| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Události před narozením a jejich důsledky

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 150 [Dalších 50 >>]
cizinka1
19.3.2007 10:07:05
Milado, v cestine nevim, ale informace je v tom anglickem clanku prilepenym k prvni odpovedi k Lence. Zdroj povazuji za solidni.
Milada.
19.3.2007 10:04:16
Cizinko,

tak se musim priznat, ze o spojeni autistu, dvojcat a UTV ctu prvne v zivote. Nejaky zdroj v ceskem jazyce zrejme nebude, co?
cizinka1
19.3.2007 9:59:43
Betino, ale ja souhlasim s tebou a s Editou, ze pokud nemas uz volbu (nemuzes otehotnet prirozene), nebo jde o minulost, na ktere zmenit uz nemuzes nic, tak je lepe se netrapit a brat zivot tak jaky je. Ale zaroven neodmitam snahu informovat. Totiz ten zbytecny UTV odmitnout muzes, stejne jako muzes si rozhodnout, jestli chces si vyvarovat nekterych genetickych postizeni, a jsi odhodlana na potrat ve pripade, nebo spise se citis tak, ze pro tebe rozhodovat, jestli prijmes svoje dite to 5. mesice tehotenstvi, je neprijatelne. Ja vazne si myslim ze je to svobodna volba, a jedine co je na tom neprijatelny, kdyz na geneticke testy je poslana zena, ktera o potratu by nikdy neuvazovala.

Autorka clanku mozna zapomnela podotknout ze jde pouze o pravdepodobnosti. Zustalo to tak trochu na inteligenci cteraru, vsak o tom, jak se dela prirodovedecky vyzkum se uci uz ve strednich skolach, ze. Ale opravdu nikoho neurazela, ani ty nezdrave matky. (Treba ja nema rada V. Marka s jeho definici, co je opravdova zena). Ale vazne, ja na clanku nemuzu spozorovat nic spatneho. I nad hormonami prece muze prevladat rozum, alespon kdyz nic neboli a nejde ti o zivot. Pak by bylo nekorektni psat ani o prevenci rakoviny nebo cukrovky, aby ti, co ji maji, nedostali strach, ze brzo umrou.
Lenka, syn 7 měs.
  • 
19.3.2007 9:47:19
Naprosto s Vámi souhlasím.A co dříve-násilné porody nebyly,stresová těhotenství také ne?Naopak si myslím,že dříve to bylo daleko horší.Co vím z vyprávění mé matky i tchýně jaké to bylo v porodnici atd.,tak to také jednoduché neměly.V dnešní době,kdy je možno si vybrat,na vše se zeptat,připravit se v různých kurzech a cvičeních,si myslím že jsme na tom daleko lépe.


19.3.2007 9:46:45
snažím se to nějak přebrat, ale řekla bych, že to nevidím stejně.. já a priori neodmítám informace - jakékoli - to určitě ne. Ale pokud nemám možnost volby - a to jak co se týká třeba porodu nebo životního prostředí, jídla atd. - tak se zbytečně rozhodím. Neříkej, že tě uklidní, když víš, co všechno jíš, co všechno to způsobí lidskému organismu, ale v podstatě s tím nemůžeš nic dělat. Leda bys zvolila těžce alternativní způsob života,
pěstovala si všechny plodiny atd. - to ale je v podstatě v téhle době nemožné. Otázka nenarozeného dítěte, způsob porodu a vše co se toho týká, je pro naprostou většinu žen tak hodně emocionální, atd., že se vždycky dotkne. Pokud jsi prostě neměla jinou možnost a musela jít na císaře atd., tak proč by sis to měla vyčítat? Je podle mě lepší, snažit se to brát pozitivně,
soustředit se na sebe, na dítě, a ne si vyčítat, že proboha, kdybys byla co k čemu, tak porodíš přirozeně a tím pro své dítě uděláš to nejlepší na světě.
To ale neznamená, že bych chtěla být neiformovaná, jen si myslím, že se nic nemá přehánět, zvlášť ne, pokud je to takto citlivé téma.
Jinak, co se týká chemie v potravinách, to si myslím, že je daleko větší problém..... ale to by bylo na dlouhý psaní, ahoj
Lenka, syn 7 měs.
  • 
19.3.2007 9:44:31
Naprosto s Vámi souhlasím.A co dříve-násilné porody nebyly,stresová těhotenství také ne?Naopak si myslím,že dříve to bylo daleko horší.Co vím z vyprávění mé matky i tchýně jaké to bylo v porodnici atd.,tak to také jednoduché neměly.V dnešní době,kdy je možno si vybrat,na vše se zeptat,připravit se v různých kurzech a cvičeních,si myslím že jsme na tom daleko lépe.
úřednice
  • 
19.3.2007 9:43:21
hezký den, ještě by chtělo upřesnit, že zrovna v některém státě USA (Maryland?) se zvýšila pravděpodobnost výskytu autismu až na 1:160 (u nás je to zatím snad 1:několik atisícům). A to už je pěkně alarmující číslo!Tam bych teda genetiku nepodezřívala... spíš to očkování, či kontaminaci prostředí.není divu, že se výzkumu autismu v Americe tolik věnují. U nás se zatím tato "epidemie" naštěstí nerozvinula, takže naše odborníky to nezajímá.
Any a dvojčata
  • 
19.3.2007 9:34:05
Káťo rozumím Vám. Také mám dvojčata a také jsem si prožila rizikové (i když po porodu jsem zjistila, že jsem ani nemusela být riziková, ale doktorka má více bodů, když má plné oddělení rizikově těhotných) těhotenství, násilně vedený porod vleže, stresem nakonec nepostupující, ukončený císařem, vyčištění dělohy pro zbatky placenty v děloze, kojení pouze 8 týdnů. Výběr tatínka jsem také asi nezvládla dobře, jakoby ta zodpovědnost za dvě děti byla jen na mě. Musím se vyrovnávat se spoustou pocitů, ale snad čas vše spraví. Jen děkuji Bohu, že jsou děti zdravé a nyní (2,5 let) mi dělají obrovskou radost. Dita to napsala dobře, něco změnit můžeme a něco holt ne. Přeji hodně sil a snad čas a naše konání vše spraví.
cizinka1
19.3.2007 9:01:20
Kris,

Prekvapenim musela jsem se podivat na clanek. Co prosim te je zobecnujiciho v zaveru? "Co se týká budoucnosti našich dětí, je na nás uvědomit si důležitost těchto období, hledat informace, naslouchat své intuici, mít odvahu vymanit se ze zastaralých dogmat, mít vůli činit změny v již zaběhnutém způsobu života, je-li to ku prospěchu věci a v neposlední řadě být zodpovědný za život svůj i svých dětí. Je to ten největší dar, jaký můžeme do života svým dětem dát." Proc musi byt neco nepravdiveho na tom, ze musime se starat o svoje zdravi, ze musime se vzdelavat, ze nesmime vzdat se svoji zodpovednosti a vlastniho rozumu a vlastni iniciativy???

Mas pravdu v tom, ze v zivem svete zobecnovat a videt primocare kauzalni souvislosti nejde. Ale vis, ti vedci, ktere vypracovali statistiku, tu primocarou kauzalitu ani nevidi, mluvi se spise o statistickych pravdepodobnostech. Navic, se nezkoumaji nahodne korelace (jako to misto bydleni a autismus), ale ty, kde souvislost je logicky vysvetlitelna (treba UTV pusobi na mozek mysi, tak asi i na lidi). Co se tyka pravdepodobnosti, pravdepodobnost autismu je stale jeste mala (1 z desetitisici, podobna jako pravdepodobnost DS u mladych matek, ktery take se zjistuje UTV). Pravdepodobnost depresi je u soucasnych lidi velmi vysoka, ale take jsou sirsi moznosti prevence a lecby. Podle citovanych vyzkumu, nase deti k nicemu nejsou odsouzeni. Neni treba se hroutit, ale zaroven neni spravny kaslet na varovani.

Medicina je zazracna, ale neni vsemocna, a zatim neumi tvorit dokonaleji nez priroda. Pokud uz nekdo dostal v tehotenstvi diabetes nebo ma diagnozovanou neplodnost neni treba zoufat. Sance na zive a zdrave dite stale jeste jsou vysoka. Ale je omyl propadnout iluzi, ze muzeme se bezvyhradne sverit medicine, a to nam projde uplne bez ujmy a ze sance mame mensi nez pri plnym zdravi. Je snad na tom neco, z ceho bychom meli zesilet?
cizinka1
19.3.2007 8:31:27
Zuzkosim,

Naprosty souhlas s vetou: "Musíme si ale uvědomit, které riziko je větší. Ultrazvuk je užitečná věc, toto vyšetření ze začátku odhalí jestli je těhotenství opravdu děložní, kolik je přítomno plodů, jestli tluče srdíčko, později jsou vidět všechny důležité orgány a dá se dobře sledovat, jestli miminko roste tak, jak má."

Ale ktere vysetreni jsou opravdu dulezite, a ktere maji diagnosticky prinos? Souhlasim take, ze 3D nataceni je zbytecne riziko, a mozna i trapeni, ale nejen ono. Proc bys zjistovala, jestli tehotenstvi je delozni, pokud nemam velke bolesti a krvaceni? Proc musim vedet kolik je pritomno plodu, pokud je na zacatku velka pravdepodobnost, ze ty vicecetni odumrou? Proc musim vedet, jestli tluce srdicko? Ten mrtvy plod potratim s mensim rizikem poskozeni delohy nez planovanou revizi, a pravdepodobne bude to ponekud setrnejsi pro me psychicke zdravi. Teda, pokud nemam bolesti a horecku, samozrejme. UTV do 5. mesici tehu je prinosne pouze jestli matka uvazuje o potratu z genetickych duvodu. Vysetreni srdicka a jinych zivotne dulezitych organu bych neodmitala: nekdy je lepsi rodit dite s vadou Cisarem a pripravit se na operaci predem. Porodnicke udaje pred porodem sikovny tehotensky poradce umi zjistit manualne a metrem a to presneji, ale v dnesni dobe malo kdo to umi a dela. Nicmene UTV odhady byvaji velice nepresne.

Ano, vetsi vyskyt autismu u lidi byl pozorovan prave na dvojcatech, to jest detech ktere byly sledovani UTV nadprumerne. Ale je snad posetilost myslet, ze to, co zpusobi zkazu kdyz pouzite casto, nepusobi vubec jednorazove. Proto je dobry duvod dobre zvazit duvody, co chci vedet o svym diteti a k cemu mi to bude.
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 150 [Dalších 50 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.