6.4.2007 8:13:01
Nedá mi, abych tady nezareagovala. Neslyšela jsem tu zprávu o Žilkové, která má adoptované děti, ale u ní věřím, že tu poznámku o příspěvcích na adoptované děti myslela vážně. Možná její rodina až tak ne, ale hodně rodin pečujících o adoptované děti, ale hlavně o děti v pěstounské péči či o děti postižené, mají problémy finančního rázu. Protože maminky ad těchto dětí do práce jít nemůžou, nevydělají si a prostě příspěvky státu jsou malé.... Podporují se dětské domovy, ale ne už rodiny s dětmi v PP. Podporují se ústavy pro postižené, ale ne rodiny, které se o takové děti starají (a že se ti postižení mají samozřejmě lépe ve vlastní rodině, než v ústavu...). Matka postiženého dítěte, která je s ním doma, dostane (tuším) 4.000 měsíčně, ale ústav dostává na jedno dítě (tuším) 20.000 měsíčně... Kde to žijeme?????
|
6.4.2007 0:25:30
jasne, ale koľkým ľuďom sa to stane tak 4 x za sebou? ja mám skôr pocit z niektorých príspevkov, že niektoré to proste vzdávajú na plnej čiare bez toho, aby sa o niečo snažili - myslím tým, mať sa lepšie...
pozri, ja som hľadala túto robotu vyše roka aj pol, pretože som si hovorila - tu nepôjdem, tu je dlhá pracovná doba, tie peniaze za to nestoja, sem zase kvôli nízkemu platu, predsa nebudem robiť len na opatrovateľku, a sem zase nepôjdem preto, lebo je to na druhom konci mesta a keby sa mi niečo stalo s autom, tak budem cestovať 2 hodiny do práce... takže nenašla som si ideálnu robotu lúsknutím prsta a ani nechcem, aby moje príspevky vyzneli nejako povrchne alebo čo... len zdôrazňujem, že byť na rodičáku až do dôchodku nie je asi to najsprávnejšie riešenie.. :o) tiež ale netvrdím, že do práce ísť je nutnosť!!! pokiaľ máš po svojom boku niekoho, kto sa o teba a o celý kŕdeľ detí postará, pretože je materiálne zabezpečený, tak ok, nech je pre mňa za mňa doma aj celý život, len nech preboha neplače, že má malý rodičák... my sme tiež matky :o)) a žijeme z polovičného rodičáku ako vy (nehľadaj za tým závisť, to fakt nemám na mysli :o) a u nás nestojí Pribináčik 8 CZK ako som kupovala v Hypernove v Brne, ale 16,50 :o)) a v Tescu 13 Skk :o))) to je len taký malilinký príklad :o) |
madelaine |
6.4.2007 0:09:04
Co se týká toho Nečasova výroku o souvislosti mezi počtem jestlí a nízkou porodností v Německu.. No nevím, žila jsem tam docela dlouho a mám tam dost známých a co vím, spíš se jedná o minijesličky pro 3,4 děti na pár hodin denně.
Zrovna teď tady byla kamarádka z Kolína nad Rýnem. Je učitelka a začala pracovat na částečný úvazek, když mladší dcera měla rok. V jejím případě je to 10 hodin týdně ve škole a 10 hodin domácí příprava. Bydlí na malém městě a prý občas slyší narážky, jak může matka dvou malých dětí chodit do práce :). To jen tak na okraj, že je to všude podobné, všude musí matky volit a na Západě to rozhodně nefunguje a priori tak, že se děti vrznou do jeslí a dělá se kariéra. Já děkuju právě za možnost volby a kdyby stát pomáhal víc, brala bych to jako pozitivum (třeba jak je to ve Švédsku). Teď nemyslím čtyřletý rodičák, spíš podporu částečných úvazku a minijeslí a školek, třeba firemních. A s tou polemikou jestli se stát má starat nebo spíš ne je to trochu dvojsečné. Jasně že by bylo lepší, kdyby se každý postaral sám. Na druhé straně, stát má mimo jiné kontrolovat, aby se ty pomyslné nůžky nerozevřely příliš. Protože jak známe z historie, když jsou lidi hoodně nespokojení, mohla by přijít revoluce a to si asi žádný stát nepřeje. |
5.4.2007 23:59:15
Já nevím, jestli porození 3 dětí je z hlediska financí ten most za vodu:), ony jsou na ně sice nějaké dávky, nicméně, alespoň ty moje, dost že.ou:)
Morálka dávkařů, případně daňových únikářů je zajímavé téma. Myslím si,že neexistuje volba "budu pobíračem dávek".Ale pokud si musíš připnout na triko kytičku, když se chceš jít vymočit a tento tvůj pracovní poměr je ukončen ve zkušební době(po níž ti měli zvednout plat), stane se ti to 4x za sebou.., no to si pak možná s chutí půl roku odpočineš. Pokud krátí rozpočet "bohatí", také to není ze sportu. Pokud jsi postižena třeba požárem, 3 měsíce ti neběží provoz, obchodní závazky trvají, zaměstnanci chtějí platy, posečkáš s odvody zákonného pojištění. Dostaneš na to penále, které ti neprominou ..no to nevím, jak budeš přemýšlet, co ještě zdanit navíc.), možná vykážeš ztrátu místo abys odstoupila od leasingu šestkové Audi, protože si řekneš, při těch starostech se alespoň svezu.:) |
Heidi |
5.4.2007 23:31:55
Já bych brala kdyby byly podnikové jesle a školky, jak o tom psala na ladywebu Monika Pajerová.http://ladyweb.ihned.cz/c1-20776300.
Je to něco jinýho, když si člověk může dát na čtyři hoďky dítě třeba do podnikových jeslí než ho ráno táhnout za tmy někam a večer ho zas za tmy vyzvedávat. V takovým případě radši mateřskou na 4 roky. |
madelaine |
5.4.2007 23:29:47
Tak to je jiná. Myslela jsem, že je řeč o dětech tříletých a starších :).
|
5.4.2007 23:23:09
no ale to je predsa dosť zásadný problém, nie? :o(( ja si fakt neviem predstaviť, že by som malého nemala kam v troch rokoch dať, pretože máme 3-ročnú a nie 4-ročnú materskú (teda rodičák) a zobrali by mi ho až rok pred nástupom do školy, to by som ho akože od 3-4 a od 4-5 rokov so sebou vodila do práce či čo?
|
Lenelka |
5.4.2007 23:22:04
No jiste:-)) Ja vim, ja spis myslela, ze nechapu, proc jdou do prace tak brzy (treba ma svagrova tri mesice po porodu). Spatne jsem to napsala:-)
|
madelaine |
5.4.2007 23:18:57
Lenelko,
smysl chození do práce může být takový, že to někoho prostě baví :). S tím, aby děti nebyly ve školkách od rána do večera, nelze nesouhlasit. |
5.4.2007 23:17:50
Nie Libik, ja nie som proti dávkam, ani proti rodičovskému príspevku a podobne, ale som proti tomu, aby niekto kalkuloval s rodičovskou dovolenkou a plánoval mesiac počatia iba vzhľadom na to, aby mohol reťazovo nastúpiť na ďalšiu materskú dovolenku a spoliehal sa na to, že na ďalšie 4 roky má "vystaráno". Chápeš ma? Proste sa mi nepáči to, že niekto si "naplánuje" na 12 rokov vopred 3 deti, len aby bol za vodou. TO JE TO, čo nepovažujem za správne.
Rovnako sa mi nepáči prístup jednej mojej známej, ktorá nosí dieťa do "štátnych jaslí" a ešte dostáva aj rodičovský príspevok - takže jej štát dotuje dieťa dvakrát... Niekto tomu hovorí "šikovnosť", ja tomu hovorím "zneužívanie"... A ver mi, že tiež som si mohla požiadať o 37 týždňovú materskú namiesto 28 týždňov (ako slobodná matka) a takisto 2 x ročne požiadať ako slobodná matka o príspevok v hmotnej núdzi, ale nerobím to. Neurobila som to nikdy a ani nebudem, pretože som bola tak vychovávaná a pokiaľ nezačne každý od seba, tak bude nielen vaša, ale aj naša slovenská pokladnica zívať prázdnotou.... :o((( |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.