| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Epiziotomie

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 187 [Dalších 117 >>]
Luc.
22.1.2007 14:19:54
Cizinko, já to nechci nijak podrobně rozebírat, jen jsem se chtěla ubezpěčit, jestli máš patřičné vzdělání a řádnou praxi v oboru o kterém tu tak zarytě diskutuješ s člověkem, který o tom ví o 100% více než ty. Ale jak říkám, nechci to rozebírat!!

Mimochodem, rodila jsem 2x, pokaždé mě nastřihli, nástřih jsem ani jednou necítila, šití ano, šití jsem cítila, ale dalo se to vydržet, týden po porodu už jsem si mohla normálně sednout a milování po prvním porodu po 6 týdnech bezbolestné, po druhém porodu již po 5ti týdnech :-) také v pohodě. Ono asi také záleží na tom, jak je člověk vnímavý, či hysterický. Když půjdu do porodnice s tím, že mi staršně bude bolet nástřih, tak vím, že mi bolet bude. Když si po šestinedělí budu říkat, že mi milování bude bolet, tak budu v křeči a neuvolním se bolet mi to bude.
Já naprosto důvěřuju lékařům a možná proto jsem byla při porodech v naprosté psychické pohodě, protože jsem věděla, že jsem v dobrých rukou a že tam pro mě i pro miminko udělají maximum a myslím si že udělali.
cizinka1
22.1.2007 14:00:06
Luc-luc,

Odvazna, to jsem. Pokud dr. Koucky predvede podlozene odkazy na rozsahle studia, ktera dokazuje, ze selektivni nastrih pro ochranu porodnich cest ma smysl, budu mu blahoprat. Ja prece jen davam otazky. Zatim je nema, nevim jak pilne zkouma jestli prozatim nemohl odpovedet na tak jednoduchou otazku, kolik procent nastrihu provadi. Ale pouze ve pripade, jestli tak zaujate bude zkoumat pruznost tkani u zen s epiduralem, to jest u tech, ktere i tak jsou odkazane ke kontroli a kterym svoji nepodlozenou pozornosti ublizit nemuze.

Ja nevim jestli dr. Koutsky ve Svedsku nebo jinde kde byl, se neptal, proc tam se zeny nechavaji se natrhat. Mozna se neptal, protoze plete otazku polozenou na pochybnostech s urazkou (jak se mi zdalo podle jeho prvnich reakci na moje OTAZKY). Ja jsem totiz ty PA a porodniky ptala. Odpovedeli, ze nemaji dukazy, zeby to melo smysl. Nenasla jsem ani vedecke clanky, ktere by dokazovaly, ze ma to smysl. Kolik studia jsou rozsahla a jak profilovana, to je jina vec, ale nic nenasvedcuje, zeby smysl to melo.

No, ale co se tyka tech porodnic, kde se 50 a vice procent nastrihu: jedna se o nevzdelane troubovstvi, mrzaceni a parazitovani na penezich pojistoven.
Luc.
22.1.2007 13:40:44
Cizinko,
Já jsem si myslela, jak diskutuješ s dr. Koutským, který je mimochodem výborný doktor a výborný porodník, tak že jsi z oboru.
Musím říct, že jsi odvážná, když ty jako laik, který si pouze cosi vyčetl na internetu nebo v odborných časopisech, takto diskutuješ s člověkem, který studoval medicínu a má mnohaletou praxi v daném oboru. A je to opravdu člověk na svém místě, což mohu potvrdit osobní zkušeností.
cizinka1
22.1.2007 13:18:19
Luc-luc,

Ne, ale cist umim, a kvuli svoji vlastni pracovni specifice znam jak vypada vedecky podlozeny nazor treba i v takovem prirodovedeckem oboru jako medicina, a vim jak se lisi od toho, z ktereho pomoci se vyrabi body pro porodnici. A pak ze v socialistickem zdravotnictvi se zdravim nekseftuje;-).
Luc.
22.1.2007 12:42:47
Cizinko, mohu se tě na něco zeptat? Ty jsi studovala medicínu?
cizinka1
22.1.2007 10:25:51
Sylvie,

ja bych byla o krok radikalnejsi. Jasne, existuji dva nazory jestli strihat nebo nestrihat s cilem pouhe ochrany hraze (ne ve pripade dramaticke situace, kdy je ohrozeno dite.) Otazkou ale je, jestli lekarsky nazor:STRIHAT je podlozeny. Dr. Koucky rika, ze on NEVI, jestli episiotomie chrani proti inkontinence konecniku. V Cesku je tolik roztrizenych zen, ze budou stacit pro rozsahla studia vlivu nastrihu na funkce a zdravi konecniku jeste po desitky let. Tak at si je uziva, a vychazi z toho, ze znamo je zatim spise to, ze nastrih proti inkontinence nechrani ale take ji zpusobuje. Druha vec je to, ze zasada nestrihat nema smysl pri porodu na zadech, nebo v jinych pozicich, ktere jsou nebezpecnejsi pro konecnik, tak by ty bezne cisla 3 procent natrzeni 3. stupne byla by zdarne prekonana, a vratilo by se k nazoru strihat;-).

Brat ohled na nazory zen je fajn, ale pokud nekdo nepodlozene LZE, ze episiotomie pomaha chranit funkce konecniku, anebo treba ze klystyr je prospesny pro hygienu porodu, se jedna o manipulaci s nazory. Kdo by chtel mit problemy s konecnikem nebo zazit ostudu, kterou PA zastrasuje, jestli tomu pry se da predejit, ze?
22.1.2007 8:55:46
Ajo, asi tak - pokud by lékaři dělali ten zákrok opravdu jenom v případě, kdyby byl nutný, asi by jim nikdo neradil ;o) Ale pokud se nemocnici "pyšní" třeba 70% nástřihů (nebo i "jen" 50%), tak to tam smrdí a to se ani nedivím, pokud se některá jistí předem a informuje lékaře, že ona teda o zbytečné stříhání nestojí. To není o tom, že by radila lékařům. To je o tom, že pokud existuje víc názorů na léčbu (v tomto případě postoj radši stříhnout, než nechat natrhnout x radši nechat drobně natrhnout, než stříhnout) má každý právo být poučen o výhodách a nevýhodách jednotlivých postupů a vybrat si takový, jaké vyhovuje jeho přesvědčení. Alespoň já jsem na to od svých lékařů zvyklá a celkem nevidím důvod, proč bych vstupem do porodnice měla své zvyky měnit ;o)

Aja
  • 
22.1.2007 8:23:51
Jasně, s tím souhlasím, dělat nástřih jen pokud je to nutné. Tak jsem to i mínila, žádné preventivky. Ale pokud je to nutné, nechápu, co by si na tom rodička měla rozhodovat a chtěla bych se zeptat všech těch, které si myslí, že by to rozhodovat měla, zda by si troufly radit lékaři i při jiných zákrocích - př. operace slepého střeva a argumentovat tím, že je to přece moje střevo...
Zuzana, 2 vnoučata
  • 
22.1.2007 8:21:40
Rodila jsem dvakrát, pokaždé v Podolí, v sedmdesátých letech. Nástřih brali jako samozřejmost, vůbec na nic se neptali. Myslím, že v prvním případě to bylo zbytečné, dcera měla úzkou protáhlou hlavičku. U syna to bylo horší, hlavu měl větší, vážil 3,60 kg a taky to ke konci šlo nějak hůř. Ale možná kdybych rodila v jiné poloze, než tehdy předepsané, bylo by to bez problému. Šití bylo opravdu nepříjemné,cítila jsem to i přesto, že jsem byla "obolená" porodem a i když doktor říkal, že to nic není.Po prvním porodu se mi to pak i hůř hojilo,nemohla jsem ani sedět a musela jsem denně omývat hypermanganem.Ale do tří týdnů to bylo zahojené a co se týká sexu, tak manžel prostě čekal necelý měsíc.. poté probíhal opatrný sex a kupodivu musím konstatovat, že šití už bylo zahojené dostatečně. Při druhém porodu opět stříhání, tehdy se o ničem nediskutovalo, nebyly žádné informace - moje matka v padesátých letech rodila obdobně. Moje dcera rodila prvně též v Podolí a podruhé ve Vrchlabí v r. 2003. Tam to bylo určitě lepší, až na to, že obvykle tam bylo dost volno - a v den, kdy rodila, se sešlo najednou několik porodů, takže vana byla obsazená atd. Ale stejně tento porod hodnotila jako lepší než v Podolí.
cizinka1
22.1.2007 7:59:59
Ajo, ve pripade komplikovaneho porodu za ten nastrih obvykle se nikdo nezlobi, zvlast pokud PA nebo doktor ma dost slusnosti probrat jeho prubeh s rodickou. Jestli jsi vsimla, jak clanek tak diskuse resi rutinne nastrihy anebo nastrihy s cilem "ochranit" hraze s tim, ze je preventivne zmrzaci. Statistika vyssi nez nekolik procentu (severo-zapadoevropska a Vrchlabske cisla) je neopravnene mrzaceni zen. Pokud lekari masove jednaji jako trouby nevzdelane, je velmi smysluplne aby to klientky pripomnely, ze jim na sebe jeste zalezi. Pokud system neumoznuje bezne volit si porodnika, a tim padem nevedet do predu jestli to neni dalsi trouba nevzdelana, psat svoje prani do porodnihu plan je jeden z racionalnich zpusobu jednani. Zaplatit si porodnika a probrat s nim svoje porodni prani predem je ovsem podle meho nazoru jeste racionalnejsi zpusob.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 187 [Dalších 117 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.