| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Epiziotomie

[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 187 [Dalších 97 >>]
Dr.Michal KOucký
  • 
21.1.2007 11:07:15
No tak promiň, jestli mé chování vyznělo arogantně, live takový nejsem, na vyjadřování virtuálních emocí ještě asi nemám :-))).Jsem totálně splachovací. Voda? jasně, může upravit struktury tkání - dočasně. Konkrétní studie zatím nemám...protože se teprve začíná studovat. Jedno je ale už jisté...a sice ,že jedinou protekcí pánevního dna - o svěrače zde tolik nejde - to je jen pro laiky zjednodušené přirovnání - je provedení cís.řezu, to je zatím jediný evidence based fakt. Pak už zřejmě záleží na spoustě věcí, zatím evidence based , zdá se , je délka II.doby porodní - čím delší , tím vyšší riziko poranění pánevního dna, velikost plodu - čím větší,tím vyšší riziko poranění a jednoznačně také intstrumentální vedení II.doby - vakuumextraktor či kleště. Vidíš,že nikde zatím epiziotomie či poranění hráze/pochvy nefiguruje, neexistují žádné důkazy o protekci epiziotomie před poraněním pán. dna,nicméně, data z různých studií si doslova protiřečí, bylo jich provedeno velké množství, většina však retrospektivně - malá váha, je nutné prospektivní follow-up těch že v řádu desítek let,pak zřejmě bude odpověď.
20.1.2007 21:05:09
Simi, já s tebou souhlasím, já rodila v Brně-Bohunicích (o pět týdnů dřív) a přístup doktora i asistentky byl skvělý. Rodila jsem všeho všudy jen 8 hodin, z toho v bolestech jen asi 2 hodiny, takže v pohodě, nicméně mi bylo v danou chvíli taky jedno jestli mě nastřihnou nebo ne, nebo jestli mi provedou něco ještě horšího, myslela jsem jen na malou, aby byla v pořádku. Vše, co bylo třeba, se mnou konzultovali a provedení nástřihu mi doktor vysvětlil tím, že je mimčo moc maličké, tak abych jí tlačením neublížila (měla 2250g). Možná, že by jsme to obě zvládly i bez nástřihu, ale nechtěla bych potkat doktora, který by si to risknul. Pravdou je, že zašívání hráze bylo z celého porodu to nejhorší, ale díky Panu Doktorovi Štelclovi (nazván svou kolegyní jako "virtuos svého oboru"), není vůbec poznat, že jsem nějaký nástřih měla a do 2 týdnů jsem o něm ani já nevěděla.

Příští porod bych chtěla bez nástřihu, ale taky v termínu, takže uvidíme co nám osud přivane... Přeji všem maminkám rychlé, bezbolestné porody a doktory jen samé profesionály s lidským přístupem!
Martina46
  • 
20.1.2007 21:02:35
Nečítala som všetky príspevky možno sa tu o tom už písalo. Zaujímalo by ma, ako je to s bolestivým šitím pri epiduralke. Sama ešte deti nemám, ale snáď skoro nejaké bude. Máte niektorá túto skúsenosť?
Martina46
  • 
20.1.2007 21:01:37
Nečítala som všetky príspevky možno sa tu o tom už písalo. Zaujímalo by ma, ako je to s bolestivým šitím pri epiduralke. Sama ešte deti nemám, ale snáď skoro nejaké bude. Máte niektorá túto skúsenosť?
terapeutka
20.1.2007 15:59:21
Já jsem rodila ve vítkovické nemocnici v Ostravě a cítila jsem úplně všechno. Nastřihávali mě na několikrát (cítila jsem jak mě 3x šmikli) pokaždé to zaštípalo a zabolelo. A šítí mě bolelo taky, cítila jsem každý steh, přestože mi doktor to místo (údajně) umrtvil. Hojení bylo bez komplikaci, ale trvalo opravd dlouho než jsem si pohodlně sedla. Doteď nechápu proč nemají v porodicích nějak zvlášť tvarované židle. Byl to opravdu zajímavý pohled na všechny ty maminky v jídelně, jak poposedávají různě na boku či na krajíčku, některé to "vzdaly" a jedly ve stoje.
Šití je humus, ale asi je to nutné zlo a za to miminko to určitě stojí...
Lassie
  • 
20.1.2007 12:24:05
Myslím, že lékař byl v pohodě - sice nic moc typ pro alternativu, ale byl to příjemný pán. Ta PA byla hodně vystresovaná, jelikož nás bylo opravdu moc. Vypadala také celkem mladě, je možné, že nikdy sama nerodila. Já se to snažím chápat, sama jsem dřív dělala ve zdravotnictví a ne vždycky jsem byla dobře naladěná. Vím, že to neomlouvá, ale také vím, že je rozdíl, když je někdo jediný příjem a má sestru jen pro sebe a když je fofr.Já tam budu klidně rodit zase. Porod byl relativně rychlý a mám krásnou, zdravou dceru. Tady čte člověk někdy opravdu o hrůzných zážitcích a např.o zanedbané péči, to já jsem na tom byla celkem v pohodě - hlavně jsem tam měla přítele, a to bylo podstatné (i když ho ke mně pustili až za 3 hodiny, jelikož na něj, asi, zapomněli). Nechci soudit celé oddělení podle jednoho zážitku.
cizinka1
19.1.2007 20:27:46
Michale, jeste bych chtela zeptat, jake zkusenosti mas s porodem do vody - voda na zvyseni elasticity tkani ma jiste vliv. V Apolinari vana je ale do vody se nerodi, nemam pravdu?
cizinka1
19.1.2007 19:18:01
Fajn, Michale, je to tak, ale mas konkretni studia, ktera by dokazovala, ze funkce konecniku po episiotomie jsou lepsi nez po prirozenym natrzeni? To je ta pointa, na ktera se opira pozice iniciativy mother friendly. Ja nemam zamer vest spory o tom, jestli lidske tela maji individualni vlastnosti, to jiste maji, ale jen o tom, jestli omezovani volneho pohybu pri porodu a spontanich voleb porodu na podlaze ci kdekoliv ma svoje podlozeni.¨

Pokud jsi ucitel na FN na otazky jsi zvykly, muzu poprosit o slusne chovani v diskusi s laikem? Az tam mimo nejsem, cist umim, znamosti mezi porodnikami mam a nejakou orientaci mam.
Dr.Michal Koucký
  • 
19.1.2007 18:58:37
promiň,ale kdo neviděl, stěží může být in, ono je povídání z dálky od počítače vždy daleko jednodušší.Ve Švédsku jsem byl, data znám,vím také,že mají cca 3-4% poranění hráze 3.stupně ( konečník ). Ještě jednou říkám,že diskutuješ úplně mimo.Já hovořím o elasticitě tkání,kterou má každý jinou a je pak úplně jedno,jestli rodí ve Švédsku nebo někde jinde.
cizinka1
19.1.2007 17:27:24
Michale, asi jsem nevyjadrila dost jasne: Svedky jsou obrovsky soubor zen a Svedsko ma velmi dobre vysledky v porodnictvi. Trvam na tom, ze moje otazka byla docela dobre zformulovana, ja nevim kolik skutecne na stolicce nebo ve vode se da kontrolovat hraz. Podle me predstavivosti, moc nejde. Ale ja nevim jakou konkretni mas vysku i v kleku, a jestli opravdu zenu neomezujes. Proste se ptam.
[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 187 [Dalších 97 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.