| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chválením nic nezkazíte

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 63 [Dalších 23 >>]
6.5.2007 21:10:40
Ahoj,článek mě nadchnul a myslím si,že je plný pravdy.Mě rodiče nikdy moc nechválily a spíš jsem slyšela že jsem úplně pitomá.Ubíjely moje sebevědomí.
Mého ročního syna pochvala motivuje a má radost,když ho chválím.Děti jsou to nejcenější,ale občas na to zapomínáme.
Americký způsob výchovy,má něco do sebe.Vdšeho moc škodí.
  • 
5.5.2007 16:07:12
S článkem v zásadě souhlasím. Ale opravdu nelze dítě přechválit? To se mně nezdá.
Někde jsem četla, že jedna kritika by měla být vyvážena pěti pochvalami. Jak už tady někdo psal, škoda že to nevědí naši zaměstnavatelé :(.
5.5.2007 15:58:29
..at uz za dobry obed, nebo cokoliv jineho.
Jsem rada, pokud mi v praci pochvali za novy projekt, za dobre udelanou prezentaci, co neco obdobneho..
A deti jiste pochvaly potrebuji. Prijde mi to jeko koreni zivota..
Mne doma chvalili malo, nebo snad vubec. A az nedavno jsem se naucila rikat treba doma manzelovi: chutna Ti obed? Tak ho pochval! A pred detmi..
Deti chvalim snad za vsechno, co mi neuskodi - za basnicku, za uklizene hracky...
Proste Chvalit chvali tchvalit!!!
Dana, Kubík 4/05
  • 
5.5.2007 15:16:09
Já si nemyslím, že by u nás byla americká výchova. Často na pískovišti slyším od maminek na jejich děti slova, jako ty seš ale b...c (i...t) apod., vždycky mě z toho zamrazí. Například včera jsem byla svědkěm u McDonalda, kde byla maminka s asi osmiletým chlapcem a cca dvanáctiletou holčičkou. Tu poslala k pokladně pro zmrzlinu, ale byl tam chumel lidí a ona nevěděla, kam se postavit, kde je fronta. Tak tam chvíli stála a matka ji před bratrem kritizovala slovy, že je tupá a pak jí to ještě zopakovala před lidmi...
Poznámka pro rejpavky - u McDonalda jsem byla naposledy před více než rokem a Kubík hranolky ani hamburger ještě neochutnal, měla jsem pro něj jogurt :-).

Já se snažím Kubíka chválit za každou maličkost. Má své tempo, ještě nemluví a při porovnání s jinými dětmi je trochu neohrabaný, a je velký citlivka, ale pro pochvalu se vždycky něco najde. To samozřejmě neznamená, že má všechno dovoleno, máme jasně řečená pravidla, co smí a co nesmí, a nejdu daleko pro plácnutí přes zadek.
5.5.2007 12:09:39
Zuzano, ale vždyť ty chválíš, ani si to neuvědomuješ! Pochvala není přece jen "ty seš ale hodnouctej chlapecet, pětně si to spapintal", ale taky to, že se máma směje vtípku, které to dítě udělalo, nebo že si obrázek od něj vylepí nad stůl (můj počítač vůbec není vidět, jak je oplácaný panáky a kytičkami). Ono totiž jak dítě doleze do puberty (u nás to bohužel právě začíná) tak na nějaké slovní pochvaly kašle zvysoka, ale tyhle nevyslovené lapá jak lachtan ryby! Tak to neřeš a směj se :-))
5.5.2007 12:02:43
O smrti děti podle mě mluví proto, že to je důležitá část života, se kterou se nějak vyrovnat musejí, a když vycítí ze strany dospělých odmítavou reakci (co si budem povídat, většina dospělých má ze smrti strach a nechce o ní mluvit), začne být zvědavé a používá to ještě víc - stejný mechanismus jako se sprostými slovy ("co to udělá, když..."). U nás se o smrti před nedávnem hodně mluvilo, protože s námi bydlela moje umírající maminka a nějak jsem to dětem vysvětlit musela, a po těchhle poměrně dlouhých rozhovorech (občas jsem se zapotila) mám pocit, že frekvence "já tě zabiju" a "chcípni", používaných dřív běžně při bratrských hádkách a rvačkách mezi mými syny, se výrazně snížila, protože snad pochopili, co je to smrt doopravdy. Ale "nenávistné" reakce bych u dětí nepřeceňovala, to je prostě lidská povaha a děti ještě nemají tu civilizační slupku jako my dospělí. A co na to může říct matka jiného, než "Uklidni se"? Kdyby mu začala dělat kázání nebo se rozčilovat, jen by ho ještě utvrdila v tom, že si podobnými řečmi vymůže výjimečnou reakci (viz výše).
A ještě perlička: Moje pětiletá dcera klidně i o sobě řekne, že je kravička (jindy kočička, lvíček...) a domnívala se, že "to je ale kráva" znamená, že má dotyčná "krásný voči" (jestli si z toho udělala zkratku, nebo jestli si vzpomněla na skutečné, fakt krásné kraví oči, to jsem z ní nedostala :-)
5.5.2007 0:50:26
Ivule,

taky mi to tak připadá. Pochvalou a trestem se vlastně rodič staví do role někoho, kdo „je tady pánem“ nebo kdo „je chytřejší“. U nás se ve skutečnosti moc nechválí. Ale ani netrestá.
Filip je šťastnej, když si ho nevšímám a může nenápadně provozovat zakázaný činnosti. Nebo je šťastnej, když se zapojím do jeho hry, to jo. A když ho třeba táta nechá montovat skříň, to je na vrcholu blaha. Líbí se mu, když řekne něco vtipného a někdo se tomu zasměje. V poslední době si tak pohrává se jmény osob a příbuzenskými vztahy. Dneska říká tátovi: "Ty jsi dědeček". Táta na to: "A ty jsi zase Melinda". Filípek na to: „Já nejsem Melinda, protože mám zuby (Melindě je teprv 9 měs).“ Táta na to: „A já nejsem dědeček, protože mám taky zuby.“… a takový kravině když se směju, tak je Filip šťastnej. Na nějaký vychvalování vlastně vůbec nereaguje.
4.5.2007 23:14:53
Zuzano,
však pochvaly jsou jenom ta vnější motivace. Mnohem důležitější je právě ta vnitřní, kdy dítě dělá věci právě proto, že je takto chce dělat..
No, taky se to hezky píše.. :) Ale ber to z té lepší stránky, že se aspoň syn nenechá utáhnout na vařený nudli :)). Koneckonců, nadměrné užívání odměn vůči dítěti není nic jiného než manipulace a autoritativní výchova. A ta nepřináší moc dobrého..
Ráchel, 3 děti
  • 
4.5.2007 22:36:45
no, to je vtipné... že by náš přední dětský psycholog nepřišel do kontaktu s dětmi?... hmmm.
Zufi.
4.5.2007 20:07:55
Hezké :))))), Mirko jsi jednička !
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 63 [Dalších 23 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.