| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak bylo nakonec dobře, že jsem o kojení nic nevěděla

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 147 [Dalších 97 >>]
Čmeláčice, 1 cmelda
25.2.2007 22:44:13
Ahoj, zdravím všechny.
Mám syna 14 měsíců a pořád ještě
kojím - i když se tomu celé okolí z nepochopitelného důvodu neustále diví!
Do dnešního dne mi nedošlo, proč sestry v porodnici maminkám radí, aby kojily po třech hodinách? Dítě si přece samo určí, jestli má hlad, a nějaký pitomý tabulky to za něj rozhodně nemůžou rozhodovat!!! Až doma mi došlo, že miláček řve hlady, tak jsem si to začala dělat podle sebe a byly jsme oba spokojení :o) Co se týče správné techniky kojení, když jsem to dělala přesně podle návodu, tak se mi udělala ragáda. Řekla jsem si, proč to nedělat tak, jak je pro mě nejpřirozenější a nejpohodlnější... A byla na světě vlastní správná technika :o) Myslím, že někdy je lepší moc nečíst - každý jsme přece jiný. Mějte se H.
Helena + Domi15měs.
  • 
25.2.2007 22:36:39
Kojím také 15 měsíců - naprosto úspěšně - a dcera má dudlík. Pohodlná rozhodně nejsem.
25.2.2007 22:16:26
Ani nevíte, jak by mi váš článek pomohl před rokem,my jsme se s kojením mořily skoro 4 měsíce a když moje dítko stále řvalo hlady, tak jsem přešly na umělou stravu a byl klid, od té doby máme doma spokojenou veselou holčičku, akorát mě trvalo dlouho než jsem překonala pocit, že jsem ta nejhorší máma, která nedokáže své dítě ani nakojit, protože všude se člověk dočte jen to, jak je to nesmírně důležité - což naprosto chápu a souhlasím s tím, ale nikde se už nezmiňují o tom, že když to prostě nejde, tak nemá cenu nic lámat přes koleno.
Jana 4 kluci ,nejstarší 5roky
  • 
25.2.2007 21:43:48
Nenapsala bych to lépe, je to jak říkáš, také jsem měla spoustu komplikací, ale díky literatuře, sestrám a dobrým radám jsem kojila všechny své kloučky a ještě teď kojím nejmladší dva.Je to opravdu skvělé, že jsem se připravovala, všechny rady se mi hodily. K tomu dudánku -no do té doby než začnou růst zoubky nic proti tomu, ale pak to dělá předkus, později se dítě učí i špatně mluvit, protože si opírá jazýček o dudánek a mnohdy je po odebrání nahrazen prstíkem ,kde vznikají zase jiné plísňové kouplikace prstíku i dutiny ústní.
Jana 4 kluci ,nejstarší 5roky
  • 
25.2.2007 21:43:03
Nenapsala bych to lépe, je to jak říkáš, také jsem měla spoustu komplikací, ale díky literatuře, sestrám a dobrým radám jsem kojila všechny své kloučky a ještě teď kojím nejmladší dva.Je to opravdu skvělé, že jsem se připravovala, všechny rady se mi hodily. K tomu dudánku -no do té doby než začnou růst zoubky nic proti tomu, ale pak to dělá předkus, později se dítě učí i špatně mluvit, protože si opírá jazýček o dudánek a mnohdy je po odebrání nahrazen prstíkem ,kde vznikají zase jiné plísňové kouplikace prstíku i dutiny ústní.
25.2.2007 20:41:00
Každý jsme jiný (resp. jiná). Já vcelku nemám zkušenosti, kolem mě se pohybuje jen málo maminek s miminky, ale myslím, že něco jsem za tu dobu, co jednoho skřítka mám, pochopila. Moc a moc důležité je vnitřní pouto mezi maminkou a miminkem. Když je maminka v pohodě, odrazí se to i u miminka. Já měla štěstí - na pelhřimovskou (malou) porodnici i její personál vzpomínám moc ráda a doufám, že se tam vrátím. Radit s kojením mi moc nemuseli, malý se přisál v pohodě. O to těžší to bylo pro mě, když mi ve 4. týdnu pan doktor řekl, že malý málo přibývá a já mám přikrmovat. No, obrečela jsem to. Ne kvůli tomu, že "nepůjdu s dobou, která propaguje kojení", ale kvůli tomu, že se mi zdálo, že mě ten skřítek vlastně tolik nepotřebuje a že se tím tak trochu trhá to naše pouto. Je to těžké vylíčit, navíc je to dost iracionální. Byla jsem zoufalá, když Vítek mateřské mlíčko vyblinkal a chutnalo mu hlavně to "ošklivé umělé". Naštěstí mám kamarádku, která mi poradila, ať se jednoduše zkusím rozkojit. Že je to náročné na čas i na nervy, ale že jsem tady přece hlavně kvůli malému a všechno ostatní může jít stranou. V tu dobu v ordinaci "suplovala" paní doktorka, a ta mi poradila to samé. Znamenalo to do nekonečna přikládat (i když v prsou nic nebylo), pít každou volnou chvilku, pít i (pro mě odporný) čaj na podporu kojení. V mezičase (když únavou malý na delší dobu usnul) jsem zkoušela ty minizbytečky mléka, které tam zůstaly, hned po kojení odstříkat alespoň do lahvičky (nejlépe ve sprše s teplou vodou), aby se pak vytvořilo co nejvíc. A ejhle, skutečně začalo mléka příbývat - na základě nabídky a poptávky. Teď opět kojím plně, jsem šťastná a kojení vřele doporučuju - už jenom pro ty krásné chvilky plné blízkosti maminky a miminka. A laktační liga? Ta mi pomohla letáky a DVD, kde jsem zjistila, že moje přikládání asi skutečně nebylo nejlepší (i když se to neprojevilo hned), kamarádce z pokoje pak pomohli rozkojit se úplně (sestřičky v porodnici si už nevěděly rady). Neříkám, že kojení (a rozkojení se) je možné vždy, ale pokud to jde, stojí to za snahu (a někdy i překonání se). A ještě něco - s dudlíčkem je lepší to chvíli vydržet, my začali ve 3. týdnu a myslím, že to naše (špatné) kojení dost ovlivnilo. Navíc se vyplatí vybrat ten správný tvar. Přeju hodně zdaru a trpělivosti!
Leny, 2 děti
  • 
25.2.2007 19:40:40
Tak tak, u druhého dítěte jsem zavinování dělohy taky cítila více. Ale stále to nebylo nic oproti tomu, když jsem dostala "nějakou" injekci, neboť ze mne stále vycházely kusy sražené krve. Tak to pak byl mazec - 8 hodin jsem opravdu rodila, ale tak, že ty dva předchozí porody byly oproti tomu úplna "hračka" :-). Ale přežít se dá :-). Alespoň jsem pak měla dělohu zavinutou a při kojení už "nezlobila".
25.2.2007 18:00:59
Ráda bych jen přidala kapičku do mlýna a potvrdila, že pohoda mamky je nade vše. Rodila jsem císařem, malou mi nepřiložili, přinesli ji až na mé opakované vyděšené žádosti večer v den porodu, rodila jsem ráno. Dali mi ji do ruky a dělej co umíš. K tomu mi navíc sestra řekla, že mám ploché bradavky a musím koupit kloboučky. Koupila jsem a nevěděla co s nimi. Dcerka se narodila velmi drobná ( 2830g), měla žloutenku a sát nezvládala. Nikdo mi nikdy neukázal a neporadil jak ji správně přiložit, jen mi ji donesli a nechali půl hodiny a já ji trápila a trápila špatným přikládáním a zbytečným pokusem o sání tam, kde nic nebylo. Nakonec do ní nacpali UM protože moc hubla. Probrečela jsem v porodnici noci, nechtěli nás pustit domů že nepřibíráme a po těch nekonečných pokusech o kojení malá neměla ani sílu pít UM. Začarovaný kruh. Nakonec s příšernými nervy se mi podařilo s pomocí noční sestry odsát odsávačkou trošku mlíčka a byla trochu naděje. Nakonec nás pustili domů plně na UM. Ty pohledy sester když jsem chodila prosit o ohřátí UM a po dotazu kolik jsme nakojili jsem sdělovala že nic nikdy nezapomenu. Po týdnu doma plně kojím. Koloběh odstříkání a přikládání zabral. Hlavně pohoda a pomoc manžela byla důležitá a dnes jsou dceři 2,5 měsíce a má skoro 6kg.( Navíc jsem prodělala zánět prsu s úbytkem mléka a přesto stále kojím). Takže bych ráda řekla, že všeho moc škodí. Byla bych tehdy uvítala každou radu s kojením, ale na druhou stranu když to nejde, tak to nejde a nejdůležitějsí je spokojená matka. Držím všem co mají problémy palce.
Magda
  • 
25.2.2007 17:51:14
Ahoj všem,
mám k této debatě jen jednu, ale dlouhou :-), poznámku. Mám dvě děti (myslím, že většina zde diskutujících jsou asi spíš mamky zatím jen od jednoho) - děti mám po roce a půl a jediné, co Vám chci poradit jak ke kojení, tak třeba k dudlíku je právě odložení toho fanatismu ať už jakýmkoliv směrem. Myslím, že k dětem jsem přistupovala stejně, aspoň si to myslím, ale ty rozdíly jak ve spaní, vztahu k dudlíku, "zájmu" o fyzický kontakt či kojení byly tak obrovské, že na rozdíl od Vás bych si tedy rozhodně netroufla zevšeobecňovat. A to jsem v součtu "odkojila" 3 roky, ať už s dokrmy, nebo bez nich. Jednoznačnýho v životě podle mne není vůbec nic. A mimochodem mnohem větší "tulivec" je doteďka ten, co chtěl dudlík a ne ten, co se nosil na břiše. Ale podle mne je to povahou, ničím jiným.
hanah
  • 
25.2.2007 17:16:31
...musim se zastat maminek dudlikarek, vzdy jsem byla naprosta odpurkyni dudliku, nez jsem ale porodila sveho syna...vydrzeli jsme bez nej 14 nekonecnych dni, syn jecel, nebyl k utiseni, a kde je ta pohoda ditete? myslite, ze tohle je nestresuje? povezte mi to!!!...utisil se jen s mym prstem v puse, bradavky mam ploche, kojim pres kloboucky, ale i presto uz 8. mesicu!!!...a kdyz usnete a vase ditko dudla vas prst, dost jsem trnula strachem, abych ho neudavila, dudlik byl dokonale reseni, pouzivame ho sice stale, ale po usnuti ho sam vyplivne...a pro maminku, ktera tvrdi, ze nejlepsi je satek- taky ho mam a pouzivam, ale syn je v nem schopny vydrzet dyl nez 15 min az od 6. mesice!!! jinak velmi kontaktni dite, rad se nosi, ale v satku byt nechtel, ucili jsme se spolu intervaly postupne prodluzovat, nyni v nem i usne...chci titmo jen rict, ze kazde dite je proste jine, zadne rady neplati u kazdeho a ani zadna maminka by nemela byt souzena, pokud dela neco s nejlepsim umyslem, vzdycky to totiz neplati, ze je pohodlna!!!!
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 147 [Dalších 97 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.