| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sbírejme doklady o životě dítěte i rodiny

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 51 [Dalších 1 >>]
Klára
  • 
22.2.2007 10:56:41
Chachacha. Já to častěji slýchám ve spojení s okny. No každý se pohybujeme v jiném prostředí. Ale takhle se vyhnout sebekritice dokáže jen Jarda. Pyšný i na svůj pupoň. Krásné.
Klára
  • 
22.2.2007 10:35:38
Stará shnilá okna prosím! Normálně bych neryla, ale vím, jak jsi sám kritický k druhým a to já pak vyžaduju i přísnost k sobě :o)))
Vanda
  • 
22.2.2007 10:28:18
Jardo, my se známe?
Na půdě domu mých rodičů (a před nimi prarodičů) jsou přesně taková okna a xx let staré střešní tašky, tak těch máme už 20 let tak 4 metry krychlové vyřazené na dvoře pod oknem (ačkoli se loni udělala fungl nová střecha, tak by stále ještě někdy mohly být potřeba, že ano...)
Malenka
  • 
22.2.2007 10:24:54
Přesně! K tomu ještě hromady pidipracholapů jako dárečků (keramická těžítka, plyšáčci, ....) Cítím se hrozně, když to po čase vyhazuju, ale co s tím? Děsím se už předem, když dostanu takový jednoúčelový dáreček. Přesně vím, jak skončí.
A s tím harampádím úplně chápu. Takhle to má babička na chaloupce taky. Dědit z děda na otce a syna krásný poctivý stůl v chalupě je moc hezké. Ale mýt nádobí stále jedněmi převálečnými kalhotkami je prostě eklhaft...:o)))
Lavanda
22.2.2007 10:23:28
Vzpomínám na papírovou krabici mé zesnulé babičky s půvabným popiskem Děti, koně, zvířata. Byla to jedna z mnoha krabic, ve kterých měla babička uloženy staré fotografie.
Potom taky zažloutlý list jinanu pod sklem na nočním stolku. Připomínal babičce návštěvy své těžce nemocné a předčasně zesnulé dcerušky v ústavu v Břežanech.
V jakémsi rozhovoru se ptali jednoho šlechtice, jaký rozdíl je mezi příslušníkem šlechty a běžným občanem. Odpověděl, že vpodstatě žádný. Rozdíl je jedině v tom, že šlechta zná svoje předky mnoho set let dozadu.
Iva, Honzík (7,5),Martínek(1,5)
  • 
22.2.2007 10:12:47
Souhlasím. Moc pěkný článek pohlazující po duši...
I já jsem samozřejmě takovou sběratelkou. Určitě se nedá schovávat všechno, myslím že by nám potom nestačil ani byt o velikosti 10+1, ale pár věciček schovaných po mých dětech mám.První botičky, obrázky,kamínky z výletů, vodu z moře... Mezi mé "skvosty" patří jeden z prvních obrázků mého staršího syna kreslených ve školce, na kterém se krásně usmívam. Zdobí mi obývací pokoj a je pro mě cennější než jakýkoliv obraz malovaný těmi největšími umělci. A v kuchyni máme zase zarámovaného anděla Heřmana, který tady nad námi drží svá ochranná křídla.
A na fotkách, na těch jsme úlně závislí. Má babička si dělá legraci, že až nebudeme mít na chleba, můžem okusovat ty naše kvanta alb...
Starší syn ten si sbírá kdeco, jízdenky, vstupenky, ústřížky z časopisů, obaly od věeho možného. Čas od času mu ty jeho sbírky musím protřídit, ale ty největší "cennosti" nechávám.
Už se těším, až mou sbírku rozšíří i můj mladší syn. To pak teprve budu mít galerii... Tu nejkrásnější na světě.
Vanda
  • 
22.2.2007 10:04:20
:o)
můj tchán byl progresivní a při koupi nové ledničky tu starou nechal odvézt... ale zato schovával staré už nesvítící zářivky, nashromáždil asi 2 tuny různých rezavých a pokroucených šroubů a hřebíků, co by se daly jednou znovu použít, měl schované prochozené boty co za celý život nosil, i ty co mu maminka/manželka koupila a jemu nebyly, takže je nikdy nenosil. Vzhledem k tomu, že žil v rodinném domě, tak měl dost skladovacího prostoru (sklep, půda, neouužívané pokoje) a nashromáždil toho solidní množství... ale oproti své manželce byl v hromadění stejně ještě amatér :o)
Lucienda
22.2.2007 9:56:27
jako kdybys popisovala "vlastnictvi" meho tchana po sobe a jeho rodicich.
taky musite mit doma nefunkcni lednicku 30 let starou? smula je, ze on se tohle vsechno snazi mit ne v domecku, ale v prazskem 2+1.
Lassie
  • 
22.2.2007 9:44:55
:-) Souhlas, Vando. Před 2 lety jsme začali rekonstruovat dům po přítelových prarodičích - peklo. Vyklízení byla nejhorší část rekonstrukce, samozřejmě jsme narazili na spoustu krámů - a ty věci, co jsi popisovala tam byly snad všechny :-)Nové podlahy, odpad, okna, rekonstrukce krovu, nová střecha...to vše už byla, oproti vyklízení, procházka růžovým sadem.
Vanda
  • 
22.2.2007 9:40:46
Ano, schovávat vzpomínky, ale s mírou.
Dřív maminky a babičky všechno schovávaly... nesmělo se vyhodit rozbité autíčko a panenka po dítěti, ale nesmí se vyhodit mixér který dosloužil před 25 lety, nesmí se vyhodit obrázek který vyhrála babička v roce 1968 v tombole na hasičském plese a který se nikdy nikomu v rodině nelíbil a 39 let zavazí v komoře, nesmí se vyhodit stůl se třema nohama a prolomenou deskou, nesmí se vyhodit nůžky se zlomeným hrotem, nesmí se vyhodit (nebo dát někomu kdo by to využil) 4 kila knoflíků, které babička za život "zachránila" ze starého oblečení, nesmí se vyhodit prababiččin králičí kabát, který už nikdo nikdy nebude nosit a je zaprášený a prožraný od molů, nesmí se vyhodit pytel plyšáků po mamince, jehož obsah byl její maličkostí vydatně oslintáván před xx lety po dobu 2 let a po několikerém navlhnutí při skladování je tak proplesnivělý, že je to dnes spíš biologická zbraň než vzpomínka, nesmí se vyhodit žádný z předmětů, které shánčlivá babička dovezla v posledních 10 letech z reklamních prezentací (nekrájející nože, nehrající rádia, čajové servisy ze kterých nikdo nechce pít), nesmí se vyhodit pytel azbestu, který si děda schoval na půdě, nesmí se vyhodit nic... prarodiče žijí v baráku plném věcí, které za život nahromadili, nemají na nic čas protože neustále přeskupují hromady předmětů, které se na ně sypou při otevření každé skříně a jejich dcery se děsí dne, kdy rodiče opustí tento svět a ony budou muset vyklidit 3 kontejnery harampádí, které pro jejich rodinu nemají a nikdy neměly duševní hodnotu.

Není to tak, že by dnešní maminky všechno prostě vyhodily bez ohledu na potenciální sentimentální hodnotu daného předmětu... myslím, že schovávat ano, je fajn, když máme doma šuplík s "poklady po mámě"... ale když to není šuplík, když jsou toho dvě skříně v každé místnosti, když se člověk ve vlastním domě nemůže pořádně nadechnout protože je v beznadějně plném skladišti všeho co se v posledních 40 letech nesmělo vyhodit, když tráví od dětství každou uklízecí sobotu oprašováním tretek stojících v četných poličkách které jsou "něčí vzpomínkou na něco" místo aby si povídal s rodinou nebo podnikli společný výlet... když je člověk fixovaný na hromadu věcí které možná představují jeho vzpomínky místo toho aby se zaměřil na současné a budoucí vztahy s jeho blízkými, s rodinou... tak si můžete říkat co chcete, ale podle mne je něco špatně.

Člověk potřebuje ukotvení, několik předmětů které jej vážou k minulosti, ale nepotřebuje hromadu artefaktů, která jej tíží a tlačí k zemi a nedovolí mu jít dál.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 51 [Dalších 1 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.