| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ad: Co jedí moje děti ve školce?

[<<Předchozích 130] Příspěvky 131140 z 157 [Dalších 17 >>]
16.5.2007 14:24:58
Já to taky zkoušela u mamky, protože má různé zdravotní problémy, tak jsem měla tendenci jí říkat, že by měla to a to a vůbec to nemá smysl. Nikoho nenuť, ani ho nepřinutíš. Já s mýma dětma jsme taky na zdravé výživě a co jí ostatní, to je mi fuk. Když jsou tak spokojení, tak co. Náš prcek, je mu 3 a půl roku, tak dostane lízátko jen občas a to z kukuřičného sirupu bio. To si myslím, že je menší zlo, než normální. Ale dát mu ho dám, protože by jinak jedl právě to ostatní a ještě s chemickýma přísadama. Ale myslím si, že už se to lepší, lidi už dávají větší pozor na to, co jí a je jich víc.
  • 
16.5.2007 14:11:17
Dcera chodí do školky třetím rokem. Musím říct, že tam vaří moc dobře a jídla střídají. Na můj vkus je tam moc luštěnin (každý den něco), ale to je podle nařízení. Doma dcera jí jen přílohy a semtam maso. Kdybych vařila jen podle ní (jak se divila jedna maminka, že dětem nevaří druhá jen to co jí, tak bychom s manželem asi umřeli na podvýživu nebo přeslazení :-). Jsem ráda, že má ve školce teplé jídlo a k večeři už jí dám jen těstoviny, brambory nebo rýž se šťávou. Nebo šulánky, které jsem doteď nejedla :-). Miluje zeleninu a ovoce, takže jí jídla nenutím. Semtam se sice rozčílím, že nejí maso, ale snad z toho vyroste. Jo, ještě k té zelenině, ve školce ji taky nejí, asi ze solidarity.
petrida
16.5.2007 14:03:30
Také souhlasím. Já pořád doufám v to, že až syn začne od září chodit do školky, začne jíst spoustu jídel, které doma do něj nedostanu. Takhle to znám z vyprávění kamarádek. Doma, když něco nechce, tak to do něj nedostanu, i když ho třeba nechám hladovět, prostě si postaví hlavu. Chápu maminky, jejichž děti jí doma ukázkově zdravou stravu, že se jim třeba ta kobliha nelíbí, jen, aby těm dětem ta zdravá strava vydržela, až budou trochu samostatnější. Já bych byla vděčná, kdyby syn jedl i třeba tu koblihu, játra nebo nějakou pomazánku na chlebu,rybu, všechny druhy masa...., prostě pestrou stravu.
Doufám, že ta zatracovaná školkovská strava pro nás bude spása.
Petra
  • 
16.5.2007 13:56:23
A ty doma vaříš jídla o kterých víš, že je dítě nejí? Já vařím pouze to, co jí on i manžel. Nebudu přece vařit něco, co nebude nikdo jíst. Anebo když chci udělat něco, co syn nejí, prostě mu připravím něco jiného. Vůbec by mě nenapadlo uvařit jídlo, o kterém dopředu budu vědět, že to nejí, a pak ho nechám hlady. Ale je pravda, že je hodně vybíravý. Ve škole nejí skoro nic (ani jídla, která doma jí). Prostě mu nechutná, jak tam vaří.
fisperanda
16.5.2007 13:43:17
oli - trochu mimo mísu: všimla jsem si, že máte dvojčata Lindu a Samuela. To mají svátek ve stejný den? Jestli jo, tak to mi přijde vtipně suprácký ! :o)
16.5.2007 13:23:43
Dobrý den.
Docela mne tato diskuze zaujala. Pracuji jako učitelka na druhém stupni základní školy. Pokud bych měla reagovat, co děti svačí, tak bych větši tady byla překvapena. Většinou si nesou nějakou svačinu z domova. A co to je. Pečivo, máslo, salám či sýr, ovoce a zelenina. Samozřejmě, že pak to doplní zakoupením chipsů, brumíků, krosantů atd. Pitný režim se dodržuje snadno. Buď je pití z domova nebo máme automat od Coca Coly, kde jsou pouze čaje a vody. Nic jiného tam podle nařízení či zákona nesmí být.
Co se týče obědů. Vždy se najdou děti, které jídlo odnesou rovnou od okénka s výdejem k okénku na vracení talířů, ale pak jsou děti, které jsi jdou třikrát přidat. Je to o tom, že některé jídlo, prostě nejíme. Co mi spíš vadí,že nejí polévky a kompoty. Když se jich zeptáte proč, tak většinou odpoví, že rodiče to taky nejí, tak proč by si to brali. Druhá nejčastejší odpověď na polívky je, že to nemá žádnou chuť. Tou chutí myslí klasickou docela dost slanou polívku z pytlíku a nejlépe "číňanaů.
Pojkud děláte mezi dětmi průzkum, co večeří, tak vítězí ohřáté koupené jídlo či proklínané párky. Následují různě namazané chleby. Takže oběd dětí v jídelně je pro mnoho dětí, jediné teplé jídlo za celý den.
Přijde mi, že většina matek, by byla mnohem radši, kdyby to u nás fungovalo jako na západfě, kde si dětí nosí studený jídlo z domova. Pokud si myslíte, že to je lepší, tak prosím.
Já budu ráda, že někdo dá dětem ve školce teplý oběd a dvě svačiny.
16.5.2007 13:23:25
syn je zatim maly, ale polivky miluje - vlockova, spenatova, pohankova, pismenkova, bramboracka, zelova ... a jeste jednou podotykam, ze mluvim o polivkach varenych doma.
16.5.2007 13:06:39
Myslím, že za spoustu potíží s jídlem mohou rodiče těch dětí. Dítě vycítí, že s vámi může tím co sní velmi dobře manipulovat a využije toho, že maminka, je celá nešťastná že on bobeček nepapá. Myslím, že u plného talíře nikdo hlady neumře. U nás praktikujeme kdo zaváhá , ne...papá. párkrát když se synátor neobtěžoval dorazit k večeři, tak jsme mu ji snědli, jsou mu 4, a dostal pak něco daleko méně atraktivního, no a není problém.Co se týče zeleniny a zdravých věcí tak u nás velice zabírá, že bude silnější než tatínek, (neustále spolu soupeří) , salátek, okurka, kapusta....to všecko je totiž na "sílu". Když ještě tatínek prohodí něco v tom smyslu, jako ne abys spapal tu zeleninku, nejsilnější chci být já...tak není vůbec o čem mluvit. Jo a do jídla vůbec nenutíme, žádné ještě si kousni , tohle dojez, ne. Už nechceš, dobrý, ale nebude rozmysli si.
fisperanda
16.5.2007 13:03:39
S tímhle musím souhlasit. Až mi vezmou dcerku do školky, a bude se tam stravovat, tak se mi náramně uleví. Nejenom že nebudu muset vymýšlet každodenně obědy tak aby byly pestré a neopakovaly se přílohy atd... zároveň aby to jedl manžel a aby to jakžtakž odpovídalo zdravé výživě, ale zároveň doufám,že si na školkovou stravu dcera zvykne. Protože bude následovat školní strava, to bude to stejný a až bude velká, pravděpodobně se bude stravovat v závodních jídelnách, na meníčkách v restauracích atd... známe to :o) Takže jestli jí budou jídla ve školce vyhovovat, tím líp. Nemyslím si, že by byly jídla ve školce bůhvíjaký zlo. A nemyslím si, že by matky doma připravovaly jídlo o tolik zdravější a lepší aby se nad tím školkovým musely pohoršovat. Ono to školkový jídlo zase o tolik jiný nebude, protože musí vařit taky ze stejných surovin zhruba jako my doma. Navíc je sporný, jestli koupím kvalitnější maso u nás v řeznictví nebo maso sní dcera ve školce, kde to zřejmě prochází kontrolama, takže možná kvalita je lepší než ty okoralosti u nás v masně. Sem ráda, že je možnost školní a školkové stravy, nedovedu si představit, že bych takhle do školky či školy každý den oběd chystala. Navíc je to levná záležitost oproti tomu, kdybych měla na každý den vařit.
A to,že dítě dostane jeden den třeba játra, který nejí, bych zase tak nehrotila, protože další den dostane třeba koprovku, kterou má rádo a doma se vůbec nedělá. To, že dostane párek, bych nehrotila, pokud ho nemají každý den k obědu.
16.5.2007 12:44:19
Nezlobte se na mne, ale již předcházející diskuse na toto téma se mi zdála přehnaná. Bydlím ve větším městě a pozoruji jak a čím krmí matky své děti. Zjistila jsem, že velká část maminek ani často doma nevaří, protože to buď neumí anebo se jim nechce. Dítě dostane nějakou hotovku nebo ohřátý polotovar, na svačinu koblihu nebo křupky atd. nebo je vídám jak tlačí dětem v hypermarketu místní hospodskou stravu. Pro takové děti je potom strava ve školce spíše požehnáním.
Navíc v naší školce dcera za tři roky nedostala ani zmiňovaný párek či paštiku, naopak zde připravují třebas pomazánku z luštěnin či z cizrny a pokud dostanou sladkost, pak ve formě müsli tyčinek. Maso sice skoro každý den, ale přece je nikdo nenutí, aby to všechno snědli. Sama jsem byla svědkem, když p.učitelka stála jako chudinka před dětmi, rozdělovala jídlo na tácy a pro sebe si šeptala: aha, Honzík nesmí mléko, tak mu dám čaj, Kačenka nejí pomazánku, tak dostane jen rohlík, Adámek nejí ani rohlíky, tak musím skočit do kuchyně jestli tam zbyl krajíc chleba atd.atd.Z přítomných 18 dětí měla minimálně vždy polovina s jídlem nějaký problém! Fakt potom tato p.uč. nemohla skončit se svačinou včas a tím pádem se skrátil čas určený na pobyt venku. I tak byly stížnosti, protože jsou zase rodiny, které uznávají pouze tradiční českou stravu a "vegetariánské blafy žrát nebudou" (citace jedné z matek na tř.schůzce).
A do třetice mě napadá strava syna mé kamarádky, který celý den dokáže žít z litrů oslazeného čaje, pak dvakrát kousne do banánu, jednou do rohlíku, sní dvě lžičky jogurtu a k obědu z polívku jen trochu "vody". Víc do něj prostě nedostane. Takže abych to shrnula, kamarádka by byla neskutečně šťastná, kdyby její synek snědl alespoň školkovou stravu a nemusela se celé dny strachovat, že má náběh na podvýživu a kdy jim na dveře zaklepe sociálka.
[<<Předchozích 130] Příspěvky 131140 z 157 [Dalších 17 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.