| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ad: Co jedí moje děti ve školce?

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 157 [Dalších 77 >>]
Helena
  • 
17.5.2007 11:00:18
Někde jsem četla, že chuť se během života vyvíjí a že čím je člověk starší, tím je spíš ochotný v jídle experimentovat. Já s tímto tvrzením velmi souhlasím a sama za sebe si vzpomínám, že když jsem byla děcko, tak jsem měla ráda spíše jednoduchá jídla. Naopak teď v dospělosti jsem konečně začala jíst něco zajímavého :) mimochodem to podobné se říká i o vínu, že člověk přijde neprve na chuť spíše bílému chuťově jednoduššímu vínu a od toho pak postupuje dále a červené víno mu začne chutnat až později.

Podle mého se prostě chuťové buňky musí vytrénovat.

Váš názor se mi zdá tudíž velmi rozumný
Barča, 2kluci
  • 
17.5.2007 10:39:22
Přesně takhle to funguje i u nás a to už je synovi 7let. Na školní jídelnu si nemůžu stěžovat, mají výběr ze dvou jídel a prostě, když je tam něco co nejí, tak mu řeknu, že sní co sní.
Snažíme se jíst zdravě (vařím jen na ol.oleji, strouhanku dělám doma z celozrnného pečiva, maso = kuřecí, králík, ryby, krevety, soj. maso), ale přesto zelenina a ovoce u našich dětí prohrává (tedy spíš u toho mladšího). Ještě tak hrášek, mrkev, kedlubna, z ovoce meloun, banán, jablko. Jako příloha jsou nejčastěji těstoviny a rýže, brambory - knedlík máme 2x do roka. Uzeniny celkem také nic. Sladkosti u nás moc "nejedou", snad někdy ta čokoláda, ale to zase jí spíš ten starší (sportuje a říká, že je to nárazovka, když potřebuje doplnit energii). Ze slaného snad někdy brambůrky, ale opravdu jen někdy. Ale bohužel bio potraviny nekupujeme - nechutnají nám, ale musím podotknout, že je ani neumím pořádně připravit tak to bude spíš tím.
markéta, Tereza 7/03
  • 
17.5.2007 10:23:33
Tak u mojí dcery je to zcela jinak. Chtěla jsem u ní uplatnit přístup "ochutnáš všechno a pak si řekneš". Jenže to vůbec nefunguje. Jak se jí něco nelíbí, tak to odmítá ochutnat. I když se mi podaří ji přinutit (téměř násilím :-), aby aspoň ochutnala, řekne, že jí to nechutná. Nepomáhá ani změna prostředí, ani že to jí někdo jiný. Osvědčily se mi jakž takž dvě věci. Za prvé, když jí dávám (nebo někdo jiný) něco nového, musíme jí namluvit, že je to něco, co jí. Když bych jí řekla, že budeme mít "čínu", automaticky to odmítne jíst. Když řeknu, že bude kuře, je ochotná to sníst. A druhá věc - rovnou jí říct, že to jíst nebude. Třeba když jsme na návštěvě a někdo nám nabídne něco nového, já rovnou říkám "já si vezmu, ale Tereza ne, ta by to nejedla". A Tereza "ale jo, to já jím". A já "ale ne, to ti nebude chutnat". Tereza "ale bude". Jedině tímhle přístupem ji donutím, že novou věc ochutná. A někdy jí zachutná, někdy ne. Ale když ji odmítne, je to proto, že jí to opravdu nechutná a ne, že k tomu má nějaký předsudek. Tenhle přístup má ovšem jeden háček. Když ho uplatním někde, kde nás neznají a nemohu jim dopředu vysvětlit, proč to "nechci" holce dát, vypadám jako krkavčí matky, která si to chce nechat pro sebe a dítěti nedá ani ochutnat. :-)
Někdo také kritizoval matku, která při pohledu na jídelníček řekla "Rajská, to ty nejíš". Já to říkám taky, protože jak jsem napsala výše, nějaké přemlouvání nemá smysl. Ale já to říkám takhle "Hm, rajská, to ty nejíš, ale dáš si knedlík a maso, to jíš a to je dobrý." Snažím se upozornit na to "pozitivní".
asmara
  • 
17.5.2007 9:18:09
Tak u nás to nucené ochutnávání neprobíhá nijak násilně.Mám kliku a synek je žrout,který se na každé jídlo vrhá,jako by bylo jeho poslední.
Takže bez nátlaku ochutné a teprve potom to řešíme,jestli je to ono./MMCH má úplně nedětské chutě-čím pálivější,tím lepší,miluje olivy,syrečky atd../
gabina
  • 
17.5.2007 9:04:51
ahoj jsem na tom uplne stejne kdyz me ve skolce nutily pit teply mliko se skraloupem tak je me na zvraceni jenom o tom pisu ,nebo kdyz jsme museli sedet u ruzickove kapusty a borstu,tak to mam pred ocima porad takze te uplne chapu
Mimi, syn 5 let
  • 
17.5.2007 8:01:42
Tak to je přesný. Náš syn nejí nic moc. Na druhou stranu odmítá fakt nezdravé věci. Nesnáší uzeniny,paštiky, vajíčka a takové věci (my je jíme, hlavně manžel). Miluje zeleninu čerstvou i vařenou, těstoviny, rýži. A pak přijde do školky, kde je k první svačince chlebík se šunkovou pěnou, k obědu hrachová kaše s párkem a k odpolední svačince zase chleba s něčím. Takže ten den to odhaduju, že sní polévku a s trochou štěstí druhou svačinku. Na druhou stranu občas sní věci, které bych mu doma nedávala, protože to prostě nemá cenu. A musím dodat, že paní učitelka ho rozhodně nenutí. Masa mu rovnou polovinu odkrojí, aby se netrápil (asi ho pak dává dětem masožravým?). A když mají děti pečení buřtů, tak malýmu přinesou na pečení z kuchyně brambory. Tak to není zas tak hroznej přístup (až na ty párky ke kaším - tam by mohlo být klidně vajíčko, ale děti to mají většinou rádi a menšina se musí přizpůsobit. A beru jako klad, že tohle můj syn pochopí)
Hanka
  • 
17.5.2007 7:31:37
Určitě jsou ve vařené zelenině vitaminy. A ještě jsem si vzpomněla na to, že zelený hrášek, fazole a snad i zelené fazolky se buď vůbec nemají nebo se nedoporučují (v případě hrášku) jíst syrové. Obsahují látky, které nejsou zrovna zdraví prospěšné, které se ale varem bezpečně ničí. A fazolky se jedí snad vžydky jen tepelně upravené. Pak má polévka tu výhodu, že v polévce se dětem dostanou i vitamíny rozpustné ve vodě, zatímco když se uvaří jen jako příloha, vody-vývar se nevyužije. Asi nejlepší je udělat je v páře, ale pokud je vaříš ve vodě, tak má polévka tuhla výhodu.
Ale nevím přesná čísla kolik vitamínů "přežívá" po tepelné úpravě. Oni takováto čísla ani nikde moc nejsou. Samozřejmě záleží na době varu atd., a určitě není u řady polévek nutné zeleninu rozvařit. Někdy je lepší jen mírně povařit, třeba brokolici.Čímž nechci říct, že je lepší zeleninu vařit. Uričtě je více zdraví prospěšných látek v syrové, ale není to tak černobílé.
Hanka
  • 
17.5.2007 7:20:08
Ještě bych připsala, že ne vždycky je lepší zelenina syrová, takže i zeleninová polévka má něco do sebe. Myslím, že někdy je zelenina lépe stravitelná a teď jsem četla (nevím co je na tom pravdy), že betakraton resp. vitamin A je pro tělo využitelnější z vařené mrkvě než ze syrové, rozdíl je v desítkách procent.
Můj příspěvek je dole, je to taková chvála na polívky. Ještě bych připsala, že kromě těch "obyčejných" polívek, o kterých tam píšu vařím občas i polívky podle spec. receptů (mám takovou prošoupanou kuchařku) a to ohromuji návštěvy. Ještě se mi nestalo, že by nějaká polévka nesklidila úspěch. Což asi není tak moc zásluha mého kulinářského umění, ale skvělých receptů. Takže tohle je doporučení k tomu nebát se experimentovat: vařím třeba africkou: čočka, banán, paprika... a další ingredience, hráškovou s šunkou,křenem... ale pozor, v těchto případech neodměřuji od oka, ale opravdu se držím receptů. Už se těším až budu mít jednou víc času na vaření :-)
Hanka
  • 
17.5.2007 7:12:29
No vidíš, já jsem jak se říká "polívková". Mám polívky ráda a když se ptáš co na nich je prospěšného, tak myslím, že dost. Vařím luštěninové (jsou to opravdu bezpracné rychlovky): čočkovou, fazolovou, hrachovou, a pak zeleninové, zelňačku, občas kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi. To je tak všechno. Ještě nemáme děti, zase tak moc nevařím. Masox téměř nepoužívám, ale bio-zeleninový "masox" a bio-koření do polévky, mohu doporučit - výborné. Zahušťovat můžeš vločkami, pohankou.. - v polévce se to často "ztratí". Manžel není zrovna příznivce ovesných vloček v polévce, ale věř, že v bramborové to ani nepozná a pochutná si. Jíška není vůbec nutná.

No a osobně mi polévky chutnají. Mám ráda směs chutí, polévka zahřeje. Chápu, že někdo polévkový není. Já tedy opravdu ano, v dětství tak normálně, ale teď v dospělosti si dám polívku někdy i k snídani :-).
Takže nikomu polévky nenutím, ale možná by tě překvapilo jak snadno a rychle jdou uvařit zdravě.
16.5.2007 23:09:04
Je o hrozně jednoduchý. Koupíte si ve zdravé výživě, nebo kde ji seženete, kaši jáhlovou od firmy Nominal. 150g této kaše se smíchá s 1dcl vody, přidáte trošku soli a klepnete do toho jedno vajíčko. Na krabici této kaše je recept napsaný. Možná ze začátku zkuste toto množství a uvidíte, jak Vám budou chutnat a jestli Vám bude toto množství stačit. Nám to ze začátku stačilo (mně a dvoum prckům). Teď dělám noky z 20 dkg kaše a jednoho vajíčka + množství vody přizpůsobím dle oka. Když jsem začínala vařit zdravě a zkusila tyto noky, tak jsem byla nadšená, že chutnají podobně jako knedlíky. Ještě se dají udělat jen z jahel uvařených + kukuřičné mouky, ale ty mi tak nechutnají. Jsem mlsná. Recept na ty druhé zpaměti nevím, musela bych ho najít. Ještě jsem zapomněla, že se nechá těsto uležet 10 minut v lednici a potom uděláte noky, kuličky, neb co chcete a přidáte do vroucí osolené vody. Vaříte 4-5 minut a je hotovo. Je to rychlé.
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 157 [Dalších 77 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.