Lenelka |
5.4.2007 22:57:30
Kiko, naprosto souhlasim. Tohle je neco, v cem by si priklad spis mely vzit ty zapadni zeme... Dneska zrovna v UK vysly vysledky vyzkumu, ktery si dala delat vlada a ty vysledky zneji jednoznacne pro to, aby dite travilo jen opravdu malo hodin v predskolnim zarizeni. U deti, ktere travi ve skolkach cely pracovni den se projevuji mnohem vetsi sklony k agresivite nez deti, ktere tam travi malo nebo vubec zadny cas. A to neni prvni vyzkum s temito vysledky. Nehlede na to, ze tady opravdu spousta matek vydelava jen na tu skolku a u takovych mi absolutne unika smysl chozeni do prace.
|
5.4.2007 22:46:29
Sylvie, zdravím tě a obdivuji tvoji schopnost "navrhovat". Jednak se vyznáš a asi máš i víru v kompromis zájmů politiků, ekonomů a sociálně potřebných. Už ti bylo 30?:) Hezký večer.
|
5.4.2007 22:00:16
Eriko, nechtěně jsem se stala mluvčím nás, jakože nějakých pobíračů. Já jsem do této diskuse před dvěma dny vstoupila s neútočným zpochybněným pravolevého světa, říkala jsem, že není kouře bez ohně respektive není šéfů bez podřízených nebo, chceš-li, není úspěšných, motivovaných, aktivních, nevím jakých, bez těch, kteří jsou naturelem jiní.
Mně na tom všem nejvíc děsí vyostřenost argumentů, nikdo neposlouchá druhou stranu a všichni tiše žlučovitě nenáviděj(schopné, neschopné, lidi na dávkách, lidi v manažerských postech), takto nějak si představuji nástup bolševika. Já si nemyslím, že dějiny jsou u konce a dost mě to děsí. Osobně bych byla proti jakýmkoliv dávkám, bez legrace. Ta situace by byla zhruba stejná. Kdo by chtěl děti, měl by je, nikdo by nezahynul. Byla jsem ve svém životě svědkem toho, že skutečně sociálně potřebný člověk byl dost vyřízen, neboť se do svízelné situace(ochrnutí) dostal mimo dosah trvalého bydliště(nemocenská). Nemám ráda byrokracii. Jenže žijeme v Evropě tohoto věku a z moci státní si osobujeme schopnost takzvaně pomáhat, tedy soudit, kdo je jaký. A k tomu bych řekla, že žena starající se o dítě není žádný póvl, který by měl být motivačními dávkami vychováván k tomu, aby už se na to vyprdnul a honem šel někam uzavírat leasingové smlouvy a mejlovat do Portugalska, například. Já jsem své dotace školek uvedla jako absurdní kontrapunkt stejně absurdních argumentů z druhé strany. |
iveta, MD |
• |
5.4.2007 21:50:44
plně souhlasím, věnovat se dětem se určitě vyplatí, vychovat z nich novou generaci, lepší než je ta dnes. dělají se reformy, ale oni si utahovat opasky nemusí. vypadalo by to jinak, kdyby začali u sebe nahoře a ne u spodiny. hrůza.
|
5.4.2007 21:45:02
A ja si naopak myslim , že tohle bychom udrzet meli. vecna honba za penezma nikomu neprospiva. To je stejne jako ted mame nejmensi umrtnost novorozenat. Tak tu peci taky zhorsime , abychom to meli stejne jako jinde? Ja si myslim ze na materske a na oceneni zeny za materstvi se ve slusne spolecnosti vzdy penize musi najit, protože ditě je zaklad spolecnosti , to by si kazdy mel uvedomit, Kecy že ditě je veci jen dvou lidi je alibismus, Dite je budoucnost cele spolecnosti a ta by mela mit zajem na svem rozvoji a svou budoucnost podporovat ..
|
Heidi |
5.4.2007 21:20:17
Eriko, ale rušení školek to je věcí komunální politiky, ne vlády. Četla jsem už dříve několik stížností na rušení školek i škol. Co si vybavuju, tak v Praze hned asi tři. Problém je, že ODS má většinu, takže si vše přehlasují. V 90.letech se zrušilo hodně jeslí i školek, prodloužili MD na 3 roky. Pak za vlády ČSSD ty zrušené školky se znovu neobnovovaly, prodloužili MD na 4 roky. Nyní když je velká porodnost a školek málo, tak se školky opět neobnovují a navíc bude výhodná hlavně varianta na MD na 3 roky. Ale když dítě nevezmou ve 3 letech do školky, to už nikdo neřeší.
|
Kika, dcera 12/05 |
• |
5.4.2007 20:36:36
Petro, diky za prispevek a mensinovou podporu :-)
Zajimalo by me par veci o detech, vychove, peci, krmeni, apod. v Cine. jestli se chces podelit o zkusenosti, ozvi se na kikinaz@email.cz. Dik. |
Kika, dcera 12/05 |
• |
5.4.2007 20:08:54
Asi budu pro nektere dost otravna s USA, ale na tohle musim reagovat.
Matce, ktera se o sve dite dobre stara a venuje se mu, je uplne jedno, kolik plati stat. Bohata nebo prumerna. Protoze ona se starat chce. Ale funguje to i na opak, a zrovna ve statech jsem se s tim hodne setkala: matka si muze dovolit zustat doma, zaplati si pani na hlidani a hleda jine aktivity, jak si od deti, ktere i tak, vidi jen par hodin denne, odpocinout. Takze zapadni deti urcite "lepsi" nejsou. V tom si prave myslim ze nase socialni politika rodinu dobre podporuje, ale nic se nema prehanet. (vyse prispevku apod.) Vyraz "staraji kvalifikovani odbornici" me teda dostal. Copak nekdo cizi, muze nahradit mamu? A jeji lasku a peci? A podle ceho se poyna dobre kvalifikovany pro peci o dite: podle vybornych znamek nebo dlouholetych zkusenosti? Zajimalo by me, jestli mate deti. Pokud ne, je to snadne vysvetleni. Deti totiz ve svem zivote, narozenim pocinaje, potrebuji predevsim matku! |
Kika, dcera 12/05 |
• |
5.4.2007 19:57:13
v USA statni pojistenci nejsou, plati si kazdy sam formou "sporeni" a pojistovny to priapdne zpetne proplaci. Nebo za ne plati zamestnavatel, jako u nas. ALe je to dost komplikvoane, ja jsem ten system nestudovala (a o nem ani nebyl muj prvni komentar) a sporeni taky neni ten spravny vyraz. Znam pripad rodiny, co si platila pojistovnu v jednom state, kde tatinek pracoval na zivnostak. Pak se nechal zamestnat a prestehovali se do jineho statu, jejich stavajici pojistovna zamestnance nepojistuje, tak od ni odesli a nechali tam pres 100 000 USD.
V nekterych pripadech hradi pojistovny az od urcite vyse a pokud ji neprekrocite, mate smulu, a musite cekat, az se zase "neco" stane. Napr. pobyt v nemocnici za 456 USD (priklad) pojstovna hradi az nad 500 USD, tak lidi cekaji, az prekroci tech 500. Anebo ma rodina nastavene nizke rodinne zalohy, ale pojistovna proplaci az od 3000 USD. Ted bych lhala, jestli za rok nebo za jakou dobu, ale 3000 je strasne moc a to normalne zdrava rodina neudela, takze v podstate porad plati a jeste si vsechny navstevy hradi sami. Mnohem vice lidi radeji pojistovny vynecha a plati si to povinne, co musi, a u lekare voli okamzitou platbu. Tim dostanou bud 20% slevu anebo moznost na splatky. Asi to lekarum vyplati, kdyz to lidem nabizi, nez aby cekali na penize od pojistoven. Ovsem zda se to da aplikovat na vsechny staty netusim, byla jsem jen ve trech. Tezko rict, zda by neco podobneho mohlo fungovat treba v CR? ad zkratka: zadnou jsem nedelala, jen jsem chtela napsat, ze tak vysoke porodne i RP je DOST SPATNY NAPAD, a tudiz je zcestne bourit se kvuli jejich snizovani. Ze by se rodiny a matky mely soustredit na jine veci, nez na to, co jim stat DA. Taky tu nekde probehla zminka o domacim uceni. Tady to funguje tak, ze matky zustavaji doma ze sveho vlastniho presvedceni (vetsina jsou krestane a nelibi se jim vyuka ve statnich skolach, anebo se jenda o deti, ktere musi pomahat doma na farme apod.) a nedostavaji na to zadny prispevek. Naopak, ze svych dani financuji i statni skolstvi, se kterym nesouhlasi. Kdyz jsem se se ptala, jestli jim to nevadi, tak mi rekli, ze jim to tak vyhovuje a ze jsourn adi, ze jim do jejich aktivit a programu domaciho uceni stat vubec nezasahuje. |
Markéta, syn 5 l. |
• |
5.4.2007 19:21:09
A platí se USA povinné zdravotní pojištění? Protože v ČR ano, takže ani zde stát celé řadě lidí zdravotní péči nehradí. Ta je hrazena ze zdravotního pojištění, které by měl platit každý člověk, který má příjmy. Ten, kdo příjmy nemá, je státní pojištěnec, a za toho platí pojištění stát. Fakt je, že státních pojištěnců je strašně moc. To pojistné je 13,5 % z hrubého příjmu, u zaměstnaců větší část platí zaměstnavatel, menší část zaměstnanec. Takže sice ne každý Čech, ale dost velká část Čechů si tu prohlídku u zubaře uhradí. Na léky se připlácí běžně. To nemá nic společného s tím, jestli jsou nebo nejsou na přepis. Zkratku mezi tím, že Američan si za všechno zaplatí a Čech tedy snad přežije bez porodného a příspěvku nechápu. Jak to spolu souvisí? |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.