| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Epiziotomie

[<<Předchozích 180] Příspěvky 181187 z 187 
Dana,dcera
  • 
15.1.2007 10:46:06
Nebála jsem se tak nástřihu jako zašívání (slyšela jsem,že to je nejbolestivější).Při porodních polestech jsem,ale na to úplně zapoměla a když mi doktor po narození dcery řekl,že nemá co šít,musela jsem se začít smát nahlas.Oddychla jsem si,že jsem nebyla nastřižená ani jsem se přirozeně nenatrhla.Tudíž nebylo co šít.Jestli budu mít i druhé dítě,tak jen doufám,že také nebude co šít.
15.1.2007 10:45:10
Simčo, to máš štěstí, že se ti to tak snadno zhojilo. Já rodila dvakrát, v obou případech naštěstí bez komplikací a celkem rychle. U první dcery mne v půl sedmé ráno probudily "divné pocity" (ještě ani ne bolesti) a v půl jednácté už byla dcera na světě. Přesto měla asi paní dr. Košutová v Klatovech pocit, že porod postupuje pomalu a tak mne nastříhla. Hojilo se to tak 3 měsíce, bolelo to neustále cca půl roku a ještě po 3 letech jsem cítila bolesti v první dny menstruace. Jako třešničku na dortě si nechávám to, že při sexu jsem měla bolesti (ne vždy, ale min. v 50%) ještě po 6 letech.....
Takže při druhé dceři jsem se vůbec nebála pordu, ale jen jsem prosila PA, aby mne doktor nestříhal, nepůjde-li dítěti o život.... U porodu (tentokráte ve Strakonicích) byl pan dr. Vokatý - střičký praktik, který na moje strachy odpověděl, ať se nic nebojím, že to spolu zvládneme a hlavně ať na miminko nespěchám. Ó, jaká úleva, jaký rozdíl od prvního porodu, kde na mně sestry i doktorka hystericky pokřikovaly, ať zatlačím, aby se dítě neudusilo (to proto, že po příjmu v 8:30 hodin mne odložili na hekárnu s tím, že je to první dítě a porod bude někdy večer.... a když jsem si pro ně v deset došla na sesternu, abych je donutila mne prohlédnout, tak byly celé vyplašené, protože zjistily, že už rodím a vlastně vůbec nevěděly, jak už to trvá dlouho...).
Pan dr. Vokatý mi vsunul prst dovnitř, lehkým tlakem objížděl oblouček - přesně, jak je článku popsáno - a perineum rozathoval. I když už se tlačila hlavička, tak v tomto pokračoval a slovy mne spíše uklidňoval, abych příliš nechvátala. Dcera se narodila po 3 hodnách (v půl jedné začaly bolesti, v půl čtvrté byla na světě) a to díky panu doktorovi běz jediné trhlinky (malá měla skoro 4 kilča).
V 7 ráno mne při vizitě prohlížel jiný lékař, který nevěřil tomu, že jsem 3,5 hodiny po porodu - řekl, že kdybych mu to nepotvrdila, myslel by si, že je chyba v dokumentaci :o)))).
Takže i já jsem toho názoru, že pokud to není SKUTEČNĚ NUTNÉ, dělat nástřih hráze preventivně je BARBARSTVÍ!!!
Simča
15.1.2007 10:44:45
No, já jsem měla pocit, že v tom článku taky nepíšou, že přímo nastřižení nějak extra bolí, ale že se hůř hojí (já to teda občas musim mazat olejem ještě 4 roky po poslednim porodu). Tak teď výše uvedenou reakci moc nechápu.
Danča+6měs.
  • 
15.1.2007 10:38:26
S tvým názorem nesouhlasím, myslím, že to není jedno jestli se nástřih udělá nebo ne. Je to špatně takhle uvažovat, protože to pak dává "moc" doktorům dělat nástřihy rutinně, pokud jim některé maminky říkají, že je jim to vlastně jedno. Jedině pokud se rodičku budou bránit, aby se tento zákrok nedělal bez nutné indikace (zhoršení stavu mimi, prokázaný nepoměr hlavičky a poš. otvoru, rodička vysílená po dlouhém porodu atd.).
Mě teda nebylo jedno, jestli mi ho udělají nebo nebo, protože v hodině H jsem byla čilá a plná síly, protože porod trval jenom hodinu, takže šití by bylo asi nejhorší z toho všeho. Nástřih jsem nechtěla a indikace si jej nevynutily, měla jsem pár stehů ale žádný na hrázi.
Simča, 1 dcera
  • 
15.1.2007 10:34:35
Lassie,
to v Třebíči to bylo hezké, asistentku jsem měla jen pro sebe, manželovi radili různé vychytávky, jak mi pomoci (měla jsem obtížný a dlouhý porod), miminka dávají hned přisát, o všem komunikují, všechno vysvětlí. Porodní plán jsem neměla, do Třebíče to podle mě není moc potřeba, jsou skvělí a připravení na alternativní vedení porodu - vana, míč, stolička, dřep, ...
Lassie
  • 
15.1.2007 10:28:57
Musím přiznat, že jsem se nástřihu bála jako čert kříže a snažila se dělat vše pro to, aby k nástřihu nedošlo. Masírovala jsem poctivě hráz a dokonce jsem se rozhodla jet rodit do Vrchlabí s tím, že ubytování jsem měla zamluveno na týden dopředu. Dcera se narodila o 12 dní dřív, tak jsem nakonec rodila v Příbrami. Na mé představy o porodu se mě nikdo neptal, dostávala jsem jen instrukce, které jsem se snažila plnit. Neodvážila jsem se ani vytáhnout svůj porodní plán, sestra byla ze mě dost nervozní a bylo vidět, že jí dost zdržuji - ten den nás rodilo celkem dost. Nešlo mi tlačit, na můj dotaz, zda by nebylo lepší změnit polohu mi sestra kategoricky sdělila, že ne. Rodila jsem s nástřihem(vůbec jsem o něm nevěděla)i šitím(to bylo horší).Šití jsem sprchovala ledovou vodou, jak často to jen šlo a ještě na oddělení jsem si zalévala řepíček v sáčcích, který jsem si pak dávala ve formě obkladů na hráz. Vše se zahojilo výborně. Kdybych teď mohla vrátit čas, nástřihu už bych se tolik nebála - spíš mě mrzí, že jsem si neřekla o položení dcerky na bříško hned po porodu, ale to se nedá nic dělat - líná huba, holé neštěstí. Jako prvorodička jsem byla úplně mimo a bála jsem se si cokoliv prosazovat, ale teď už bych si asi dupla. Myslela jsem si, že jsem na porod připravená a informovaná, ale spíše jsem byla zklamaná, jelikož ne vše, co se píše v knihách a na www.nemocnic je možné a běžně dostupné.
Simča, 1 dcera
  • 
15.1.2007 10:18:29
Když jsem byla těhotná, nejvíce z celého porodu jsem se bála, že mě nastřihnou, byla jsem z toho úplně frustrovaná. Všude se o tom píše, všude se to hodnotí, omílá se to zprava zleva. Výsledkem této "masáže" bylo to, že jsem se každé mamky ptakla, jestli ji nastřikli, jestli to bolelo, jestli to bylo nutné, atd.
A přišel porod. Věřte nebo ne, v tu chvíli mi bylo úplně jedno jestli mě nastřihnou nebo ne, jestli to bude bolet nebo ne, protože jsem měla pocit, že větší bolest jakou s sebou nese porod snad ani neexistuje.
- nastřihli mě (necítila jsem víc než tupý tlak - rozhodně to nebolelo),
- zašili mě ( šití vnitřního potrhaného vaziva a žíly bolelo víc než šití nástřihu)
- špatně se sedělo, než se to zahojilo
Zpětně mám pocit, že se s tím zbytečně nadělá. Spíš by se měl porovnat poměr špatně zahojených po nástřihu a špatně zahojených bez nástřihu. Pokud to vyjde jednoznačně pro jednu ze stran, není co řešit, ne?
[<<Předchozích 180] Příspěvky 181187 z 187 

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.