| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Epiziotomie

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 187 [Dalších 107 >>]
Apolena.
22.1.2007 1:33:24
Ájo,
pokud rodička (kdokoliv) není soudně zbavená svéprávnosti, tak skutečně s jejím tělem nesmí nikdo dělat nic bez jejího souhlasu. Mně to připadá správné a naprosto samozřejmé.
Nelie
21.1.2007 23:09:02
Ajo, rozhodovat by mel lekar - ale tak, aby to nedelal rutinne, aby bral kazdou mamku jako cloveka, co potrebuje osobni pristup (nikoliv strihat jako na pasu ve fabrice). Ja pozadala, zda je mozno zkusit porod bez nastrihu a bylo mi receno, ze to neni mozne...ze se striha preventivne kazda (v brne pred 12 lety, snad se to zmenilo)
21.1.2007 23:07:07
Ajo, ale je to její tělo a její dítě... proč by neměla rodička mít právo rozhodovat???
Aja
  • 
21.1.2007 23:02:59
Taky si myslím, že nechat rozhodovat rodičku je nesmysl. Buď je nástřih nutný a tak by měl být proveden a nebo není. Nechápu, co by na tom měla rodička rozhodovat. Nedovedu si představit, jak by to asi vypadalo - to by jako měl doktor říct "Vaše dítě se dusí, vše by vyřešil nástřih hráze, chcete to postoupit?" a nebo "Víte nástřih hráze u vás podle mého názoru není nutný, ale přece jen, nechcete?"
Já jsem nastřižená byla, samotný nástřih jsem ani necítila a zašívání nebylo zase až tak bolestivé (vzhledem k tomu, co jsem si prožila před tím), hojení ale bylo hrozné.....jenže mému synovi to možná zachránilo život.
LUCKA
  • 
21.1.2007 21:09:44
Budu ted spíš negativní.Porod je bolest, tojsem byla připravená.Poctiví jsem dom a prodýchavala, jogovala atdDo nemocnice jsem jela po 2,5hod, kdys se kontrakce zrychlily a měla otevřeno na 7prs.Asistentka mě pochválila, klystyr nedal a do 1,5hod bylo hotovo.Vše lehké,že..?ALE! Přesto, že šlo vše jako po máslo, byla mi rutinně do infuze /duvod streptokok v pochvě/zaveden oxytocin.S kontrolovaného poradu s bolestmi po 2 min, bolestivých, ale normálně probíhajících, nastalo peklo.Zvracení, bušení srdce, neskutečné tlaky v prsou.Tlačení miminka trvalo pár min, při zatlačení p.DR. přiložila nůžky a střihla ve chvíli, kdy mimi vystřelilo ven, Nátrh spojený s nástřihem 15stehu a 3 neděle peklo.Škubaní, žádne!!!sezení, kruh nic takového.Klečela jsem nebo stála , ale na jedné noze , druhou ve vzduchu.Na procházku s kočárkem 5 kroku a dost.V nocvi jsem v kleku brečela manželovi, že už nemužu, že se to nedá vydržet.Prášku kvuli kojení žádné. SAMOZŘEJMĚ největší štěstí je náš zdravý syn, ale toto je duvod mé HRůZY z dalšího porodu. Malému je již 14 měsíců, ale já nejsem schopná se oklepat.Spíš naopak , nyní když píšu, tak strach znovu skoro bulím.Milování bolestivé dodnes, naštěstí pouze na začátku, díky měmu manželovi za trpělivost.PROSÍM, kdo máte stwjnou zkušenost apřekonaly jste ji napište mi na muj mejl lucinda.xx@seznam.cz Děkuji
21.1.2007 19:39:36
rodila jsem v londyne a byla mi provedena epiziotomie.bylo to nevyhnutelne,nebot dcera byla "stress baby".museli ji neprodlene vytahnout,nebot hrozilo,ze bude bez kysliku.samotny zakrok,byl v pohode,ale potom ty bolesti bych neprala nikomu.jen samotne moceni byl jak druhy porod.doufam,ze pri druhem porodu uz to nebude nutne.
cizinka1
21.1.2007 18:30:33
Michale, studovat se to ma, ale se mi zda absurdni provadet neco, o ceho prospesnost nejsou dukazy. Studia prece spise svedci o tom, ze casteji inkontinenci konecniku trpi zeny po epiziotomii: viz studie, na ktere jsem dala odkaz Gabriele. Jiste je znas a vis ze existuje jich vice. Pro mne svedsky pristup se zda o hodne svedomitejsi vychazet v praxi z toho, ze dukazy nejsou.

Nejde jen o to, ze epiziotomie muze zmrzacit z vetsi pravdepodobnosti nez natrzeni. Pro mne se zda o hodne dulezitejsi brat na potaz fakt, ze porod neni proces jen telesny ale i kriticky pro dusevni zdravi, a casto hodne zalezi na tom, jak a kolik toho zena zvladla sama a jestli v pocitu bezmoci nemusela se bat o dite. Jakakoliv manipulace, omezeni spontannosti, premistovani zeny, nuceni ji cekat na doktora a pod. postupy, kteri muzou narusit spontannost porodu, se mi zdaji nepripustne, pokud jde o snahu kontrolovat neco, co kontrolovat nejde. To se provadi i ve Vrchlabi, nejen Apolinari, ja samozrejme nemuzu vedet, jestli ty to take mas na svedomi.

Ja samozrejme specifiku ceskeho medicinskeho pravniho radu neznam (nikdy ho s nejakym jinym neporovnavala). Mozna to je zakotveno v zakonnim ramci, ze doktor ma povinnost zasahovat proti necim, predcim zasahnout nejde (jen tak pro pravni alibi). Ale jeste jednou zopakuji, ze pokud nemas dukazy, mi se nezda pristup svedomity, alespon u rodicek, ktere si preje porod prirozeny (a v tom pripade casto jde o silne sexualne sebevedome zeny, kterym hloupi doktor ublizi vice nez tem ustrasenym).

Jeste zopakuji nezodpovezenou otazku, kolik procentu epiziotomii provadis? Porodnice u Apolinare totiz takovou info nepodava. A jestli v pripade vertikalni pozici nejde pouze o manualni kontroli, ktera je take prokazana jako neprospesna (nebo take skodici)? Ze vysoky procent neospravedlitelnych episiotomii byly kritizovane zavery studii Cavendishe, ze?
Dana
  • 
21.1.2007 16:43:58
Znova potvrzuju, císař byl pro mě celkově příjemnější.
Dana
  • 
21.1.2007 16:30:05
To je dost divný postup, chránit porodní cesty tak, že je preventivně poškodím...
Martina, 1syn
  • 
21.1.2007 11:44:26
Ahojky, chtěla bych také zveřejnit svůj názor ohledně nástřihů. Rodila jsem v Písku, kde se rutině provádí nástřih u 80%rodiček. Nástřih byl proveden mimo kontrakci, byl velice bolestivý, o šití ani nemluvim. Velice špatně se hojil a hodně bolel. Jsem půl roku po porodu a pořád mě rána zlobí, sex je pro mě tabu. Takže Vám všem kdo jste před porodem radím vyhnout se nástřihu, být pro jen ve velmi ojedinělých případech. Doktor by sice měl být profesionál a zvážit možná rizika, ale u mě to neudělal. Druhá doba porodní byla u mě krátká, plod v pořádku, nebylo kam chvátat. Přesto mě doktor rozpáral skoro do půli stehna a mimo jiné mi tam vytvořil parádní modřinu!
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 187 [Dalších 107 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.