| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak bylo nakonec dobře, že jsem o kojení nic nevěděla

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 147 [Dalších 117 >>]
Istrie, osmiměsíční dcera
  • 
27.2.2007 8:51:46
Ahoj, ráda bych Ti napsala svoji dosavadní zkušenost.Protože moje dcerka je taky taková potvůrka, která do šesti měsíců usínala pouze u prsu. Kojení 5x i víc v noci bylo taky dost vyčerpávající. Začala jsem tedy shánět rady od zkušenějších kamarádek a z netových diskusí. Jako první krok přes den jsem začala dělat to, že jsem ji začala kojit v době, kdy jsem věděla, že se jí ještě nechce spinkat. Tak se nakojila a neusnula. Samozřejmě po určité době (cca po hodině) začala být unavená a zívat. Tak jsem ji zabalila do zavinovačky (chápu teď váš šok, ale do té doby krom uspávání u prsu dokonce neusnula jinak než v zavinovačce) a chvilku houpala v náruči. Když vypadala, že začíná zavírat očka, dala jsem ji do postýlky. Přehodila přes očička plenku a miláček usnul. Postupně jsem zkracovala dobu uhoupávání v ruce, až jsem přestala úplně. Nyní už nedávám ani zavinovačku, položím prostě do postýlky, přikreju dekou a přehodím plenku - tu používáme stále. A brouček už krásně usíná přes den bez pláče a bez uspání u prsu. Jen noce ještě nemáme vychytané. Ačkoli už krmím tak 2x za noc. Opět jsem začala postupně. Nejdřív vynecháváním kojení. Jednou se tedy vzbudila, a snažila jsem se ji uspat (ale pozor nebrat do náruče, jen hladit např. po tvářičce, nebo chytit za ručičku - na každého ale zabere něco jiného, chce to zkoušet) a při dalším probuzení jsem ji nakojila. A ona se přestala budit tak často. Přesto že mi ještě nyní nespinká celou noc a někdy se vzbudí jen 2x, jindy třeba víckrát, oproti prvnímu půlroku je to pro mě paráda. A doufám, že časem to vychytáme ještě líp.
Doufám, že jsem alespoň troškou pomohla. Pa a držím palce.
  • 
27.2.2007 6:03:39
Mám doma tříměsíčního chlapečka a teď s odstupem času se tomu směju, ale hned první dny v porodnici jsem propadla pocitu beznaděje, že se prostě kojit nenaučím. Připadala jsem si nemožná. Prsa jsem měla hrozně nalitá, že se malý Vojtík ani nemohl přichytit a zkušené dětské sestry ani nenapadlo poradit mi, abych si nejdříve trochu odstříkala, aby se prsa změkčila! Ale křivdila bych jim, nebyly naštěstí všechny stejné, byla tam jedna prima starší sestřička, která byla moc hodná a trpělivá a nakonec mě kojit naučila. Hodně mi taky pomohla odsávačka, kterou mi manžel na radu zkušené kamarádky koupil, taky mi zformovala hezky bradavky, jednu jsem měla trochu vpadlou. A hlavní zásluhu měl taky náš malý Vojtíšek, který se hrozně moc snažil i z těch šíleně nalitých prsou pít a vůbec neplakal, když to nešlo a pořád se snažil. Jen pevně doufám, že mu ta houževnatost v životě vydrží.
Kočanská
26.2.2007 23:10:28
Souhlasím s Vámi v tom, že každý si má najít dostupné informace a pak si udělat svůj názor. Bohužel - a mnohé diskuse tady na Rodině to dokazují - to dělá pouze málo lidí. Ono pracovat s tím množstvím informací, které je všude k dispozici není mnohdy jednoduché. Také se mi nelíbí kategorické odsuzování LL a vůbec čehokoliv. Což opět zde na Rodině je na denním pořádku. Zkušenost s kojením z naší rodiny je taková, že já ani sestra jsme kojený vůbec nebyly - no jako ostatně téměř všechny Husákovi děti - moje sestra děti nekojila, protože je jí kojení nepříjemné. I když jsem měla informace tak, před porodem bylo kojením záhadou. Nějak jsem si
nedokázala představit, jak a kdy se to mléko začne tvoři. Jak se miminko přisaje apod... Teď kojím a je to fajn. Ze začátku byly nějaké pochyby, ale já jsem se vždycky obrátila na porodní bábu, která nás rodila a bylo to vyřízeno... Při dalších dětech už budu vědět, jak se věci mají.
26.2.2007 22:46:54
Zlato, jsem přesvědčena, že by bylo lépe, kdybyste o kojení něco dopředu věděla. Pak byste si i možná byla schopna poradit sama. Kdo není informovaný nemůže problémům předcházet. Jen velmi málo žen skutečně kojit nemůže, u většiny, kterým se kojení nepovede je problém jinde, kojit se musí hlavně chtít. Ad dudlík: Ne všechny děti si dudlíkem nedají pokazit techniku sání při kojení, které dítě ano a které ne, nikdo dopředu nemůže vědět. Zkrátka nikdo k dítěti nedá "návod na použití", jedině samo dítě je ten návod, musíme číst z něj a i mezi řádky, k tomu si přidat rady odborníků či zkušených a intuici a učinit rozhodnutí. A nehaňte prosím LL a laktační poradce, dělají velmi prospěšnou práci, spoustu jiných maminek posilují v rozhodnutí kojit a problémy řešit a nevzdávat to do poslední chvíle a já jim tímto děkuji, protože kojení je pro dítě nejlepší, důležité, nenahraditelné a má na něj právo.
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs.
26.2.2007 12:17:09
Opravdu každý má svůj názor a je fajn, že si člověk může různé názory vyslechnout a případně si z nich i něco vzít. S kojením je to opravdu někdy věda, i když se synem jsem žádné větší problémy neměla, věřím už, že s každým dalším dítkem to může být zcela opačné. Jsem ráda, že jsem si to díky všem příspěvkům a článkůmn uvědomila. Mějte se hezky a kojení si užívejte.
Zlata, Nelinka 5 měs
  • 
26.2.2007 11:39:32
Ahoj všichni, včera jsem četla v novinách kritiky na jeden film, jako obvykle se lišily, někdo chválil, někdo hanil...tak jsem si řekla, že se musím jít podívat na reakce na můj článek. A musím uznat, že také zde se ohlasy liší a že bych nechtěla být spisovatelkou nebo režisérkou, protože nejde udělat věc, která by se líbila všem a taky se musím přiznat, že mě trochu mrzí ohlasy typu bezduchý článek o ničem nebo že jsem poškodila své dítě, což se mi teda vůbec nezdá.

Co se týká informací, když mě něco zaujme, zakousnu se do toho, seženu si knihy, články a pak se těmi radami dost řídím, jsem bohužel takový psychosomáček(hlava řídí tělo), takže kdybych znala desatero správného kojení atd. a pak bych viděla, že se to v porodnici děje jinak, asi by se mi z nervů žádné mléko neudělalo. Říkala jsem si, ony mi sestry poradí, vždyť jsem v tzv. BFH, mají praxi a zkušenosti..v životě by mě ani nenapadlo si myslet, že to může být jinak.
Jsem ráda, že jsme jeli domů, tam se vše rychle zlepšilo, hezky v klídku doma, hodně mi pomohla odsávačka mechanická ke změkčení dvorce, bez ní bych se asi nerozkojila, mám ji stále schovanou ve skříni a pak hlavně odsávačka pírodní, tedy nelinka, sála tak mocně, že své porodní váhy dosáhla už 10.den a pak to chvíli vypadalo, že zdvojnásobí porodní váhu už ve třech měsících.
dudlík už skoro nepoužíváme, jak roste, umí víc věcí než jen brečet a nechat se nosit, hezky si hraje a je s ní zábava.
Zatím se mějte, jdeme kojit.
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs.
26.2.2007 11:26:41
Tak řeči typu kojíš moc často, nenoste ho pořád, rozmalíte si ho jsem rovněž milovala (také moje milá tchyně). Nakonec jsem se nad všechno povznesla a prostě jsem ty řeči nevnímala. Každé dítě je jiné a já doufám, že druhé bude klidnější. Moje kamarádka měla první holčičku takovou tu uřvanou potvůrku, kterou opravdu do konce 5. měsíce museli odnosti (a to doslova odhoupat), protože jinak jen brečela a z toho měla bolavé bříško. Když měla kamarádka druhé dítko, tak k němu přistoupila stejně. Nezapomenu, jak mi vyprávěla, že když začala syna uspávat v náručí a poskakujíc s ním v obýváku (takhle byla uspávaná holčička - jinak neusla) a malý začal řvát jak tur, tak s sebou málem sekla při myšlence, že je to tu znovu = uřváně. Nakonec celá vynervovaná vrhla chlapečka do postýlky a zavřela za ním dveře, aby se uklidnila a ejhle on se zachumlal do plýny a usnul. Neusne jinak, než sám a v postýlce, musí mít plenku, nebo jakýkoliv kus hadru, který si muchlá k obličeji a prostě usne. Kamarádka málem omdlela radostí, když zjistila, že syn je opravdu úplně jiný, než dcerka :)
26.2.2007 10:57:32
S kojením jsme nezačínali tak drasticky jako autorka článku. Ale na první přiložení se malý taky nepřisál a hned pryč:-( V porodnici byl lenloch a spáč, čož má naštěstí dodnes:-) Někdy skoro nepil a taky zhubnul víc, než se jim v porodnici zdálo - to byl první stres, bála jsem se, že to bude s kojením problém. Nakonec jsme se rozkojili a pěkně přibýval. Nejdřív jsem měla podle doktorky kojit 9x denně, pak pěkně přibýval, tak že stačí 8x. To bylo v pohodě, ovšem pak nejednou jsem skoro neměla mléko. I když jsem se dočetla, že po šestinedělínejsou už prsa tak nalitá, tak malý měl hlad, odstříkala jsem třeba jen 20 ml. To byl druhý stres - taky k tomu asi přispělo stěhování a tak. No rozkojila jsem to, i dětská lékařka mi potvrdila - často přikládat,potom ještě odstříkat. protože malý pěkně pořád přibýval, nechala jsem ho, ať se budí na krmení sám, čímž jsme se dostali na 7x denně. To bylo možná málo, tak po třech týdnech přibral 200 g a mě se zase zdálo, že mám málo mléka. Byla jsem z toho zase špatná, ale doktorka říkala, ať kojím 9x denně a za týden zvážit. Jsemráda, že mi ani nenaznačila nic o umělé výživě a tvářila se poměrně v klidu - já se dokážu totiž vynervovat sama. Tak jsem se pracně zklidnila, vytvořila si rozpis a malého budím na jídlo pravidelně. Za týden přibral 200g. Taky mi pomohla poradna na stránkách kojeni.net a to hodně!
Dudlík jsem vrazila taky prckovi už v porodnici - stejně si sám cucal ručičky. Dudlík ho dodnes pekně uklidní, podudá před spaním, někdy ani to ne, a pak ho třeba vyplivne.
Je pravdy, že když kojení nejde, tak je člověk na nervy. V tomhle je bezva internet - zjistíte, že podobný problém mají i ostatní, a že se dá vyřešit. Myslím, že by v porodnicích měli nejenom ukázat techniku a polohy při kojení, ale hlavně říct, že je nějaká laktační krize, co dělat a tak. Takže všem i sobě držím palce, ať se to povede a kojíme plně.
Dana, Kubík 4/05
  • 
26.2.2007 10:36:18
Nedá mi, abych nereagovala na dudlík. Každé mimi je jiné, některému dudlík pomůže, jiné ho ani nevezme do pusinky, některému mimi dudlík může zkazit kojení.
Nám dudlík pomohl. Kubík měl reflux, už v porodnici se pěkně napil, zvážila jsem ho (třetí den už pil 70) a po pár minutách většinu mlíčka vyblinkal. A rozeřval se, protože měl hlad. Rozeřvaného jsem se ho snažila uklidnit kojením, nacucnul se, jak měl řevem (to nebyl brekot, to byl skutečně řev) rozhoupané bříško, zas všechno vyhodil a šlo to dokolečka. Takže třetí den po porodu mě sestřička přesvědčila, že jsem mu ten dudlík dala. Kubík se zklidnil a po půl hodině byl schopen se nakojit s už ne tak rozhoupaným bříškem a už nevyblinkal všechno... Také jsem byla masírovaná ohledně kojení ze všech stran, doma jsem neměla ani dudlík ani láhev. Kvůli refluxu (a bohužel i kvůli dětské doktorce, radu kojit každou chvíli a jenom po malých dávkách jsem dostala, až když jsem nekojila, takže jsem ji ani prakticky nemohla vyzkoušet) jsem přikrmovala zahuštěným UM (naštěstí malý Nutriton snášel dobře) už od 7.týdne a ve 2,5 měsících jsem musela přestat kojit kvůli svému zdravotnímu stavu.
Přesto na dudlík nedám dopustit. Přes dudlík jsme techniku kojení měli výbornou, Kubík rozlišoval rychle, co je šidítko a co je prso. Jen se teď dudlíku nemůžeme zbavit, dostává ho na spaní, bez něj neusne...
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs.
26.2.2007 10:22:47
Ještě jedna věc. S tím kojením v noci jsme taky tak trochu bojovali, ale já jsem se nikdy neodhodlala synovi to prso v noci vzít. Prostě nakonec vždycky usnul u sebe v postýlce a po prvním nočním kojení jsem si ho už nechávala u nás v posteli. Byla to moje vlastní pohodlnost, kdy jsem se chtěla prostě vyhnout těm pár proplakaným nocem. Hodně mých kamarádek to prostě udělalo, řešili to buď tou vodou, nebo přesně tak, že k malému šel místo maminky tatínek. Pár nocí si proplakali a měli vyhráno. Noční kojení ustalo a kojily už jen ve dne. Tak si z toho něco vyberte a uvidíte, buď to půjde, nebo třeba ne, ale zkusit se má vše.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 147 [Dalších 117 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.