1.2007 10:49:24
Nenapsala jsem, že je mi jedno, jestli mě nastřihnou nebo ne, ale že mi to bylo jedno při porodu. Souhlasím s tím, že nástřih je vhodný pouze v některých případech, že se nemá dělat rutinně. To ovšem jako rodičky nejsme schopny posoudit. Takže ta "moc" u lékařů stejně vždycky zůstane, ať si do svého porodního plánu napíšeme cokoliv. Žádný soudný doktor nenechá maminku vykrvácet a děťátko zemřít jen proto, že nechce nástřih a nesouhlasí s císařským řezem.
Ve svém předchozím příspěvku jsem reagovala na článek, ve kterém srovnávají hrušky s jabkama.
[<<Předchozích 170] Příspěvky 171180 z 187 [Dalších 7 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.