| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chválením nic nezkazíte

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 63 [Dalších 3 >>]
4.5.2007 14:52:13
Martino, já bych s takovými odsudky byla hoooodně opatrná. My se o smrti doma nebavíme (s výjimkou případu, kdy nám umřela kočka, tak jsme to museli malé nějak vysvětlit) a rozhodně se tím nijak citově nevydíráme.

A ta kráva: naše starší čtyřletá slečna má v poslední době ve zvyku přijít a říct: maminko, ty jsi.. nebo já jsem.... a následuje jméno nějakého zvířete (třeba kočka, myš). A řekla tak i: já jsem vůl, nebo - já jsem kráva. Ona neví, jaké vlastnosti si s tím zvířetem běžně spojujeme, já se jí to snažím vysvětlit (třeba že když o někom řekne, že je slepice, tak to znamená, že je hloupá). Zkouší tak různá zvířata, někdy "neškodná", někdy taková, která znamenají něco nehezkého. Ale určitě si to neuvědomuje a nedělá to schválně (asi nemusím dodávat, že doma mezi sebou se tak skutečně netitulujeme). Podle mě jen zkouší barevnost jazyka, a v takovém případě není na místě nějaké nadávání, ale vysvětlení toho, co to vlastně říká. A pro jistotu jí říkáme, že "mami, ty jsi.+ zvířecí jméno.." nemá radši říkat vůbec :-)))
4.5.2007 14:11:31
Myslím si, že to slyšelo doma od maminky, od babičky apod - normálka citové vydírání. Podle mě si neuvědomuje obsah.
Předevčírem jsem seděla na gyndě a byla tam maminka asi s tříletou holčičkou. Holčička pobíhala a pak se přišla pomazlit a řekla mazlivě mamince : "ty jsi kráva" Maminka ji řekla "ty jsi ošklivá holčička" a holčička ji řekla : "však ty taky"
4.5.2007 14:11:21
Marcelo, myslím, že je. Naše skoro čtyřleťačka občas vede hovory o smrti, nebo třeba její malá sestřička spí a ona řekne, že je mrtvá. Taky mě to trochu rozčiluje, myslím, že nejsme nijak morbidní rodina, ale ty děti vycítí, že to vzbudí nějakou jinou, silnější odezvu, vůbec si neuvědomují, co říkají.
Zuzana+Jony, 2 roky
  • 
4.5.2007 14:11:00
Absolutně souhlasím s článkem - jsem vychovaná na bázi příkazů a zákazů, pochvala byla doma opravdu výjimečnou záležitostí.... Teprve teď, v 30ti letech mi to dochází, jak je to špatně, že si vůbec nepamatuju, že by mě někdo chválil. Vše se bralo jako samozřejmost - dobré známky, slušné chování a běda ti.... Žila jsem v jednom stresu, který mi ale připadal normální. Až manžel mě vyvedl z omylu, že to tak má být. Po narození našeho syna jsem nejdřív nechápala, když mu tleskal za první namalovanou čmáranici a chválil za to, že krásně spinkal. Přišlo mi to trapné - ale teď už to praktikuji také. Myslím, že to co popisuje hned první reakce (americká výchova) je právě spíš ten můj případ - dětem chybí láska, cit jako takový a kontakt s rodiči, takže se snaží po svém nějak projevit - i když negativně.... Navíc na JOnášovi pozoruji, že když ho pochválím - momentálně např. za to, že se nepočural, vidím, jak je spokojený a jak na to vlastně čeká, jestli maminka ví, že on se snažil....
Marcela, syn 3,5r.
  • 
4.5.2007 13:56:35
Martino, úplně jako by jsi mi mluvila z duše:) Také máme v našem okolí několik "malých usurpátorů", které jejich maminky vůbec neusměrňují. Zřejmě jim připadá "normální", když jejich dítě někoho praští, kolikrát i zcela bezdůvodně. A nebo při prvním konfliktu s ostatními dětmi reagují okamžitě agresivně. A co na to jejich maminky? Dělají, že nic nevidí. V tu chvíli bych nejraději praštila já je.
Jinak souhlasím s tím, že chvála ještě nikomu neublížila. Narozdíl od věčného kritizování, které vede ke snižování sebedůvěry dítěte.
Omlouvám se, že to není moc k tématu článku, ale co si myslíte o tom, když tříleté dítě řekne druhému dítěti, že "musí umřít" v reakci na to, že není zrovna po jeho? Je to v tomto věku normální?
martina, 2 kloučci
  • 
4.5.2007 13:43:54
Taky hválím. A za blbosti, ale vždy za něco kladného. Třeba když musím děti vzít někam na úřad a oni jsou hodný, tak o tom večer vyprávim tatínkovi a ten je pochválí znovu. Nebo celkove staršímu synovi večer řeknu, že byl celej den moc hodnej a že se mi to tak líbí a že mam radost a bude se mi hezky spát.

Cválím jeho čmáranice, protože jinak bych kreslila místo něho pořád já.

Chválím ho, že vyleze na skluzavku, na kterou vylezou o rok mladší kluci, ale on je chduák nešika po mně.

Děti nebiju, už vůbec ne vařečkou, sem tam plácnu, ale vyjimecne. Jsem přísná, když děti jen do někoho strčí nebo se chovají nevhodně, tak po prvním napomenutí odcházíme z písku, z herny...... Nesnášim zle se projevující děti jejichž laxní matky co si čtou na lavičce noviny a nezajímá je že jejich dítě někde škodí. Zle se projevující děti, u kterých vidím, že se je maminy snaží zkkrotit mi nevadí ani trochu. Většinu dětí napadne nekdy majznout toho druhého lopatkou, ale musí tam být reakce ze strany rodičů. prostě musí. Takže dítě, kteý třeba bije děti a jeden den se mu "povede" nikoho nepraštit, bych klidně večer pochválila, že byl hodnej na děti a že tak je to správný. A po pár dnech bych mu koupila nejakou blbost. Nebo upekla, to je fuk, prostě hmotná odměna.

Mně tatínek vytknul v 1. třídě, že moje obrázky nemají perpektivu a že ty stromy vzadu musí být menší. Nemyslel to určitě zle, ale to zklamáníí si pamatuju dodnes. Nikdy me nechválil (a nechválí - den po porodu mi řekl, že jsem nějaká malá a silná - měřím 175 cm a den před porodem jsem vážila 75 kg), protože jsem dělala školácké chyby v angličtine a on mulivil perfektne, dělala chyby v diktátech a on je lingvista... :-( Dopadlo to tak, že jsem za ním nepřišla s žádným problémem, jsem se bála, že tohle přece musím vědet a umet sama. V osmi letech při výhledu z pražského hradu nechápavě kroutil hlavou, že si nepamatuju, kterej je jakej kostel. Já to tušila, ale bála jsem se mu to říct, že to bude špatně ne že by mi vynadal, ale prostě by "měl kecy".... no bych mohla vykládat. Až na gymplu, když jsem překvapivě odmaturovala jako nejlepší ze třídy jsem ho téměř rozplakala dojetím, že má tak chytrou dceru. Pak přišlo zklamání, že mě nevzali na vejšku a je to tady dodnes. Nic neumim, jazyky, jsem necílevedomá...... Ježíš jak mě by tenkrát nějaká pochvala pomohla. Nešel mi tělák a táta mi říkal naše nemehlíčko. No nic.

POCHVALA JE PROSTĚ NEJ. At detem nebo v práci nebo pro manžela......



4.5.2007 13:38:10
Evo, zásadně nesouhlasím. U nás to funguje tak, že pochvala na správném místě zabrání mým vyteklým nervům někde jinde. Když zapomenu chválit, dítě mi to dá silně najevo svým zlobením. Už několikrát se mi to stalo, že když zlobil nejvíc, tak jsem si uvědomila, že jsem si dlouho nenašla nic, za co bych ho mohla pochválit - zlobení je volání o pozornost, aspoň v našem případě. Obecně bych řekla, že děti radši dělají věci, za které jsou pochválené, než aby zlobily. Pravdu máš jedině v tom, že pochválit neznamená rozmazlovat (což ale autor článku nepíše) a že i přes pochvaly musí děti mít jasné hranice.
4.5.2007 12:33:20
Ahoj Fisperando, už druhý den musím napsat, že ti dávám za pravdu :o)))), taky si myslím, že pokud dítěti ve správně zvolenou chvilku řeknu: "jsem na tebe tak pyšná!", nic nezkazím.
Z vlastní zkušenosti vím, co všechno jsem se snažila dělat, jen abych doma dostala pochvalu (až jsem ze sebe dělala kolikrát blbce), která ale nepřicházela, moje sebevědomí bylo na bodu nula. Tak nějak jsem vycítila, že taťka mě (ale v duchu) chválí jen, když jsem přinesla na vysvědčení samé jedničky a odmaturovala jsem taky ze samýma. Zato shazovat, to umí dodnes ideálně. Jsem člověk, který umí odpouštět, takže vycházím s rodiči výborně, ale oč snadněji by se mi šlo do světa, kdyby na mě byli jiní.
A proto, svoje holky chválím, občas i rozmazluji, ale to neznamená, že by nebyly slušně vychované. Spíše naopak
4.5.2007 12:28:40
Lído, nesúhlasím. Autor predsa nepíše, že máte dieťa chváliť, keď niekoho zmláti. Píše o tom, že sa pri výchove treba zamerať na kladné veci a tie vyzdvihovať, a nie zdorazňovať to, čo sa dieťaťu práve nepodarilo (alebo si vy myslíte, že sa mu to nepodarilo). Nevychovanosť nie je priamym dosledkom chválenia, skor je to nedoslednosť rodičov pri vyžadovaní určitej slušnosti.
fisperanda
4.5.2007 12:15:17
Já s článkem souhlasím. Pozoruju výchovu dětí u známých, a většinou pochvala dítěte tam opravdu chybí. Dominují příkazy, zákazy, případně zaměření se na to, co je špatně. Z takových dětí pak vyrůstají lidi bez sebevědomí, který je fakt těžký v některých případech snášet a jejich chování nerozumím, nebo mě rozčiluje.
Znám taky spoustu krásných holek, který si nabalí ty největší grázly, a ještě sou rády, že s nima někdo vydrží. Vůbec ani nepomyslí na to, že by mohly být hezký, nebo že by je ostatní mohli pro něco obdivovat. Je to důsledek malýho sebevědomí a takový člověk nikdy v životě nebude šťastný, protože vždycky bude chtít ostatním něco dokazovat. A to je špatně.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 63 [Dalších 3 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.