| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Události před narozením a jejich důsledky

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 150 [Dalších 80 >>]
Alicee
20.3.2007 5:17:59
Diano, ne všude se provádí automatická revize dělohy když se zjistí, že plod se nevyvíjí. Žiju v Kanadě a tohle mě potkalo vloni, při ultrazvuku kolem osmého týdne (který jsem měla dělaný nadstandardně kvůli problémům v minulosti) se zjistilo, že se plod už několik týdnů nevyvíjí.
Revize dělohy se tady ale přestaly rutinně dělat někdy před dvaceti lety, protože se přišlo na to, že se při takovém zákroku potenciálně dá udělat víc škody než dobra.
Postup byl takový, že se počkalo dokud nepotratím, dostala jsem instrukce, že kdyby byla bolest příliš velká, mám jet na pohotovost. Trvalo to další asi tři týdny než jsem potratila, příjemné to nebylo, ale konec světa to taky nebyl. Tím, že jsem byla připravená na to, co přijde, jsem to snášela vcelku dobře. Pak mě zkontrolovali ultrazvukem jestli všechno vyšlo ven. Ve většině případů si tělo poradí samo, není třeba zásahu zvenčí.
20.3.2007 5:03:48
Cizinko dovolím si nesouhlasit,je spousta stavů,kdy je UZ vyšetření velmi přínosné a myslím si,že i nezbytné.Sama jsem teď ležela s krvácením v nemocnici a ač příznaky a intenzita vypadali z počátku an potart,tak jen díky UZ se odhalila příčina a nasadila patřičná léčba.Takže jak já,tak i mimi jsme nyní v pořádku.A tak to bylo u většiny pacientek co tam leželi v prvním trimestru.Bez UZ by se těžko odhalilo,z jakých příčin krvácejí a jak je velké riziko potratu.
Spoléhat se ,že mimoděložní těhotenství poznám,je taky velmi ošidné ano poznáš to až když je zle.
Marka 2děti
  • 
20.3.2007 0:00:48
K těm procentům u autistů, v běžné populaci je výskyt dětského autismu 0,1-0,4proc. a u poruch autist. spektra 0,6-1proc. Vyšší výskyt je v rodinách sourozenců (2-3proc.). To jsem načerpala z knihy Kateřiny Thorové.
Teorií, že za autismus může odtažitá matka, špatná výchova, emoční trauma atd. těch bylo vždycky dost a málokdo je zpochybňoval, dnes je v kurzu očkování, těžké kovy, diety. Většina rodičů, včetně mně, pro jistotu zkusí vše, protože, co kdyby. Ale vždy, když najdu článek, co dělat, aby z dítěte nebyl např.autista, mi naskočí otazník nebo vykřičník, jestli jsem před početím, v těhotenství, po porodu a ty další důležité etapy něco nezanedbala nebo nezavinila. Kdybych neměla druhé zdravé dítě, které zdaleka neprožilo od početí takovou idylku jako jeho starší sourozenec-autista, plácala bych se v těch pochybnostech mnohem víc. Přesto se ty články tak hezky čtou, vše do sebe zapadá, protože když uděláte tohle stane se toto, úplná idylka. Mně ta realita zajímá víc, tak ty nové objevné teorie čtu na dobrou noc jako pohádky. Promiňte, mám jen jinou zkušennost, raději bych úvodnímu článku jen přizvukovala a zcela souhlasila. Marka
19.3.2007 23:53:09
Diano, ad potratová tabletka - zadej si do Googlu RU 486 nebo Mifepriston a vyjede ti dost článků. Pokud vím, u nás se nepoužívá, protože lék snad u nás vůbec nebyl registrován - pokud se mi dobře vybavuje, tak spíš z "morálního hlediska", jako že byly protesty proti tomu, aby bylo možné počaté dítě zabít jednou tabletkou. Ale nedám ruku do ohně za to, že se mi důvod vybavuje dobře - však jestli máš zájem, zagoogluj a pročítej ;o)
19.3.2007 23:41:46
Karin, vždyť ale nikdo neříká, že "postižené dítě = potrat". Asi nikdo si nepřeje mít postižené dítě, ale pokud se postižení odhalí již během těhotenství, mají aspoň rodiče nějaký čas se o tom konkrétním postižení informovat a připravit se na příchod takto handicapovaného dítěte.
Píšeš o vrozených vývojových vadách - myslíš, že není lepší, aby se na vývojovou vadu přišlo již během těhotenství? Pokud je to postižení možno po porodu "napravit", mohou se na to připravit i lékaři, porod naplánovat a dítěti poskytnout okamžitou pomoc. Některé zákroky je možno realizovat i během těhotenství.
Pokud by ale o žádném postižení maminka ani lékaři nevěděli a miminko se narodilo v nějaké "okresní" nemocnici, kde třeba nemají dostatečné zázemí pro okamžité provedení nějaké rozsáhlejší operace, tak by mohlo miminko umřít jen proto, že maminka nechtěla jít na ultrazvuk?
19.3.2007 22:55:05
Lenelko, tak o tomto nevím a nejspíš se to tak často nepoužívá.
Když jsem byla v nemocnici s mimoděložním těhotenstvím - byla jsem tam 2 týdny, protože při první laparoskopii to nenašli - vystřídalo se na mém pokoji spousta holčin, které šly na (nechtěný) potrat - od 8 tt do 20 tt :-( Pokud by stačilo jen spolknout 2 tabletky, tak proč by se dělaly kyretáže?
19.3.2007 22:50:02
Lenelko, jestli jsi měla potrat rozběhnutý, tak to ano, s tím bych i souhlasila, že v tom případě je pro tělo lepší a šetrnější to nechat a potom jen zkontrolovat, zda odešlo všechno. Ale pokud není potrat rozjetý - tj. žena nekrvácí, nemá bolesti, tak nikdo nemůže vědět, jak dlouho se v ní mrtvý plod udrží a co se s ním bude dít....
Moji babičku odumřelý a nevypuzený plod málem stál život... její lékař jí tenkrát tvrdil, že je vše v naprostém pořádku.... ale jak jí potom v nemocnici sdělili, dítě muselo být mrtvé minimálně 3 týdny (!) Jistě, je to už dávno a úroveň lékařské péče byla jiná, ale to, co se zde píše a jak se některé snaží potírat důsledné a vhodně načasované preventivní kontroly s využitím dostupné techniky, mi připadá jako návrat do minulosti.... :-(
Lenelka
19.3.2007 22:43:49
Diano, pokud je potrat do desateho tydne (tusim), tak na vypuzeni plodu staci spolknout dve tabletky... Pouziva se to i pro chteny potrat.
19.3.2007 22:39:46
Nebereš si to moc osobně?
Ona psychologie je prostě taková hůř uchopitelná věda, nic si nemůžeš změřit, zvážit nebo prohlédnout pod mikroskopem a vyfotit... a než některé věci člověk pochopí, musí se k nim třeba několikrát vrátit, i s delším časovým odstupem, než mu to scvakne a než mu ty souvislosti dojdou... Psychologie dnes už snad není žádná "buržoazní pavěda", jak se říkalo dřív, v dnešní době má stejnou platnost jako ostatní vědní obory...
No prostě, přijde mi hloupé to odsuzovat jako kravinu jen proto, že o tom nic nevím...
19.3.2007 22:38:47
Aido,

o zdravotnictví v UK toho moc nevím, jen si vybavuji ne zrovna pozitivní názory na něj...

Nicméně za svým názorem si stojím, podle mne je UTZ v 6-8 týdnu zcela opodstatněný právě pro vyloučení mimoděložního těhotenství. 12-16 týden je podle mne opravdu dost pozdě na první UTZ vyšetření. Buď ráda, že bylo i Tvé třetí těhotenství v pořádku a na správném místě, protože pokud by bylo mimoděložní, tak bys tady už třeba nemusela být :-(

Ano, zkušená PA by určitě měla poznat dvoj a vícečetné těhotenství, ale určitě jej nepozná tak brzo, jak to dokáže ultrazvuk. Ale jak si můžeš být jistá, že zrovna ta Tvoje PA je natolik zkušená a dovede toto správně poznat?
Poznala jsem nedávno pána, který má (dnes již cca 35 leté) dcery dvojčata. O tom, že děťátka budou 2, se jeho žena dověděla 2 týdny před porodem.... Prý jak by tenkrát bývali byli rádi, kdyby o tom, že budou mít dvojčátka, věděli dřív - museli narychlo prodávat monokočárek a schánět velký dvojkočár, dokupovat spoustu výbavičky, postýlku....
Ale jinak ano, lepší se to dozvědět alespoň v tom 5. měsíci....

No a "plánovaný" potrat v domácím prostředí? No comment.
Jen tolik - jak může žena vědět, jestli její tělo plod skutečně začne vypuzovat (pokud už není potrat rozběhnutý) a že se jí v děloze nezačne rozkládat? Já bych do takového rizika opravdu nešla.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 150 [Dalších 80 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.